Nu är det dags för julkalender

Nu är det dags för julkalender

Julkalender 2017 - öppna alla luckorna

NYHET Publicerad

JULKALENDER Nu är det jul och här på Svenskt Näringsliv har tomten fått gå igenom vårt arkiv för att ta fram de bästa artiklarna som publicerats på vår hemsida. Från den 1 december lägger vi upp dem här som en julkalender. Håll till godo!

Lucka 1: Anders Larssons företag Henjo AB hade svårt att hitta folk med rätt kompetens. Så han startade ett unikt samarbete med skolan. Läs och inspireras!

Lucka 2: Många företag drivs av äldre personer. Vad händer när det är dags för dem att lägga av? Att få till bra ägarskiften kan rädda, och skapa, många jobb!

Lucka 3: Den 3/12 tänkte vi på hur vi lyckades få regeringen att backa om de nya 3:12-reglerna, som kraftigt skulle öka skatten för landets företagare. Att driva företag ska löna sig.

Lucka 4: När Johan Sjöbergs farfar startade snickeri för 93 år sedan anpassade han sig efter dåtidens behov. Bilkarosser i trä, skacklar till hästar, med mera. Numera säljer företaget helt andra produkter. Världen förändras allt snabbare, och det blir svårare att hänga med.

Lucka 5: Birgitta Johansson på RJ Schackt & Transport AB tog steget till att bli totalentreprenör. En lyckad satsning, men hon måste ofta stångas med krångliga upphandlingar och godtyckliga regler.

Lucka 6: Anne Wolgast, vd för VA-utveckling i Växjö, har nästan hälften av Sveriges kommuner som kunder, och nu går deras tjänster på expert. Hennes programvara gör att kommunerna lättare kan sköta sina va-nät. Så att vi alla får billigt vatten i kranen.

Lucka 7: De flesta elever på VFG Utbildning går direkt till jobb efter skolan. Trots det finns risk för nedläggning. Tobias Larsson, som satsat miljontals kronor i verksamheten, oroar sig för vad ett vinstförbud kan innebära.

Lucka 8: Tidigare i år höll vi en företagardag i Stockholm, med bland andra Stefan Löfven. Företagaren Mats Högström gläder sig åt att flera företagarvänliga förslag från regeringen har dragits tillbaka.

Lucka 9: Visst är det vackert med alla stjärnor och ljusstakar i fönstren. Men har du ägnat en tanke åt alla de företagsamma människor som ser till att vi kan ha el i kontakterna? Patrik Persson på Holtab är en av dem.

Lucka 10: Daniel Djurvall tänkte egentligen doktorera i matematik, men startade i stället en sushibar. Läs och inspireras.

Lucka 11: Lennart Johansson är en av de personer som nominerats till Årets mest företagsamma människa i Kronoberg. Hans företag ATAB-trappan är minst sagt spännande.

Lucka 12: Dags att bli fin till jul? Gunilla Bergfeldt-Sunesson utvecklade mammans frisörsalong och äger nu en kedja av salonger i Sverige. Dessutom åker hon utomlands och gör frisyrshow för världspublik.

Lucka 13: Henrik Lacko satsade allt för att starta en bra grundskola i Växjö. Nu uppvisar de kommunens bästa resultat, trots att många elever kommer från utanförskapsområden.

Lucka 14: Ett ovälkommet paket för många. EU:s nya dataskyddsförordning riskerar att skapa stora kostnader för många företag.

Lucka 15: Almega är en av Svenskt Näringslivs största medlemmar, med över 11 000 medlemsföretag och 550 000 anställda. Nyfiken på vad de kan göra för dig? Läs mer här.

Lucka 16: Nu stänger snart skolorna för julen. Men tänk om alla friskolor stängde för gott? Om regeringen får igenom sitt vinstförbud är det tack och hej för många uppskattade skolor.

Lucka 17: Företagarna i Kronoberg oroar sig allt mer för brottslighet, och många anser att det är ett stort problem i deras vardag.

Lucka 18: Att vara frisk och vid god hälsa är en av de bästa presenter man kan gå. Galaxen Bygg förebygger skador och besvär inom byggsektorn. Ett oerhört viktigt arbete.

Lucka 19: Handlade du dina julklappar på nätet i år? Digitaliseringen förändrar allt fler branschen, och handeln är bara början.

Lucka 20: Vi är ofta ute i debatten och slåss för ett bättre företagsklimat. Så här skrev vi i Smålänningen tidigare i år.

Lucka 21: Det kokar i byggbranschen just nu. Men trots alla byggplaner är det inte många som söker sig till byggprogrammen. Vem ska bygga alla bostäder som vi behöver?

Lucka 22: Att utbilda folk till plåtslagare är dyrt och många kommuner drar ned på utbildningarna. Dumsnålt tycker vi, eftersom det nästan garanterat leder till jobb.

Lucka 23: När Sandra Bertilsson vet vad hon vill så kör hon. Inspireras av denna entreprenör som vid bara 28 års ålder äger två restauranger och är med i White Guide.

Lucka 24: God jul önskar vi på Svenskt Näringsliv, med ett julrim!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Är du vår nya Studentmedarbetare?

PRAKTIKANT Svenskt Näringsliv är landets ledande näringslivsorganisation. Vi representerar 60 000 företag i alla branscher. Tillsammans med våra medlemsorganisationer är vi företagsamhetens röst i den allmänna debatten och företagens stöd i den dagliga verksamheten. Vi finns på ett tjugotal platser i Sverige samt i Bryssel.
NYHET Publicerad:

Rösta för företagsamheten

VALET 2018 Nu på söndag går Sverige till val. Hittills har valrörelsen inte precis präglats av företagarfrågor. Det är synd. För sambandet mellan växande företag och välfärd är tydligt. Ska det finnas något att fördela krävs det växande företag, och det bygger på att företagsklimatet är gott.
NYHET Publicerad:

Vem lyssnar på företagen i valtider?

FÖRETAGSKLIMAT Under de senaste veckorna har Svenskt Näringsliv bjudit in företagare, politiker och tjänstemän till lunchmöten för att samtala om de frågor som är viktiga för företagen inför valet. Ett möte i Ljungby och ett i Växjö där fokus varit på företagsklimat och viktiga frågor för näringslivet.
NYHET Publicerad:

Bottennapp eller storfångst?

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Under våren och försommaren har vi träffat de politiska partiernas företrädare tillsammans med företagare för att samtala om viktiga frågor. I första rundan träffade vi ett parti i taget, och nu hade turen kommit till att träffa alla gemensamt.
NYHET Publicerad:

Kapade juristkarriär för sågen

GENERATIONSSKIFTE Det var inte självklart för Claes Andersson, att han skulle ta över ledningen i företaget. Han har sommarjobbat på sågen hela uppväxten, och i produktionen ett år efter studentexamen i Tingsryd, men han satsade på en annan karriär.
NYHET Publicerad:

Integration när den är som bäst

INTEGRATION På Borox International i Eneryda jobbar 70 personer med att producera slitstål till entreprenadmaskiner runt om i världen. Alexander Denes är platschef och berättar om företagets integrationstänk.
NYHET Publicerad:

Ett ägarskifte är förberett, men ändå inte

GENERATIONSSKIFTE Denis Lodge inser, att han vid snart 72, borde tänka mera på successionen av ägande och ledning i sitt företag, Amon AB i Urshult. Men det är svårt att släppa taget om ett livsverk och sonen Sebastian Lodge, som jobbar halvtid med utveckling av en ny gren i företaget, känner inte heller någon direkt brådska.
NYHET Publicerad:

Svensk mästare på väg mot Europa och Världen

YRKESLANDSLAGET Emmy Åberg från Älghult slog ut alla andra tävlande och vann Yrkes-SM för elektriker, där hon var den enda tjejen som deltog i semi-finalen i Nyköping. Den 26-28 september 2018 ska hon representera Sverige i Euroskills, Yrkes-EM, tillsammans med yrkeslandslaget där 31 andra deltagare tävlar i sina yrkesgrenar.
NYHET Publicerad:

Tankar kring Almedalsveckan

ALMEDALEN Nu är årets upplaga av politikerveckan i Almedalen över för den här gången. Det har varit en vecka som präglats av mycket hätska utspel från Nordiska Motståndsrörelsen och deras aktiviteter, men även ganska gott om politiska utspel och vallöften. Återigen rekordmånga seminarier och möten.
NYHET Publicerad:

Prao får ungdomar att växa

PRAO Det har nu återigen blivit obligatoriskt med prao i grundskolan. Det är mycket positivt att skolan och näringslivet kan komma ett steg närmare varandra. Eleverna får en bättre inblick i yrkeslivet och får en chans att växa som personer.
NYHET Publicerad:

Högkonjunkturen fortsätter i länet

KONJUNKTUR Högkonjunkturen i Sverige håller i sig över nästa år enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos. Tillväxttoppen är passerad men högkonjunkturen fortsätter.
NYHET Publicerad:

Se upp för bluffakturor i sommar

BEDRÄGERIER Bluffakturor är ett stort problem som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då falska fakturorna riskerar att slinka igenom när ordinarie personal är på semester. Här hittar du tips på hur du gör om du får en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Vart går färden med välfärden?

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När företagare träffade Socialdemokratiska politiker i Kronoberg stod välfärds- och kompetensfrågorna högt upp på Agendan. Hur ska vi lösa de problem som finns?
NYHET Publicerad:

”Vi vill bara sköta oss”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Att företagens villkor är viktiga för att kunna växa och därmed bidra till välfärden är ingen hemlighet. Men kan politiken ge de rätta förutsättningarna? Det diskuterades mellan företagare och moderata politiker vid ett möte i Växjö.
NYHET Publicerad:

De lär framgångsrikt ut entreprenörskap tillsammans.  

ENTREPRENÖRSKAP Linda Lihné och Lars Binkemo från Katedralskolan i Växjö har valt en annorlunda väg i deras arbete som UF-lärare. Istället för att arbeta var för sig så har de valt att arbeta tillsammans, något som har visat sig bli väldigt lyckat.
NYHET Publicerad:

Hur är spelreglerna?

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När företagare träffade Kristdemokraterna var det många frågor som diskuterades. Bonus malus, sjukvårdskostnadsbeskattning, anställningsformer och kompetensförsörjning var några av dem.
NYHET Publicerad:

Börja jobba vid 30?

ARBETSMARKNAD Det tar lång tid för svenska studenter att komma i arbete, jämfört med studenter i exempelvis Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. De negativa effekterna är många. Personerna själva får lägre livslön och pension, och skatteintäkterna blir mindre.
NYHET Publicerad:

Flygskatt på tapeten

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Infrastruktur, flygskatt, kompetensförsörjning, friskolor och sjukvårdsfrågor blev diskussionsämnena när företagare och Miljöpartister träffades för att prata framtid.
NYHET Publicerad:

"Kanske borde fokus från politikerna framöver istället riktas mot hur effektivt pengarna används i de offentliga systemen?"

KOMMENTAR Nu har Riksdagen, efter många om och men, röstat ner Regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förslaget som var ett direkt angrepp mot de privata företagen var slarvigt och snedvridet. Lagrådet sågade förslaget rakt av och ändå gick Regeringen fram med ett skarpt förslag till omröstning. Dessutom ett förslag som på tidigt stadium inte hade majoritet i Riksdagen.
NYHET Publicerad:

Ett klokt beslut!

VÄLFÄRD Nu har Riksdagen, efter många om och men, röstat ner Regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förslaget som var ett direkt angrepp mot de privata företagen var slarvigt och snedvridet. Lagrådet sågade förslaget rakt av och ändå gick Regeringen fram med ett skarpt förslag till omröstning. Dessutom ett förslag som på tidigt stadium inte hade majoritet i Riksdagen.