Tro på våra ungdomar

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Jag började jobba som 13-åring och idag tjugo år senare driver jag Vox Hotel i Jönköping. Att jag kommit dit jag är idag beror på att människor har trott på mig och vågat ge mig ansvar. För att ge fler ungdomar chansen att komma in på arbetsmarknaden måste arbetsgivaravgiften för unga sänkas.

Anne Sandstjärna, VD och ägare Vox Hotel

Anne Sandstjärna, VD och ägare Vox Hotel

Foto: Day fotografi.se

Jag förstod tidigt att jag kunde påverka min situation och att allt var möjligt. Som 13-åring jobbade jag i kiosk och under min gymnasietid var jag biträdande butikschef. Vid 25-års ålder köpte jag ett Bed and Breakfast-hotell och tredubblade omsättningen. Idag driver jag Vox Hotel i Jönköping som jag själv har byggt från grunden. Det är ett av Sveriges modernaste hotell med 60 anställda varav många är unga. Jag har inte växt upp i en företagarfamilj men har fått med mig mycket självförtroende och trygghet. Tack vare att andra har trott på mig har jag kunnat ta mig dit jag är idag. Detta är precis vad vi måste göra för våra ungdomar. Vi måste tro på dem och ge dem en chans att komma in på arbetsmarknaden.

Sverige har idag en hög ungdomsarbetslöshet. Jag vill se att fler kommer ut i arbetslivet tidigt. Ett första jobb ger en ökad förståelse för hur samhället fungerar och att man kan påverka sin situation. För att bli väl förbered för arbetsmarknaden är traineeprogram på gymnasiet ett bra förslag. Har man tre års erfarenhet i hotellbranschen när man går ut skolan så får man i regel jobb. Jag tycker också att alla arbetssökande borde ha som krav att jobba 8 timmar per dag på ett statligt ”A-kassejobb” för att skapa extra motivation att söka riktiga jobb och inte hamna utanför arbetsmarknaden. På sikt skulle det göra att det blir ännu mer attraktivt att ha en avlönad anställning. Inom min bransch är det ibland svårt att hitta arbetsvillig personal men detta skulle leda till ökad konkurrens och det skulle bli lättare att rekrytera. Om vi har glada och duktiga medarbetare med ett gott servicetänk blir Sverige ett mer attraktivt land att vara turist i. Det genererar i sin tur skattepengar till vår gemensamma välfärd.

En annan väg in på arbetsmarknaden är att starta eget. Vi lever i en kultur med jantelag där det inte är fint att jobba och tjäna pengar och detta hämmar drivkraften för företagarna. I skolan pratar man om att vara uppfinnare, jag säger tvärtom. Många företagare måste också vilja vara förvaltare och genom att köpa en befintlig verksamhet, förädla något i den och driva den vidare. Att starta eget som ung är lika bra som att vara anställd. Entreprenörskap bör vara en obligatorisk del i skolan. Med ett eget driv och någon som tror på dig kan du gå långt. Det kan ibland vara mer värt än erfarenhet, ekonomisk bakgrund eller högskolepoäng.

Jag vill ge tillbaka till samhället genom att hitta unga talanger, utbilda dem och ge dem ansvar. Jag hoppas därför att den sänkta arbetsgivaravgiften återinförs. Det skulle göra att fler unga kommer ut i arbetslivet, vilket skulle ge mer skatteintäkter och vara positivt för Sveriges utveckling. Om ingen hade trott på mig, hade jag inte varit där jag är idag. Drömmen är att Vox Hotel expanderar till Stockholm och Göteborg så att jag kan fortsätta att ge unga jobb. Om vi inte tror på våra ungdomar, vilka ska då göra det?

Anne Sandstjärna, Vox Hotel

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svag inbromsning av fortsatt brinnande högkonjunktur

KONJUNKTUR. Den svenska ekonomin har befunnit sig i högkonjunktur sedan 2016. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

IDATA på språng i digitala djungeln

UPPHANDLING. IDATA AB i Värnamo sysslar med informationslogistik, kort och gott producerar och distribuerar företaget fakturor. ”Vi tillverkar det som alla vill ge, men ingen vill få”, konstaterar Martin Genhede, delägare och vd sedan 1997.
NYHET Publicerad:

Jönköpings län är bra på att använda patent och mönsterskydd

IMMATERIALRÄTT. Innovativa, uppfinningsrika och kreativa företag är avgörande för att Jönköpings län och Sverige ska utvecklas. När Patent- och registreringsverket nyligen presenterade sin statistik för 2017, var det både glädjande och oroande utveckling för Jönköpings län.
NYHET Publicerad:

Sofia på Grand: ”Det får inte bli dumheter”

REGELKRÅNGEL. ”Bemanning är det stora problemet”, konstaterar Sofia Hagman, en av två delägare till familjära och personliga Grand Hotel Jönköping. ”Det är svårt att hitta kvalificerad arbetskraft, människor som verkligen är intresserade av att arbeta inom hotell och restaurang.”
NYHET Publicerad:

Ute i verkligheten lär man sig för livet

SKOLA NÄRINGSLIV. Brinellgymnasiet i Nässjö utnämndes till Jönköpings läns bästa UF skola på årets regionala mässa, och hela skolan genomsyras av en entreprenöriell anda och samverkan med lokala företag. Att ta sig utanför klassrummet leder till kunskap och erfarenheter som har stort värde i arbetslivet.
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat en självklarhet

