Vi skapar 19 jobb per dag

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Vi står inför utmaningar i Sverige idag. Vi har många unga och nyanlända som står utanför arbetsmarknaden. Besöksnäringen skapar 19 nya jobb varje dag, men vi skulle kunna växa ännu mer med rätt förutsättningar. Men varken regeringen eller oppositionen driver idag företagarvänliga frågor och det gör att tillväxten kommer att hämmas, skriver Hans Palmgren, vd Palmgrengruppen.

Hans Palmgren

Hans Palmgren, VD och krögare för Palmgrensgruppen

Av självklara anledningar har debatten under hösten handlat om flyktingkrisen och det är kanske inte så konstigt att andra frågor ha fått stå tillbaka. Men nu, mer än någonsin, är företagarfrågorna viktiga. För att alla de människor som kommer hit ska kunna hitta en försörjning och en trygghet krävs det att företagarfrågor är prioriterade. Det är företag som skapar jobb och står för välfärden – inte regeringen. Företagens roll måste lyftas fram!

Jag själv är praktiskt taget född i ett restaurangkök och har under uppväxten stått i köket och hållit mor i kjolen. Med undantag för några år av mitt liv har jag alltid jobbat inom besöksnäringen, jag har alltid hjälpt till och jobbat extra under lov, helger och kvällar. Jag har också drivit egna verksamheter, som mest har jag haft fem bolag igång samtidigt. Idag driver jag tre tillsammans med min fru och min bror. Vi driver Isaberg Restaurang, en fjällrestaurang i Idre och Tältspecialisten. Jag kan verkligen säga att jag har världens bästa yrke. Hos oss är det mötet med gästen som alltid står i fokus. Jag möter mina gäster och får feedback med en gång när jag levererar vår produkt. Jag har lyckan att få arbeta i en bransch som växer, en bransch där jag får se många unga få sitt första jobb och där mångfalden är stor.

Svensk besöksnäring omsatte förra året 284 miljarder kronor. Branschen sysselsätter 173 000 personer att jämföra med motorfordonstillverkningen som sysselsätter 61 000 personer eller jordbruk, skogsbruk och fiske som sysselsätter 104 000 personer. Sedan 2010 har antalet nya jobb i Sverige ökat med 4 procent, inom besöksnäringen med 14 procent. 19 jobb per dag har min bransch skapat sedan 2010. Svensk besöksnäring är en miljardindustri som årligen sysselsätter hundratusentals personer i hela landet. Vi kan växa ännu mer om vi får rätt förutsättningar att göra det.

Vi står inför utmaningar i Sverige idag. Vi har många unga och nyanlända som står utanför arbetsmarknaden. Vi måste se till att det finns enkla arbeten där de kan få sitt första jobb och vi måste ha en lönesättning som är effektiv och som gör att det finns utrymme att anställa någon och lägga tid på upplärning. Varken regeringen eller oppositionen driver idag företagarvänliga frågor och det gör att tillväxten kommer att hämmas. Företagen är motorn i vårt samhälle – företagarfrågor får vi inte sätta åt sidan – då stannar motorn. Om den gör det har vi inte möjlighet att ta hand om varken nya eller gamla svenskar.

Det senaste året bara har jag budgeterat för prisökningar på cirka 7 procent på grund av höjda arbetsgivaravgifter. Det är klart att det kommer att bromsa efterfrågan.

Vi har en lönekostnad på 35-40 procent. En höjning av arbetsgivaravgifter, löner eller andra avgifter och skatter påverkar oss otroligt mycket om man jämför med andra branscher. Olika branscher har olika förutsättningar och regeringen måste vara beredd på att se till att skatter och avgifter är olika så att olika branscher får de förutsättningar de behöver för att växa och skapa fler jobb.

Hans Palmgren, vd Palmgrengruppen

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hur ska den svenska skolan möta lärarbristen?

KOMPETENSFÖRSÖRJNING. Från olika delar av landet rapporteras om hård konkurrens om behöriga lärare och få eller inga sökande till utannonserade tjänster. Svenskt Näringsliv tror att det behövs en bred palett av initiativ och åtgärder för att vända trenden. ”Därför lanserar Svenskt Näringslivs en rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” med sex skribenter som har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen” säger Johan Olsson, utbildningspolitiska expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

ARBETSGIVARAVGIFT. Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt. ”Den allmänna löneavgiften har successivt höjts och finansierar ingen försäkringsförmån för de anställda. Det är en ren skatt och nu föreslås den höjas ännu mer.”, säger Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Det går att påverka företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT. Svenskt Näringsliv lägger snart ytterligare ett år bakom sig i marknadsekonomins och den fria företagsamhetens tecken. Lokalt arbetar vi år efter år för att stärka företagsklimatet i Sveriges samtliga 290 kommuner. För min del, som regionchef i Jönköpings län, gäller det att hjälpa länets 13 kommuner att förbättra villkoren för entreprenörer och företag att verka, att helt enkelt förbättra företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Ingen julhandel utan fria avtal

ÅRSKRÖNIKA. Det kan tyckas självklart, men så är det med mycket som vi tar för givet, att avtal är en överenskommelse mellan minst två parter som uttrycker överensstämmande viljeförklaringar. Så inleder regionchef Dan Sylvebo sin årskrönika.
NYHET Publicerad:

”EU behövs för frihandeln”

JOBBSKAPARNA. Under Företagardagen på Svenskt Näringsliv i Stockholm den 27 november diskuterades viktiga näringslivsfrågor mellan riksdagspolitiker och företagare. Från Jönköpings län deltog i ett samtal med Eric Westroth (SD), Åsa Storm, Stormtrivs, Niklas Lindberg, Linto, och Erik Kylberg, Flit.
NYHET Publicerad:

Fundera igenom ditt gymnasieval noga

GYMNASIEVALET. Nu förbereder sig 110 000 elever för sina gymnasieval i början av nästa år. Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt. Ibland är det första gången som tonåringen mer eller mindre på egen hand fattar ett beslut som kan ha stor påverkan på framtiden. Men ofta spelar föräldrarna en viktig roll.
NYHET Publicerad:

Sänk arbetsgivaravgiften för välfärdens bästa

ARBETSGIVARAVGIFT. Världen styrs som alla vet av pengar. Utan pengar blir det omöjligt för dig att ha ett värdigt liv. För att få in pengar behöver du någon form av arbete, och vi ungdomar är inget undantag. Vi vill också ha arbete. Dessutom är Sverige just nu i en högkonjunktur, företagen skriker efter arbetskraft och vi har lägre arbetslöshet än på länge.
NYHET Publicerad:

”Politiker måste våga satsa på industrin”

JOBBSKAPARNA. ”Alla säger ju att industrin är så viktig för landet, men då måste politikerna också våga satsa”, konstaterar Anders Stacke, vd Stacke Hydraulik AB. ”Utan utbildade ungdomar inom svets, svarv och fräs kan inte industrin växa.”
NYHET Publicerad:

Svag inbromsning av fortsatt brinnande högkonjunktur

KONJUNKTUR. Den svenska ekonomin har befunnit sig i högkonjunktur sedan 2016. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

IDATA på språng i digitala djungeln

UPPHANDLING. IDATA AB i Värnamo sysslar med informationslogistik, kort och gott producerar och distribuerar företaget fakturor. ”Vi tillverkar det som alla vill ge, men ingen vill få”, konstaterar Martin Genhede, delägare och vd sedan 1997.
NYHET Publicerad:

Jönköpings län är bra på att använda patent och mönsterskydd

IMMATERIALRÄTT. Innovativa, uppfinningsrika och kreativa företag är avgörande för att Jönköpings län och Sverige ska utvecklas. När Patent- och registreringsverket nyligen presenterade sin statistik för 2017, var det både glädjande och oroande utveckling för Jönköpings län.
NYHET Publicerad:

Sofia på Grand: ”Det får inte bli dumheter”

REGELKRÅNGEL. ”Bemanning är det stora problemet”, konstaterar Sofia Hagman, en av två delägare till familjära och personliga Grand Hotel Jönköping. ”Det är svårt att hitta kvalificerad arbetskraft, människor som verkligen är intresserade av att arbeta inom hotell och restaurang.”
NYHET Publicerad:

Ute i verkligheten lär man sig för livet

SKOLA NÄRINGSLIV. Brinellgymnasiet i Nässjö utnämndes till Jönköpings läns bästa UF skola på årets regionala mässa, och hela skolan genomsyras av en entreprenöriell anda och samverkan med lokala företag. Att ta sig utanför klassrummet leder till kunskap och erfarenheter som har stort värde i arbetslivet.
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat en självklarhet

FÖRETAGSKLIMAT Att företagsklimatet i en kommun bär avgörande betydelse för kvaliteten på skola, vård, omsorg och infrastruktur med mera blev uppenbart under tisdagens workshop i Mariannelund, Eksjö kommun, där politiker, företagare och tjänstemän diskuterade näringslivsutveckling.
NYHET Publicerad:

Dubbelt upp för Vaggeryd

FÖRETAGSKLIMAT. I årets ranking av lokalt företagsklimat är Vaggeryds kommun länets stora vinnare. Kommunen är både länsetta och årets klättrare. ”Det är svårt att sätta ord på det. Det är fantastiskt roligt och hedrande, inte bara för kommunen utan också för alla företag”, säger Gert Jonsson (M), som även fått förnyat förtroende som kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Nu är det uppåt som gäller

KRÖNIKA. Vaggeryds kommun är årets etta när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i Jönköpings läns 13 kommuner. Och inte bara det, Vaggeryd klättrar mest på listan, upp 17 placeringar från fjolåret.
NYHET Publicerad:

Här är det bäst – och sämst – företagsklimat i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Idag, den 2 oktober, släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Vaggeryds kommun har bäst företagsklimat i Jönköpings län, enligt företagen. Förra årets länsetta, Habo, rasar mest av alla 13 kommuner.
NYHET Publicerad:

Inför rankingsläpp: Så ser företagsklimatet ut i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Den 2 oktober släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Som det län i Sveriges med högst medelpoäng har Jönköping mycket att försvara, så hur kommer det gå för länets kommuner i år? I denna artikel summerar vi företagsklimatet i Jönköpings län från årets enkätundersökning och 2017 års totalranking.
NYHET Publicerad:

Ökade kostnader minskar företagens incitament

JOBBSKAPARNA. Anders Franzén äger och driver Målerispectra AB i Jönköping, som tack vare det rådande läget i branschen kunnat växa snabbt de senaste åren. Men regler kring anställningsformer och avgifter gör att han ändå tvekar inför att anställa nya medarbetare.
NYHET Publicerad:

Industrientreprenören i Hok: ”EU ger fler affärer”

JOBBSKAPARNA. ”Löneavgiften borde sänkas. Det är bara en hittepå-skatt.” Det säger verktygsmakaren Niklas Lindberg som äger och driver Linto AB i Hok, Vaggeryds kommun. ”Skattenivån är en sak, men det är själva modellen, sättet att ta ut ren skatt på som stör mig med löneavgiften.”