Nu är det dags för julkalender

Nu är det dags för julkalender

Julkalender 2017 - öppna alla luckorna

NYHET Publicerad

JULKALENDER Nu är det jul och här på Svenskt Näringsliv har tomten fått gå igenom vårt arkiv för att ta fram de bästa artiklarna som publicerats på vår hemsida. Från den 1 december lägger vi upp dem här som en julkalender. Håll till godo!

Lucka 1: Anders Larssons företag Henjo AB hade svårt att hitta folk med rätt kompetens. Så han startade ett unikt samarbete med skolan. Läs och inspireras!

Lucka 2: Många företag drivs av äldre personer. Vad händer när det är dags för dem att lägga av? Att få till bra ägarskiften kan rädda, och skapa, många jobb!

Lucka 3: Den 3/12 tänkte vi på hur vi lyckades få regeringen att backa om de nya 3:12-reglerna, som kraftigt skulle öka skatten för landets företagare. Att driva företag ska löna sig.

Lucka 4: När Johan Sjöbergs farfar startade snickeri för 93 år sedan anpassade han sig efter dåtidens behov. Bilkarosser i trä, skacklar till hästar, med mera. Numera säljer företaget helt andra produkter. Världen förändras allt snabbare, och det blir svårare att hänga med.

Lucka 5: Birgitta Johansson på RJ Schackt & Transport AB tog steget till att bli totalentreprenör. En lyckad satsning, men hon måste ofta stångas med krångliga upphandlingar och godtyckliga regler.

Lucka 6: Anne Wolgast, vd för VA-utveckling i Växjö, har nästan hälften av Sveriges kommuner som kunder, och nu går deras tjänster på expert. Hennes programvara gör att kommunerna lättare kan sköta sina va-nät. Så att vi alla får billigt vatten i kranen.

Lucka 7: De flesta elever på VFG Utbildning går direkt till jobb efter skolan. Trots det finns risk för nedläggning. Tobias Larsson, som satsat miljontals kronor i verksamheten, oroar sig för vad ett vinstförbud kan innebära.

Lucka 8: Tidigare i år höll vi en företagardag i Stockholm, med bland andra Stefan Löfven. Företagaren Mats Högström gläder sig åt att flera företagarvänliga förslag från regeringen har dragits tillbaka.

Lucka 9: Visst är det vackert med alla stjärnor och ljusstakar i fönstren. Men har du ägnat en tanke åt alla de företagsamma människor som ser till att vi kan ha el i kontakterna? Patrik Persson på Holtab är en av dem.

Lucka 10: Daniel Djurvall tänkte egentligen doktorera i matematik, men startade i stället en sushibar. Läs och inspireras.

Lucka 11: Lennart Johansson är en av de personer som nominerats till Årets mest företagsamma människa i Kronoberg. Hans företag ATAB-trappan är minst sagt spännande.

Lucka 12: Dags att bli fin till jul? Gunilla Bergfeldt-Sunesson utvecklade mammans frisörsalong och äger nu en kedja av salonger i Sverige. Dessutom åker hon utomlands och gör frisyrshow för världspublik.

Lucka 13: Henrik Lacko satsade allt för att starta en bra grundskola i Växjö. Nu uppvisar de kommunens bästa resultat, trots att många elever kommer från utanförskapsområden.

Lucka 14: Ett ovälkommet paket för många. EU:s nya dataskyddsförordning riskerar att skapa stora kostnader för många företag.

Lucka 15: Almega är en av Svenskt Näringslivs största medlemmar, med över 11 000 medlemsföretag och 550 000 anställda. Nyfiken på vad de kan göra för dig? Läs mer här.

Lucka 16: Nu stänger snart skolorna för julen. Men tänk om alla friskolor stängde för gott? Om regeringen får igenom sitt vinstförbud är det tack och hej för många uppskattade skolor.

Lucka 17: Företagarna i Kronoberg oroar sig allt mer för brottslighet, och många anser att det är ett stort problem i deras vardag.

Lucka 18: Att vara frisk och vid god hälsa är en av de bästa presenter man kan gå. Galaxen Bygg förebygger skador och besvär inom byggsektorn. Ett oerhört viktigt arbete.

Lucka 19: Handlade du dina julklappar på nätet i år? Digitaliseringen förändrar allt fler branschen, och handeln är bara början.

Lucka 20: Vi är ofta ute i debatten och slåss för ett bättre företagsklimat. Så här skrev vi i Smålänningen tidigare i år.

Lucka 21: Det kokar i byggbranschen just nu. Men trots alla byggplaner är det inte många som söker sig till byggprogrammen. Vem ska bygga alla bostäder som vi behöver?

Lucka 22: Att utbilda folk till plåtslagare är dyrt och många kommuner drar ned på utbildningarna. Dumsnålt tycker vi, eftersom det nästan garanterat leder till jobb.

Lucka 23: När Sandra Bertilsson vet vad hon vill så kör hon. Inspireras av denna entreprenör som vid bara 28 års ålder äger två restauranger och är med i White Guide.

Lucka 24: God jul önskar vi på Svenskt Näringsliv, med ett julrim!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Bättre flyg i Växjö

INFRASTRUKTUR Näringslivet har under en längre tid önskat att få förbindelse i Växjö med en stor internationell flygplats. Nu är det på gång.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Gustav

SKOLNÄTVERKSANSVARIG Vi hälsar Gustav Ebertsson välkommen som studentmedarbetare. Gustav studerar på Linnéuniversitetet i Växjö och kommer att ha ansvaret för det regionala skolnätverket och utveckla kontakterna mellan skola och näringsliv på Svenskt Näringsliv i Kronobergs och Kalmar län.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Noor Sedehi Zadeh

STUDENTMEDARBETARE Vi välkomnar Noor Sedehi Zadeh som under våren 2018 kommer att praktisera på Svenskt Näringslivs regionkontor i Kronobergs och Kalmar län. Här kommer en kort presentation om henne och vad hon har för tankar kring arbetet.
NYHET Publicerad:

Verkligheten har sprungit ifrån regelverket

DEBATT I takt med att både jobb och arbetsmarknad förändras blir omställning – att kunna gå från ett jobb till ett nytt – allt viktigare. Problemet är att verkligheten har sprungit ifrån arbetsmarknadens regelverk.
NYHET Publicerad:

Livsmedelsverket fick ge sig för opinionen

FÖRETAGSKLIMAT ”Rättviksmodellen” för en dialogbaserad tillstånds- och tillsynshandläggning i kommunen var temat som lockade drygt 80 deltagare från de tre sydostlänen. Intresset var stort och 17 av 25 kommuner deltog under seminariet. Från Kronoberg var fem av åtta kommuner, samt Region Kronoberg och Destination Småland, representerade.
NYHET Publicerad:

Utan att spara, kan vi inte satsa

VÄLFÄRD För Lingbygdens Friskola i Södra Ljunga, Ljungby kommun, skulle ett vinstförbud av Reepalu-modell innebära ett reellt hot mot överlevnad på sikt.
NYHET Publicerad:

2017 ut och 2018 in

NYÅRSKRÖNIKA Vid ett årsskifte är det ofta tid för eftertanke och summering samtidigt som nyfikenheten på det nya är stor. Företagens värld är inget undantag.
NYHET Publicerad:

Företagare: "Vinstförslaget är ohederligt"

VÄLFÄRD ”Det är oerhört märkligt att man fokuserar på att slå sönder de ekonomiska förutsättningarna för att driva privata välfärdsföretag", säger Thomas Denward, vd i Denbro Omsorg AB.  
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År Kronoberg

Hälsning från Svenskt Näringsliv
NYHET Publicerad:

Använd skattepengarna effektivt

VÄLFÄRD Kostnaderna för välfärdstjänsterna skiljer sig från kommun till kommun i Sverige. Finns det effektiviseringsåtgärder för att använda skattepengarna på bästa sätt?
NYHET Publicerad:

Konjunkturen fortsatt stark i länet

KONJUNKTUR Svensk ekonomi har passerat tillväxttoppen i den här konjunkturcykeln. Trots detta förväntas BNP fortsätta att växa i relativt hög takt. Kronobergs län går bättre än Sverige i övrigt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos.
NYHET Publicerad:

Julkalender 2017 - öppna alla luckorna

JULKALENDER Nu är det jul och här på Svenskt Näringsliv har tomten fått gå igenom vårt arkiv för att ta fram de bästa artiklarna som publicerats på vår hemsida. Från den 1 december lägger vi upp dem här som en julkalender. Håll till godo!
NYHET Publicerad:

Är du vår nya Studentmedarbetare/Praktikant?

PRAKTIKPLATS Svenskt Näringsliv är landets ledande näringslivsorganisation. Vi representerar 60 000 företag i alla branscher. Tillsammans med våra medlemsorganisationer är vi företagsamhetens röst i den allmänna debatten och företagens stöd i den dagliga verksamheten. Vi finns på ett tjugotal platser i Sverige samt i Bryssel.
NYHET Publicerad:

”Debatten går fel, när man angriper vinsten”

VÄLFÄRD ”Det är obegripligt, att man kan diskutera hur man ska slå fötterna av en hel bransch, samtidigt som vi har så stora utmaningar för skolan. En ökning av antalet människor 0-18 år med 330 000 individer till 2026”.
NYHET Publicerad:

Studiedag för studievägledare

SKOLA-NÄRINGSLIV En dag i november var studie- och yrkesvägledare i Kronoberg på besök i de privata företagens värld. Hur ser det ut med kompetensen i företagen? Hur utbildas man inom de olika yrkena? Vad behövs framöver? Ja, det var några av frågorna som stöttes och blöttes när Svenskt Näringslivs förbund och företagare träffade studie- och yrkesvägledare.
NYHET Publicerad:

Bäst resultat trots sämst förutsättningar

VÄLFÄRD ”Jag tog risker med en miljonskuld och lön på existensminimum i två år, med jobb dygnet runt. Vem ska vara beredd att utsätta sig för detta, om det inte finns möjlighet att göra vinst i framtiden?”
NYHET Publicerad:

”Ett vinstförbud skulle strypa oss långsamt”

VÄLFÄRD Det finns en diskrepans mellan lokal och nationell nivå, inom samma parti, när det gäller synen på friskolor och vinster i välfärden. I dag har de privatägda alternativen ofta support och gott samarbete med sina kommuner, medan attackerna kommer från riksnivå. Så har det inte alltid varit.
NYHET Publicerad:

Ljungbyföretag tar saken i egna händer

KOMPETENS Under 2017 har högstadieelever från Astradskolan i Ljungby fått möjligheten att delta i ett inspirationsprogram i samband med Henjo AB, ett företag som arbetar med helhetslösningar inom avancerad plåtteknik. Eleverna har fått medverka i företagets alla delar i syfte att skapa ett intresse hos dem för industribranschen, detta för att lösa kompetensbristen som många företag upplever.
NYHET Publicerad:

Vem ska täcka förluster, om vinsten förbjuds?

VÄLFÄRD ”För att hänga med i den tekniska utvecklingen måste vi investera varje år. Vi har satsat 40 mkr bara i byggnader och ytterligare i fordon och utrustning. För att kunna finansiera detta, måste vi göra vinst. Annars går det inte. Det är klart att man är rädd …”
NYHET Publicerad:

Att prata med varandra är helt avgörande

ÄGARSKIFTE Kronobergs län har en av landets äldsta företagarkårer. Detta är både ett hot och en möjlighet. Hotet ligger i att en stor andel av företagen kan komma att försvinna, men samtidigt så är detta en möjlighet då det finns gott om fina företag som någon annan skulle kunna driva vidare.