Kent Gudmundsen, Lexicon och Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot (L)

Kent Gudmundsen, Lexicon och Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot (L)

”Regering påstår sig gilla oss företagare”

NYHET Publicerad

SJUKSKATT ”Som företagare i Sverige är man mästare på att finna andra vägar för att vara ett undantag i politikens alla företagarfientliga förslag.” Orden kommer från en Jönköpingsföretagare som efterfrågar stabila spelregler för tillväxt och jobbskapande.

Kent Gudmundsen har varit företagare i 30 år, men sagan som franchiseföretagare började 1998 och sedan dess driver han Lexicon med täckning över hela Småland. Totalt sysselsätter Kent åtta personer. Lexicon erbjuder helhetskoncept inom IT- och affärsutbildningar.

- Våra kunder är allt från privata organisationer och företag till offentlig verksamhet. Vi har inga nischade kunder, men det är stor skillnad att arbeta med de olika kommunerna. Marknaderna ser olika ut, men även attityden till företagande är annorlunda, förklarar Kent.

När riksdagsledamot (L) Emma Carlsson Löfdahl och regionchef Anna Gillek Dahlström, Svenskt Näringsliv, besöker Kent är sjukskatten det heta samtalsämnet. I våras meddelade nämligen regeringen att man vill införa en så kallad medfinansiering inom sjukförsäkringen. Förslaget innebar att man skulle låta arbetsgivarna betala mer av kostnaderna för långtidssjukskrivna. Svenskt Näringsliv, LO och Handikappförbundet risade förslaget tidigt men regeringen fortsatte med sitt spår och skapade stor oro bland landets företagare.

- Det är väl tomt i ladorna, även om Stefan Löfven konstant upprepar hur bra det går för Sverige. Då är det också enkelt att vara socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och bara lägga på lite mer skatt. Man blir ju besviken när regeringen inte lyssnar på oss arbetsgivare, i slutändan är det vi som anställer, säger Kent.

På en presskonferens i augusti konstaterade ministern att frågan om en hälsoväxling är borta från dagordningen. Detta sedan LO, PTK och Svenskt Näringsliv följt socialförsäkringsminister Annika Strandhälls uppmaning att presentera egna förslag som kan leda till minskade sjukskrivningar och lägre sjukkostnader.

- Härligt att regeringen tog sitt förnuft till fånga till slut men jag tycker detta är mycket illa skött. Jag är glad och lättad för företagarnas skull, detta förslag hade varit förödande, både för företagarna och de personer som har någon form av kronisk sjukdom/funktionshinder, säger Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot, Liberalerna.

Men förslaget om sjukskatt menar Kent är en avspegling till det verkliga grundproblemet – regeringens negativa inställning till företagen. Under Alliansens tid upplevde han en attitydförändring gentemot företagsamhet och för första gången kunde Kent sträcka på sig och vara stolt över att vara företagare.

- Dagens regering påstår sig gilla oss, men då hade de aldrig lagt fram förslag om sjukskatt. Jag upplever att fler och fler bli immuna mot ordet skatt och förstår inte följderna det kan skapa. Så när det presenteras ett skattepålägg på företagen så saknas förståelsen för att det handlar om ökade kostnader. Jag brukar säga att det du får in på kontot som anställd kan du dubbla, då får du den siffra som arbetsgivaren betalar för dig med alla skatter, avgifter och försäkringar. Hur många förstår det? Ifrågasätter Kent.

- Som arbetstagare är du jobbskapare och välfärdsskapare. Vi glömmer bort vem som skapar förutsättningar för skola, vård och omsorg som vi alla får ta del av. Den samhällskunskapen tror jag tyvärr att vissa politiker också blundar för, eller så saknar dem den. Det är viktigt att vi lära våra unga det ekonomiska kretsloppet, inte bara curlar. Ung Företagsamhet är på så sätt en otroligt bra ”skola”, där ungdomar ser slutsumman växa eller minska, utefter sin egen handlingskraft, avslutar Anna Gillek Dahlström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Hur ska Tranås överleva utan oss företagare?"

