Kent Gudmundsen, Lexicon och Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot (L)

Kent Gudmundsen, Lexicon och Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot (L)

”Regering påstår sig gilla oss företagare”

NYHET Publicerad

SJUKSKATT ”Som företagare i Sverige är man mästare på att finna andra vägar för att vara ett undantag i politikens alla företagarfientliga förslag.” Orden kommer från en Jönköpingsföretagare som efterfrågar stabila spelregler för tillväxt och jobbskapande.

Kent Gudmundsen har varit företagare i 30 år, men sagan som franchiseföretagare började 1998 och sedan dess driver han Lexicon med täckning över hela Småland. Totalt sysselsätter Kent åtta personer. Lexicon erbjuder helhetskoncept inom IT- och affärsutbildningar.

- Våra kunder är allt från privata organisationer och företag till offentlig verksamhet. Vi har inga nischade kunder, men det är stor skillnad att arbeta med de olika kommunerna. Marknaderna ser olika ut, men även attityden till företagande är annorlunda, förklarar Kent.

När riksdagsledamot (L) Emma Carlsson Löfdahl och regionchef Anna Gillek Dahlström, Svenskt Näringsliv, besöker Kent är sjukskatten det heta samtalsämnet. I våras meddelade nämligen regeringen att man vill införa en så kallad medfinansiering inom sjukförsäkringen. Förslaget innebar att man skulle låta arbetsgivarna betala mer av kostnaderna för långtidssjukskrivna. Svenskt Näringsliv, LO och Handikappförbundet risade förslaget tidigt men regeringen fortsatte med sitt spår och skapade stor oro bland landets företagare.

- Det är väl tomt i ladorna, även om Stefan Löfven konstant upprepar hur bra det går för Sverige. Då är det också enkelt att vara socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och bara lägga på lite mer skatt. Man blir ju besviken när regeringen inte lyssnar på oss arbetsgivare, i slutändan är det vi som anställer, säger Kent.

På en presskonferens i augusti konstaterade ministern att frågan om en hälsoväxling är borta från dagordningen. Detta sedan LO, PTK och Svenskt Näringsliv följt socialförsäkringsminister Annika Strandhälls uppmaning att presentera egna förslag som kan leda till minskade sjukskrivningar och lägre sjukkostnader.

- Härligt att regeringen tog sitt förnuft till fånga till slut men jag tycker detta är mycket illa skött. Jag är glad och lättad för företagarnas skull, detta förslag hade varit förödande, både för företagarna och de personer som har någon form av kronisk sjukdom/funktionshinder, säger Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot, Liberalerna.

Men förslaget om sjukskatt menar Kent är en avspegling till det verkliga grundproblemet – regeringens negativa inställning till företagen. Under Alliansens tid upplevde han en attitydförändring gentemot företagsamhet och för första gången kunde Kent sträcka på sig och vara stolt över att vara företagare.

- Dagens regering påstår sig gilla oss, men då hade de aldrig lagt fram förslag om sjukskatt. Jag upplever att fler och fler bli immuna mot ordet skatt och förstår inte följderna det kan skapa. Så när det presenteras ett skattepålägg på företagen så saknas förståelsen för att det handlar om ökade kostnader. Jag brukar säga att det du får in på kontot som anställd kan du dubbla, då får du den siffra som arbetsgivaren betalar för dig med alla skatter, avgifter och försäkringar. Hur många förstår det? Ifrågasätter Kent.