FÖRETAGSKLIMAT Att företagsklimatet i en kommun bär avgörande betydelse för kvaliteten på skola, vård, omsorg och infrastruktur med mera blev uppenbart under tisdagens workshop i Mariannelund, Eksjö kommun, där politiker, företagare och tjänstemän diskuterade näringslivsutveckling.
NYHET Publicerad:

Dubbelt upp för Vaggeryd

FÖRETAGSKLIMAT. I årets ranking av lokalt företagsklimat är Vaggeryds kommun länets stora vinnare. Kommunen är både länsetta och årets klättrare. ”Det är svårt att sätta ord på det. Det är fantastiskt roligt och hedrande, inte bara för kommunen utan också för alla företag”, säger Gert Jonsson (M), som även fått förnyat förtroende som kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Nu är det uppåt som gäller

KRÖNIKA. Vaggeryds kommun är årets etta när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i Jönköpings läns 13 kommuner. Och inte bara det, Vaggeryd klättrar mest på listan, upp 17 placeringar från fjolåret.
NYHET Publicerad:

Här är det bäst – och sämst – företagsklimat i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Idag, den 2 oktober, släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Vaggeryds kommun har bäst företagsklimat i Jönköpings län, enligt företagen. Förra årets länsetta, Habo, rasar mest av alla 13 kommuner.
NYHET Publicerad:

Inför rankingsläpp: Så ser företagsklimatet ut i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Den 2 oktober släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Som det län i Sveriges med högst medelpoäng har Jönköping mycket att försvara, så hur kommer det gå för länets kommuner i år? I denna artikel summerar vi företagsklimatet i Jönköpings län från årets enkätundersökning och 2017 års totalranking.
NYHET Publicerad:

Ökade kostnader minskar företagens incitament

JOBBSKAPARNA. Anders Franzén äger och driver Målerispectra AB i Jönköping, som tack vare det rådande läget i branschen kunnat växa snabbt de senaste åren. Men regler kring anställningsformer och avgifter gör att han ändå tvekar inför att anställa nya medarbetare.
NYHET Publicerad:

Industrientreprenören i Hok: ”EU ger fler affärer”

JOBBSKAPARNA. ”Löneavgiften borde sänkas. Det är bara en hittepå-skatt.” Det säger verktygsmakaren Niklas Lindberg som äger och driver Linto AB i Hok, Vaggeryds kommun. ”Skattenivån är en sak, men det är själva modellen, sättet att ta ut ren skatt på som stör mig med löneavgiften.”
NYHET Publicerad:

Eksjöföretagaren: ”LAS ställer till problem för alla inblandade”

JOBBSKAPARNA. Lagen om anställningsskydd är inte bara destruktiv för företag. Den kan även tvinga kvar människor på arbetsplatser de vantrivs på och därigenom bidra till arbetsmiljöproblem. Det anser Johan Åsbrink som äger och driver äldreboendet Lunnagårds Sjukhem AB i Eksjö.
NYHET Publicerad:

Lyckad SYV-dag i Hillerstorp

SKOLA NÄRINGSLIV. Årets upplaga av Svenskt Näringslivs dag för studie- och yrkesvägledare gick av stapeln i Hillerstorp med omnejd. I samarbete med medlemsorganisationerna genomfördes företagsbesök på Axelent, Hestra Inredningar och Söderqvist Gräv.
NYHET Publicerad:

Företagsbesöken blir en del av att lära för livet

SKOLA NÄRINGSLIV. Efter nästan tjugo år som studie- och yrkesvägledare för teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping så är Karin Röstedal väl medveten vikten av att koppla samman skola och näringsliv. Hon har själv jobbat hårt för att driva frågan och bygga upp ett kontaktnät.
NYHET Publicerad:

Värna välfärdsbyggarna

VALKRÖNIKA. Det är valfinal och partierna har fullt upp med att paj- och smutskasta bäst de kan. Valfläsk. Vallfjäsk. Överbud. Vem satsar mest på vad? Och framförallt: Mer pengar till välfärden! Det är just det där sista som är det lilla kruxet. Om vi vågar kika en bit in i framtiden.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: försvara och utveckla välfärdssektorn

VALET 2018. Att stoppa privata aktörer från att verka inom välfärden skulle bli ett hårt slag mot hela sektorn, och påverka stora delar av Sveriges befolkning. Det skulle skapa ett monopol där kvaliteten och effektivitet blev lidande.
NYHET Publicerad:

Här jobbar eleverna med riktiga uppdrag för företag

SKOLA-NÄRINGSLIV Samverkan mellan näringsliv och skola är en viktig del av undervisningen på Gislaveds Gymnasium. Gränsen mellan världarna blir mindre definitiv när eleverna tidigt får komma i kontakt med olika yrken och företag.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: Sänkt skatt på arbete

VALET 2018. Sverige har en av världens högsta skatter på arbete, vilket gör det svårare att växa och konkurrera i internationella sammanhang. För att kunna utvecklas och skapa ökad välfärd behöver företagen en lättare tillvaro att verka i.