Tillväxtföretagandet frodas i Gnojsö

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHETEN På två år har Gnosjöföretagaren David Jonsson fördubblat antalet anställda och företag. I år kommer han att expandera ännu mer. Nya siffror från Svenskt Näringsliv visar att kommunen har högst andel tillväxtföretagare i Sverige.

David Jonsson, Gnosjö kommun
Foto: Jenny Stiernstrand

–Generationsskiftet var starkt här för tio år sedan och det har slagit väl ut och visar sig tydligt nu när företagen växer, säger David Jonsson som driver två företag i Gnosjö.

EV Charge Partner Sweden AB är ett snabbt växande bolag med fokus på support och underhåll av laddstationer för elfordon.

Det kommer fler laddningsstationer i år, David Jonsson spår en tillväxt på 80 procent.

Foto: Jenny Stiernstrand
Arne Ottosson, Gnosjö kommun.

– Vi jobbar på förbättringar tillsammans med företagen. Målet är att Gnosjö ska få ännu större tillväxt, säger kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö Arne Ottosson (M).

I årets mätning av företagsamheten i Sveriges län och kommuner har Svenskt Näringsliv undersökt tillväxtföretagande, det vill säga hur stor andel av de som blev nyföretagsamma 2011 som idag ansvarar för ett aktiebolag med minst fem anställda. Det visar sig att Gnosjö toppar listan med 23,1 procent av de nyföretagsamma. Snittet i Sverige ligger på 7,7 procent.  

– Företagen växer, det märker jag på många sätt. Nya lokaler byggs och det är inte lätt att hitta rätt kompetens när konkurrensen om personal ökar. Generationsskiftet var starkt här för tio år sedan och det har slagit väl ut och visar sig tydligt nu. Det säger David Jonsson som driver företagen Davids Elteknik och EV Charge Partner Sweden AB i Gnosjö.

Själv startade han sin elfirma på egen hand för några år sedan. Han var 24 år och hade fast arbete men ville pröva sina idéer och satsade för fullt på vinst och förlust.

– Jag har alltid varit intresserad av ny teknik och ville använda mina kunskaper och utveckla dem vidare och skapa ett företag som är teknikorienterad med hög kompetens. Jag såg eget företag som en lösning att kunna få göra det, säger David Jonsson.

Det visade sig vara en lyckosam satsning, i dag arbetar han med det senaste inom modern teknik som smarta hem, energieffektivisering, elbilsladdning och solcellsanläggningar. Under de senaste två åren har han fördubblat antalet anställda och företag. Nu är man åtta personer som arbetar i elföretaget och två som arbetar i det nya dotterbolaget.

EV Charge Partner Sweden AB är ett snabbt växande bolag med fokus på support och underhåll av laddstationer för elfordon. David Jonsson trodde det fanns en marknad och startade företaget på vinst och förlust även denna gång.

– Vi expanderar snabbt på de platser i Sverige som har samlade kluster av laddstationer och på de platser där vi ser goda underlag för vår fortsatta expansion. Vi ser ett stort kommande behov av våra tjänster framförallt i storstadsregionerna, säger David Jonsson.

Tillväxten i Gnosjö menar David Jonsson beror på att den lokala industrin går så bra. Här finns industri inom trä, plast och metall och för hans företag är det mycket positivt då det ger även honom fler uppdrag. Vad det gäller laddningsstationerna så spår han en tillväxt på 80 procent.

– Det finns idag bara 0,09 elladdningsstationer per elbil så det behövs helt klart fler laddstolpar. Antalet elbilar är idag 29 259 men även här ökar tillväxten, det kommer antagligen finnas 48 000 elbilar i år, säger David Jonsson.

Han tycker att företagsklimatet i kommunen är bra, vill han ha hjälp så finns den hos Gnosjöandans Entreprenörskapscentrum, GEC, som han tycker jobbar hårt för kommunens näringsliv, och Gnosjö Science Park som erbjuder hjälp inom bland annat företagsutveckling. I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner hamnade Gnosjö senast på plats 23 av 290.

– Företagsklimatet är starkare än på många år, industrin växer och det byggs lokaler som aldrig förr. Målet är att Gnosjö ska växa ännu mer så vi jobbar på förbättringar tillsammans med företagen som vi har en bra dialog med, säger kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö Arne Ottosson (M).

