Nu är det dags för julkalender

Nu är det dags för julkalender

Julkalendern 2017

NYHET Publicerad

JULKALENDER Så här i juletider har vi passat på att gräva i arkiven för att ta fram de bästa artiklarna på vår hemsida från de senaste åren. Under december måndag publicerar vi dem här som en julkalender, en ny varje dag.

Lucka 1: Bara inför förra sommaren rekryterade Ivan Ström över 100 medarbetare till sina McDonaldsrestauranger. Men han skulle vilja göra ännu mer för de som behöver jobb.

Lucka 2: Entreprenör, är det något som man blir eller något som man föds till? Vad tror du? För Linda Petersson kom företagandet naturligt, med förebilder på både mammans och pappans sida.

Lucka 3: Den 3/12, kände vi oss stolta över att vi tidigare i år lyckades stoppa regeringens nya 3:12-regler. De skulle ökat beskattningen rejält för landets småföretagare. Tillsammans fällde vi förslaget!

Lucka 4: Det har varit många segrar i år. Efter hårt tryck backade regeringen på sitt förslag om sjukskatt på landets företagare. Minns ni hur upprörda ni var? Elisabet Anglin var en av alla som höjde rösten.

Lucka 5: Flexbuss Sverige från Nybro är ett av många företag som satsar. Tidigare i år berättade vi om deras nya investering på 155 miljoner, efter att de vunnit en upphandling.

Lucka 6: Konkurrens är bra, men när kommunen tar våra skattepengar och svälter ut riktiga företag kan det aldrig bli bra. Vår expert Göran Gren informerade om regelverket.

Lucka 7: Stormen Gudrun var en katastrof för Småland, men Niclas Jonsson vände den till en affärsmöjlighet. Det billiga timret blev basen för pelletstillverkning. Redan efter några år låg omsättningen på 20-25 miljoner och med ny teknik satsar han nu på att kunna ersätta olja och gas på fler ställen än i dag.

Lucka 8: Ungt företagande lär många elever att våga satsa på sina idéer. Miranda och Olivias barnböcker blev så lyckade att de nu satsar på att starta eget företag.

Lucka 9: Köper du dina julklappar på nätet? Digitaliseringen förändrar alla branscher, inte bara handeln. Hur tror du att ditt jobb ser ut om 20 år?

Lucka 10: Regeringen hävdar att de lägger fram ett vinstförbud men de nya reglerna gör det nästan omöjligt att driva välfärdsföretag, även utan någon vinstutdelning. Oärligt, tycker Anders och Fredrik på Tjust behandlingsfamiljer.

Lucka 11: KGM i Hultsfred har tröttnat på alla dåliga upphandlingar. De blir dyra i längden och riskerar att driva bort seriösa företag. Dags att göra om?

Lucka 12: Lite tid över i julstressen? Stina Qubti var en av alla företagare som deltog i vår jobbskaparpodd. Ni kan hitta den där ni hittar andra poddar.

Lucka 13: Tomten kan flyga jorden runt med sina renar. Vi andra får nöja oss med flygplan. Men en ny flygskatt kan göra det svårare för våra flygplatser i trakten.

Lucka 14: Sverige är ett ledande land inom IT, men att hitta rätt folk med rätt kompetens är inte det lättaste. Många oroar sig över om de kommer kunna rekrytera de folk som de behöver i framtiden.

Lucka 15: Niklas driver Astrakanen Läkarcentrum. Genom att jobba hårt och smart sparar han inte mycket pengar åt landstinget. I den politiska debatten fokuseras det i stället på den vinst han kan ta ut. Ska det vara så?

Lucka 16: Brott är tyvärr något som oroar allt fler företag. Hur gör vi för att företagarna i stället ska kunna fokusera på sin verksamhet?

Lucka 17: Utbildning i all ära, men drivkraft och ambition slår det mesta. Det anser Madlén, varuhuschef på Ikea. Läs hennes krönika!

Lucka 18: Ett ovälkommet paket väntar företagen nästa år. EU:s nya dataskyddsförordning kommer skapa stora kostnader för flera företag.

Lucka 19: Alla vinner på att företagen får bättre förutsättningar. Douglas Almquist är näringslivschef i Oskarshamn och han önskar att kommunen och företagen kunde arbete mer tillsammans.