- Som arbetstagare är du jobbskapare och välfärdsskapare. Vi glömmer bort vem som skapar förutsättningar för skola, vård och omsorg som vi alla får ta del av. Den samhällskunskapen tror jag tyvärr att vissa politiker också blundar för, eller så saknar dem den. Det är viktigt att vi lära våra unga det ekonomiska kretsloppet, inte bara curlar. Ung Företagsamhet är på så sätt en otroligt bra ”skola”, där ungdomar ser slutsumman växa eller minska, utefter sin egen handlingskraft, avslutar Anna Gillek Dahlström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ökad välfärd sker genom fler jobb

VÄLFÄRD I över 20 år har Katarina Kvarnström och Peter Lundberg drivit Björkhaga Hotell och Konferens i Mullsjö med ledorden Nästan som hemma.
NYHET Publicerad:

Jönköpings län fortsatt bäst företagsklimat i landet

ENKÄTSLÄPP Fler kommuner än någonsin får riktigt höga betyg av företagen när Svenskt Näringsliv släpper svaren från sin stora enkätundersökning om företagsklimatet. I Jönköpings län är det Gnosjö kommun som får högst betyg av de lokala företagen.
NYHET Publicerad:

15 000 har listat sig på den privata vårdcentralen

VÄLFÄRD När vårdcentralen Wetterhälsan öppnade 2010 hade de drygt 3 000 listade invånare, idag har den siffran precis passerat 15 000. Nu har Wetterhälsan vuxit till två vårdcentraler och ytterligare en är på väg. ”Uttrycket ’så har vi alltid gjort’ är det värsta jag vet. Så säger ingen här.”, säger verksamhetschef Mats Siljehult.
NYHET Publicerad:

Brist på anläggningspersonal blev nytt projekt

KOMPETENS Det råder brist på anläggningspersonal i Jönköpings län, vilket påverkar hela branschen och hindrar företagen från att utföra sina uppdrag. I början av 2016 identifierade man vid ett branschråd behov av ca 40 anläggningsarbetare i Jönköping. Därför inleddes i höstas ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Maskinentreprenörerna och Svenskt Näringsliv för att starta en rekryteringsutbildning och fylla det behov som finns.
NYHET Publicerad:

En miljon skäl att gilla företagande

GILLA #FÖRETAGSAMHET När tänkte du senast på hur många företag det finns i Sverige? Det handlar om hundratusentals, nästan en hel miljon. Många är små, andra är verksamma över hela världen. Om du tittar upp från den här texten, hur många ser du då? Tänk efter, de är säkert fler än du tror. Även om du sitter hemma vid köksbordet så ser du fullt av produkter som är levererade av företag. Utan driftiga entreprenörer skulle det inte finnas något bord överhuvudtaget.
NYHET Publicerad:

Dreamhack – källan till framtidens kompetens?

KAMPANJ Som en del av kampanjen Gilla #Företagsamhet anordnade LRF, Företagarna och Svenskt Näringsliv ett företagarsamtal på Träcentrum i Nässjö. Företagare, politiker och tjänstemän träffades för att diskutera det aktuella klimatet i länet, och inte helt otippat blev kompetensförsörjning dagens stora fråga.
NYHET Publicerad:

Vi gör det igen - Gilla #Företagsamhet

FÖRETAGSAMHET Gör det enklare för företagsamma människor att växa och skapa välstånd! Det är en uppmaning till politiker från företagare över hela landet som samlas under initiativet Gilla #Företagsamhet, för andra året i rad.
NYHET Publicerad:

Kvalité har ingen betydelse, enligt Reepalu

#REEPALU2 Välfärdsutredningen har lämnat sitt slutbetänkande. Det viktigaste för utredningen är inte att höja kvaliteten i välfärden, utan att stoppa privata aktörers vinster– oavsett vilka effekter det får. Att kvalité inte längre har någon betydelse, enligt Reepalu, chockar välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Valde företagandet som 15-åring

GILLA #FÖRETAGSAMHET Kristofer Flood driver FS Service AB var en av finalisterna när Jönköpings mest företagsamma 2016 skulle koras. Han brinner för företagande och de möjligheter det för med sig och drivs av nya utmaningar. ”Man får aldrig stå stilla, då blir man omkörd av andra”.
NYHET Publicerad:

Företagsamhet har ingen ålder

GILLA #FÖRETAGSAMHET ”Om du har en dröm så kliv på och kör, det är aldrig för sent! Jag var 50 plus när jag tog över hotellet men det är ju bara halvvägs genom livet”, säger Miléva Blomberg, ägare av Grand Hotel Jönköping.
NYHET Publicerad:

Vi gör det igen - Gilla #Företagsamhet

FÖRETAGSAMHET Gör det enklare för företagsamma människor att växa och skapa välstånd! Det är en uppmaning till politiker från företagare över hela landet som samlas under initiativet Gilla #Företagsamhet, för andra året i rad.
NYHET Publicerad:

Regeringen är för optimistisk

EKONOMISKA LÄGET Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi besökte Jönköping för att tala om det ekonomiska läget i Sverige och omvärlden. Sverige har den högsta sysselsättningen i Europa och BNP växer mer än i övriga länder i EU. Men trots detta ser Bettina Kashefi inte ljust på framtiden.
NYHET Publicerad:

Add Label UF är glasklart vidare till SM

UNG FÖRETAGSAMHET Elin Melkersson, Rickard Palm, Sara Runnstrand och Philip Idin läser sista året på ekonomiprogrammet på Gislaveds Gymnasiet. Tillsammans startade de UF-företaget Add Label. Affärsidén är att erbjuda etiketter på glas för att undvika att man förväxling. ”Varje gång vi umgicks lyckades vi blanda ihop våra glas, då kände vi att det fanns ett behov”, säger Elin Melkersson, VD.
NYHET Publicerad:

(S)topp av Alva ökar utanförskapet

ALLMÄN VISSTIDSANSTÄLLNING  (Alva) är mycket viktig för arbetsmarknaden och öppnar dörrar för personer utan arbete. Trots det finns starka krafter inom S som vill att partiet vid kongressen ska besluta om att driva ett avskaffande av anställningsformen. Resultatet i Jönköpings län skulle bli färre jobbmöjligheter och ökat utanförskap.
NYHET Publicerad:

Regeringen försvårar kvinnors företagande

FÖRETAGSAMHET Andelen företagsamma kvinnor i Sverige ökar. Men det är fortfarande lång väg kvar till ett jämställt företagande – och regeringen håller på att göra vägen ännu längre.
NYHET Publicerad:

3:12 hindrar framtida investeringar

3:12 Majoriteten av Sveriges företag är ägarledda. Det handlar om företag som drivs av ägare som både jobbar i företaget och som är aktiva ägare. Som företagare har man satsat kapital, tid och energi och ansvarar för investeringar, anställningar och att utveckling av företaget. Detta är en framgångsmodell för företagande; fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Antalet ägarledda företag är idag ca 300 000 och de har ungefär 800 000 anställda.
NYHET Publicerad:

Länets företag upplever allt tyngre regelbörda

REGELKRÅNGEL Få torde ifrågasätta behovet av lagar och regler. Men baksidan av myntet blir dock lätt en betungande administration för företag. Detta är därför en viktig aspekt att ta med när ny lagstiftning tas fram.
NYHET Publicerad:

Välkommen Mathilda!

SVENSKT NÄRINGSLIV Mathilda Linnander kommer under resterande av vårterminen 2017 att praktisera på Svenskt Näringslivs regionkontor i Jönköping. Vi ställde några snabba frågor till Mathilda.
NYHET Publicerad:

Nyckeln till jämställdhet i näringslivet

NÄRINGSLIV Carina Lindfelt, avdelningschef för arbetsmarknad- och förhandlingsservice på Svenskt Näringsliv, var på besök i Jönköping för att prata om kompetensförsörjning samt jämställdhet inom näringslivet. ”Nyckeln till hög kompetens och jämställdhet inom företag är könsneutralitet men även attraktivitet hos företag”, säger Carina Lindfelt.
NYHET Publicerad:

Nya rekord på UF-mässan

UNG FÖRETAGSAMHET UF-mässan, Entreprenörskap På Riktigt 2017, gick av stapeln på Elmia i Jönköping 2:a mars. Mässan slog både utställar- och besöksrekord och fler än 230 UF-företag fanns på plats under dagen. Flera event och tävlingar anordnandes för såväl länets elever, lärare och näringslivsrepresentanter.