Kent Gudmundsen, Lexicon och Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot (L)

Kent Gudmundsen, Lexicon och Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot (L)

”Regering påstår sig gilla oss företagare”

NYHET Publicerad

SJUKSKATT ”Som företagare i Sverige är man mästare på att finna andra vägar för att vara ett undantag i politikens alla företagarfientliga förslag.” Orden kommer från en Jönköpingsföretagare som efterfrågar stabila spelregler för tillväxt och jobbskapande.

Kent Gudmundsen har varit företagare i 30 år, men sagan som franchiseföretagare började 1998 och sedan dess driver han Lexicon med täckning över hela Småland. Totalt sysselsätter Kent åtta personer. Lexicon erbjuder helhetskoncept inom IT- och affärsutbildningar.

- Våra kunder är allt från privata organisationer och företag till offentlig verksamhet. Vi har inga nischade kunder, men det är stor skillnad att arbeta med de olika kommunerna. Marknaderna ser olika ut, men även attityden till företagande är annorlunda, förklarar Kent.

När riksdagsledamot (L) Emma Carlsson Löfdahl och regionchef Anna Gillek Dahlström, Svenskt Näringsliv, besöker Kent är sjukskatten det heta samtalsämnet. I våras meddelade nämligen regeringen att man vill införa en så kallad medfinansiering inom sjukförsäkringen. Förslaget innebar att man skulle låta arbetsgivarna betala mer av kostnaderna för långtidssjukskrivna. Svenskt Näringsliv, LO och Handikappförbundet risade förslaget tidigt men regeringen fortsatte med sitt spår och skapade stor oro bland landets företagare.

- Det är väl tomt i ladorna, även om Stefan Löfven konstant upprepar hur bra det går för Sverige. Då är det också enkelt att vara socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och bara lägga på lite mer skatt. Man blir ju besviken när regeringen inte lyssnar på oss arbetsgivare, i slutändan är det vi som anställer, säger Kent.

På en presskonferens i augusti konstaterade ministern att frågan om en hälsoväxling är borta från dagordningen. Detta sedan LO, PTK och Svenskt Näringsliv följt socialförsäkringsminister Annika Strandhälls uppmaning att presentera egna förslag som kan leda till minskade sjukskrivningar och lägre sjukkostnader.

- Härligt att regeringen tog sitt förnuft till fånga till slut men jag tycker detta är mycket illa skött. Jag är glad och lättad för företagarnas skull, detta förslag hade varit förödande, både för företagarna och de personer som har någon form av kronisk sjukdom/funktionshinder, säger Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot, Liberalerna.

Men förslaget om sjukskatt menar Kent är en avspegling till det verkliga grundproblemet – regeringens negativa inställning till företagen. Under Alliansens tid upplevde han en attitydförändring gentemot företagsamhet och för första gången kunde Kent sträcka på sig och vara stolt över att vara företagare.

- Dagens regering påstår sig gilla oss, men då hade de aldrig lagt fram förslag om sjukskatt. Jag upplever att fler och fler bli immuna mot ordet skatt och förstår inte följderna det kan skapa. Så när det presenteras ett skattepålägg på företagen så saknas förståelsen för att det handlar om ökade kostnader. Jag brukar säga att det du får in på kontot som anställd kan du dubbla, då får du den siffra som arbetsgivaren betalar för dig med alla skatter, avgifter och försäkringar. Hur många förstår det? Ifrågasätter Kent.