FÖRETAGSKLIMAT ”Berätta för mig som politiker vad du som företagare behöver för att kunna växa och anställa” – orden kommer från Sotiris Delis, riksdagsledamot (M), när han besöker Börje Fransson, VD Tranås Industrikablage.
NYHET Publicerad:

Kompetensbrist största hotet för tillväxt

FÖRETAGSAMHET Gnosjö Trafik AB verkar inom transportbranschen och upplever, precis som branschkollegor, internationell konkurrens främst vid prissättning. Men det finns ett större orosmoln. ”Vi är bekymrade över framtidens kompetensförsörjning som är avgörande för vår tillväxt”, säger Hans Hellström, VD Gnosjö Trafik AB.
NYHET Publicerad:

Innovativa och effektiva lösningar behövs i offentlig sektor

UPPHANDLING Den offentliga sektorn står inför stora ekonomiska utmaningar och är i behov av tjänster och produkter som effektiviserar verksamheten. Företaget Carefox har utvecklat ett digitalt system som hjälper hemtjänstföretag att planera och effektivisera sin verksamhet. ”Den offentliga sektorn är i stort behov av tjänster och produkter från innovativa företag”, säger Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Verkstadsjobbet sporrade golfkarriären

MITT FÖRSTA JOBB Min absolut första lön fick jag efter mitt sommarjobb på Hooks Herrgård, det företag som jag tog över från mina föräldrar för ett antal år sedan. 15 år gammal fick jag jobba i trädgården tillsammans med trädgårdsmästaren. Mina uppgifter var enklare form av trädgårdsskötsel, bland annat klippa gräs. Helt ärligt kanske det inte var det roligaste jobbet, men såhär i efterhand var det otroligt nyttigt för mig.
NYHET Publicerad:

”Regering påstår sig gilla oss företagare”

SJUKSKATT ”Som företagare i Sverige är man mästare på att finna andra vägar för att vara ett undantag i politikens alla företagarfientliga förslag.” Orden kommer från en Jönköpingsföretagare som efterfrågar stabila spelregler för tillväxt och jobbskapande.
NYHET Publicerad:

Nu jobbar juryn!

JÖNKÖPING LÄNS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA 2016 Stort tack för alla nomineringar vi fått in till Årets mest företagsamma människa 2016 – vår jury har fått ordentligt med material och underlag att gå igenom. Den 10 november kommer vi att avslöja vilka de fem finalisterna är och då är du välkommen att vara med och avgöra vem som vinner, då öppnar vi röstningen.
NYHET Publicerad:

De valde mig till jobbet!

MITT FÖRSTA JOBB Var som husvärdinna för utställningshus på Myresjöhus i Vetlanda. Mina uppgifter var att se till att allt var i sin ordning och vara trevlig mot köpbenägna spekulanter. Jag fick även gå runt med mäklarna och visa upp huset, vilket gav mig en stor inblick i mäklarjobbet. Dessutom läste jag företagsekonomi och marknadsföring, vilket innebar att jag kunde checka av teorin jag läste när jag svansade efter mäklarna.
NYHET Publicerad:

Jungle Thai tvingas stänga på måndagar i väntan på arbetstillstånd

KOMPETENS Restaurangen Jungle Thai har haft kockar som arbetskraftsinvandrat från Thailand i femton år. Kent Ly, ägare, har aldrig stött på problem – fram tills i dag, då han har fått vänta i elva månader på att få hit sin anställd. Nu har han tvingats stänga restaurangen en dag i veckan på grund av personalbrist.
NYHET Publicerad:

Hur tar vi oss ur matchningsproblematiken?

