Nu är det dags för julkalender

Nu är det dags för julkalender

Julkalendern 2017

NYHET Publicerad

JULKALENDER Så här i juletider har vi passat på att gräva i arkiven för att ta fram de bästa artiklarna på vår hemsida från de senaste åren. Under december måndag publicerar vi dem här som en julkalender, en ny varje dag.

Lucka 1: Bara inför förra sommaren rekryterade Ivan Ström över 100 medarbetare till sina McDonaldsrestauranger. Men han skulle vilja göra ännu mer för de som behöver jobb.

Lucka 2: Entreprenör, är det något som man blir eller något som man föds till? Vad tror du? För Linda Petersson kom företagandet naturligt, med förebilder på både mammans och pappans sida.

Lucka 3: Den 3/12, kände vi oss stolta över att vi tidigare i år lyckades stoppa regeringens nya 3:12-regler. De skulle ökat beskattningen rejält för landets småföretagare. Tillsammans fällde vi förslaget!

Lucka 4: Det har varit många segrar i år. Efter hårt tryck backade regeringen på sitt förslag om sjukskatt på landets företagare. Minns ni hur upprörda ni var? Elisabet Anglin var en av alla som höjde rösten.

Lucka 5: Flexbuss Sverige från Nybro är ett av många företag som satsar. Tidigare i år berättade vi om deras nya investering på 155 miljoner, efter att de vunnit en upphandling.

Lucka 6: Konkurrens är bra, men när kommunen tar våra skattepengar och svälter ut riktiga företag kan det aldrig bli bra. Vår expert Göran Gren informerade om regelverket.

Lucka 7: Stormen Gudrun var en katastrof för Småland, men Niclas Jonsson vände den till en affärsmöjlighet. Det billiga timret blev basen för pelletstillverkning. Redan efter några år låg omsättningen på 20-25 miljoner och med ny teknik satsar han nu på att kunna ersätta olja och gas på fler ställen än i dag.

Lucka 8: Ungt företagande lär många elever att våga satsa på sina idéer. Miranda och Olivias barnböcker blev så lyckade att de nu satsar på att starta eget företag.

Lucka 9: Köper du dina julklappar på nätet? Digitaliseringen förändrar alla branscher, inte bara handeln. Hur tror du att ditt jobb ser ut om 20 år?

Lucka 10: Regeringen hävdar att de lägger fram ett vinstförbud men de nya reglerna gör det nästan omöjligt att driva välfärdsföretag, även utan någon vinstutdelning. Oärligt, tycker Anders och Fredrik på Tjust behandlingsfamiljer.

Lucka 11: KGM i Hultsfred har tröttnat på alla dåliga upphandlingar. De blir dyra i längden och riskerar att driva bort seriösa företag. Dags att göra om?

Lucka 12: Lite tid över i julstressen? Stina Qubti var en av alla företagare som deltog i vår jobbskaparpodd. Ni kan hitta den där ni hittar andra poddar.

Lucka 13: Tomten kan flyga jorden runt med sina renar. Vi andra får nöja oss med flygplan. Men en ny flygskatt kan göra det svårare för våra flygplatser i trakten.

Lucka 14: Sverige är ett ledande land inom IT, men att hitta rätt folk med rätt kompetens är inte det lättaste. Många oroar sig över om de kommer kunna rekrytera de folk som de behöver i framtiden.

Lucka 15: Niklas driver Astrakanen Läkarcentrum. Genom att jobba hårt och smart sparar han inte mycket pengar åt landstinget. I den politiska debatten fokuseras det i stället på den vinst han kan ta ut. Ska det vara så?

Lucka 16: Brott är tyvärr något som oroar allt fler företag. Hur gör vi för att företagarna i stället ska kunna fokusera på sin verksamhet?

Lucka 17: Utbildning i all ära, men drivkraft och ambition slår det mesta. Det anser Madlén, varuhuschef på Ikea. Läs hennes krönika!

Lucka 18: Ett ovälkommet paket väntar företagen nästa år. EU:s nya dataskyddsförordning kommer skapa stora kostnader för flera företag.

Lucka 19: Alla vinner på att företagen får bättre förutsättningar. Douglas Almquist är näringslivschef i Oskarshamn och han önskar att kommunen och företagen kunde arbete mer tillsammans.

Lucka 20: Företagsamma människor skapar både jobb och välstånd. Under Johan Sjöbloms ledning har CNC Plåt i Västervik vuxit så det knakar. Blir du inspirerad?

Lucka 21: Nu i jul är vi många som reser runt till släktingar och vänner. Men infrastrukturen i Kalmar län lämnar mycket att önska. För våra företagare är det en stor konkurrensnackdel.

Lucka 22: Det är inte lätt att som flykting komma in i det svenska samhället, men för många börjar vägen med ett enklare arbete. Ilka Corkovic kom hit som 25-åring och har nu arbetat sig upp till att bli kommunalråd i Borgholm. Här talar han om vikten av att anstränga sig, men också att vi skapar dessa värdefulla jobb.

Lucka 23: Det är inte bara på jul som vi ger presenter till varandra. Idésprutan Hanne startade företaget Nallebudet 2004. I år fick hon utmärkelsen Årets mest företagsamma i Kalmar län. Läs och inspireras av hennes berättelse!

Lucka 24: God jul önskar vi på Svenskt Näringsliv, med ett julrim!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kalmar läns företagare, har stark framtidstro

KONJUNKTURPROGNOS Det går bra i svensk ekonomi och många företag planerar för tillväxt under det kommande halvåret. Mer än fyra av tio företag i Kalmar län tror på ökad produktion och försäljning. Samtidigt börjar högkonjunkturen bromsa in och riskerna i den internationella ekonomin är stora.
NYHET Publicerad:

Djuren gör nytta och ängarna är Sveriges regnskog

FÖRETAGEN GÖR JULEN Jonas Tunestål är en passionerad köttälskare som i 20 års tid gått till jobbet på KLS Ugglarps, de senaste 5 åren som vd. Stoltheten hörs tydligt i rösten när han pratar om vad han och hans 1 500 kollegor åstadkommer för att de ska ha möjlighet att sätta svenskt, närproducerat kött på våra julbord.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

ARBETSGIVARAVGIFTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt. Trots att kostnaderna för förmånerna har minskat de senaste åren, ligger den totala arbetsgivaravgiften kvar på samma nivå.
NYHET Publicerad:

Oerhört kränkande att bli misstänkliggjord

FÖRETAGEN GÖR JULEN  Det går inte att ta miste på drivet när Martin Bergvall Nilsson kliver in i rummet på Villa Solbacken i Kalmar. Vi träffas mitt i julstöket för att prata om hans krogars julfeeling och vilka utmaningar de står inför. När vi kommer in på frågor om rekrytering och personalliggare så glimmar det till en extra glöd i ögonen på entreprenören Martin. Precis som det ska vara i jultid.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Fredrika

STUDENTMEDARBETARE Vi välkomnar Fredrika Brambeck som studentmedarbetare till Svenskt Näringslivs regionkontor i Kronobergs och Kalmar län. Här kommer en kort presentation om henne och vad hon har för tankar kring arbetet.
NYHET Publicerad:

Från bottenplacering mot toppen

FÖRETAGSKLIMAT 2011 nådde Nybro en bottenplacering i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimat, plats 286 av 290. Sedan 2013 har trenden vänt och det går stadigt uppåt. I år stiger de för femte året i rad, i år 51 placeringar och landar på plats 127.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogram ger goda jobbchanser

DEBATT I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år.  Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Kalmar är duktiga på att använda immaterialrättigheter

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2017. I Kalmar län sticker Kalmar ut i jämförelse med andra kommuner i länet. Särskilt tydligt blir detta när det gäller ansökningar om varumärken, även om det även märks när det gäller patent- och mönsterrättigheter.
NYHET Publicerad:

Hög nivå i Kalmar

RANKING Smålandslunchen, och Ölandslunchen, är en turné som Svenskt Näringsliv åker på tillsammans med våra kollegor från Företagarna och Almi. Det är en serie möten som hålls i länets alla kommuner där information- och dialog står i fokus. Startskottet för årets upplaga skedde i Kalmar.
NYHET Publicerad:

”Utlandsfödda ett otroligt kapital”

KOMPETENS En kartläggning av Liljas Personbilars rekryteringsbehov visade att något radikalt måste göras. Som ett led i det har företaget anställt ett antal nyanlända. ”Att det kommer hit så många med bra utbildning som vi kan anställa är en fantastisk möjlighet”, säger vd:n Mats Melander.
NYHET Publicerad:

Vaktavlösning på Svenskt Näringsliv

BILDSPEL Efter 18 år lämnar Eilon Fransson, Svenskt Näringsliv och regionchefsjobbet, för att övergå till att sköta sin skogsgård och lägga mer tid på sina fritidsintressen som jakt, fiske och resor. Vi välkomnar Ulrica Bennesved som ny regionchef.
NYHET Publicerad:

Det var ju inte bättre förr...

KRÖNIKA Att titta in i backspegeln när man slutar jobba i företagsamhetens tjänst kan vara nyttigt. Många företagare vittnar om att det inte var så lätt att vara företagare förr.
NYHET Publicerad:

”Jag är stolt, glad och ödmjuk inför nytt uppdrag”

NY PÅ JOBBET Jag heter Ulrica Bennesved och tillträdde 1 oktober som ny regionchef för Kronoberg & Kalmar län. Född och uppvuxen i Älghult och har en bakgrund som småföretagare.
NYHET Publicerad:

Innovation Camp på Oscarsgymnasiet

UNG FÖRETAGSAMHET Den 27:e september var det dags för årets Innovation Camp 2018 på Oscarsgymnasiet. Ett event där eleverna får ett riktigt uppdrag från näringslivet som de ska finna en lösning på och presentera inför en jury under samma dag.
NYHET Publicerad:

Långt mellan topp och botten

RANKING Företagen har tyckt till om företagsklimatet i den egna kommunen och nu är jämförelsen mellan Sveriges 290 kommuner klar. I Kalmar län har 5 kommuner förbättrat sina placeringar, medan 7 har fallit. Som helhet är nivån på företagsklimatet i länet på en väldigt låg nivå.
NYHET Publicerad:

Kreativt i Nybro

FÖRETAGSKLIMAT Sorlet spred sig i lokalen när de nästan 70 deltagarna satte igång med att samtala om vilka frågor som skulle prioriteras för att företagsklimatet ska bli ännu bättre. Engagerat och livligt är två ord som väl beskriver stämningen under workshopen.
NYHET Publicerad:

Vi söker en Studentmedarbetare, är det kanske du?

PRAKTIKANT Svenskt Näringsliv är landets ledande näringslivsorganisation. Vi representerar 60 000 företag i alla branscher. Tillsammans med våra medlemsorganisationer är vi företagsamhetens röst i den allmänna debatten och företagens stöd i den dagliga verksamheten. Vi finns på ett tjugotal platser i Sverige samt i Bryssel.
NYHET Publicerad:

Gå och rösta på företagsamma politiker

VALET 2018 Nu på söndag går Sverige till val. Hittills har valrörelsen inte precis präglats av företagarfrågor. Det är synd. För sambandet mellan växande företag och välfärd är tydligt. Ska det finnas något att fördela krävs det växande företag, och det bygger på att företagsklimatet är gott.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Lyssnar verkligen politikerna?

FÖRETAGSKLIMAT Under de senaste veckorna har Svenskt Näringsliv bjudit in företagare, politiker och tjänstemän till lunchmöten för att samtala om de frågor som är viktiga för företagen inför valet. Möten i Västervik, Oskarshamn och Kalmar där fokus varit på företagsklimat och viktiga frågor för näringslivet.