Fyra finalister och en vinnare

Kronobergs mest företagsamma expanderar till grannlänen

NYHET Publicerad

VINNARE Kronobergs mest företagsamma person har verksamhet i tre län – Kronoberg, Kalmar och Blekinge. Med start i hemorten Älghult, har Gunilla Bergfeldt Sunesson nu fem frisersalonger. En i grannbyn Alstermo och en i vardera residensstäderna, där Kalmar och Karlskrona är de två senast tillkomna.

ÅMF
diplom
blommor
mat
finalist
finalist
finalist
finalist
finalist
blommor
diplom
konfetti
radio
Johnny och vinnaren

Idag på World Trade Center i Växjö presenterades vem som fått flest av de 2 250 röster som kronobergarna avgett i omröstningen. Biträdande regionchefen i Svenskt näringsliv, Johnny Rönnfjord, kunde vid presentationen av de fem kandidaterna konstatera att antalet röster var fler än året före.

Expansionen av Bergfeldts frisörer fortsätter.

– Nu ska vi färdigställa etableringarna på våra senaste marknader, men sedan går vi vidare, berättade Gunilla Bergfeldt Sunesson.

Frisöryrket har hon ”ärvt”, men det var inte alls självklart.

– Jag är tredje generationen, och kunde gott tänka mig att driva eget, men inte som föräldrarna. Jag ville bli dykande arkeolog! Men efter Teknikum i Växjö tänkte jag bli hantverkare och det landade trots allt i frisöryrket.

Inspirationen hämtar hon från ”Gatans mode” men också från sina kunder och från andra branscher. En man som Ingvar Kamprad utgör ett föredöme genom sin närhet till medarbetarna, trots att företaget är jättestort, och den enkelhet i företagandet han står för.

Gunilla ser det som en tillgång att börja på en liten ort. Man har vi-tänket med sig automatiskt. Det syns alltid vad man gör och alla blir på det sättet delaktiga i företagandet.

På frågan om hon vill ge något råd till andra som bär på företagaridéer säger hon: Våga!

– Du måste ha en vilja att driva saker och ting framåt. Var nyfiken och envis, men samtidigt ödmjuk.

Liknande råd hade de andra fyra kandidaterna kunnat skriva under på. Alla uttryckte på liknande sätt vilka personliga drivkrafter och egenskaper som är viktiga för framgång. Och de finns hos dem alla. Det framgick inte minst av de motiveringar som förslagsställarna lämnat i samband med att de anmälde sina kandidater till utmärkelsen Kronobergs mest företagsamma person.

Var och en av finalisterna fick ”sina” motiveringar med sig, nedskrivna på en rulle, lindad med rött band.

– De kan ni läsa en gråmulen dag, eller när budgeten slår fel, föreslog Johnny Rönnfjord.

Även den bästa kan behöva lite uppmuntran!

Svenskt Näringsliv kommer i vinter och vår att återkomma på den här sidan med individuella reportage om var och en av finalisterna och deras företag. Förutom Gunilla och hennes Bergfeldts frisörer är det:

Daniel Djurvall, civilingenjören som under en studietermin på Hawaii fastnade för japansk matkultur. Nu driver han tre restauranger i Växjö och en pågång i Jönköping. Fortsättning lär följa.

Patrik Persson, vd i Holtab, Tingsryd, som levererar anläggningar för strömförsörjning. Man har vid sidan av den ordinarie verksamheten, som ett enskilt biståndsprojekt, även byggt ett minikraftverk och elverk till 107 hushåll i en liten by i Nepal.

Anne Wolgast, vd i VA-utveckling, Växjö, som levererar IT-system för drift- och underhåll i kommunala VA-nät. Hälften av Sveriges kommuner använder deras programvaror, liksom ett antal kyrkogårdsförvaltningar. De senare håller reda på gravregistret och kyrkogårdsskötseln.

Lennart Jonsson, vd i ATAB-trappan, Agunnaryd, som genom åren sett trappan utvecklas från en konstruktion att gå upp och ner i, till en del av inredning och möblering. Nu har man tagit hjälp av små barn för att samla idéer till vidare utveckling av trappans funktion och utformning.

Text: Olle Termén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagen har tyckt till

FÖRETAGSKLIMAT 31 000 företag har svarat på den årliga undersökningen kring det lokala företagsklimatet i landets 290 kommuner. I Kronobergs län är det 819 företag som gett sitt omdöme om sina hem kommuner i en rad frågor.
NYHET Publicerad:

Kronobergs företagare är missnöjda med Arbetsförmedlingen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bara 14 procent av företagen i Kronobergs län planerar att ta hjälp av Arbetsförmedlingen under de närmaste åren. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. ”Det är ett underbetyg för myndigheten”, säger Eilon Fransson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kronobergs län.
NYHET Publicerad:

”Gör dig umbärlig, inte oumbärlig”

ÄGARSKIFTE Det krävdes femton påfrestande år, innan det första generationsskiftet i Gehab i Alvesta kunde slutföras 2016. Berättelsen är ett exempel på hur en ”rättvis” ägarfördelning kan visa sig vara en hämsko för utveckling av företaget och att ägande ofta blandas ihop med operativt ansvar.
NYHET Publicerad:

Kompetensbristen ökar i Kronoberg

KOMPETENSFÖRSÖRJNING 68 procent av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i länet har försökt att rekrytera nya medarbetare det senaste halvåret. Tyvärr, är läget värre än på mycket länge att få tag i kompetenta medarbetare. Rekryteringsbehovet är stort i alla branscher. Det säger Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät.
NYHET Publicerad:

Nu behöver vi en företagarvänlig regering!