GÄSTKRÖNIKA Sverige står inför många problemställningar där det inte finns ett enkelt svar eller en enkel åtgärd. Vi har bland annat under många år underskattat behovet av yrkesarbetare och därför har vi en hel del bristyrken såsom elektriker, byggare, anläggare, svetsare och slaktare för att nämna några.
NYHET Publicerad:

Generationsskifte i Gnosjö

FÖRETAGSKLIMAT En ny generation står redo att ta över familjeföretaget Göhlins Verktyg & Maskin AB, det blir den fjärde i ordningen. Företaget omsätter idag 60 miljoner kronor och har som mål att omsätta 100 miljoner år 2020. Men då behövs bra förutsättningar och förståelse från politiken och ett bra lokalt företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Jobbmässan - ny matchningsarena i Jönköping

KOMPETENS Arbetsgivarna ropar efter människor med rätt kompetens. I Jönköpings län har det aldrig varit så högt söktryck från arbetsgivarna.
NYHET Publicerad:

Tranås bryter trenden

FÖRETAGSKLIMAT Många kommuner i landet får allt sämre företagsklimat. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning av det lokala företagsklimatet. Trenden ser likadan ut i Jönköpings län, men Tranås bryter mönstret genom att klättra 8 placeringar på årets ranking och landar på plats 30 i landet och plats 4 i länet.
NYHET Publicerad:

Sveriges grund vilar på småföretagande

GÄSTKRÖNIKA Det är i de små företagen som de flesta jobb skapas. Men som småföretagare måste man vara ansvarfull. Det gäller att ta ansvarsfulla beslut och se till att de anställda har ett jobb att gå till, även imorgon. När skatter och avgifter hela tiden blir högre leder det till att man måste tänka sig för innan man anställer en till. Man har inte råd att satsa, man vågar inte.
NYHET Publicerad:

Vinster i välfärden gynnar mångfalden

VINSTBEGRÄNSNINGAR Vilbert Soleymanians företag, Basic Care Unit, erbjuder hemtjänst på flera språk för att attrahera äldre invandrare som tidigare inte känt sig bekväma med det kommunala alternativet. Om regeringens förslag om begränsade vinster i välfärden går genom kommer företaget påverkas och budgeten riskerar att sättas i gungning.
NYHET Publicerad:

Lyckad dialog bakom Mullsjös vinst

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT För första gången sedan 2001 har Jönköpings län fått en ny etta på rankingen av lokalt företagsklimat. – Det är fantastiskt! Det har inte kommit av sig självt, men nu är vi främst i länet, säger Pernilla Bernhardsson, Mullsjö Utveckling.
NYHET Publicerad:

Nominera Jönköping läns mest företagsamma människor nu!

NOMINERA Vem är Jönköping läns mest företagsamma människa 2016? Företagsamma människor skapar jobb – det vill vi synliggöra genom att hylla dem i vår region.
NYHET Publicerad:

Mullsjö ny kommun i länstopp

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Mullsjö kommun tappar tre placeringar men är ändå ny toppkommun i Jönköpings län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Kompetensbrist utarmar verkstadsindustrin

GÄSTKRÖNIKA ABL Construction Equipment AB tillverkar redskap för entreprenadindustrin. Vi tillverkar bland annat lastskopor, timmergripar, redskapsfästen och grävskopor till kunder över hela världen. Vi arbetar globalt men har vår bas i Sävsjö. Vi är duktiga på det vi gör och därför har vi nu funnits i 60 år. För att vi ska kunna verka i 60 år till behöver vi rätt kompetens.
NYHET Publicerad:

Hårt arbete lönar sig

MITT FÖRSTA JOBB Jag är uppvuxen i ett restaurangkök och redan som femåring var det naturligt för mig att hjälpa till med att plocka upp skräp och hålla rent. När jag blev några år äldre avancerade jag till diskplockningen och så fortsatte det med att få större ansvar, man byggde upp ett förtroende.
NYHET Publicerad:

”Små och medelstora företag riskerar att komma i kläm”

KILOMETERSKATT Regeringen vill införa en kilometerskatt på lastbilstransporter. Utredningen beräknas vara klar i december 2016 men redan nu är många företag även utanför transportsektorn mycket kritiska. – Det riskerar att drabba gjutindustrin mycket hårt, säger Peter Nayström på Sveriges Gjuteriförening.