Nu är det dags för julkalender

Nu är det dags för julkalender

Julkalender 2017 - öppna alla luckorna

NYHET Publicerad

JULKALENDER Nu är det jul och här på Svenskt Näringsliv har tomten fått gå igenom vårt arkiv för att ta fram de bästa artiklarna som publicerats på vår hemsida. Från den 1 december lägger vi upp dem här som en julkalender. Håll till godo!

Lucka 1: Anders Larssons företag Henjo AB hade svårt att hitta folk med rätt kompetens. Så han startade ett unikt samarbete med skolan. Läs och inspireras!

Lucka 2: Många företag drivs av äldre personer. Vad händer när det är dags för dem att lägga av? Att få till bra ägarskiften kan rädda, och skapa, många jobb!

Lucka 3: Den 3/12 tänkte vi på hur vi lyckades få regeringen att backa om de nya 3:12-reglerna, som kraftigt skulle öka skatten för landets företagare. Att driva företag ska löna sig.

Lucka 4: När Johan Sjöbergs farfar startade snickeri för 93 år sedan anpassade han sig efter dåtidens behov. Bilkarosser i trä, skacklar till hästar, med mera. Numera säljer företaget helt andra produkter. Världen förändras allt snabbare, och det blir svårare att hänga med.

Lucka 5: Birgitta Johansson på RJ Schackt & Transport AB tog steget till att bli totalentreprenör. En lyckad satsning, men hon måste ofta stångas med krångliga upphandlingar och godtyckliga regler.

Lucka 6: Anne Wolgast, vd för VA-utveckling i Växjö, har nästan hälften av Sveriges kommuner som kunder, och nu går deras tjänster på expert. Hennes programvara gör att kommunerna lättare kan sköta sina va-nät. Så att vi alla får billigt vatten i kranen.

Lucka 7: De flesta elever på VFG Utbildning går direkt till jobb efter skolan. Trots det finns risk för nedläggning. Tobias Larsson, som satsat miljontals kronor i verksamheten, oroar sig för vad ett vinstförbud kan innebära.

Lucka 8: Tidigare i år höll vi en företagardag i Stockholm, med bland andra Stefan Löfven. Företagaren Mats Högström gläder sig åt att flera företagarvänliga förslag från regeringen har dragits tillbaka.

Lucka 9: Visst är det vackert med alla stjärnor och ljusstakar i fönstren. Men har du ägnat en tanke åt alla de företagsamma människor som ser till att vi kan ha el i kontakterna? Patrik Persson på Holtab är en av dem.

Lucka 10: Daniel Djurvall tänkte egentligen doktorera i matematik, men startade i stället en sushibar. Läs och inspireras.

Lucka 11: Lennart Johansson är en av de personer som nominerats till Årets mest företagsamma människa i Kronoberg. Hans företag ATAB-trappan är minst sagt spännande.

Lucka 12: Dags att bli fin till jul? Gunilla Bergfeldt-Sunesson utvecklade mammans frisörsalong och äger nu en kedja av salonger i Sverige. Dessutom åker hon utomlands och gör frisyrshow för världspublik.

Lucka 13: Henrik Lacko satsade allt för att starta en bra grundskola i Växjö. Nu uppvisar de kommunens bästa resultat, trots att många elever kommer från utanförskapsområden.

Lucka 14: Ett ovälkommet paket för många. EU:s nya dataskyddsförordning riskerar att skapa stora kostnader för många företag.

Lucka 15: Almega är en av Svenskt Näringslivs största medlemmar, med över 11 000 medlemsföretag och 550 000 anställda. Nyfiken på vad de kan göra för dig? Läs mer här.

Lucka 16: Nu stänger snart skolorna för julen. Men tänk om alla friskolor stängde för gott? Om regeringen får igenom sitt vinstförbud är det tack och hej för många uppskattade skolor.

Lucka 17: Företagarna i Kronoberg oroar sig allt mer för brottslighet, och många anser att det är ett stort problem i deras vardag.

Lucka 18: Att vara frisk och vid god hälsa är en av de bästa presenter man kan gå. Galaxen Bygg förebygger skador och besvär inom byggsektorn. Ett oerhört viktigt arbete.