– Vi behöver inte sitta i Gnosjö men det är positivt att verka härifrån. Här finns samarbetet. Hinner inte mitt elföretag med beställningar så skickar vi dem vidare till konkurrenterna och vice versa. För arbetet med laddningsstationerna har vi till viss del draghjälp av företaget GARO som ligger långt framme inom tillverkning av laddstationer för elfordon. Och när vi behövde uppdatera vår hemsida anlitade vi en byrå här på plats, det gick snabbast och var smidigast för oss. Det är det som är Gnosjöandan.

Om undersökningen

Svenskt Näringsliv mäter en gång om året antalet företagsamma människor, både för Sverige som helhet samt för respektive län.

 

En företagsam människa definieras som en person som antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, alternativt är VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag. En person räknas enbart en gång, oavsett om personen ansvarar för ett eller flera företag. Det finns därför fler registrerade företag än det finns företagsamma människor.

 

Företagsamheten är en totalundersökning, vilket innebär att den kan användas för att jämföra företagsamheten mellan olika kommuner och län över tid. Utifrån inhämtad data kan man även följa nyföretagsamheten, det vill säga hur många nya personer som har blivit företagsamma under det senaste året.

 

Data som har använts inhämtades under januari 2017 och avser företagsamheten för år 2016. På webbplatsen www.foretagsklimat.se finns statistik för Sveriges samtliga 21 län och 290 kommuner att ladda ned.

 

Läs hela rapporten

Företagsamheten 2017 Sverige »

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Med förenkling i sikte

FÖRETAGSKLIMAT Dunkers Kulturhus i Helsingborg fylldes under en dag i april. Då gick starten när ca 500 kommunala tjänstemän i 11 kommuner i nordvästra Skåne satte sig på skolbänken. Siktet är inställt på bättre service till företagen – att förenkla helt enkelt.
NYHET Publicerad:

Umeåentreprenörer erbjuder digital praktik

HÖGSKOLAN Tjänsten Webbexpressen erbjuder studenterna att göra praktik på ett helt nytt sätt. Studenterna jobbar digitalt och väljer själva arbetstid och varifrån de jobbar. De får testa att jobba som digitala entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Kommunens nej hotar sommarsäsongen

KONKURRENS Tak eller inte över uteserveringen? Det är den stora frågan för Tomas Kurt, ägare av restaurangen Stora Örebro. Kommunen har sagt nej trots att andra krögare kring samma torg har liknande tak. ”Beslutet är godtyckligt och ett klart fall av negativ särbehandling”, säger Tomas Kurt.
NYHET Publicerad:

I polisförhör för danstillstånd

REGELKRÅNGEL En halvtidstjänst, så mycket tid uppskattar Peter Sjöström att O´Learys i Umeå lägger ner på alla regler man ska följa. Nyligen kallades han till förhör. Det blev finalen på en två år lång byråkratisnurra där det visade sig att polisen hade fel.
NYHET Publicerad:

Orimliga skillnader mellan kommunerna

REGELTILLÄMPNING ”Handläggningstider och avgifter kan skilja sig åt väldigt mycket mellan kommuner, ibland är de rent av orimliga. Vi måste prata mer om hur man tolkar regler." Det säger August Liljeqvist, sakkunnig på Näringslivets Regelnämnd.
NYHET Publicerad:

Två års arbete i onödan när regeltolkningen ändrades

REGELKRÅNGEL Två års arbete gick upp i rök när certifieringen Svalson AB jobbat så hårt för plötsligt inte längre skulle gälla. ”Regelbördan måste lätta för företagen. Gör Regelrådet till en fristående myndighet och tilldela den en stoppfunktion för konsekvensutredningar som inte håller måttet", säger Svenskt Näringslivs jurist Göran Grén.
NYHET Publicerad:

”Det handlar inte om att ta vad man får”

KOMPETENS Många företag upplever det svårt att finna rätt kompetens på dagens arbetsmarknad. Ett av dem företag är Special-Elektronik i Karlstad. ”Framtiden ligger i att vi hittar rätt personer, som hjälper företaget att utvecklas och förbättras”, säger Åke Larsson, VD.
NYHET Publicerad:

"Jag önskar att byråkratin fungerade smidigare"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Utan arbetskraft från Rumänien och Polen skulle skogsvårdsföretaget Svensk Skogsservice AB stå sig slätt. "Vi har vuxit snabbt och jag hoppas på fortsatt tillväxt, men allt hänger på om vi lyckas hitta arbetskraft", menar Joakim Gustafsson, huvudägare och vd.
NYHET Publicerad:

Ingen hjälp från kommunen när företagen vill växa och skapa fler jobb

FÖRETAGSKLIMAT Södertälje är i stort behov av fler arbetstillfällen. Men när Fruktleveransen och Herr Gurka behövde hjälp med mark för att kunna växa och anställa fler gav kommunen kalla handen.
NYHET Publicerad:

Sopkrig rasar på Gotland

KONKURRENS Med subventionerad återvinning konkurrerar Region Gotland ut de lokala företag som har som affärsidé att ta hand byggavfall. Men kommunen slår ifrån sig och en lösning på problemet dröjer. ”Det är helt snett”, säger Daniel Björkman som driver företaget Returbagen.
NYHET Publicerad:

När dödshot blir vardag - ökad kriminalitet största hotet

SÄKERHET Endast 18 timmar efter den lyckade och välbesökta invigningen av Conny Holmlunds nya ICA Kvantumbutik i Märsta centrum, gick larmet. Butiken hade utsatts för ett smash and grab-rån med en bil som kört rakt in i entrén.
NYHET Publicerad:

Mungipor pekar uppåt i glödheta Nya Luleå

FÖRETAGSKLIMAT Det finns en ny optimism och framåtanda i Luleå jämfört för bara några år sedan. Kommunen sticker också ut med topplaceringar i hela landet när det gäller olika mätningar och beskrivs ibland som glödhet.
NYHET Publicerad:

Byggarna bygger byn

I Växjö står byggkranarna på rad och nya byggnader dyker upp på flera ställen likt svampar ur jorden. Det är många år sedan det producerades så mycket inom byggsvängen som nu.
NYHET Publicerad:

Det är nåt osunt med osund konkurrens

Skulle vi fråga på stan om det är en kommunal uppgift att driva bilfabrik eller sågverk, så skulle nog svaret bli ett entydigt Nej! Men är svaret lika självklart när det kommer till campingplatser, restauranger eller brandskyddsutbildningar?
NYHET Publicerad:

Kriminaliteten tvingar honom stänga butiken

BROTTSLIGHET Hot, våld och rån utgör vardagen för allt fler företagare som inte längre räknar med hjälp från en handfallen poliskår. Nu kräver företagarna åtgärder från samhället. Salam Kurda har haft sin butik i Husby centrum i över 30 år, men nu vill han inte fortsätta. ”Jag orkar inte längre, jag tvingas lämna Husby på grund av all kriminalitet”.
NYHET Publicerad:

Hög tid att förbereda för dataskyddsförordningen

DIGITALISERING Den nya dataskyddsförordningen stod i fokus för företag i Örnsköldsvik som på onsdagen fick möjlighet att ställa frågor till Svenskt Näringslivs Carolina Brånby. Det är hög tid att börja arbetet, var hennes budskap.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning för hela Halland

FÖRETAGSAMHET Under ett intensivt dygn möttes ett 90-tal representanter på Ästad Forum från Hallands företag, kommuner och region för att diskutera länets framtid. Under konferensen fördes en lång rad gruppdiskussioner om hur Halland ska gå vidare med kompetensförsörjning, inkludering och attraktivitet i framtiden.
NYHET Publicerad:

Arvidsjaur tänker flyga mot toppen

FÖRETAGSKLIMAT Nu ska Arvidsjaur lyfta i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet och flyga förbi närmare 200 andra kommuner. ”Målsättningen är att vi ska vara under plats 100 i landet år 2019”, säger näringslivschefen Stina Johansson optimistiskt.
NYHET Publicerad:

”Självklart ska näringslivet vara med”

FÖRETAGSKLIMAT När Tomelilla kommun skulle anställa en ny näringslivsstrateg tog de till ett ovanligt knep, de involverade näringslivet. Företagare fick vara med i hela processen, från framtagandet av kompetensprofil till att välja ut vem som fick jobbet. Carl-Otto Swartz från Örups säteri välkomnar initiativet.
NYHET Publicerad:

”Idioti att ställa specifikationskrav”

UPPHANDLINGAR Onormalt låga anbud ska förkastas och kraven på omsättning får inte överstiga två gånger värdet av kontraktet. Det är några av förändringarna i den nya lagen om offentlig upphandling (LOU) som trädde i kraft den 1 januari i år. Svenskt Näringslivs upphandlingsexpert Ellen Hausel Heldahl var nyligen i Blekinge för att informera om lagstiftningen och för att ge tips till företagen.