Vi skapar 19 jobb per dag

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Vi står inför utmaningar i Sverige idag. Vi har många unga och nyanlända som står utanför arbetsmarknaden. Besöksnäringen skapar 19 nya jobb varje dag, men vi skulle kunna växa ännu mer med rätt förutsättningar. Men varken regeringen eller oppositionen driver idag företagarvänliga frågor och det gör att tillväxten kommer att hämmas, skriver Hans Palmgren, vd Palmgrengruppen.

Hans Palmgren

Hans Palmgren, VD och krögare för Palmgrensgruppen

Av självklara anledningar har debatten under hösten handlat om flyktingkrisen och det är kanske inte så konstigt att andra frågor ha fått stå tillbaka. Men nu, mer än någonsin, är företagarfrågorna viktiga. För att alla de människor som kommer hit ska kunna hitta en försörjning och en trygghet krävs det att företagarfrågor är prioriterade. Det är företag som skapar jobb och står för välfärden – inte regeringen. Företagens roll måste lyftas fram!

Jag själv är praktiskt taget född i ett restaurangkök och har under uppväxten stått i köket och hållit mor i kjolen. Med undantag för några år av mitt liv har jag alltid jobbat inom besöksnäringen, jag har alltid hjälpt till och jobbat extra under lov, helger och kvällar. Jag har också drivit egna verksamheter, som mest har jag haft fem bolag igång samtidigt. Idag driver jag tre tillsammans med min fru och min bror. Vi driver Isaberg Restaurang, en fjällrestaurang i Idre och Tältspecialisten. Jag kan verkligen säga att jag har världens bästa yrke. Hos oss är det mötet med gästen som alltid står i fokus. Jag möter mina gäster och får feedback med en gång när jag levererar vår produkt. Jag har lyckan att få arbeta i en bransch som växer, en bransch där jag får se många unga få sitt första jobb och där mångfalden är stor.

Svensk besöksnäring omsatte förra året 284 miljarder kronor. Branschen sysselsätter 173 000 personer att jämföra med motorfordonstillverkningen som sysselsätter 61 000 personer eller jordbruk, skogsbruk och fiske som sysselsätter 104 000 personer. Sedan 2010 har antalet nya jobb i Sverige ökat med 4 procent, inom besöksnäringen med 14 procent. 19 jobb per dag har min bransch skapat sedan 2010. Svensk besöksnäring är en miljardindustri som årligen sysselsätter hundratusentals personer i hela landet. Vi kan växa ännu mer om vi får rätt förutsättningar att göra det.

Vi står inför utmaningar i Sverige idag. Vi har många unga och nyanlända som står utanför arbetsmarknaden. Vi måste se till att det finns enkla arbeten där de kan få sitt första jobb och vi måste ha en lönesättning som är effektiv och som gör att det finns utrymme att anställa någon och lägga tid på upplärning. Varken regeringen eller oppositionen driver idag företagarvänliga frågor och det gör att tillväxten kommer att hämmas. Företagen är motorn i vårt samhälle – företagarfrågor får vi inte sätta åt sidan – då stannar motorn. Om den gör det har vi inte möjlighet att ta hand om varken nya eller gamla svenskar.

Det senaste året bara har jag budgeterat för prisökningar på cirka 7 procent på grund av höjda arbetsgivaravgifter. Det är klart att det kommer att bromsa efterfrågan.

Vi har en lönekostnad på 35-40 procent. En höjning av arbetsgivaravgifter, löner eller andra avgifter och skatter påverkar oss otroligt mycket om man jämför med andra branscher. Olika branscher har olika förutsättningar och regeringen måste vara beredd på att se till att skatter och avgifter är olika så att olika branscher får de förutsättningar de behöver för att växa och skapa fler jobb.

Hans Palmgren, vd Palmgrengruppen

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svag inbromsning av fortsatt brinnande högkonjunktur

KONJUNKTUR. Den svenska ekonomin har befunnit sig i högkonjunktur sedan 2016. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

IDATA på språng i digitala djungeln

UPPHANDLING. IDATA AB i Värnamo sysslar med informationslogistik, kort och gott producerar och distribuerar företaget fakturor. ”Vi tillverkar det som alla vill ge, men ingen vill få”, konstaterar Martin Genhede, delägare och vd sedan 1997.
NYHET Publicerad:

Jönköpings län är bra på att använda patent och mönsterskydd

IMMATERIALRÄTT. Innovativa, uppfinningsrika och kreativa företag är avgörande för att Jönköpings län och Sverige ska utvecklas. När Patent- och registreringsverket nyligen presenterade sin statistik för 2017, var det både glädjande och oroande utveckling för Jönköpings län.
NYHET Publicerad:

Sofia på Grand: ”Det får inte bli dumheter”

REGELKRÅNGEL. ”Bemanning är det stora problemet”, konstaterar Sofia Hagman, en av två delägare till familjära och personliga Grand Hotel Jönköping. ”Det är svårt att hitta kvalificerad arbetskraft, människor som verkligen är intresserade av att arbeta inom hotell och restaurang.”
NYHET Publicerad:

Ute i verkligheten lär man sig för livet

SKOLA NÄRINGSLIV. Brinellgymnasiet i Nässjö utnämndes till Jönköpings läns bästa UF skola på årets regionala mässa, och hela skolan genomsyras av en entreprenöriell anda och samverkan med lokala företag. Att ta sig utanför klassrummet leder till kunskap och erfarenheter som har stort värde i arbetslivet.
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat en självklarhet

FÖRETAGSKLIMAT Att företagsklimatet i en kommun bär avgörande betydelse för kvaliteten på skola, vård, omsorg och infrastruktur med mera blev uppenbart under tisdagens workshop i Mariannelund, Eksjö kommun, där politiker, företagare och tjänstemän diskuterade näringslivsutveckling.
NYHET Publicerad:

Dubbelt upp för Vaggeryd

FÖRETAGSKLIMAT. I årets ranking av lokalt företagsklimat är Vaggeryds kommun länets stora vinnare. Kommunen är både länsetta och årets klättrare. ”Det är svårt att sätta ord på det. Det är fantastiskt roligt och hedrande, inte bara för kommunen utan också för alla företag”, säger Gert Jonsson (M), som även fått förnyat förtroende som kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Nu är det uppåt som gäller

KRÖNIKA. Vaggeryds kommun är årets etta när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i Jönköpings läns 13 kommuner. Och inte bara det, Vaggeryd klättrar mest på listan, upp 17 placeringar från fjolåret.
NYHET Publicerad:

Här är det bäst – och sämst – företagsklimat i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Idag, den 2 oktober, släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Vaggeryds kommun har bäst företagsklimat i Jönköpings län, enligt företagen. Förra årets länsetta, Habo, rasar mest av alla 13 kommuner.
NYHET Publicerad:

Inför rankingsläpp: Så ser företagsklimatet ut i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Den 2 oktober släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Som det län i Sveriges med högst medelpoäng har Jönköping mycket att försvara, så hur kommer det gå för länets kommuner i år? I denna artikel summerar vi företagsklimatet i Jönköpings län från årets enkätundersökning och 2017 års totalranking.
NYHET Publicerad:

Ökade kostnader minskar företagens incitament

JOBBSKAPARNA. Anders Franzén äger och driver Målerispectra AB i Jönköping, som tack vare det rådande läget i branschen kunnat växa snabbt de senaste åren. Men regler kring anställningsformer och avgifter gör att han ändå tvekar inför att anställa nya medarbetare.
NYHET Publicerad:

Industrientreprenören i Hok: ”EU ger fler affärer”

JOBBSKAPARNA. ”Löneavgiften borde sänkas. Det är bara en hittepå-skatt.” Det säger verktygsmakaren Niklas Lindberg som äger och driver Linto AB i Hok, Vaggeryds kommun. ”Skattenivån är en sak, men det är själva modellen, sättet att ta ut ren skatt på som stör mig med löneavgiften.”
NYHET Publicerad:

Eksjöföretagaren: ”LAS ställer till problem för alla inblandade”

JOBBSKAPARNA. Lagen om anställningsskydd är inte bara destruktiv för företag. Den kan även tvinga kvar människor på arbetsplatser de vantrivs på och därigenom bidra till arbetsmiljöproblem. Det anser Johan Åsbrink som äger och driver äldreboendet Lunnagårds Sjukhem AB i Eksjö.
NYHET Publicerad:

Lyckad SYV-dag i Hillerstorp

SKOLA NÄRINGSLIV. Årets upplaga av Svenskt Näringslivs dag för studie- och yrkesvägledare gick av stapeln i Hillerstorp med omnejd. I samarbete med medlemsorganisationerna genomfördes företagsbesök på Axelent, Hestra Inredningar och Söderqvist Gräv.
NYHET Publicerad:

Företagsbesöken blir en del av att lära för livet

SKOLA NÄRINGSLIV. Efter nästan tjugo år som studie- och yrkesvägledare för teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping så är Karin Röstedal väl medveten vikten av att koppla samman skola och näringsliv. Hon har själv jobbat hårt för att driva frågan och bygga upp ett kontaktnät.
NYHET Publicerad:

Värna välfärdsbyggarna

VALKRÖNIKA. Det är valfinal och partierna har fullt upp med att paj- och smutskasta bäst de kan. Valfläsk. Vallfjäsk. Överbud. Vem satsar mest på vad? Och framförallt: Mer pengar till välfärden! Det är just det där sista som är det lilla kruxet. Om vi vågar kika en bit in i framtiden.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: försvara och utveckla välfärdssektorn

VALET 2018. Att stoppa privata aktörer från att verka inom välfärden skulle bli ett hårt slag mot hela sektorn, och påverka stora delar av Sveriges befolkning. Det skulle skapa ett monopol där kvaliteten och effektivitet blev lidande.
NYHET Publicerad:

Här jobbar eleverna med riktiga uppdrag för företag

SKOLA-NÄRINGSLIV Samverkan mellan näringsliv och skola är en viktig del av undervisningen på Gislaveds Gymnasium. Gränsen mellan världarna blir mindre definitiv när eleverna tidigt får komma i kontakt med olika yrken och företag.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: Sänkt skatt på arbete

VALET 2018. Sverige har en av världens högsta skatter på arbete, vilket gör det svårare att växa och konkurrera i internationella sammanhang. För att kunna utvecklas och skapa ökad välfärd behöver företagen en lättare tillvaro att verka i.