Nu är det dags för julkalender

Nu är det dags för julkalender

Julkalendern 2017

NYHET Publicerad

JULKALENDER Så här i juletider har vi passat på att gräva i arkiven för att ta fram de bästa artiklarna på vår hemsida från de senaste åren. Under december måndag publicerar vi dem här som en julkalender, en ny varje dag.

Lucka 1: Bara inför förra sommaren rekryterade Ivan Ström över 100 medarbetare till sina McDonaldsrestauranger. Men han skulle vilja göra ännu mer för de som behöver jobb.

Lucka 2: Entreprenör, är det något som man blir eller något som man föds till? Vad tror du? För Linda Petersson kom företagandet naturligt, med förebilder på både mammans och pappans sida.

Lucka 3: Den 3/12, kände vi oss stolta över att vi tidigare i år lyckades stoppa regeringens nya 3:12-regler. De skulle ökat beskattningen rejält för landets småföretagare. Tillsammans fällde vi förslaget!

Lucka 4: Det har varit många segrar i år. Efter hårt tryck backade regeringen på sitt förslag om sjukskatt på landets företagare. Minns ni hur upprörda ni var? Elisabet Anglin var en av alla som höjde rösten.

Lucka 5: Flexbuss Sverige från Nybro är ett av många företag som satsar. Tidigare i år berättade vi om deras nya investering på 155 miljoner, efter att de vunnit en upphandling.

Lucka 6: Konkurrens är bra, men när kommunen tar våra skattepengar och svälter ut riktiga företag kan det aldrig bli bra. Vår expert Göran Gren informerade om regelverket.

Lucka 7: Stormen Gudrun var en katastrof för Småland, men Niclas Jonsson vände den till en affärsmöjlighet. Det billiga timret blev basen för pelletstillverkning. Redan efter några år låg omsättningen på 20-25 miljoner och med ny teknik satsar han nu på att kunna ersätta olja och gas på fler ställen än i dag.

Lucka 8: Ungt företagande lär många elever att våga satsa på sina idéer. Miranda och Olivias barnböcker blev så lyckade att de nu satsar på att starta eget företag.

Lucka 9: Köper du dina julklappar på nätet? Digitaliseringen förändrar alla branscher, inte bara handeln. Hur tror du att ditt jobb ser ut om 20 år?

Lucka 10: Regeringen hävdar att de lägger fram ett vinstförbud men de nya reglerna gör det nästan omöjligt att driva välfärdsföretag, även utan någon vinstutdelning. Oärligt, tycker Anders och Fredrik på Tjust behandlingsfamiljer.

Lucka 11: KGM i Hultsfred har tröttnat på alla dåliga upphandlingar. De blir dyra i längden och riskerar att driva bort seriösa företag. Dags att göra om?

Lucka 12: Lite tid över i julstressen? Stina Qubti var en av alla företagare som deltog i vår jobbskaparpodd. Ni kan hitta den där ni hittar andra poddar.

Lucka 13: Tomten kan flyga jorden runt med sina renar. Vi andra får nöja oss med flygplan. Men en ny flygskatt kan göra det svårare för våra flygplatser i trakten.

Lucka 14: Sverige är ett ledande land inom IT, men att hitta rätt folk med rätt kompetens är inte det lättaste. Många oroar sig över om de kommer kunna rekrytera de folk som de behöver i framtiden.

Lucka 15: Niklas driver Astrakanen Läkarcentrum. Genom att jobba hårt och smart sparar han inte mycket pengar åt landstinget. I den politiska debatten fokuseras det i stället på den vinst han kan ta ut. Ska det vara så?

Lucka 16: Brott är tyvärr något som oroar allt fler företag. Hur gör vi för att företagarna i stället ska kunna fokusera på sin verksamhet?

Lucka 17: Utbildning i all ära, men drivkraft och ambition slår det mesta. Det anser Madlén, varuhuschef på Ikea. Läs hennes krönika!

