Nu är det dags för julkalender

Nu är det dags för julkalender

Julkalendern 2017

NYHET Publicerad

JULKALENDER Så här i juletider har vi passat på att gräva i arkiven för att ta fram de bästa artiklarna på vår hemsida från de senaste åren. Under december måndag publicerar vi dem här som en julkalender, en ny varje dag.

Lucka 1: Bara inför förra sommaren rekryterade Ivan Ström över 100 medarbetare till sina McDonaldsrestauranger. Men han skulle vilja göra ännu mer för de som behöver jobb.

Lucka 2: Entreprenör, är det något som man blir eller något som man föds till? Vad tror du? För Linda Petersson kom företagandet naturligt, med förebilder på både mammans och pappans sida.

Lucka 3: Den 3/12, kände vi oss stolta över att vi tidigare i år lyckades stoppa regeringens nya 3:12-regler. De skulle ökat beskattningen rejält för landets småföretagare. Tillsammans fällde vi förslaget!

Lucka 4: Det har varit många segrar i år. Efter hårt tryck backade regeringen på sitt förslag om sjukskatt på landets företagare. Minns ni hur upprörda ni var? Elisabet Anglin var en av alla som höjde rösten.

Lucka 5: Flexbuss Sverige från Nybro är ett av många företag som satsar. Tidigare i år berättade vi om deras nya investering på 155 miljoner, efter att de vunnit en upphandling.

Lucka 6: Konkurrens är bra, men när kommunen tar våra skattepengar och svälter ut riktiga företag kan det aldrig bli bra. Vår expert Göran Gren informerade om regelverket.

Lucka 7: Stormen Gudrun var en katastrof för Småland, men Niclas Jonsson vände den till en affärsmöjlighet. Det billiga timret blev basen för pelletstillverkning. Redan efter några år låg omsättningen på 20-25 miljoner och med ny teknik satsar han nu på att kunna ersätta olja och gas på fler ställen än i dag.

Lucka 8: Ungt företagande lär många elever att våga satsa på sina idéer. Miranda och Olivias barnböcker blev så lyckade att de nu satsar på att starta eget företag.

Lucka 9: Köper du dina julklappar på nätet? Digitaliseringen förändrar alla branscher, inte bara handeln. Hur tror du att ditt jobb ser ut om 20 år?

Lucka 10: Regeringen hävdar att de lägger fram ett vinstförbud men de nya reglerna gör det nästan omöjligt att driva välfärdsföretag, även utan någon vinstutdelning. Oärligt, tycker Anders och Fredrik på Tjust behandlingsfamiljer.

Lucka 11: KGM i Hultsfred har tröttnat på alla dåliga upphandlingar. De blir dyra i längden och riskerar att driva bort seriösa företag. Dags att göra om?

Lucka 12: Lite tid över i julstressen? Stina Qubti var en av alla företagare som deltog i vår jobbskaparpodd. Ni kan hitta den där ni hittar andra poddar.

Lucka 13: Tomten kan flyga jorden runt med sina renar. Vi andra får nöja oss med flygplan. Men en ny flygskatt kan göra det svårare för våra flygplatser i trakten.

Lucka 14: Sverige är ett ledande land inom IT, men att hitta rätt folk med rätt kompetens är inte det lättaste. Många oroar sig över om de kommer kunna rekrytera de folk som de behöver i framtiden.

Lucka 15: Niklas driver Astrakanen Läkarcentrum. Genom att jobba hårt och smart sparar han inte mycket pengar åt landstinget. I den politiska debatten fokuseras det i stället på den vinst han kan ta ut. Ska det vara så?

Lucka 16: Brott är tyvärr något som oroar allt fler företag. Hur gör vi för att företagarna i stället ska kunna fokusera på sin verksamhet?

Lucka 17: Utbildning i all ära, men drivkraft och ambition slår det mesta. Det anser Madlén, varuhuschef på Ikea. Läs hennes krönika!

Lucka 18: Ett ovälkommet paket väntar företagen nästa år. EU:s nya dataskyddsförordning kommer skapa stora kostnader för flera företag.

Lucka 19: Alla vinner på att företagen får bättre förutsättningar. Douglas Almquist är näringslivschef i Oskarshamn och han önskar att kommunen och företagen kunde arbete mer tillsammans.

Lucka 20: Företagsamma människor skapar både jobb och välstånd. Under Johan Sjöbloms ledning har CNC Plåt i Västervik vuxit så det knakar. Blir du inspirerad?

Lucka 21: Nu i jul är vi många som reser runt till släktingar och vänner. Men infrastrukturen i Kalmar län lämnar mycket att önska. För våra företagare är det en stor konkurrensnackdel.

Lucka 22: Det är inte lätt att som flykting komma in i det svenska samhället, men för många börjar vägen med ett enklare arbete. Ilka Corkovic kom hit som 25-åring och har nu arbetat sig upp till att bli kommunalråd i Borgholm. Här talar han om vikten av att anstränga sig, men också att vi skapar dessa värdefulla jobb.

Lucka 23: Det är inte bara på jul som vi ger presenter till varandra. Idésprutan Hanne startade företaget Nallebudet 2004. I år fick hon utmärkelsen Årets mest företagsamma i Kalmar län. Läs och inspireras av hennes berättelse!

Lucka 24: God jul önskar vi på Svenskt Näringsliv, med ett julrim!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Medarbetare sökes

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När företagare träffade Moderata politiker i Kalmar län stod kompetensförsörjningen högt upp på agendan. Om företagen inte får tag i nya medarbetare hindras expansionen.
NYHET Publicerad:

Sämre än Norge och Danmark

ARBETSMARKNAD Det tar lång tid för svenska studenter att komma i arbete, jämfört med studenter i exempelvis Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. De negativa effekterna är många. Personerna själva får lägre livslön och pension, och skatteintäkterna blir mindre.
NYHET Publicerad:

Någon annan löser inte dina rekryteringsproblem

INTEGRATION Med rätt förutsättningar är varken språket eller säkerheten problemet för att skapa en bra ingång för nyanlända samtidigt som man hittar vägar för företag att lösa kompetensförsörjningen i svensk industri.
NYHET Publicerad:

"Cirka 1 500 personer är anställda i dessa företag. Många väljer och uppskattar, privata alternativ i välfärden".

KOMMENTAR Nu har Riksdagen, efter många om och men, röstat ner Regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förslaget som var ett direkt angrepp mot de privata företagen var slarvigt och snedvridet. Lagrådet sågade förslaget rakt av och ändå gick Regeringen fram med ett skarpt förslag till omröstning. Dessutom ett förslag som på tidigt stadium inte hade majoritet i Riksdagen.
NYHET Publicerad:

Ett välkommet beslut!

VÄLFÄRD Nu har Riksdagen, efter många om och men, röstat ner Regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förslaget som var ett direkt angrepp mot de privata företagen var slarvigt och snedvridet. Lagrådet sågade förslaget rakt av och ändå gick Regeringen fram med ett skarpt förslag till omröstning. Dessutom ett förslag som på tidigt stadium inte hade majoritet i Riksdagen.
NYHET Publicerad:

Genom att mötas och bygga relationer kan vi skapa ett bättre företagsklimat

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När Vänsterpartister från Kalmar län mötte företagare på Badholmen i Oskarshamn blev det god dialog, samtal med högt i tak och många skratt.
NYHET Publicerad:

Företagare möter Socialdemokrater

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När företagare träffar politiker blir det ofta väldigt bra samtal om viktiga frågor. Under dialogen med politiker från Socialdemokraterna i Kalmar län var frågor som kompetensförsörjning, kilometerskatt, besöksnäring, attraktivitet, kärnkraft, vinster i välfärden och mycket annat…
NYHET Publicerad:

Fortsätter det så här lägger jag av

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Att driva företag har aldrig någonsin varit mer byråkratiserat och nedtyngt av administration. Högarna med blanketter och föreskrifter har bara växt och växt under de 30 år som Mats Söder, Söders Maskinservice AB drivit sitt företag.
NYHET Publicerad:

1213 företag har tyckt till i Kalmar län

FÖRETAGSKLIMAT 31 000 företag har svarat på den årliga undersökningen kring det lokala företagsklimatet i landets 290 kommuner. I Kalmar län är det 1213 företag som gett sitt omdöme om kommunen i en rad frågor.
NYHET Publicerad:

”Arbetsförmedlingen kommer aldrig bli experter på att förmedla jobb”

KOMMENTAR Förtroendet för Arbetsförmedlingen sjunker, både bland våra medlemsföretag och bland allmänheten. Myndigheten har en viktig roll att fylla för att hjälpa folk som står långt ifrån arbetsmarknaden, men de kommer aldrig bli experter på att förmedla jobb. Låt andra ta hand om det jobbet.
NYHET Publicerad:

Företagare mötte Centerpartiet

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 kommer vi att träffa riksdagskandidater för att diskutera företagarfrågor. Vi inledde denna serie med möten med att träffa riksdagskandidater för Centerpartiet i Kalmar län.
NYHET Publicerad:

Kompetensbristen ökar i Kalmar län

KOMPETENSFÖRSÖRJNING 65 procent av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i länet har försökt att rekrytera nya medarbetare det senaste halvåret. Tyvärr, är läget värre än på mycket länge att få tag i kompetenta medarbetare. Rekryteringsbehovet är stort i alla branscher. Det säger Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät.
NYHET Publicerad:

Vi hoppas att företagens villkor är viktiga!

JOBBSKAPARNA Det är företagare som skapar jobb och välstånd i Sverige. Ändå är inte jobbskaparnas villkor högst upp på dagordningen. Det vill vi ändra på. Från norr till söder är vårt land fullt av människor som inte vill någonting hellre än att uppfinna, skapa, förbättra, utveckla och anställa. Man skulle kunna tro att varje regering ser dessa människor som vårt lands viktigaste resurs – något att värna och vårda. Men så har det tyvärr inte sett ut de senaste åren.
NYHET Publicerad:

Vi gillar jobbskapare!

#GILLAJOBBSKAPARNA Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Deras företag skapar jobb och framtidstro långt utanför storstäder och tillväxtregioner. Nu är det snart dags att dra igång kampanjen Gilla Jobbskaparna med aktiviteter i sociala medier, butiker och hos företagsamma personer i vår region. Håll utkik!
NYHET Publicerad:

60 miljarder skäl att satsa digitalt

FÖRETAGSKLIMAT Om inget förändras kommer landets kommuner gå med 60 miljarder i underskott 2022. Det går inte att lösa enbart med skattehöjningar. Smarta digitala lösningar måste till, om inte kvalitén ska försämras. Det menade Per Mosseby, en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm. Där samlades ett 80-tal politiker och tjänstemän för att diskutera hur de kan skapa ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så stärker vi den unga företagsamheten

UNG FÖRETAGSAMHET Det sjuder av idéer och engagemang på årets UF-mässa i Kalmar län. Efter en storslagen invigning med bland annat prisutdelning och pep-talk av näringsminister Mikael Damberg, var det dags för eleverna att visa upp sina företag de lagt ner mycket tid och engagemang i.
NYHET Publicerad:

Lägsta siffran på 10 år

FÖRETAGSAMHET Andelen företagsamma personer i Kalmar län ökar svagt i årets mätning, och det är fortsatt en bit efter riket som helhet. Vi ser en tillbakagång bland unga företagsamma personer. Nyföretagsamheten går även den tillbaka och årets siffra är den lägsta som uppmätts på 10 år.
NYHET Publicerad:

Företagarkvinnor gör sig icke besvär?

VÄLFÄRD Vi har en bred samhällsdebatt om hur kvinnors deltagande i ekonomin ska öka. Samtidigt som regeringen engagerar sig i en lång rad kvinnofrågor, till exempel kvotering till styrelser i börsbolag, vill man nu i princip omöjliggöra för många kvinnor att driva företag i det yrke de utbildat sig för.
NYHET Publicerad:

3260 barn går i skolor som kan tvingas lägga ned

KOMMENTAR Regeringens förslag för att begränsa företagandet i välfärden kan slå hårt mot Kalmar län. En färsk rapport från PWC visar att 9 av 10 elever, anställda och brukare går i välfärdsverksamheter som kan tvingas stänga. Inom skolan handlar det exempelvis om 3260 barn och unga som går i fristående skolor i vårt län. Kommunpolitiker, vad gör ni om förslaget går igenom?
NYHET Publicerad:

Vågar ni starta i Nybro?

FÖRETAGSBESÖK Ja, det var den frågan som dök upp när Lisa Ammert och Nina Albrektsson beslutat sig för att öppna sin restaurang Café Hos Oss, i gamla Pukebergs Glasbruks utställningshall.