JOBBSKAPARNA Det är företagare som skapar jobb och välstånd i Sverige. Ändå är inte jobbskaparnas villkor högst upp på dagordningen. Det vill vi ändra på. Från norr till söder är vårt land fullt av människor som inte vill någonting hellre än att uppfinna, skapa, förbättra, utveckla och anställa. Man skulle kunna tro att varje regering ser dessa människor som vårt lands viktigaste resurs – något att värna och vårda. Men så har det tyvärr inte sett ut de senaste åren.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparna är förutsättningen för välstånd

#GILLAJOBBSKAPARNA Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Deras företag skapar jobb och framtidstro långt utanför storstäder och tillväxtregioner. Nu är det snart dags att dra igång kampanjen Gilla Jobbskaparna med aktiviteter i sociala medier, butiker och hos företagsamma personer i vår region. Håll utkik!
NYHET Publicerad:

Boken Varg lär ut företagande på Åryd skola

SKOLMATERIAL Läraren Maritha Söderström från Åryd skola utanför Växjö har använt boken Varg för att kombinera svenskundervisning med företagande till sin mellanstadieklass. Utöver att läsa boken fick eleverna diskutera och svara på frågor samt skriva insändare och artiklar med Varg som underlag.
NYHET Publicerad:

Här skapas framtidens entreprenörer

UNG FÖRETAGSAMHET Det bubblar av nervositet, engagemang och idéer på årets UF-mässa i Kronobergs län. Det är i passande nog i Älmhult årets UF-mässa håller till, där en av Sveriges mest framgångsrika entreprenör, Ingvar Kamprad började sin resa.
NYHET Publicerad:

Att hjälpa företagen ledde till stor succé

FÖRETAGSKLIMAT Det blev stora rubriker när Rättviks kommun slutade ta betalt av företagen för tillsyn som aldrig gjordes. Samtidigt började kommunen skifta fokus, från att enbart bestraffa företag som gör fel till att försöka hjälpa till. ”Företag i dag vill göra rätt”, sade Markus Svensson, hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän samlades för att lära sig mer om hur man kan skapa bättre förutsättningar för företagande.
NYHET Publicerad:

Oroande minskning av yngre företagsamma

FÖRETAGSAMHET Andelen företagsamma personer i Kronberg backar något i årets mätning, och nu ligger siffran något lägre än Sverige som helhet. Tydligast är tillbakagången bland unga företagsamma personer. Nyföretagsamheten går även den tillbaka och årets siffra är den lägsta som uppmätts sedan 2008.
NYHET Publicerad:

Varför vill inte regeringen ha kvinnliga företagare?

VÄLFÄRD Den hetsjakt mot företagen i välfärden som nu pågår har redan fått tydliga effekter Det är beklagligt att man verkar sakna insikt om hur viktiga dessa kvinnors företagande är för välfärdens utveckling – och hur viktigt företagandet är för kvinnors möjlighet att utvecklas.
NYHET Publicerad:

Politiker, vad gör ni när skolorna lägger ned?

KOMMENTAR 4645 barn och unga går i friskolor i Kronoberg En färsk rapport från PWC visar att 9 av 10 elever, anställda och brukare går i välfärdsverksamheter som kan tvingas stänga. Kommunpolitiker, vad gör ni om förslaget går igenom?
NYHET Publicerad:

Bättre flyg i Växjö

INFRASTRUKTUR Näringslivet har under en längre tid önskat att få förbindelse i Växjö med en stor internationell flygplats. Nu är det på gång.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Gustav

SKOLNÄTVERKSANSVARIG Vi hälsar Gustav Ebertsson välkommen som studentmedarbetare. Gustav studerar på Linnéuniversitetet i Växjö och kommer att ha ansvaret för det regionala skolnätverket och utveckla kontakterna mellan skola och näringsliv på Svenskt Näringsliv i Kronobergs och Kalmar län.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Noor Sedehi Zadeh

STUDENTMEDARBETARE Vi välkomnar Noor Sedehi Zadeh som under våren 2018 kommer att praktisera på Svenskt Näringslivs regionkontor i Kronobergs och Kalmar län. Här kommer en kort presentation om henne och vad hon har för tankar kring arbetet.
NYHET Publicerad:

Verkligheten har sprungit ifrån regelverket

DEBATT I takt med att både jobb och arbetsmarknad förändras blir omställning – att kunna gå från ett jobb till ett nytt – allt viktigare. Problemet är att verkligheten har sprungit ifrån arbetsmarknadens regelverk.
NYHET Publicerad:

Livsmedelsverket fick ge sig för opinionen

FÖRETAGSKLIMAT ”Rättviksmodellen” för en dialogbaserad tillstånds- och tillsynshandläggning i kommunen var temat som lockade drygt 80 deltagare från de tre sydostlänen. Intresset var stort och 17 av 25 kommuner deltog under seminariet. Från Kronoberg var fem av åtta kommuner, samt Region Kronoberg och Destination Småland, representerade.
NYHET Publicerad:

Utan att spara, kan vi inte satsa

VÄLFÄRD För Lingbygdens Friskola i Södra Ljunga, Ljungby kommun, skulle ett vinstförbud av Reepalu-modell innebära ett reellt hot mot överlevnad på sikt.
NYHET Publicerad:

2017 ut och 2018 in

NYÅRSKRÖNIKA Vid ett årsskifte är det ofta tid för eftertanke och summering samtidigt som nyfikenheten på det nya är stor. Företagens värld är inget undantag.
NYHET Publicerad:

Företagare: "Vinstförslaget är ohederligt"

VÄLFÄRD ”Det är oerhört märkligt att man fokuserar på att slå sönder de ekonomiska förutsättningarna för att driva privata välfärdsföretag", säger Thomas Denward, vd i Denbro Omsorg AB.