Lucka 18: Ett ovälkommet paket väntar företagen nästa år. EU:s nya dataskyddsförordning kommer skapa stora kostnader för flera företag.

Lucka 19: Alla vinner på att företagen får bättre förutsättningar. Douglas Almquist är näringslivschef i Oskarshamn och han önskar att kommunen och företagen kunde arbete mer tillsammans.

Lucka 20: Företagsamma människor skapar både jobb och välstånd. Under Johan Sjöbloms ledning har CNC Plåt i Västervik vuxit så det knakar. Blir du inspirerad?

Lucka 21: Nu i jul är vi många som reser runt till släktingar och vänner. Men infrastrukturen i Kalmar län lämnar mycket att önska. För våra företagare är det en stor konkurrensnackdel.

Lucka 22: Det är inte lätt att som flykting komma in i det svenska samhället, men för många börjar vägen med ett enklare arbete. Ilka Corkovic kom hit som 25-åring och har nu arbetat sig upp till att bli kommunalråd i Borgholm. Här talar han om vikten av att anstränga sig, men också att vi skapar dessa värdefulla jobb.

Lucka 23: Det är inte bara på jul som vi ger presenter till varandra. Idésprutan Hanne startade företaget Nallebudet 2004. I år fick hon utmärkelsen Årets mest företagsamma i Kalmar län. Läs och inspireras av hennes berättelse!

Lucka 24: God jul önskar vi på Svenskt Näringsliv, med ett julrim!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kreativt i Nybro

FÖRETAGSKLIMAT Sorlet spred sig i lokalen när de nästan 70 deltagarna satte igång med att samtala om vilka frågor som skulle prioriteras för att företagsklimatet ska bli ännu bättre. Engagerat och livligt är två ord som väl beskriver stämningen under workshopen.
NYHET Publicerad:

Vi söker en Studentmedarbetare, är det kanske du?

PRAKTIKANT Svenskt Näringsliv är landets ledande näringslivsorganisation. Vi representerar 60 000 företag i alla branscher. Tillsammans med våra medlemsorganisationer är vi företagsamhetens röst i den allmänna debatten och företagens stöd i den dagliga verksamheten. Vi finns på ett tjugotal platser i Sverige samt i Bryssel.
NYHET Publicerad:

Gå och rösta på företagsamma politiker

VALET 2018 Nu på söndag går Sverige till val. Hittills har valrörelsen inte precis präglats av företagarfrågor. Det är synd. För sambandet mellan växande företag och välfärd är tydligt. Ska det finnas något att fördela krävs det växande företag, och det bygger på att företagsklimatet är gott.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Lyssnar verkligen politikerna?

FÖRETAGSKLIMAT Under de senaste veckorna har Svenskt Näringsliv bjudit in företagare, politiker och tjänstemän till lunchmöten för att samtala om de frågor som är viktiga för företagen inför valet. Möten i Västervik, Oskarshamn och Kalmar där fokus varit på företagsklimat och viktiga frågor för näringslivet.
NYHET Publicerad:

Har det nappat på Röstfisket?

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Under våren och försommaren har vi träffat de politiska partiernas företrädare tillsammans med företagare för att samtala om viktiga frågor. I första rundan träffade vi ett parti i taget, och nu hade turen kommit till att träffa alla gemensamt.
NYHET Publicerad:

Räddningen finns bland de nyanlända

INTEGRATION Näringslivsspåret är Kalmar kommuns initiativ inom SFI för att låta våra nyanlända komma lite närmare jobb och en aktiv roll i samhället. För tredje året var vi mer och pratade om näringslivsstruktur och om hur företagare tänker kring rekrytering.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet blir bättre från en väldigt låg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Nu är alla resultat presenterade kring hur företagen bedömer det lokala företagsklimatet i just den kommun man driver sin verksamhet i. Svaren är väl ömsom vin och ömsom vatten, ja till och med nästan odrickbart vatten på vissa ställen.
NYHET Publicerad:

Funderingar om Almedalsveckan

ALMEDALEN Nu är årets upplaga av politikerveckan i Almedalen över för den här gången. Det har varit en vecka som präglats av mycket hätska utspel från Nordiska Motståndsrörelsen och deras aktiviteter, men även ganska gott om politiska utspel och vallöften. Återigen rekordmånga seminarier och möten.
NYHET Publicerad:

Yrkesskickligheten tog honom till EM

YRKESLANDSLAGET Anton Ala-Englund från Nybro har kvalificerat sig till, Euroskills, Yrkes-EM, i CNC-fräsning som går av stapeln i Budapest den 26-28 september. Där ska han mäta sig med den internationella eliten och representera Sverige tillsammans med 31 andra deltagare i yrkeslandslaget som tävlar i sina yrkes-grenar.
NYHET Publicerad:

Tillväxttoppen passerad men högkonjunkturen fortsätter

KONJUNKTUR Högkonjunkturen i Sverige håller i sig över nästa år enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos. Tillväxttoppen är passerad men högkonjunkturen fortsätter.
NYHET Publicerad:

Varning för bluffakturor i sommar

BEDRÄGERIER Bluffakturor är ett stort problem som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då falska fakturorna riskerar att slinka igenom när ordinarie personal är på semester. Här hittar du tips på hur du gör om du får en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Medarbetare sökes

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När företagare träffade Moderata politiker i Kalmar län stod kompetensförsörjningen högt upp på agendan. Om företagen inte får tag i nya medarbetare hindras expansionen.
NYHET Publicerad:

Sämre än Norge och Danmark

ARBETSMARKNAD Det tar lång tid för svenska studenter att komma i arbete, jämfört med studenter i exempelvis Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. De negativa effekterna är många. Personerna själva får lägre livslön och pension, och skatteintäkterna blir mindre.
NYHET Publicerad:

Någon annan löser inte dina rekryteringsproblem

INTEGRATION Med rätt förutsättningar är varken språket eller säkerheten problemet för att skapa en bra ingång för nyanlända samtidigt som man hittar vägar för företag att lösa kompetensförsörjningen i svensk industri.
NYHET Publicerad:

"Cirka 1 500 personer är anställda i dessa företag. Många väljer och uppskattar, privata alternativ i välfärden".

KOMMENTAR Nu har Riksdagen, efter många om och men, röstat ner Regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förslaget som var ett direkt angrepp mot de privata företagen var slarvigt och snedvridet. Lagrådet sågade förslaget rakt av och ändå gick Regeringen fram med ett skarpt förslag till omröstning. Dessutom ett förslag som på tidigt stadium inte hade majoritet i Riksdagen.
NYHET Publicerad:

Ett välkommet beslut!

VÄLFÄRD Nu har Riksdagen, efter många om och men, röstat ner Regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förslaget som var ett direkt angrepp mot de privata företagen var slarvigt och snedvridet. Lagrådet sågade förslaget rakt av och ändå gick Regeringen fram med ett skarpt förslag till omröstning. Dessutom ett förslag som på tidigt stadium inte hade majoritet i Riksdagen.
NYHET Publicerad:

Genom att mötas och bygga relationer kan vi skapa ett bättre företagsklimat

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När Vänsterpartister från Kalmar län mötte företagare på Badholmen i Oskarshamn blev det god dialog, samtal med högt i tak och många skratt.
NYHET Publicerad:

Företagare möter Socialdemokrater

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När företagare träffar politiker blir det ofta väldigt bra samtal om viktiga frågor. Under dialogen med politiker från Socialdemokraterna i Kalmar län var frågor som kompetensförsörjning, kilometerskatt, besöksnäring, attraktivitet, kärnkraft, vinster i välfärden och mycket annat…
NYHET Publicerad:

Fortsätter det så här lägger jag av

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Att driva företag har aldrig någonsin varit mer byråkratiserat och nedtyngt av administration. Högarna med blanketter och föreskrifter har bara växt och växt under de 30 år som Mats Söder, Söders Maskinservice AB drivit sitt företag.