NYHET12 oktober 2016

Jungle Thai tvingas stänga på måndagar i väntan på arbetstillstånd

Restaurangen Jungle Thai har haft kockar som arbetskraftsinvandrat från Thailand i femton år. Kent Ly, ägare, har aldrig stött på problem – fram tills i dag, då han har fått vänta i elva månader på att få hit sin anställd. Nu har han tvingats stänga restaurangen en dag i veckan på grund av personalbrist.

Tidigare har det tagit mellan en och tre månader att få ett godkännande av Migrationsverket, som mest fyra månader.

– Jag erbjuder bra lön och tar hand om mina anställda på ett bra sätt. Det har aldrig varit några bekymmer. Jag förstår inte varför det ska ta sådan tid nu.

Jungle Thai arbetar med kokkonst inom det moderna och klassiska thailändska köket.

– Den arbetskompetens vi behöver finns inte alltid att tillgå i Sverige eller ens Europa, så därför måste vi hämta kompetens från Thailand.

I september för ett år sedan gav en kock beskedet att han ville åka tillbaka till Thailand i juni i år. Kent Ly började direkt ansökningsprocessen för att få hit en ny kock. Först genom en annons på Arbetsförmedlingen, och när ingen lämplig person hittats från Sverige ansökte han om att en thailändsk kock skulle få komma hit.

Ansökan lämnades formellt in 25 oktober och Kent berättar att han än idag fortfarande inte fått veta något om varför det dröjer, trots att han hört av sig upprepade gånger.

– När juni kom och kocken skulle lämna fick jag panik. Vi blev tvungna att stänga restaurangen mer än vi hade tänkt oss för sommaren, och nu har vi tvingats stänga på måndagar.

Men efter det har han ändå inte hört något om hur processen fortskridit.

– Jag har ringt massor av gånger. När jag ringer Migrationsverket så säger de att jag måste mejla min handläggare, men när jag mejlar min handläggare får jag ett autosvar som säger att jag inte är behörig att mejla dem.

Migrationsverket kan inte gå in och kommentera enskilda fall, men Alexandra Elias, presskommunikatör, berättar att handläggningstiderna generellt har blivit längre på grund av flyktingkrisen som var förra året. Nu är handläggningstiden omkring ett år.

– Det var en extraordinär situation förra hösten och vi var tvungna att omfördela vår personal så att vi snabbt kunde legalisera alla asylsökandes vistelse i Sverige, säger hon.

Kent har sedan flera år tillbaka planerat för att expandera och öppna ytterligare en restaurang, men när det har blivit så här komplicerat är han pessimistiskt inställd till hur framtiden ser ut.

– Vi kan inte planera för framtiden alls eftersom vi inte vet när kocken kommer. Även om kocken kommer nu så har vi bara sett till att få dagens problem ur världen. Vi kan inte planera en ny restaurang eftersom vi inte vet om en eventuell lokal måste stå tom innan personal kan komma.

Kent sänker rösten och är märkbart uppgiven när han får frågan hur han påverkas av situationen.

– Det känns inte alls bra. Jönköping är Sveriges fjärde krogtätaste stad. Vi hamnar i ett helt absurt konkurrensläge där vi förlorar kunder på grund av att vi stänger en dag i veckan, säger han.

Att företaget är i en osäker tid drabbar alla anställda.

– Personalen jobbar för fullt just nu, och mer än vad vi egentligen ska. Vi är alla trötta, extremt trötta, både psykiskt och fysiskt, säger han.

Text: Annie Wernersson

Svenskt NäringslivKompetensförsörjning
Skriven avAnna Gillek
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist