Lovorda rut räcker inte, utöka avdraget

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Om finansminister Magdalena Andersson (S) är uppriktig med sina lovord och verkligen vill främja rut så borde avdragstaket få vara kvar i sin nuvarande form eller hellre; höj det än mer. Det skulle skapa nya möjligheter för de som i dag behöver ett jobb.

Åsa Storm, Stormtrivs

Åsa Storm, Stormtrivs

RUT-reformen som möjliggör nya jobb, inte minst ett första arbete för den som står längre från arbetsmarknaden, är en uppskattad jobbsatsning som sysselsätter omkring 20 000 personer.

Till och med de politiska partier som en gång var skeptiska talar i dag varmt om de växande arbetstillfällena i tjänstesektorn.

När jag, som driver företag i sektorn, hörde finansminister Magdalena Andersson (S) beskriva vår bransch som ett kostnadseffektivt sätt att få fram jobb och där en hög andel utrikes födda driver företag och är anställda blir man förstås stolt.

Det är dock ett erkännande i sista minuten.

För trots att partierna genom flyktingöverenskommelsen tidigare under hösten har enats om att rut ska vidareutvecklas och breddas till att även omfatta trädgårdsarbete, flytt-tjänster och IT-tjänster i hemmet så finns det fortsatt stora orosmoln på denna jobbskaparhimmel, då regeringen fortfarande har för avsikt att sänka själva avdraget.

Man kommer att halvera avdraget till 25 000 kronor så att våra kunder endast kommer få göra hälften så mycket avdrag som de 50 000 som gäller nu.

Detta görs under förevändningen att "en avdragssänkning drabbar endast de som köper mest" och så hänvisar man till rika storstadskommuner som Danderyd där höginkomsttagare köper mycket rut-tjänster.

Att fokus sätts på konsumenternas sammansättning, i stället för på de företag och arbetstillfällen som skapas genom rut är mycket skadligt, då ett sänkt avdragstak - också för de som köper mest – kommer innebära färre arbetstillfällen i sin helhet.

Dessutom är den bild som man envist försöker förmedla om den högavlönade rut-köparen som konsumerar bartender- och pooltjänster utdaterad och inget jag som företagare i Mellan- och Sydsverige känner igen.

Färska siffror från SCB visar också att breddningen av rut sker inte bara geografiskt, där kommuner som Dorotea, Sorsele och Osby ökar mest, men också om man ser till köparnas inkomster.

Tillväxten av RUT är numera starkast bland personer med en genomsnittlig månadsinkomst på mellan 23 866 och 27 343 kronor. Andelen höginkomsttagare som köper rut har dessutom minskat stadigt sedan reformen infördes och häromåret hade 75 procent av RUT-köparna genomsnittliga månadsinkomster lägre än 39 390 kronor.

En stor kundgrupp hos oss är familjer där båda arbetar och våra tjänster möjliggör mer tid för arbete liksom mindre bestyr efter jobbet.

RUT är förutom att vara en jobbskapande, kostnadseffektiv och livspussellösande reform mycket uppskattad hos det svenska folket. Sju av tio svenskar vill enligt en ny Sifo-undersökning se ett bibehållet eller utökat avdrag.

Så medan finansministern berömmer RUT och vill se en vidareutveckling av de tjänster vi entreprenörer erbjuder är det viktigt att ha hela bilden klar för sig.

Potentialen som finns är stor, men den kräver att man på allvar vågar släppa RUT och företagandet fritt.

Om Magdalena Andersson är uppriktig med sina lovord och verkligen vill främja RUT så borde avdragstaket få vara kvar i sin nuvarande form eller hellre; höj det än mer.

För i kombination med en breddning på tvären så kommer höjda avdrag frigöra nya möjligheter för ännu fler som behöver ett jobb redan i dag.

Åsa Storm, vd Stormtrivs

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Politiker måste våga satsa på industrin”

JOBBSKAPARNA. ”Alla säger ju att industrin är så viktig för landet, men då måste politikerna också våga satsa”, konstaterar Anders Stacke, vd Stacke Hydraulik AB. ”Utan utbildade ungdomar inom svets, svarv och fräs kan inte industrin växa.”
NYHET Publicerad:

Svag inbromsning av fortsatt brinnande högkonjunktur

KONJUNKTUR. Den svenska ekonomin har befunnit sig i högkonjunktur sedan 2016. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

IDATA på språng i digitala djungeln

UPPHANDLING. IDATA AB i Värnamo sysslar med informationslogistik, kort och gott producerar och distribuerar företaget fakturor. ”Vi tillverkar det som alla vill ge, men ingen vill få”, konstaterar Martin Genhede, delägare och vd sedan 1997.
NYHET Publicerad:

Jönköpings län är bra på att använda patent och mönsterskydd

IMMATERIALRÄTT. Innovativa, uppfinningsrika och kreativa företag är avgörande för att Jönköpings län och Sverige ska utvecklas. När Patent- och registreringsverket nyligen presenterade sin statistik för 2017, var det både glädjande och oroande utveckling för Jönköpings län.
NYHET Publicerad:

Sofia på Grand: ”Det får inte bli dumheter”

REGELKRÅNGEL. ”Bemanning är det stora problemet”, konstaterar Sofia Hagman, en av två delägare till familjära och personliga Grand Hotel Jönköping. ”Det är svårt att hitta kvalificerad arbetskraft, människor som verkligen är intresserade av att arbeta inom hotell och restaurang.”
NYHET Publicerad:

Ute i verkligheten lär man sig för livet

SKOLA NÄRINGSLIV. Brinellgymnasiet i Nässjö utnämndes till Jönköpings läns bästa UF skola på årets regionala mässa, och hela skolan genomsyras av en entreprenöriell anda och samverkan med lokala företag. Att ta sig utanför klassrummet leder till kunskap och erfarenheter som har stort värde i arbetslivet.
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat en självklarhet

FÖRETAGSKLIMAT Att företagsklimatet i en kommun bär avgörande betydelse för kvaliteten på skola, vård, omsorg och infrastruktur med mera blev uppenbart under tisdagens workshop i Mariannelund, Eksjö kommun, där politiker, företagare och tjänstemän diskuterade näringslivsutveckling.
NYHET Publicerad:

Dubbelt upp för Vaggeryd

FÖRETAGSKLIMAT. I årets ranking av lokalt företagsklimat är Vaggeryds kommun länets stora vinnare. Kommunen är både länsetta och årets klättrare. ”Det är svårt att sätta ord på det. Det är fantastiskt roligt och hedrande, inte bara för kommunen utan också för alla företag”, säger Gert Jonsson (M), som även fått förnyat förtroende som kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Nu är det uppåt som gäller

KRÖNIKA. Vaggeryds kommun är årets etta när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i Jönköpings läns 13 kommuner. Och inte bara det, Vaggeryd klättrar mest på listan, upp 17 placeringar från fjolåret.
NYHET Publicerad:

Här är det bäst – och sämst – företagsklimat i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Idag, den 2 oktober, släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Vaggeryds kommun har bäst företagsklimat i Jönköpings län, enligt företagen. Förra årets länsetta, Habo, rasar mest av alla 13 kommuner.
NYHET Publicerad:

Inför rankingsläpp: Så ser företagsklimatet ut i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Den 2 oktober släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Som det län i Sveriges med högst medelpoäng har Jönköping mycket att försvara, så hur kommer det gå för länets kommuner i år? I denna artikel summerar vi företagsklimatet i Jönköpings län från årets enkätundersökning och 2017 års totalranking.
NYHET Publicerad:

Ökade kostnader minskar företagens incitament

JOBBSKAPARNA. Anders Franzén äger och driver Målerispectra AB i Jönköping, som tack vare det rådande läget i branschen kunnat växa snabbt de senaste åren. Men regler kring anställningsformer och avgifter gör att han ändå tvekar inför att anställa nya medarbetare.
NYHET Publicerad:

Industrientreprenören i Hok: ”EU ger fler affärer”

JOBBSKAPARNA. ”Löneavgiften borde sänkas. Det är bara en hittepå-skatt.” Det säger verktygsmakaren Niklas Lindberg som äger och driver Linto AB i Hok, Vaggeryds kommun. ”Skattenivån är en sak, men det är själva modellen, sättet att ta ut ren skatt på som stör mig med löneavgiften.”
NYHET Publicerad:

Eksjöföretagaren: ”LAS ställer till problem för alla inblandade”

JOBBSKAPARNA. Lagen om anställningsskydd är inte bara destruktiv för företag. Den kan även tvinga kvar människor på arbetsplatser de vantrivs på och därigenom bidra till arbetsmiljöproblem. Det anser Johan Åsbrink som äger och driver äldreboendet Lunnagårds Sjukhem AB i Eksjö.
NYHET Publicerad:

Lyckad SYV-dag i Hillerstorp

SKOLA NÄRINGSLIV. Årets upplaga av Svenskt Näringslivs dag för studie- och yrkesvägledare gick av stapeln i Hillerstorp med omnejd. I samarbete med medlemsorganisationerna genomfördes företagsbesök på Axelent, Hestra Inredningar och Söderqvist Gräv.
NYHET Publicerad:

Företagsbesöken blir en del av att lära för livet

SKOLA NÄRINGSLIV. Efter nästan tjugo år som studie- och yrkesvägledare för teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping så är Karin Röstedal väl medveten vikten av att koppla samman skola och näringsliv. Hon har själv jobbat hårt för att driva frågan och bygga upp ett kontaktnät.
NYHET Publicerad:

Värna välfärdsbyggarna

VALKRÖNIKA. Det är valfinal och partierna har fullt upp med att paj- och smutskasta bäst de kan. Valfläsk. Vallfjäsk. Överbud. Vem satsar mest på vad? Och framförallt: Mer pengar till välfärden! Det är just det där sista som är det lilla kruxet. Om vi vågar kika en bit in i framtiden.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: försvara och utveckla välfärdssektorn

VALET 2018. Att stoppa privata aktörer från att verka inom välfärden skulle bli ett hårt slag mot hela sektorn, och påverka stora delar av Sveriges befolkning. Det skulle skapa ett monopol där kvaliteten och effektivitet blev lidande.
NYHET Publicerad:

Här jobbar eleverna med riktiga uppdrag för företag

SKOLA-NÄRINGSLIV Samverkan mellan näringsliv och skola är en viktig del av undervisningen på Gislaveds Gymnasium. Gränsen mellan världarna blir mindre definitiv när eleverna tidigt får komma i kontakt med olika yrken och företag.