Kent Gudmundsen, Lexicon och Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot (L)

Kent Gudmundsen, Lexicon och Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot (L)

”Regering påstår sig gilla oss företagare”

NYHET Publicerad

SJUKSKATT ”Som företagare i Sverige är man mästare på att finna andra vägar för att vara ett undantag i politikens alla företagarfientliga förslag.” Orden kommer från en Jönköpingsföretagare som efterfrågar stabila spelregler för tillväxt och jobbskapande.

Kent Gudmundsen har varit företagare i 30 år, men sagan som franchiseföretagare började 1998 och sedan dess driver han Lexicon med täckning över hela Småland. Totalt sysselsätter Kent åtta personer. Lexicon erbjuder helhetskoncept inom IT- och affärsutbildningar.

- Våra kunder är allt från privata organisationer och företag till offentlig verksamhet. Vi har inga nischade kunder, men det är stor skillnad att arbeta med de olika kommunerna. Marknaderna ser olika ut, men även attityden till företagande är annorlunda, förklarar Kent.

När riksdagsledamot (L) Emma Carlsson Löfdahl och regionchef Anna Gillek Dahlström, Svenskt Näringsliv, besöker Kent är sjukskatten det heta samtalsämnet. I våras meddelade nämligen regeringen att man vill införa en så kallad medfinansiering inom sjukförsäkringen. Förslaget innebar att man skulle låta arbetsgivarna betala mer av kostnaderna för långtidssjukskrivna. Svenskt Näringsliv, LO och Handikappförbundet risade förslaget tidigt men regeringen fortsatte med sitt spår och skapade stor oro bland landets företagare.

- Det är väl tomt i ladorna, även om Stefan Löfven konstant upprepar hur bra det går för Sverige. Då är det också enkelt att vara socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och bara lägga på lite mer skatt. Man blir ju besviken när regeringen inte lyssnar på oss arbetsgivare, i slutändan är det vi som anställer, säger Kent.

På en presskonferens i augusti konstaterade ministern att frågan om en hälsoväxling är borta från dagordningen. Detta sedan LO, PTK och Svenskt Näringsliv följt socialförsäkringsminister Annika Strandhälls uppmaning att presentera egna förslag som kan leda till minskade sjukskrivningar och lägre sjukkostnader.

- Härligt att regeringen tog sitt förnuft till fånga till slut men jag tycker detta är mycket illa skött. Jag är glad och lättad för företagarnas skull, detta förslag hade varit förödande, både för företagarna och de personer som har någon form av kronisk sjukdom/funktionshinder, säger Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot, Liberalerna.

Men förslaget om sjukskatt menar Kent är en avspegling till det verkliga grundproblemet – regeringens negativa inställning till företagen. Under Alliansens tid upplevde han en attitydförändring gentemot företagsamhet och för första gången kunde Kent sträcka på sig och vara stolt över att vara företagare.

- Dagens regering påstår sig gilla oss, men då hade de aldrig lagt fram förslag om sjukskatt. Jag upplever att fler och fler bli immuna mot ordet skatt och förstår inte följderna det kan skapa. Så när det presenteras ett skattepålägg på företagen så saknas förståelsen för att det handlar om ökade kostnader. Jag brukar säga att det du får in på kontot som anställd kan du dubbla, då får du den siffra som arbetsgivaren betalar för dig med alla skatter, avgifter och försäkringar. Hur många förstår det? Ifrågasätter Kent.

- Som arbetstagare är du jobbskapare och välfärdsskapare. Vi glömmer bort vem som skapar förutsättningar för skola, vård och omsorg som vi alla får ta del av. Den samhällskunskapen tror jag tyvärr att vissa politiker också blundar för, eller så saknar dem den. Det är viktigt att vi lära våra unga det ekonomiska kretsloppet, inte bara curlar. Ung Företagsamhet är på så sätt en otroligt bra ”skola”, där ungdomar ser slutsumman växa eller minska, utefter sin egen handlingskraft, avslutar Anna Gillek Dahlström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Annie Lööf i Värnamo för att samtala om 3:12

