Nu är det dags för julkalender

Nu är det dags för julkalender

Julkalender 2017 - öppna alla luckorna

NYHET Publicerad

JULKALENDER Nu är det jul och här på Svenskt Näringsliv har tomten fått gå igenom vårt arkiv för att ta fram de bästa artiklarna som publicerats på vår hemsida. Från den 1 december lägger vi upp dem här som en julkalender. Håll till godo!

Lucka 1: Anders Larssons företag Henjo AB hade svårt att hitta folk med rätt kompetens. Så han startade ett unikt samarbete med skolan. Läs och inspireras!

Lucka 2: Många företag drivs av äldre personer. Vad händer när det är dags för dem att lägga av? Att få till bra ägarskiften kan rädda, och skapa, många jobb!

Lucka 3: Den 3/12 tänkte vi på hur vi lyckades få regeringen att backa om de nya 3:12-reglerna, som kraftigt skulle öka skatten för landets företagare. Att driva företag ska löna sig.

Lucka 4: När Johan Sjöbergs farfar startade snickeri för 93 år sedan anpassade han sig efter dåtidens behov. Bilkarosser i trä, skacklar till hästar, med mera. Numera säljer företaget helt andra produkter. Världen förändras allt snabbare, och det blir svårare att hänga med.

Lucka 5: Birgitta Johansson på RJ Schackt & Transport AB tog steget till att bli totalentreprenör. En lyckad satsning, men hon måste ofta stångas med krångliga upphandlingar och godtyckliga regler.

Lucka 6: Anne Wolgast, vd för VA-utveckling i Växjö, har nästan hälften av Sveriges kommuner som kunder, och nu går deras tjänster på expert. Hennes programvara gör att kommunerna lättare kan sköta sina va-nät. Så att vi alla får billigt vatten i kranen.

Lucka 7: De flesta elever på VFG Utbildning går direkt till jobb efter skolan. Trots det finns risk för nedläggning. Tobias Larsson, som satsat miljontals kronor i verksamheten, oroar sig för vad ett vinstförbud kan innebära.

Lucka 8: Tidigare i år höll vi en företagardag i Stockholm, med bland andra Stefan Löfven. Företagaren Mats Högström gläder sig åt att flera företagarvänliga förslag från regeringen har dragits tillbaka.

Lucka 9: Visst är det vackert med alla stjärnor och ljusstakar i fönstren. Men har du ägnat en tanke åt alla de företagsamma människor som ser till att vi kan ha el i kontakterna? Patrik Persson på Holtab är en av dem.

Lucka 10: Daniel Djurvall tänkte egentligen doktorera i matematik, men startade i stället en sushibar. Läs och inspireras.

Lucka 11: Lennart Johansson är en av de personer som nominerats till Årets mest företagsamma människa i Kronoberg. Hans företag ATAB-trappan är minst sagt spännande.

Lucka 12: Dags att bli fin till jul? Gunilla Bergfeldt-Sunesson utvecklade mammans frisörsalong och äger nu en kedja av salonger i Sverige. Dessutom åker hon utomlands och gör frisyrshow för världspublik.

Lucka 13: Henrik Lacko satsade allt för att starta en bra grundskola i Växjö. Nu uppvisar de kommunens bästa resultat, trots att många elever kommer från utanförskapsområden.

Lucka 14: Ett ovälkommet paket för många. EU:s nya dataskyddsförordning riskerar att skapa stora kostnader för många företag.

Lucka 15: Almega är en av Svenskt Näringslivs största medlemmar, med över 11 000 medlemsföretag och 550 000 anställda. Nyfiken på vad de kan göra för dig? Läs mer här.

Lucka 16: Nu stänger snart skolorna för julen. Men tänk om alla friskolor stängde för gott? Om regeringen får igenom sitt vinstförbud är det tack och hej för många uppskattade skolor.

Lucka 17: Företagarna i Kronoberg oroar sig allt mer för brottslighet, och många anser att det är ett stort problem i deras vardag.

Lucka 18: Att vara frisk och vid god hälsa är en av de bästa presenter man kan gå. Galaxen Bygg förebygger skador och besvär inom byggsektorn. Ett oerhört viktigt arbete.

Lucka 19: Handlade du dina julklappar på nätet i år? Digitaliseringen förändrar allt fler branschen, och handeln är bara början.

Lucka 20: Vi är ofta ute i debatten och slåss för ett bättre företagsklimat. Så här skrev vi i Smålänningen tidigare i år.

Lucka 21: Det kokar i byggbranschen just nu. Men trots alla byggplaner är det inte många som söker sig till byggprogrammen. Vem ska bygga alla bostäder som vi behöver?

Lucka 22: Att utbilda folk till plåtslagare är dyrt och många kommuner drar ned på utbildningarna. Dumsnålt tycker vi, eftersom det nästan garanterat leder till jobb.

Lucka 23: När Sandra Bertilsson vet vad hon vill så kör hon. Inspireras av denna entreprenör som vid bara 28 års ålder äger två restauranger och är med i White Guide.

Lucka 24: God jul önskar vi på Svenskt Näringsliv, med ett julrim!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svagt framåt, tror Kronobergs företagare om framtiden

KONJUNKTURPROGNOS Sverige befinner sig i högkonjunktur och många företag planerar att expandera, så även företagarna i Kronoberg. Men framtidsplanerna är mer försiktiga i länet jämfört med i övriga riket, framförallt när det gäller att öka personalstyrkan och produktionen. Mycket tyder på att högkonjunkturen börjar bromsa in, samtidigt som riskerna i den internationella ekonomin är stora.
NYHET Publicerad:

Nytänk i korvfabriken

FÖRETAGEN GÖR JULEN Det är full fart i korvfabriken i Strömsnäsbruk. Julruschen är något man vant sig vid på företaget, även om det ser annorlunda ut idag än vad det gjorde 1925 när företaget startades.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten

ARBETSGIVARAVGIFTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt. Trots att kostnaderna för förmånerna har minskat de senaste åren, ligger den totala arbetsgivaravgiften kvar på samma nivå.
NYHET Publicerad:

Varför frågar inte beslutsfattarna oss i branschen?

FÖRETAGARNA GÖR JULEN Solen kommer inte att gå upp på många timmar än när Christian Hallberg på Gästgivaregården i Ljungby står i köket och arbetar med sillinläggningar och annat inför kvällens julbord. Det är ett äkta hantverk som kräver noggrannhet, tålamod och en stor portion passion.   
NYHET Publicerad:

Hallå där, Fredrika Brambeck

STUDENTMEDARBETARE Vi välkomnar Fredrika Brambeck som studentmedarbetare till Svenskt Näringslivs regionkontor i Kronobergs och Kalmar län. Här kommer en kort presentation om henne och vad hon har för tankar kring arbetet.
NYHET Publicerad:

”Nu är det läge för reformer"

REFORMER Sverige har den lägsta entreprenöriella aktiviteten med tillväxtambition. Här behövs reformer för att ta reda på orsaken.
NYHET Publicerad:

” Ekonomi går fortfarande bra men det finns orosmoln”

KONJUNKTUR Produktivitetstillväxten måste öka om vi ska få fart på ekonomin. Vi kan inte blunda för riskbilden, menar Göran Grahn, nationalekonom på Svenskt Näringsliv då han i Växjö mötte företagare, politiker och tjänstemän för att vid ett lunchmöte ge sin analys över läget i ekonomin. Detta mot bakgrund av en ny konjunkturrapport som släpptes i dagarna.
NYHET Publicerad:

Fundera igenom ditt gymnasieval noga 

DETATT I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år.  Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Stora skillnader i hur immaterialrättigheter används i Kronoberg

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2017. I denna statistik kan man bland annat se hur verksamheter i olika kommuner söker skydd för bland annat patent och varumärken. För Kronoberg kan konstateras att det är stora skillnader mellan olika kommuner i hur immaterialrättigheter används.
NYHET Publicerad:

Fortsatt starkt i Växjö

RANKING Smålandslunchen är en serie möten som hålls i länets alla kommuner, där information- och dialog står i fokus. Svenskt Näringsliv åker på dessa möten tillsammans med våra kollegor från Företagarna och Almi.  Startskottet för årets upplaga skedde i Växjö.
NYHET Publicerad:

”Utlandsfödda ett otroligt kapital”

KOMPETENS En kartläggning av Liljas Personbilars rekryteringsbehov visade att något radikalt måste göras. Som ett led i det har företaget anställt ett antal nyanlända. ”Att det kommer hit så många med bra utbildning som vi kan anställa är en fantastisk möjlighet”, säger vd:n Mats Melander.
NYHET Publicerad:

Vaktavlösning på Svenskt Näringsliv

BILDSPEL Efter 18 år lämnar Eilon Fransson, Svenskt Näringsliv och regionchefsjobbet, för att övergå till att sköta sin skogsgård och lägga mer tid på sina fritidsintressen som jakt, fiske och resor. Vi välkomnar Ulrica Bennesved som ny regionchef.
NYHET Publicerad:

”Stolt, glad och ödmjuk inför nytt uppdrag”

NY PÅ JOBBET Jag heter Ulrica Bennesved och tillträdde 1 oktober som ny regionchef för Kronoberg & Kalmar län. Född och uppvuxen i Älghult och har en bakgrund som småföretagare.
NYHET Publicerad:

Det var inte bättre förr...

KRÖNIKA Att titta in i backspegeln när man slutar jobba i företagsamhetens tjänst kan vara nyttigt. Många företagare vittnar om att det inte var så lätt att vara företagare förr.
NYHET Publicerad:

Stark nivå på länets företagsklimat

RANKING Företagen har tyckt till om företagsklimatet i den egna kommunen och nu är jämförelsen mellan Sveriges 290 kommuner klar. I Kronobergs län har 3 kommuner förbättrat sina placeringar, medan 5 har tappat. Som helhet är nivån på företagsklimatet i länet på en väldigt stark nivå.
NYHET Publicerad:

VÅGA

UNG FÖRETAGSAMHET Ett nytt UF år har börjat och startskottet inleddes på Konserthuset i Växjö i onsdags för länets UF-företagare, UF-lärare och partners.
NYHET Publicerad:

Är du vår nya Studentmedarbetare?

PRAKTIKANT Svenskt Näringsliv är landets ledande näringslivsorganisation. Vi representerar 60 000 företag i alla branscher. Tillsammans med våra medlemsorganisationer är vi företagsamhetens röst i den allmänna debatten och företagens stöd i den dagliga verksamheten. Vi finns på ett tjugotal platser i Sverige samt i Bryssel.
NYHET Publicerad:

Rösta för företagsamheten

VALET 2018 Nu på söndag går Sverige till val. Hittills har valrörelsen inte precis präglats av företagarfrågor. Det är synd. För sambandet mellan växande företag och välfärd är tydligt. Ska det finnas något att fördela krävs det växande företag, och det bygger på att företagsklimatet är gott.
NYHET Publicerad:

Vem lyssnar på företagen i valtider?

FÖRETAGSKLIMAT Under de senaste veckorna har Svenskt Näringsliv bjudit in företagare, politiker och tjänstemän till lunchmöten för att samtala om de frågor som är viktiga för företagen inför valet. Ett möte i Ljungby och ett i Växjö där fokus varit på företagsklimat och viktiga frågor för näringslivet.
NYHET Publicerad:

Bottennapp eller storfångst?

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Under våren och försommaren har vi träffat de politiska partiernas företrädare tillsammans med företagare för att samtala om viktiga frågor. I första rundan träffade vi ett parti i taget, och nu hade turen kommit till att träffa alla gemensamt.