Tillväxtföretagandet frodas i Gnojsö

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHETEN På två år har Gnosjöföretagaren David Jonsson fördubblat antalet anställda och företag. I år kommer han att expandera ännu mer. Nya siffror från Svenskt Näringsliv visar att kommunen har högst andel tillväxtföretagare i Sverige.

David Jonsson, Gnosjö kommun
Foto: Jenny Stiernstrand

–Generationsskiftet var starkt här för tio år sedan och det har slagit väl ut och visar sig tydligt nu när företagen växer, säger David Jonsson som driver två företag i Gnosjö.

EV Charge Partner Sweden AB är ett snabbt växande bolag med fokus på support och underhåll av laddstationer för elfordon.

Det kommer fler laddningsstationer i år, David Jonsson spår en tillväxt på 80 procent.

Foto: Jenny Stiernstrand
Arne Ottosson, Gnosjö kommun.

– Vi jobbar på förbättringar tillsammans med företagen. Målet är att Gnosjö ska få ännu större tillväxt, säger kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö Arne Ottosson (M).

I årets mätning av företagsamheten i Sveriges län och kommuner har Svenskt Näringsliv undersökt tillväxtföretagande, det vill säga hur stor andel av de som blev nyföretagsamma 2011 som idag ansvarar för ett aktiebolag med minst fem anställda. Det visar sig att Gnosjö toppar listan med 23,1 procent av de nyföretagsamma. Snittet i Sverige ligger på 7,7 procent.  

– Företagen växer, det märker jag på många sätt. Nya lokaler byggs och det är inte lätt att hitta rätt kompetens när konkurrensen om personal ökar. Generationsskiftet var starkt här för tio år sedan och det har slagit väl ut och visar sig tydligt nu. Det säger David Jonsson som driver företagen Davids Elteknik och EV Charge Partner Sweden AB i Gnosjö.

Själv startade han sin elfirma på egen hand för några år sedan. Han var 24 år och hade fast arbete men ville pröva sina idéer och satsade för fullt på vinst och förlust.

– Jag har alltid varit intresserad av ny teknik och ville använda mina kunskaper och utveckla dem vidare och skapa ett företag som är teknikorienterad med hög kompetens. Jag såg eget företag som en lösning att kunna få göra det, säger David Jonsson.

Det visade sig vara en lyckosam satsning, i dag arbetar han med det senaste inom modern teknik som smarta hem, energieffektivisering, elbilsladdning och solcellsanläggningar. Under de senaste två åren har han fördubblat antalet anställda och företag. Nu är man åtta personer som arbetar i elföretaget och två som arbetar i det nya dotterbolaget.

EV Charge Partner Sweden AB är ett snabbt växande bolag med fokus på support och underhåll av laddstationer för elfordon. David Jonsson trodde det fanns en marknad och startade företaget på vinst och förlust även denna gång.

– Vi expanderar snabbt på de platser i Sverige som har samlade kluster av laddstationer och på de platser där vi ser goda underlag för vår fortsatta expansion. Vi ser ett stort kommande behov av våra tjänster framförallt i storstadsregionerna, säger David Jonsson.

Tillväxten i Gnosjö menar David Jonsson beror på att den lokala industrin går så bra. Här finns industri inom trä, plast och metall och för hans företag är det mycket positivt då det ger även honom fler uppdrag. Vad det gäller laddningsstationerna så spår han en tillväxt på 80 procent.

– Det finns idag bara 0,09 elladdningsstationer per elbil så det behövs helt klart fler laddstolpar. Antalet elbilar är idag 29 259 men även här ökar tillväxten, det kommer antagligen finnas 48 000 elbilar i år, säger David Jonsson.

Han tycker att företagsklimatet i kommunen är bra, vill han ha hjälp så finns den hos Gnosjöandans Entreprenörskapscentrum, GEC, som han tycker jobbar hårt för kommunens näringsliv, och Gnosjö Science Park som erbjuder hjälp inom bland annat företagsutveckling. I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner hamnade Gnosjö senast på plats 23 av 290.

– Företagsklimatet är starkare än på många år, industrin växer och det byggs lokaler som aldrig förr. Målet är att Gnosjö ska växa ännu mer så vi jobbar på förbättringar tillsammans med företagen som vi har en bra dialog med, säger kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö Arne Ottosson (M).

