Synliggör och förenkla skattesystemet

NYHET Publicerad

SKATT Huvudbudskapet var klart och tydligt när företagare träffade politiker för ett rundabordssamtal kring skatter. Kalla skatt för skatt och avgift för avgift. Synliggör och förenkla.

Draken 2103
Foto: info@svenmagnusson.se

När politiker mötte företagare i Reftele för att prata om skatter hamnade fokus snabbt på arbetsgivareavgiften.

– En avgift ska kallas för avgift, en skatt är en skatt och en premie ska vara det som den heter – en premie. Och det ska dessutom vara tydligt för oss alla vad vi betalar in till staten, konstaterade Uno Petersson, ägare av Pewes skor i Anderstorp och ledamot i Svenskt Näringslivs skattekommission.

Det var Svenskt Näringsliv som bjudit alla politiska riksdagspartier till träffen om skattefrågor med lokala företagare på Draken i Reftele AB. Förutom företagets egen vd Lars Holtskog och Uno Petersson fanns Mikael Åkerberg från Ord & Råd på plats. Även ett par av politikerna har företagarerfarenhet; centerns Torbjörn Egerhag från Värnamo är vd för Materialdepån Norden AB och kd:s Patrik Isaksson, som sitter i kommunstyrelsen i Vaggeryd, är delägare i ett tillverkande familjeföretag i Hok med en handfull anställda. Den tredje politikern runt bordet, Tommy Stensson, sitter i kommunstyrelsen i Gislaved (s) är också ordförande i IF Metall, Västbo.Uno Petersson har granskat arbetsgivaravgifterna och förvånats över det han funnit:

– Det handlar om fullständigt ologiska och dolda skatter, säger Uno som vill synliggöra skatteuttaget och dessutom skapa en prismedvetenhet hos alla skattebetalare:

– Om människor vet hur mycket vi betalar den vägen skulle kraven öka på det vi får ut i form av samhällsservice, menar Uno, som menar att till exempel den allmänna löneavgiften fungerar som ett dragspel i systemet – när andra poster (till exempel sjukförsäkringsavgiften) sjunker så ökar löneavgiften. Den är idag runt 95 miljarder av de 400 miljarder som ligger i arbetsgivarsystemet.

– Och det är ingen premie utan en vanlig skatt, säger han.

Mikael Åkerberg har frågat sin personal om de vet vad sociala avgifter är och hur stor procent avgifterna innebär.

– Av 25 personer var det en enda som kände till hur stora arbetsgivaravgifterna är.

Uno tror att diskussionen skulle bli intensiv om alla inser hur mycket som betalas in den vägen:

– När vi diskuterade fastighetsskatt och talade om 6.000 kronor blev debatten hög. Sätt kronor och ören på sociala avgifter så får vi samma diskussion. Här handlar det om 10.000-tals kronor.

Tommy Stensson menar att ett namnbyte kunde vara aktuellt. Från arbetsgivareavgifter till löntagaravgift. Men menar samtidigt att summan är effekten av förhandlingar; löneökningar som arbetstagare avstått från.

Torbjörn Egerhag inser att arbetsgivareavgiften idag är överfinansierad. Men att situationen kunde varit annorlunda och jämför med 1992:

– Då lånade vi var fjärde krona i skattesystemet.

Diskussionen runt bordet kom ofta tillbaka på vårt otydliga skattesystem:

– Varför, undrar Mikael Åkerberg, dela upp skatten i olika poster. Varför inte betala ut hela lönen, inklusive de sociala avgifterna och sedan låta individen betala vanlig inkomstskatt. Vi som jobbar inom tjänstesektorn drabbas dessutom hårt av en arbetsgivareavgift som uppmuntrar till automation. Vi kan inte automatisera eller effektivisera en designer.

Han är också kritisk till sänkt bolagsskatt.

– Den skapar bara marginellt utrymme. Vi behöver lägre skatt på arbete istället.

Patrik Isaksson vill se en generell förenkling:

– Få undantag och enkla system gynnar oss företagare.

Torbjörn Egerhag summerar:

– Det handlar om pedagogik – hur visar vi de dolda skatterna. Att medvetandegöra. Sedan finns politiska frågor som handlar om hur mycket som ska beskattas.Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Bok som utmanar

LÄSTIPS Vad kan politikerna göra för att förbättra företagsklimatet och stärka välståndet? Nu kommer en bok där några av Sveriges företagare försöker ge svaren.
NYHET Publicerad:

Friare handel - bästa medicinen mot krisen

UTMANINGEN När G20-länderna träffas är det i en allt djupare recession, och ett av deras allra viktigaste beslut vore att öka ansträngningarna för en överenskommelse om friare global handel, skriver Johnny Munkhammar.
NYHET Publicerad:

Gör som Danmark - sänk marginalskatten

SKATTER Hög marginalskatt, hög inkomstskatt på den sista intjänade hundralappen, främjar hemarbete och skattefusk. Utbildning och arbete motverkas och det blir svårare att locka kvalificerad arbetskraft till landet.
NYHET Publicerad:

Han är doldisen som driver ett av Eksjös största företag

VÅRDFÖRETAG – Kvaliteten kommer i framtiden att vara avgörande. Vi har totalt 208 vårdplatser som ska fyllas och vi säljer en produkt på en marknad. Där finns ingen skillnad mot den traditionella industrin. Skillnaden består i att vi arbetar med människor. Och att vi dessutom alltid blir väldigt hårt granskade, säger Mikael Sjödahl, VD och delägare till Eken Care.
NYHET Publicerad:

Med gästen i fokus ökar Movement bredden med egen röntgenavdelning

INVIGNING Ortopedsjukhuset Movement ökar servicen med en egen röntgenavdelning. Under pompa och ståt invigdes den av Göran Hägglund.
NYHET Publicerad:

Laholms kommun som kund och leverantör

UTMANINGEN På Silvandersson i Knäred träffades ännu en grupp företagare och politiker för ett avspänt och produktivt möte. Ett möte där politikerna fick en inblick i företagarnas vardag och synpunkter att ta med sig både i de lokala politikerarbetet såväl som till det rikspolitiska planet.
NYHET Publicerad:

Gör som Danmark - sänk marginalskatten

BESKATTNING Hög marginalskatt – hög inkomstskatt på den sista intjänade hundralappen – främjar hemarbete och skattefusk. Utbildning och arbete motverkas och det blir svårare att locka kvalificerad arbetskraft till landet.
NYHET Publicerad:

Göra rätt saker eller göra saker rätt?

UTMANINGEN Då en av politikerna vid denna träff var Kent-Arne Andersson (C) ordförande i BUN som är kommunen största verksamhet kom en stor del av samtalen att handlade om skolan. Innan mötet var över hade såväl verksamhet som lokaler diskuterats. Men innan dess var kommunens övriga service ett ämne som engagerade.
NYHET Publicerad:

Valrörelsen tjuvstartade på Näringslivsdagen i Falkenberg

NÄRINGSLIVSDAG Las lyfts fram som en viktig fråga för företagare och samhället.
NYHET Publicerad:

Miljöpartister på besök hos vårdföretaget Cordinator

VÅRDFÖRETAG -Vi vill inte stanna för länge på ett och samma ställe. Det viktiga är att vi kommer in och avlastar den ordinarie personalen, ser nya sätt att organisera den befintliga verksamheten och använda resurserna så effektivt som möjligt, berättar Gunilla Rundqvist som är vd för företaget Cordinator.
NYHET Publicerad:

"Människor föds kompetenta och intelligenta"

FÖRSKOLA I PRIVAT REGI – Vi tackade nej först, men ändrade oss. Vi såg stora möjligheter att utveckla våra pedagogiska idéer med de förutsättningar som fanns på HallonEtt tillsammans med vår långa erfarenhet av förskoleverksamhet, berättar Per Alnervik som tillsammans med sin fru driver tre förskolor i Jönköping och Huskvarna.
NYHET Publicerad:

Framtidsskola inom teknik

FRISKOLA – Vi ska bli för industrin det Grythyttan är för gastronomin. Eleverna är våra kunder, de betalar med tre år av sina liv. Tillsammans med eleverna gör vi en karriärplan redan i årskurs 1, säger Leila Khammari som är rektor för Lichrons Teknikgymnasium i Gnosjö.
NYHET Publicerad:

Tips om offentlig upphandling

OFFENTLIG UPPHANDLING När Tobias Hultström från Carema, ska diskutera entreprenad med intresserade kommunpolitiker händer det ofta att politikerna vill träffas på hemlig plats, helst utanför kommunen.
NYHET Publicerad:

Skattereformer krävs för bibehållet välstånd

UTMANINGEN Skatter och ökat företagande i välfärdssektorn var i fokus när Svenskt Näringsliv inbjöd till Utmaningslunch i Visby. Där väcktes både en rad matnyttiga och radikala tankar kring hur Sverige ska få ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Konjunkturen gör läget svajigt värre

UTMANINGEN Uppförsbacken är brant. Det största problemet är den förlamade kreditgivningen till företag. Men vändningen kommer, konstaterade Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, när han talade vid ett utmanarmöte.
NYHET Publicerad:

En skur av skatteförslag

RUNDABORDSSAMTAL Riskkapitalavdrag, stimulera breddat ägande i kunskapsföretag, inför momssatser som inte missgynnar service. Det var några förslag som företagarna gav riksdagspolitiker när Svenskt Näringsliv bjöd in till rundabordssamtal om skatter.
NYHET Publicerad:

Så ska Sverige klättra i välståndsligan

KOMMENTAREN Reformer har gjort att Sverige klättrat till en tiondeplats i OECD:s välståndsliga. Ytterligare reformer krävs för att vi ska nå femteplatsen. Det är särskilt angeläget nu när krisen har landet i sitt grepp.
NYHET Publicerad:

Tidiga investeringar motverkar lågkonjunkturen

UTMANINGEN Utmaningen begav sig till Sundsvall där företagare och politiker samlats på fashionabla Våningen för att diskutera vägar ut ur lågkonjunkturen.
NYHET Publicerad:

Skatteexperter: Sverige behöver fler ägare

SKATTER Utmaningarna för vårt skattesystem när världen och näringslivet förändras diskuterades när Svenskt Näringslivs skattekommission igår höll sin första hearing med olika skatteexperter.
NYHET Publicerad:

Eldsjälar sätter fart på det lokala företagsklimatet

UTMANINGEN Kompetenskonton, offentlig-privat samverkan och nya yrkesutbildningar är några strategier som kan hjälpa Sveriges företag att överleva krisen. Detta och hur man bäst får fart på det lokala företagsklimatet diskuterades när företagare i Örnsköldsvik möttes.