Lucka 19: Handlade du dina julklappar på nätet i år? Digitaliseringen förändrar allt fler branschen, och handeln är bara början.

Lucka 20: Vi är ofta ute i debatten och slåss för ett bättre företagsklimat. Så här skrev vi i Smålänningen tidigare i år.

Lucka 21: Det kokar i byggbranschen just nu. Men trots alla byggplaner är det inte många som söker sig till byggprogrammen. Vem ska bygga alla bostäder som vi behöver?

Lucka 22: Att utbilda folk till plåtslagare är dyrt och många kommuner drar ned på utbildningarna. Dumsnålt tycker vi, eftersom det nästan garanterat leder till jobb.

Lucka 23: När Sandra Bertilsson vet vad hon vill så kör hon. Inspireras av denna entreprenör som vid bara 28 års ålder äger två restauranger och är med i White Guide.

Lucka 24: God jul önskar vi på Svenskt Näringsliv, med ett julrim!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vart går färden med välfärden?

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När företagare träffade Socialdemokratiska politiker i Kronoberg stod välfärds- och kompetensfrågorna högt upp på Agendan. Hur ska vi lösa de problem som finns?
NYHET Publicerad:

”Vi vill bara sköta oss”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Att företagens villkor är viktiga för att kunna växa och därmed bidra till välfärden är ingen hemlighet. Men kan politiken ge de rätta förutsättningarna? Det diskuterades mellan företagare och moderata politiker vid ett möte i Växjö.
NYHET Publicerad:

Hur är spelreglerna?

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När företagare träffade Kristdemokraterna var det många frågor som diskuterades. Bonus malus, sjukvårdskostnadsbeskattning, anställningsformer och kompetensförsörjning var några av dem.
NYHET Publicerad:

Börja jobba vid 30?

ARBETSMARKNAD Det tar lång tid för svenska studenter att komma i arbete, jämfört med studenter i exempelvis Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. De negativa effekterna är många. Personerna själva får lägre livslön och pension, och skatteintäkterna blir mindre.
NYHET Publicerad:

Flygskatt på tapeten

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Infrastruktur, flygskatt, kompetensförsörjning, friskolor och sjukvårdsfrågor blev diskussionsämnena när företagare och Miljöpartister träffades för att prata framtid.
NYHET Publicerad:

"Kanske borde fokus från politikerna framöver istället riktas mot hur effektivt pengarna används i de offentliga systemen?"

KOMMENTAR Nu har Riksdagen, efter många om och men, röstat ner Regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förslaget som var ett direkt angrepp mot de privata företagen var slarvigt och snedvridet. Lagrådet sågade förslaget rakt av och ändå gick Regeringen fram med ett skarpt förslag till omröstning. Dessutom ett förslag som på tidigt stadium inte hade majoritet i Riksdagen.
NYHET Publicerad:

Ett klokt beslut!

VÄLFÄRD Nu har Riksdagen, efter många om och men, röstat ner Regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förslaget som var ett direkt angrepp mot de privata företagen var slarvigt och snedvridet. Lagrådet sågade förslaget rakt av och ändå gick Regeringen fram med ett skarpt förslag till omröstning. Dessutom ett förslag som på tidigt stadium inte hade majoritet i Riksdagen.
NYHET Publicerad:

Ett välkommet beslut!

VÄLFÄRD Nu har Riksdagen, efter många om och men, röstat ner Regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förslaget som var ett direkt angrepp mot de privata företagen var slarvigt och snedvridet. Lagrådet sågade förslaget rakt av och ändå gick Regeringen fram med ett skarpt förslag till omröstning. Dessutom ett förslag som på tidigt stadium inte hade majoritet i Riksdagen.
NYHET Publicerad:

Ömsesidig nytta när Centerpolitiker träffade företagare

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Att företagare möter politiker är något som kan ge ömsesidig nytta. Kontakterna kan leda till affärer, för den företagsamme entreprenören, men framförallt ger det nya kunskaper och insikter.
NYHET Publicerad:

Alla skolans elever skall kunna få möjligheten att driva UF-företag

UNG FÖRETAGSAMHET Marie Henriksson från Kungsmadskolan i Växjö började sin karriär inom skolan som svensklärare. Idag har hon helt ersatt undervisningen i svenska mot entreprenörskap. Förra året vann hon till och med priset ”Årets UF-lärare 2017 i Kronoberg”. Hennes mål nu, som UF-samordnare på skolan, är att alla skolans elever ska kunna få möjligheten att driva ett eget UF-företag.
NYHET Publicerad:

Företagen har tyckt till

FÖRETAGSKLIMAT 31 000 företag har svarat på den årliga undersökningen kring det lokala företagsklimatet i landets 290 kommuner. I Kronobergs län är det 819 företag som gett sitt omdöme om sina hem kommuner i en rad frågor.
NYHET Publicerad:

Kronobergs företagare är missnöjda med Arbetsförmedlingen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bara 14 procent av företagen i Kronobergs län planerar att ta hjälp av Arbetsförmedlingen under de närmaste åren. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. ”Det är ett underbetyg för myndigheten”, säger Eilon Fransson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kronobergs län.
NYHET Publicerad:

”Gör dig umbärlig, inte oumbärlig”

ÄGARSKIFTE Det krävdes femton påfrestande år, innan det första generationsskiftet i Gehab i Alvesta kunde slutföras 2016. Berättelsen är ett exempel på hur en ”rättvis” ägarfördelning kan visa sig vara en hämsko för utveckling av företaget och att ägande ofta blandas ihop med operativt ansvar.
NYHET Publicerad:

Kompetensbristen ökar i Kronoberg

KOMPETENSFÖRSÖRJNING 68 procent av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i länet har försökt att rekrytera nya medarbetare det senaste halvåret. Tyvärr, är läget värre än på mycket länge att få tag i kompetenta medarbetare. Rekryteringsbehovet är stort i alla branscher. Det säger Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät.
NYHET Publicerad:

Nu behöver vi en företagarvänlig regering!

JOBBSKAPARNA Det är företagare som skapar jobb och välstånd i Sverige. Ändå är inte jobbskaparnas villkor högst upp på dagordningen. Det vill vi ändra på. Från norr till söder är vårt land fullt av människor som inte vill någonting hellre än att uppfinna, skapa, förbättra, utveckla och anställa. Man skulle kunna tro att varje regering ser dessa människor som vårt lands viktigaste resurs – något att värna och vårda. Men så har det tyvärr inte sett ut de senaste åren.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparna är förutsättningen för välstånd

#GILLAJOBBSKAPARNA Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Deras företag skapar jobb och framtidstro långt utanför storstäder och tillväxtregioner. Nu är det snart dags att dra igång kampanjen Gilla Jobbskaparna med aktiviteter i sociala medier, butiker och hos företagsamma personer i vår region. Håll utkik!
NYHET Publicerad:

Boken Varg lär ut företagande på Åryd skola

SKOLMATERIAL Läraren Maritha Söderström från Åryd skola utanför Växjö har använt boken Varg för att kombinera svenskundervisning med företagande till sin mellanstadieklass. Utöver att läsa boken fick eleverna diskutera och svara på frågor samt skriva insändare och artiklar med Varg som underlag.
NYHET Publicerad:

Här skapas framtidens entreprenörer

UNG FÖRETAGSAMHET Det bubblar av nervositet, engagemang och idéer på årets UF-mässa i Kronobergs län. Det är i passande nog i Älmhult årets UF-mässa håller till, där en av Sveriges mest framgångsrika entreprenör, Ingvar Kamprad började sin resa.
NYHET Publicerad:

Att hjälpa företagen ledde till stor succé

FÖRETAGSKLIMAT Det blev stora rubriker när Rättviks kommun slutade ta betalt av företagen för tillsyn som aldrig gjordes. Samtidigt började kommunen skifta fokus, från att enbart bestraffa företag som gör fel till att försöka hjälpa till. ”Företag i dag vill göra rätt”, sade Markus Svensson, hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän samlades för att lära sig mer om hur man kan skapa bättre förutsättningar för företagande.
NYHET Publicerad:

Oroande minskning av yngre företagsamma

FÖRETAGSAMHET Andelen företagsamma personer i Kronberg backar något i årets mätning, och nu ligger siffran något lägre än Sverige som helhet. Tydligast är tillbakagången bland unga företagsamma personer. Nyföretagsamheten går även den tillbaka och årets siffra är den lägsta som uppmätts sedan 2008.