– Vi behöver inte sitta i Gnosjö men det är positivt att verka härifrån. Här finns samarbetet. Hinner inte mitt elföretag med beställningar så skickar vi dem vidare till konkurrenterna och vice versa. För arbetet med laddningsstationerna har vi till viss del draghjälp av företaget GARO som ligger långt framme inom tillverkning av laddstationer för elfordon. Och när vi behövde uppdatera vår hemsida anlitade vi en byrå här på plats, det gick snabbast och var smidigast för oss. Det är det som är Gnosjöandan.

Om undersökningen

Svenskt Näringsliv mäter en gång om året antalet företagsamma människor, både för Sverige som helhet samt för respektive län.

 

En företagsam människa definieras som en person som antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, alternativt är VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag. En person räknas enbart en gång, oavsett om personen ansvarar för ett eller flera företag. Det finns därför fler registrerade företag än det finns företagsamma människor.

 

Företagsamheten är en totalundersökning, vilket innebär att den kan användas för att jämföra företagsamheten mellan olika kommuner och län över tid. Utifrån inhämtad data kan man även följa nyföretagsamheten, det vill säga hur många nya personer som har blivit företagsamma under det senaste året.

 

Data som har använts inhämtades under januari 2017 och avser företagsamheten för år 2016. På webbplatsen www.foretagsklimat.se finns statistik för Sveriges samtliga 21 län och 290 kommuner att ladda ned.

 

Läs hela rapporten

Företagsamheten 2017 Sverige »

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"En personlig tragedi om avverkningen stoppas"

FÖRETAGSKLIMAT På landsbygdsministerns bord ligger ett förslag på ny skogsvårdslag. Där föreslås att ideella organisationer ska kunna överklaga avverkningsbeslut i fjällnära skog. Skogsentreprenören Ida Oderstål menar att ett sådant förslag kväver skogsföretagandet i Norrlands inland.
NYHET Publicerad:

”Vi måste våga vara stolta”

FÖRETAGSKLIMAT Bodens företagsklimat blir allt bättre och är nu näst bäst i länet. "Fantastiskt kul, en positiv självbild är jätteviktigt för hur en ort uppfattas av omvärlden och det är upp till oss Bodensare att vara goda ambassadörer", säger Peter Uneby som driver Sportboden i Boden.
NYHET Publicerad:

Finskt besök i Nordmaling

FÖRETAGSKLIMAT Nordmalings framgångsrika arbete för ett bra företagsklimat uppmärksammas också utanför Sverige. Nyligen besökte en delegation från Finland Nordmaling för att få inspiration. Vi ringde upp Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande och bad henne berätta om besöket.
NYHET Publicerad:

Målinriktat arbete ska förbättra Varbergs företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Nu är det dags igen för Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat som kommer ligga ut från januari till mars i år. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Näst på tur är Varbergs kommun.
NYHET Publicerad:

Ale, Alingsås och Svenskt Näringsliv går samman för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under 2018 startar Svenskt Näringsliv ett utvecklingsprojekt för att förbättra företagsklimatet i några av landets kommuner. Målsättningen är att förbättra det lokala företagsklimatet genom bättre service, nöjdare företagare och därmed en högre placering i Svenskt Näringslivs ranking. Ale och Alingsås har valts ut från Västsverige och ska under projektet utbyta erfarenheter med andra kommuner från olika delar av Sverige.
NYHET Publicerad:

100 företagsbesök på 100 dagar i Timrå

FÖRETAGSKLIMAT Timrå kommun har ett övergripande mål att ha Norrlands bästa företagsklimat . Vi har ställt några frågor till Ewa Lindstrand (S) kommunalråd och till Tony Andersson (M) oppositionsråd om hur de ser på företagsklimatet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Vallentuna växlar upp

HALLÅ DÄR Chanette Andersson, utvecklings- och näringslivschef och Magnus Isberg, näringslivsutvecklare i Vallentuna kommun. Ni verkar taggade inför det nya året och arbetet med att förbättra det lokala företagsklimatet. Om vi blickar i backspegeln, hur såg 2017 ut, Chanette?
NYHET Publicerad:

EU ger svenska städföretag rätt mot Samhall

KONKURRENS Svenska staten bryter mot EU:s statsstödsregler när de ger Samhall merkostnadsersättning. Det slår EU-kommissionen fast. Beslutet gläder Almega Städföretagen.
NYHET Publicerad:

”Få undersökningar med sånt genomslag”

FÖRETAGSKLIMAT Hur är företagsklimatet i Lycksele? Umeå? Ja, alla länets kommuner. I dagarna får över 3000 företagare i Västerbotten svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun. Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att belysa företagens synpunkter och skapa ett diskussionsunderlag i mötet mellan företagen och kommunen. I år innehåller enkäten några nyheter.
NYHET Publicerad:

”Det är roligt när skolorna vill”

SAMVERKAN Skolorna har börjat närma sig näringslivet för att samverka med företagen. Det är en märkbar förändring jämfört med bara för några år sedan. "Det är en stor skillnad, för bara 5–6 år sedan blev jag nästan aldrig kontaktad av någon skola för studiebesök. Nu har vi ett par besök i veckan vissa perioder", säger Anna Lindqvist, vd för Jeppssons i Karlshamn.
NYHET Publicerad:

70 000 företagare får enkät om företagsklimat

HALLÅ... Annie Widerberg, projektledare på Svenskt Näringsliv, ni genomför varje år en stor undersökning om det lokala företagsklimatet. Den andra januari 2018 skickas nästa enkät ut. Vilka frågor ställer ni den här gången?
NYHET Publicerad:

Kommunens fiskförbud upp i rätten

REGELKRÅNGEL Det har gått tre år sedan Jerk Åkerblad kunde erbjuda sina gäster färsk insjöfisk. Anledningen är att kommunen inte anser att fisken är säker att äta. "Varför får jag förbud i min kommun när samma hantering är ok i resten av Sverige", säger han.
NYHET Publicerad:

Få kommuner sätter upp mål

FÖRETAGSKLIMAT Av 290 kommuner har 120 satt upp ett mål för sitt företagsklimat och synliggör det på sin webbplats. Det visar en kartläggning från Svenskt Näringsliv. ”Att sätta konkreta mål som sedan följs upp kontinuerligt är viktigt för att åstadkomma förändring”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Vaxholm vill vända den negativa trenden

HALLÅ DÄR Mikaela Lodén, Näringslivschef i Vaxholms Kommun. Sedan 2013 har Vaxholm haft en negativ trend i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Vaxholm har idag plats 164 av Sveriges 290 kommuner och i år tappade de 8 placeringar. Vad tror du att placeringen beror på?
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentralen: ”Landstinget försöker svälta ut oss”

OSUND KONKURRENS Norrbottens egna vårdcentraler har miljonkompenserats när de gått back, och de privata alternativen har tidigare fått samma ersättning. Nu sätter en ny dom stopp för kompensationen till de privata alternativen. ”Det ska vara sund konkurrens och lika villkor oavsett om vården sker i privat eller offentlig regi”, säger den privata vårdgivaren Ola Berg i Luleå.
NYHET Publicerad:

"Måste bli lättare för oss företagare att anställa"

HALLÅ DÄR German Hofmeister, vd för IT Smart i Västerås, snart är julen här! Hur har ditt företagarår varit så här långt? Och vad står på din önskelista inför 2018?
NYHET Publicerad:

Spånga stängde i protest mot kriminaliteten

KRIMINALITET Under torsdagen stängdes alla butiker och restauranger i Spånga centrum i protest mot den ökande otryggheten och kriminaliteten i området. ”Det är för att manifestera hur centrum kan se ut om vi inte får ett stopp på kriminaliteten här”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening.
NYHET Publicerad:

Härryda vill inte se sig bli omsprungen 2018

FÖRETAGSKLIMAT Härryda kommun blev ny länsetta i Västra Götaland i årets undersökning av Lokalt Företagsklimat, och höjde sig dessutom till plats fyra i Sverige. ”Det är fantastiskt roligt, men det är viktigt att inte falla i behållafällan. Det gäller att arbeta framåt, och fokusera på de områden där vi kan bli bättre,” säger Fredrik Olsson, näringslivschef.
NYHET Publicerad:

Företaget som blir självförsörjande på ledare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ICA Maxi Birsta går sin egen väg för att rekrytera ledare. Man har helt enkelt startat en egen akademi där tio anställda om året utbildas.
NYHET Publicerad:

Spånga centrum stänger i protest mot kriminaliteten

KRIMINALITET Spånga centrum följer handlarna i Husby. På torsdag stänger de butikerna för att protestera mot den ökande kriminaliteten. ”Det här måste få ett stopp”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening.