Gnosjöandan frodas – här är tillväxtföretagandet högst

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHETEN På två år har Gnosjöföretagaren David Jonsson fördubblat antalet anställda och företag. I år kommer han att expandera ännu mer. Nya siffror från Svenskt Näringsliv visar att kommunen har högst andel tillväxtföretagare i Sverige.

David Jonsson, Gnosjö kommun
Foto: Jenny Stiernstrand

–Generationsskiftet var starkt här för tio år sedan och det har slagit väl ut och visar sig tydligt nu när företagen växer, säger David Jonsson som driver två företag i Gnosjö.

EV Charge Partner Sweden AB är ett snabbt växande bolag med fokus på support och underhåll av laddstationer för elfordon.

Det kommer fler laddningsstationer i år, David Jonsson spår en tillväxt på 80 procent.

Foto: Jenny Stiernstrand
Arne Ottosson, Gnosjö kommun.

– Vi jobbar på förbättringar tillsammans med företagen. Målet är att Gnosjö ska få ännu större tillväxt, säger kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö Arne Ottosson (M).

I årets mätning av företagsamheten i Sveriges län och kommuner har Svenskt Näringsliv undersökt tillväxtföretagande, det vill säga hur stor andel av de som blev nyföretagsamma 2011 som idag ansvarar för ett aktiebolag med minst fem anställda. Det visar sig att Gnosjö toppar listan med 23,1 procent av de nyföretagsamma. Snittet i Sverige ligger på 7,7 procent.  

– Företagen växer, det märker jag på många sätt. Nya lokaler byggs och det är inte lätt att hitta rätt kompetens när konkurrensen om personal ökar. Generationsskiftet var starkt här för tio år sedan och det har slagit väl ut och visar sig tydligt nu. Det säger David Jonsson som driver företagen Davids Elteknik och EV Charge Partner Sweden AB i Gnosjö.

Själv startade han sin elfirma på egen hand för några år sedan. Han var 24 år och hade fast arbete men ville pröva sina idéer och satsade för fullt på vinst och förlust.

– Jag har alltid varit intresserad av ny teknik och ville använda mina kunskaper och utveckla dem vidare och skapa ett företag som är teknikorienterad med hög kompetens. Jag såg eget företag som en lösning att kunna få göra det, säger David Jonsson.

Det visade sig vara en lyckosam satsning, i dag arbetar han med det senaste inom modern teknik som smarta hem, energieffektivisering, elbilsladdning och solcellsanläggningar. Under de senaste två åren har han fördubblat antalet anställda och företag. Nu är man åtta personer som arbetar i elföretaget och två som arbetar i det nya dotterbolaget.

EV Charge Partner Sweden AB är ett snabbt växande bolag med fokus på support och underhåll av laddstationer för elfordon. David Jonsson trodde det fanns en marknad och startade företaget på vinst och förlust även denna gång.

– Vi expanderar snabbt på de platser i Sverige som har samlade kluster av laddstationer och på de platser där vi ser goda underlag för vår fortsatta expansion. Vi ser ett stort kommande behov av våra tjänster framförallt i storstadsregionerna, säger David Jonsson.

Tillväxten i Gnosjö menar David Jonsson beror på att den lokala industrin går så bra. Här finns industri inom trä, plast och metall och för hans företag är det mycket positivt då det ger även honom fler uppdrag. Vad det gäller laddningsstationerna så spår han en tillväxt på 80 procent.

– Det finns idag bara 0,09 elladdningsstationer per elbil så det behövs helt klart fler laddstolpar. Antalet elbilar är idag 29 259 men även här ökar tillväxten, det kommer antagligen finnas 48 000 elbilar i år, säger David Jonsson.

Han tycker att företagsklimatet i kommunen är bra, vill han ha hjälp så finns den hos Gnosjöandans Entreprenörskapscentrum, GEC, som han tycker jobbar hårt för kommunens näringsliv, och Gnosjö Science Park som erbjuder hjälp inom bland annat företagsutveckling. I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner hamnade Gnosjö senast på plats 23 av 290.

– Företagsklimatet är starkare än på många år, industrin växer och det byggs lokaler som aldrig förr. Målet är att Gnosjö ska växa ännu mer så vi jobbar på förbättringar tillsammans med företagen som vi har en bra dialog med, säger kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö Arne Ottosson (M).