Lucka 20: Företagsamma människor skapar både jobb och välstånd. Under Johan Sjöbloms ledning har CNC Plåt i Västervik vuxit så det knakar. Blir du inspirerad?

Lucka 21: Nu i jul är vi många som reser runt till släktingar och vänner. Men infrastrukturen i Kalmar län lämnar mycket att önska. För våra företagare är det en stor konkurrensnackdel.

Lucka 22: Det är inte lätt att som flykting komma in i det svenska samhället, men för många börjar vägen med ett enklare arbete. Ilka Corkovic kom hit som 25-åring och har nu arbetat sig upp till att bli kommunalråd i Borgholm. Här talar han om vikten av att anstränga sig, men också att vi skapar dessa värdefulla jobb.

Lucka 23: Det är inte bara på jul som vi ger presenter till varandra. Idésprutan Hanne startade företaget Nallebudet 2004. I år fick hon utmärkelsen Årets mest företagsamma i Kalmar län. Läs och inspireras av hennes berättelse!

Lucka 24: God jul önskar vi på Svenskt Näringsliv, med ett julrim!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vågar ni starta i Nybro?

FÖRETAGSBESÖK Ja, det var den frågan som dök upp när Lisa Ammert och Nina Albrektsson beslutat sig för att öppna sin restaurang Café Hos Oss, i gamla Pukebergs Glasbruks utställningshall.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Gustav Ebertsson

SKOLNÄTVERKSANSVARIG Vi hälsar Gustav Ebertsson välkommen som studentmedarbetare. Gustav studerar på Linnéuniversitetet i Växjö och kommer att ha ansvaret för det regionala skolnätverket och utveckla kontakterna mellan skola och näringsliv på Svenskt Näringsliv i Kronobergs och Kalmar län.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Noor

STUDENTMEDARBETARE Vi välkomnar Noor Sedehi Zadeh som under våren 2018 kommer att praktisera på Svenskt Näringslivs regionkontor i Kronobergs och Kalmar län. Här kommer en kort presentation om henne och vad hon har för tankar kring arbetet.
NYHET Publicerad:

Nybro: Utvecklingsprogrammet kom som en sen julklapp

SAMARBETE Ett bättre företagsklimat är målet när fem kommuner inleder ett samarbete med Svenskt Näringsliv. ”Vi vill verkligen jobba med dessa frågor långsiktigt och strategiskt”, säger Christina Davidson, kommunstyrelsens ordförande i Nybro.
NYHET Publicerad:

Ett litet steg för Andreas, men ett jättekliv för Oskarshamn

FÖRETAGSKLIMAT Det gäller att ha en plan. En vision om var man vill nå i framtiden. Det arbetet har Oskarshamns kommun arbetat med de senaste ett och ett halvt åren. Genom dialog och samtal med ca 350 företagare har man nu kommit fram till en gemensam vision. Den presenterades för ca 150 förväntansfulla företagare under en eftermiddag och kväll.
NYHET Publicerad:

Dialog ersätter förelägganden i kommuner

FÖRETAGSKLIMAT ”Rättviksmodellen” för en dialogbaserad tillstånds- och tillsynshandläggning i kommunen var temat som lockade drygt 80 deltagare från de tre sydostlänen. Intresset var stort och 17 av 25 kommuner deltog under seminariet. Från Kalmar län var nio kommuner, samt Regionförbundet i Kalmar län, representerade.
NYHET Publicerad:

2018 in och 2017 ut

NYÅRSKRÖNIKA Vid ett årsskifte är det ofta tid för eftertanke och summering samtidigt som nyfikenheten på det nya är stor. Företagens värld är inget undantag.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År Kalmar län

Hälsning från Svenskt Näringsliv
NYHET Publicerad:

Lön kopplad till värdegrund ger stark symbios 

LÖNEBILDNING På Epiroc bedöms alla medarbetare efter lönekriterier som överensstämmer med värdegrundens delar. Tillsammans med värdegrundsarbetet har det resulterat i att produktiviteten har ökat med 20 procent på tre år, enligt vd:n Jenny Heimersson.
NYHET Publicerad:

Tillväxttoppen passerad men ändå bra konjunktur

KONJUNKTUR Svensk ekonomi har passerat tillväxttoppen i den här konjunkturcykeln. Trots detta förväntas BNP fortsätta att växa i relativt hög takt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos.
NYHET Publicerad:

Bättre bemötande med bra vi-känsla

FÖRETAGSKLIMAT Under en period slutade det en person i månaden på Samhällsbyggnadskontoret i Oskarshamn. Men nu har arbetsron och glädjen kommit tillbaka. Det märker ledningen och personalen såväl som kunderna, alltså företagen och övriga invånare.
NYHET Publicerad:

Upphandling i Emmaboda

KONKURRENS Upphandlingsfrågorna röner stort intresse på många håll och så var fallet även i Emmaboda när knappt 40 personer hade bänkat sig för en kväll i ämnet. Företagare, politiker och kommunala tjänstepersoner.
NYHET Publicerad:

Julkalendern 2017

JULKALENDER Så här i juletider har vi passat på att gräva i arkiven för att ta fram de bästa artiklarna på vår hemsida från de senaste åren. Under december måndag publicerar vi dem här som en julkalender, en ny varje dag.
NYHET Publicerad:

Är du vår nya Studentmedarbetare/Praktikant?

PRAKTIKPLATS Svenskt Näringsliv är landets ledande näringslivsorganisation. Vi representerar 60 000 företag i alla branscher. Tillsammans med våra medlemsorganisationer är vi företagsamhetens röst i den allmänna debatten och företagens stöd i den dagliga verksamheten. Vi finns på ett tjugotal platser i Sverige samt i Bryssel.
NYHET Publicerad:

Nyanlända blev lösningen på personalfrågan för Kalmar-hotell

INTEGRATION Många jobb inom hotellbranschen har tidigare utförts av unga medarbetare. Men efter att arbetsgivaravgiften för unga fördubblats ser förutsättningarna annorlunda ut. I nuläget har det däremot öppnats en möjlighet för individer med utländsk bakgrund att få in en fot på arbetsmarknaden, detta menar Anna-Lena Bergvall, vd på Hotell Packhuset i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Nybro siktar uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Nybro kommuns företagsklimat får bättre betyg av företagen än tidigare år men fortfarande finns det rejäl förbättringspotential. Det var kontentan när företagsklimatet presenterades på en företagarträff.
NYHET Publicerad:

UF-företag från Kalmar tar steget ut i det riktiga näringslivet

ENTREPRENÖRSKAP No Exclusion är UF-företaget från Kalmar som tog sig hela vägen till SM i Stockholm med sin bok Maja & Hugo, en barnbok som handlar om sociala situationer som barn kan ställas inför. Affärsidén har varit framgångsrik, därför väljer nu en av grundarna, Miranda Arvidsson att ta steget vidare ut i det riktiga näringslivet.
NYHET Publicerad:

”Vi är vandrande spargrisar åt skattebetalarna”

VÄLFÄRDSFÖRETAG ”Det är synd att debatten bara handlar om vinsten. Vi bidrar på ett positivt sätt till hälso- och sjukvården genom att korta köer, öka vårdkvalitén och sänka kostnaderna för vården. I själva verket kan man se de privata vårdenheterna som ”vandrande spargrisar”, för vi kostar betydligt mindre än vad de landstingsdrivna vårdcentralerna gör.”
NYHET Publicerad:

Småbryggare går i taket över Systembolagets kampanj

FÖRETAGANDE Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker upprör privata bryggare. ”Politisk påverkan ligger inte i Systembolagets uppdrag”, säger Johan Håkansson, bryggeriägare i Kalmar.
NYHET Publicerad:

”Detta är oärligt”

VÄLFÄRD Även om regeringens förslag om vinstbegränsning i välfärden sannolikt röstas ner i riksdagen i höst, är det enskilda företagare som drabbas negativt. ”Man blir nedstämd. Det är inte roligt att vårt arbete inte uppskattas. Utvecklingskraften hämmas”, säger Fredrik Lindwall, som sedan 2008 äger och driver Tjust Behandlingsfamiljer AB i Västervik, tillsammans med sin fru Charlotte.