ENTREPRENÖRSSKATTEN 3:12-reglerna kommer slå hårt mot företagstäta Jönköpings län. Fåmansföretag kommer få försämrade villkor och det skapar en oro i länet, om hur framtiden kommer se ut. Med den bakgrunden besökte Annie Lööf sin hemstad Värnamo för samtala kring 3:12-reglernas effekter med lokala företagare. ”Vi måste ha ett system som gynnar aktivt ägande i små företag, det nya reglerna gör precis tvärt om”, sa Annie Lööf.
NYHET Publicerad:

Så ser det ut i Jönköpings län

SVENSKT NÄRINGSLIV Vi har analyserat Jönköping läns utmaningar, styrkor och möjligheter. Syftet med rapporten ”En framtidsanalys av Jönköpings län” är att beskriva hur förutsättningarna för framtida företagande, jobb och tillväxt ser ut i länet. ”Mycket är bra i Jönköpings län, men samtidigt finns en del utmaningar i framtiden – inte minst när det gäller företagandet”, säger Anna Gillek Dahlström, regionchef Svenskt Näringsliv Jönköping.
NYHET Publicerad:

Blir det kontraproduktivt även i andra halvlek?

Politiker brukar prata om att drivkraften för det jobb och engagemang de lägger ner handlar om att genomföra idéerna man ställer sig bakom. Ur detta perspektiv är det en märklig politik att motverka sina egna målsättningar.
NYHET Publicerad:

Från UF till AB

FÖRETAGSAMHET Ivan Martic, från Vaggeryd, drev UF-företaget Improd UF på gymnasiet. Idag är han VD på IM Production som erbjuder digitala ledlösningar och har idag tre anställda med ambition att utöka antalet medarbetare. Som ung företagare engagerar sig Ivan Martic extra genom att förläsa på skolor för att engagera ungdomar till företagsamhet. ”Min förhoppning är min företagsresa ska inspirera yngre till att starta företag”, säger VD Ivan Martic.
NYHET Publicerad:

Vem bär ansvaret för den psykiska ohälsan?

ARBETSMILJÖ De senaste åren har den psykiska ohälsan ökat, och frågan om hur den ska förebyggas blir allt viktigare. Men det är en komplex fråga, eftersom anledningarna kan vara så många och det inte alltid är så lätt att reda ut vem som bär ansvaret.
NYHET Publicerad:

Gnosjö kommun efterfrågar mer kontakt med riksdagspolitiker

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Med nästan 1400 registrerade företag, varav knappt 400 har anställda utöver ägarna, är Gnosjö en av de mest företagstäta kommunerna i landet. I Svenskt Näringslivs undersökning av det lokala företagsklimatet ligger Gnosjö kommun på en stadig andraplats i länet, och plats 23 i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hallå där Louise!

SVENSKT NÄRINGSLIV Louise Christoffersson kommer under vårterminen 2017 att praktisera på Svenskt Näringslivs regionkontor i Jönköping. Vi ställde några snabba frågor till Louise.
NYHET Publicerad:

Emmas första jobb gav mersmak

MITT FÖRSTA JOBB Var som ekonomibiträde på Röda Korsets vilohem. Jag var 15 år och jobbade där totalt fyra somrar på raken. I mina arbetsuppgifter ingick att duka, servera mat, diska och städa. De som var på vilohemmet var äldre människor som var på ”pensionatvistelse” – jag bestämde mig för att jag ville jobba med äldrevården.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att påverka företagsklimatet i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT Under årets första dagar går Svenskt Näringslivs enkät om det lokala företagsklimatet ut till 2800 företagare i Jönköpings län. Är du en av dem? Missa inte att delta i Sveriges största företagarundersökning och ge din bild av hur det är att driva företag i din kommun.
NYHET Publicerad:

Ta inte bort mångfalden i välfärden

GÄSTKRÖNIKA Som företagare i välfärdsbranschen kan jag stolt säga att vi har varit en del av att driva utvecklingen framåt för hemtjänst. Den utvecklingen riskerar att omkullkastas genom Ilmar Reepalus väntande förslag om begränsningar av vinster i välfärden, skriver Åsa Storm.
NYHET Publicerad:

Första steget in i vuxenlivet

MITT FÖRSTA JOBB Jag var 12 år och springpojke i en livsmedelsbutik hemma i Vaggeryd. Jag cyklade ut med varor till äldre människor som inte kunde ta sig till affären. Min chef var en godmodig och snäll man som brydde sig om oss anställda – en bättre start i arbetslivet kunde jag inte få.
NYHET Publicerad:

Elskatten tvingar företag agera bank åt staten

REGELKRÅNGEL En regeländring i hur elskatten ska betalas leder till att företag får agera bank åt staten. Företagen riktar skarp kritik mot den bristfälliga informationen. ”Jag har varit företagare i 50 år och har aldrig varit med om något liknande. Det här var droppen”, säger Mats Rosén som driver Mattes Bröd.
NYHET Publicerad:

Vår gemensamma välfärd bygger på företagande

KRÖNIKA Många gånger när jag läser i tidningen eller pratar med vänner och människor jag möter, förvånas jag över att det är så många som inte vet vad som skapar vår gemensamma välfärd.
NYHET Publicerad:

Industri SFI i Nässjö gör succé

ARBETSMARKNAD Halva dagen praktiserar de på ortens företag, halva dagen går de SFI på samma företag. Draka Kabel i Nässjö har tagit emot 7 praktikanter genom Industri SFI och 4 av dem har redan fått visstidsanställning på företaget.
NYHET Publicerad:

Upplagt för nedläggning

KILOMETERSKATT Kilometerskatten hotar att slå ut svenska åkeriföretag. Det menar Magnus Djärf på Djärfs Åkeriservice AB i Jönköping.
NYHET Publicerad:

Viktigt beslut om offentlig upphandling för företagen i Jönköpings län

UPPHANDLING Regeringens förslag om ny upphandlingslagstiftning innehöll betydligt mer långtgående krav än EU-direktivet krävde och var illa underbyggt. Vissa delar hade gett motsatt effekt utifrån direktivets syfte och även riskerat att missgynna svenska företag. Glädjande nog röstade Riksdagen nu istället ja till allianspartiernas motion vilket kommer innebära att många skadliga effekter kan undvikas. 
NYHET Publicerad:

Alla är viktiga i kedjan

MITT FÖRSTA JOBB Var på ”Fläkten” i Växjö och jag var 18 år gammal. AB Svenska Fläktfabriken bildades utanför Jönköping år 1920 och köpte ”Fläkten” någon gång på 80-talet. Under sina glansdagar hade ”Fläkten” 1200 anställda och var Växjös största industri. Att som ung får ett första jobb inom industrin, var häftigt och stort.
NYHET Publicerad:

”Vi behöver lägga mer kraft på UF”

FÖRETAGSKLIMAT Eksjö kommun klättrar i årets ranking av det lokala företagsklimatet – men bara en placering. – Det gäller att inte stanna av i arbetet med företagsklimatet, då blir man snart omsprungen, säger Anna Gillek Dahlström, Svenskt Näringslivs regionchef i Jönköpings län.
NYHET Publicerad:

Ny upphandlingslag försvårar för företagen

UPPHANDLING Allt färre företag deltar i de offentliga upphandlingar som genomförs i Sverige.  Som skäl uppger många att kraven är alltför många, krångliga och orimliga. Regeringens nya upphandlingslagstiftning riskerar att försämra situationen ytterligare. - Kravinflationen måste upphöra men tyvärr kommer den nya upphandlingslagstiftningen att verka i helt motsatt riktning, säger Anna Gillek Dahlström, regionchef Svenskt Näringsliv Jönköping. 
NYHET Publicerad:

Att vara viktig för någon annan

MITT FÖRSTA JOBB Jag var 18 år och hade precis avslutat en tvåårig utbildning på gymnasiet i Värnamo, året var 1980. Det var det första jobbet jag sökte och fick anställning på. Nordflex i Gislaved som numera heter Recticel AB. Jag började arbeta med att klä och knappa plymåer, alltså dynor till möbler. Men jag gjorde många andra saker också.