- Som arbetstagare är du jobbskapare och välfärdsskapare. Vi glömmer bort vem som skapar förutsättningar för skola, vård och omsorg som vi alla får ta del av. Den samhällskunskapen tror jag tyvärr att vissa politiker också blundar för, eller så saknar dem den. Det är viktigt att vi lära våra unga det ekonomiska kretsloppet, inte bara curlar. Ung Företagsamhet är på så sätt en otroligt bra ”skola”, där ungdomar ser slutsumman växa eller minska, utefter sin egen handlingskraft, avslutar Anna Gillek Dahlström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Sträck på er Mullsjö”

FÖRETAGSKLIMAT 2017 års rankning av Sveriges kommuner baserat på hur det lokala företagsklimatet så klättrar Mullsjö två placeringar, och är nu på plats 19 av landets 290 kommuner. Dock tappar de i länet och halkar ner från andra till tredje plats, efter Habo och Gnosjö.
NYHET Publicerad:

”Fortsätt förbättra enkätfrågorna, Sävsjö”

FÖRETAGSKLIMAT Sävsjö placerar sig i år på plats 93 när Svenskt Näringsliv rankar landets kommuner utifrån deras företagsklimat. I länet räcker det till en tiondeplats, men trots detta har man höjt sig i ett flertal frågor.
NYHET Publicerad:

”Personalen är Grand”

JOBBSKAPARNA ”Det är vi i personalen som är Grand Hotel, vi är ’Grandare’”, säger Mileva Blomberg. Tillsammans med Sofia Hagman äger och driver hon Grand Hotel i Jönköping. Och hon gör en passning till politikerna: ”Se mötesindustrin som en industri, se helheten.”
NYHET Publicerad:

”Lunnagård har det bästa framför sig”

VÄLFÄRD ”Vi måste lägga ner verksamheten, om förslaget om vinsttak i välfärden går igenom.” Det säger Johan Åsbrink som äger och driver Lunnagårds sjukhem AB. Det är ett särskilt boende för människor med psykisk funktionsnedsättning och/eller demenssjukdom.
NYHET Publicerad:

Besök företag, kommunen

FÖRETAGSKLIMAT Många kommuner gör det (och gör det bra), man åker kontinuerligt ut och besöker företag. I Jönköpings län är Mullsjö, Sävsjö och Gislaved exempel på kommuner som arbetar aktivt med att utveckla en systematik för hur många företag kommunala representanter ska besöka under ett år eller så.
NYHET Publicerad:

Här är det bäst och sämst företagsklimat i Jönköpings län

RANKING 2017 Ny länsetta när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Av länets kommuner har Gislaved förbättrat sig mest jämfört med förra årets ranking.
NYHET Publicerad:

Mullsjö ska tillbaka till toppen

FÖRETAGSKLIMAT Efter att förra året ha varit den kommun i Jönköpings län med bäst sammanfattande omdöme av lokalt företagsklimat så tappar Mullsjö i år förstaplatsen till Gnosjö. Trots det har man högre sammanfattande omdöme än förra året, och når i år en ny toppnotering på 4.32.
NYHET Publicerad:

”Det händer att vi behandlas som om vi vore barn”

FÖRETAGSKLIMAT Att hitta kunniga medarbetare och att handskas med offentlig byråkrati – se där två utmaningar för Hans Palmgren, vd för Palmgrengruppen som bland annat driver Isaberg Höganloft, omfattande restaurang, konferens, catering, event och golf. Anläggningen ligger i Hestra, Gislaveds kommun.
NYHET Publicerad:

”Om vi inte är konkurrenskraftiga, finns vi inte här”

FÖRETAGSKLIMAT Michael Jonsson är ägare och VD till AD-Plast AB i Anderstorp, Gislaveds kommun. I sin moderna och högeffektiva verksamhet tillverkar bolaget bland annat plastdetaljer till fordons-, bygg-, elektronik- och möbelindustrin. Det är bra tryck för närvarande, men byråkratiskt regelrytteri fördyrar.
NYHET Publicerad:

Olycklig kommunkonkurrens i Vetlanda

FÖRETAGSKLIMAT Vetlanda kommun sparar pengar på att återta driften av bad och gym från privata Medley AB (Vetlanda-Posten 11/8). Ett år har gått sedan övertagandet och prognosen ”visar på en besparing på 1,53 miljoner kronor”, konstaterar kultur- och fritidschef Stewe Jonsson. Ändå är det svårt att göra beräkningar, eftersom allt enligt artikeln hänger på ”hur många som vill besöka simhall och gym”.
NYHET Publicerad:

Företagare i Jönköpings län nöjda med val av kommun

FÖRETAGSKLIMAT I 2017 års undersökning av det lokala företagsklimatet har Svenskt Näringsliv frågat företagare i Västra Götalands län om de någon gång har övervägt att flytta sin verksamhet till en kommun med ett bättre företagsklimat. Endast 14 procent av svarande företagare i länet svarade ja på frågan.
NYHET Publicerad:

Gislaved år 2037 enligt Anna och Josefin

FRAMTID Välkommen till kommunen som har gått från industriell bygd till besöksnäringens mecka. Branschens frammarsch fick hela samhället att vakna till liv. Allt började för 20 år sedan när näringslivet inom besöksnäringen satte ner foten för att motverka den bristande yrkesstoltheten, det har gett resultat…
NYHET Publicerad:

Jönköping år 2037 enligt Anna Holm

FRAMTID Det här är kommunen med landets högst andel sysselsatta invånare. Genom att ta tillvara på lärdomar, positiva som negativa, och kunskap har man skapat rätt förutsättningar för en blomstrande kommun. Skolan införde obligatoriskt UF-företagande, vilket snabbt gav resultat där eleverna blev mer anställningsbara och företagsamma…
NYHET Publicerad:

Vinsthunger stillar hunger

"Vinstjakten", som statsminister Stefan Löfven (S) uttrycker det, ska upphöra inom välfärden. Regeringen går vidare med vinsttak för företag inom skola, vård och omsorg. Ingen ska helt enkelt få göra vinst på barn, ohälsa eller skröpliga människor.
NYHET Publicerad:

Det ska vara fint att äga

SVENSKT NÄRINGSLIV Dan Sylvebo är ny regionchef på Svenskt Näringsliv i Jönköpings län och det här är hans första krönika i den nya rollen. Vi får också lära känna Dan Sylvebo lite närmare med en kort presentation.
NYHET Publicerad:

Gislaved år 2037 enligt Jonas Ericson

FRAMTID Befolkningen i kommunen har ökat till 35 000, något man bara kunde drömma om för 20 år sedan. Mycket är tack vare ett näringsliv i toppklass och ett samhälle som ligger i framkant på avgörande områden som miljö, digitalisering och högteknologi…
NYHET Publicerad:

Utan företag, inga jobb

FÖRETAGSKLIMAT Det är ont om resurser inte bara på Länssjukhuset Ryhov utan även på länets övriga sjukhus, läser vi i Jönköpings-Posten (3/8). Visst kan pengarna, de åtta miljarderna, användas på annat, effektivare sätt, vilket regionrådet Marcus Eskdahl (S) föreslår – föga förvånande med en känga till Alliansen som har beslutat om ”vårdplatsneddragningarna”, som han uttrycker det.
NYHET Publicerad:

Gnosjöborna överens om kommunens företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringsliv häromdagen presenterade årets undersökning av Lokalt Företagsklimat blev Jönköpings län den region som har Sveriges bästa företagsklimat. Efter att förra året ha knuffats ner till andraplatsen är Gnosjö återigen den kommun i länet som får högst sammanfattande omdöme. 84.4 procent av de tillfrågade tycker att företagsklimatet är bra, och kommunen får ett sammanfattande omdöme på 4.4 poäng av 6.0 möjliga.
NYHET Publicerad:

Maffig ersättare till PUL

PUL Från den 25 maj 2018 gäller den nya dataskyddsförordningen istället för personuppgiftslagen (PUL). Svenskt Näringslivs expert på digital juridik Carolina Brånby besökte Jönköping för att informera om hur detta kommer påverka företagen.
NYHET Publicerad:

Attityden till företagande kan alltid bli bättre

FÖRETAGSAMHET Lexicon är Sveriges största privata företags- och organisationsutbildare och erbjuder utbildning inom IT, affärskunskap och branschkompetens. I Jönköping drivs ett av företagets 30 kompetenscentrum av Kent Gudmundsen.