– Vi behöver inte sitta i Gnosjö men det är positivt att verka härifrån. Här finns samarbetet. Hinner inte mitt elföretag med beställningar så skickar vi dem vidare till konkurrenterna och vice versa. För arbetet med laddningsstationerna har vi till viss del draghjälp av företaget GARO som ligger långt framme inom tillverkning av laddstationer för elfordon. Och när vi behövde uppdatera vår hemsida anlitade vi en byrå här på plats, det gick snabbast och var smidigast för oss. Det är det som är Gnosjöandan.

Om undersökningen

Svenskt Näringsliv mäter en gång om året antalet företagsamma människor, både för Sverige som helhet samt för respektive län.

 

En företagsam människa definieras som en person som antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, alternativt är VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag. En person räknas enbart en gång, oavsett om personen ansvarar för ett eller flera företag. Det finns därför fler registrerade företag än det finns företagsamma människor.

 

Företagsamheten är en totalundersökning, vilket innebär att den kan användas för att jämföra företagsamheten mellan olika kommuner och län över tid. Utifrån inhämtad data kan man även följa nyföretagsamheten, det vill säga hur många nya personer som har blivit företagsamma under det senaste året.

 

Data som har använts inhämtades under januari 2017 och avser företagsamheten för år 2016. På webbplatsen www.foretagsklimat.se finns statistik för Sveriges samtliga 21 län och 290 kommuner att ladda ned.

 

Läs hela rapporten

Företagsamheten 2017 Sverige »

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ökad oro för framtidens kompetensförsörjning

KOMPETENS En fungerande kompetensförsörjning är viktigt för att skapa tillväxt och behålla företagens konkurrenskraft. Ett företag som känner oro inför framtidens kompetensförsörjning är Aros Electronics i Mölndal. ”Förra året var jag inte lika orolig som jag är nu” säger VD Tomas Rundberg.
NYHET Publicerad:

"Vi strävar efter en ständig dialog med företagen"

HALLÅ DÄR Elizabeth Salomonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Köpings kommun. Vilka näringspolitiska frågor tycker du är allra viktigast att driva?
NYHET Publicerad:

”Alla regler gör att man tappar sugen”

REGELKRÅNGEL Utanför Hammenhög i Simrishamns kommun ligger Mansdala gård, där Ulrika och Sven-Olof Carlsson odlar marken och föder upp grisar. De brinner för lantbruket, men upplever att regelbördan ökat kraftigt. ”Som det är nu skulle jag inte rekommendera någon att bli företagare”, säger Ulrika Carlsson.
NYHET Publicerad:

Bakläxa för förenklingsarbete 

REGELKRÅNGEL Regelförenkling är ett långlivat önskemål från svenska företag. Men regeringen lägger inte tillräckligt med krut på frågan. Nu krävs krafttag, enligt den andra rapporten från projekt Ett utmanat Sverige. ”Vi går åt fel håll. Siffrorna är alarmerande, säger jurist Göran Grén.
NYHET Publicerad:

Våg av ökat regelkrångel

REGELKRÅNGEL Regelkrånglet fortsätter att öka trots regeringens löften om att det ska minska. Det gör att företagen tvingas lägga ännu mer resurser på administration i stället för tillväxt och stärkt konkurrenskraft. ”Självklart ska vi hålla oss till lagar och regler men det handlar ofta om sådana petitesser”, säger Björn Rudström, vd på Pacwire.
NYHET Publicerad:

De sluter gapet mellan akademi och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Varför har universitetet så dålig kontakt med näringslivet? Det frågade sig Simon Ezcurra Gyllensten och Carl Svensson när de under 2015 satt på Örebro Universitet och studerade. De upplevde att deras utbildningar var väldigt teoritunga och att de hade liten möjlighet att testa sina kunskaper i praktiken. Därför startade de kort därefter företaget Academy Solutions.
NYHET Publicerad:

Krångligt att sälja inom EU

REGELKRÅNGEL Design- och belysningsföretaget Watt & Veke sliter med administrationen kring att sälja på den inre marknaden inom EU. Just nu står byråkratin kring producentansvaret och återvinning av elprodukter i fokus. ”Det inte är så öppet som man kan önska”, anser vd:n Johan Pehrson.
NYHET Publicerad:

”Trist att känna sig som en presumtiv skurk”

REGELKRÅNGEL När skattemyndigheten oannonserat stövlade in på restaurangen mitt under en fullbokad lördag och krävde att se liggaren fick krögaren Anders Scharp nog. ”Att vi ska hinna ta fram underlaget på stående fot och samtidigt ha fullt fokus på gästerna i en full restaurang är inte rimligt”, säger han och vittnar om hur regelbördan ökar alltmer inom restaurangbranschen.
NYHET Publicerad:

Mönsterås kommunalråd slutar efter 31 år

HALLÅ DÄR... Roland Åkesson som innan sommaren slutar som kommunstyrelsens ordförande, en post han haft i 31 år, vad är det bästa du har gjort för att förbättra företagsklimatet? ”Jag har skapat en förståelse både internt och externt för att det finns ett samband mellan företagsamhet och kommunal verksamhet.”
NYHET Publicerad:

Surahammar tittar på omvärlden för att förbättra företagsklimatet

FÖRETAGSAMHETEN "Vi plockar gärna goda exempel från vår omvärld i arbetet med att förbättra företagsklimatet och öka företagsamheten. Från årsskiftet började vi införa den så kallade Rättviksmodellen", säger Tobias Nordlander (S), kommunstyrelsens ordförande i Surahammar
NYHET Publicerad:

Tempohöjning för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Som jag ser det är kompetensförsörjningen den största utmaningen vi har framöver. Hur ska vi hitta arbetskraft till våra företag och säkra försörjningen?” Det sa Johan Sturesson, Målerifirman Sture Persson AB, vid en träff mellan kommun och näringsliv i Östra Göinge.
NYHET Publicerad:

Ny ledning lyft för Övertorneås klimat

FÖRETAGSKLIMAT ”En ny politisk ledning 2015 ligger bakom Övertorneås lyft med 26 platser i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.” Det tror näringslivschefen Stig Kerttu som kan glädja sig åt att kommunen fått bästa rankingen någonsin och tangerat resultatet från 2005.
NYHET Publicerad:

Malmö är staden som inte lever som den lär

FÖRETAGSKLIMAT ”Ni har inte rätt att konkurrera med kommunen”. Budskapet till välfärdsföretagen från Andreas Schönström, kommunalråd (S) i Malmö, är glasklart – de är inte välkomna. Andra företag som upplever konkurrens från Malmö stad får också kalla handen.
NYHET Publicerad:

Kvinnors rekordhöga företagsamhet hotas

FÖRETAGSAMHETEN Andelen företagsamma kvinnor i Sverige har aldrig varit högre, visar ny statistik från UC AB. Trots rekordnivån är kvinnorna underrepresenterade. ”Det är fortfarande lång väg kvar till ett jämställt företagande – och regeringen håller på att göra vägen ännu längre”, kommenterar Carola Lemne, VD, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Jokkmokk vinnare när unga startar företag

FÖRETAGSAMHETEN Andelen unga som driver företag i Sverige sjunker men i Jokkmokk är den större än någonsin. ”Här var det lätt att hitta både lokal och boende.” Det säger Lena Johansson-Tjikkom som återvände hem för att starta egen frisörsalong.
NYHET Publicerad:

Gnosjöandan frodas – här är tillväxtföretagandet högst

FÖRETAGSAMHETEN På två år har Gnosjöföretagaren David Jonsson fördubblat antalet anställda och företag. I år kommer han att expandera ännu mer. Nya siffror från Svenskt Näringsliv visar att kommunen har högst andel tillväxtföretagare i Sverige.
NYHET Publicerad:

Fler företagare nobbar upphandlingar

REGELKRÅNGEL Var tredje företag i Skåne deltar i offentliga upphandlingar. Av dem upplever fyra av tio att det blivit svårare på senare år.
NYHET Publicerad:

1 002 nya paragrafer att hålla koll på

UPPHANDLING Sedan den 1 januari 2017 har vi tre nya lagar för offentlig upphandling. Syftet med den nya lagstiftningen har bland annat varit att öka flexibiliteten, förenkla processen och underlätta för små och medelstora företag. ”Men som förslaget ser ut är det tveksamt om syftet kommer att uppnås.” Det menar Svenskt Näringslivs upphandlingsexpert Ellen Hausel Heldahl, när hon kom till Umeå för att berätta om det nya regelverket.
NYHET Publicerad:

Åre kommun positiv till Copperhill Mountain Lodge’s nysatsning

SATSNING Kapell, arkitektritade naturnära stugor och utomhusspa ska attrahera nya gästgrupper till Copperhill och Åre. Hotellet har stora tillväxtplaner, den nya vd:n och hotelldirektören Eva Ottosson Rask ser att satsningarna gynnar hela destinationen.
NYHET Publicerad:

Måste bli enklare att växa och nyetablera företag i Botkyrka

HALLÅ DÄR Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun. Vad tycker du är de viktigast åtgärderna att vidta för ett ännu bättre företagsklimat i din kommun?