Fyra finalister och en vinnare

Kronobergs mest företagsamma expanderar till grannlänen

NYHET Publicerad

VINNARE Kronobergs mest företagsamma person har verksamhet i tre län – Kronoberg, Kalmar och Blekinge. Med start i hemorten Älghult, har Gunilla Bergfeldt Sunesson nu fem frisersalonger. En i grannbyn Alstermo och en i vardera residensstäderna, där Kalmar och Karlskrona är de två senast tillkomna.

161206_svensktnaringsliv_0045
DSC02463
161206_svensktnaringsliv_0006
161206_svensktnaringsliv_0003
161206_svensktnaringsliv_0021
161206_svensktnaringsliv_0042
161206_svensktnaringsliv_0048
161206_svensktnaringsliv_0029
161206_svensktnaringsliv_0052
161206_svensktnaringsliv_0059
161206_svensktnaringsliv_0062
161206_svensktnaringsliv_0065
161206_svensktnaringsliv_0067
Johnny och vinnaren

Idag på World Trade Center i Växjö presenterades vem som fått flest av de 2 250 röster som kronobergarna avgett i omröstningen. Biträdande regionchefen i Svenskt näringsliv, Johnny Rönnfjord, kunde vid presentationen av de fem kandidaterna konstatera att antalet röster var fler än året före.

Expansionen av Bergfeldts frisörer fortsätter.

– Nu ska vi färdigställa etableringarna på våra senaste marknader, men sedan går vi vidare, berättade Gunilla Bergfeldt Sunesson.

Frisöryrket har hon ”ärvt”, men det var inte alls självklart.

– Jag är tredje generationen, och kunde gott tänka mig att driva eget, men inte som föräldrarna. Jag ville bli dykande arkeolog! Men efter Teknikum i Växjö tänkte jag bli hantverkare och det landade trots allt i frisöryrket.

Inspirationen hämtar hon från ”Gatans mode” men också från sina kunder och från andra branscher. En man som Ingvar Kamprad utgör ett föredöme genom sin närhet till medarbetarna, trots att företaget är jättestort, och den enkelhet i företagandet han står för.

Gunilla ser det som en tillgång att börja på en liten ort. Man har vi-tänket med sig automatiskt. Det syns alltid vad man gör och alla blir på det sättet delaktiga i företagandet.

På frågan om hon vill ge något råd till andra som bär på företagaridéer säger hon: Våga!

– Du måste ha en vilja att driva saker och ting framåt. Var nyfiken och envis, men samtidigt ödmjuk.

Liknande råd hade de andra fyra kandidaterna kunnat skriva under på. Alla uttryckte på liknande sätt vilka personliga drivkrafter och egenskaper som är viktiga för framgång. Och de finns hos dem alla. Det framgick inte minst av de motiveringar som förslagsställarna lämnat i samband med att de anmälde sina kandidater till utmärkelsen Kronobergs mest företagsamma person.

Var och en av finalisterna fick ”sina” motiveringar med sig, nedskrivna på en rulle, lindad med rött band.

– De kan ni läsa en gråmulen dag, eller när budgeten slår fel, föreslog Johnny Rönnfjord.

Även den bästa kan behöva lite uppmuntran!

Svenskt Näringsliv kommer i vinter och vår att återkomma på den här sidan med individuella reportage om var och en av finalisterna och deras företag. Förutom Gunilla och hennes Bergfeldts frisörer är det:

Daniel Djurvall, civilingenjören som under en studietermin på Hawaii fastnade för japansk matkultur. Nu driver han tre restauranger i Växjö och en pågång i Jönköping. Fortsättning lär följa.

Patrik Persson, vd i Holtab, Tingsryd, som levererar anläggningar för strömförsörjning. Man har vid sidan av den ordinarie verksamheten, som ett enskilt biståndsprojekt, även byggt ett minikraftverk och elverk till 107 hushåll i en liten by i Nepal.

Anne Wolgast, vd i VA-utveckling, Växjö, som levererar IT-system för drift- och underhåll i kommunala VA-nät. Hälften av Sveriges kommuner använder deras programvaror, liksom ett antal kyrkogårdsförvaltningar. De senare håller reda på gravregistret och kyrkogårdsskötseln.

Lennart Jonsson, vd i ATAB-trappan, Agunnaryd, som genom åren sett trappan utvecklas från en konstruktion att gå upp och ner i, till en del av inredning och möblering. Nu har man tagit hjälp av små barn för att samla idéer till vidare utveckling av trappans funktion och utformning.

Text: Olle Termén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Frihandel ligger bakom vår välfärd

KOMMENTAR På 1860-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder. De efterföljande 100 åren växte vår BNP snabbare än något annat land i världen, undantaget Japan. Den drivande kraften bakom ökningen var globaliseringen, att ett litet land i norra Europa fick tillgång till världsmarknaden. Frihandel är det som ligger bakom vår välfärd. Svenskarna är dessutom ett av de folk i EU som är allra mest positiva till frihandel och globalisering.
NYHET Publicerad:

Frihandel ligger bakom vår välfärd

KOMMENTAR På 1860-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder. De efterföljande 100 åren växte vår BNP snabbare än något annat land i världen, undantaget Japan. Den drivande kraften bakom ökningen var globaliseringen, att ett litet land i norra Europa fick tillgång till världsmarknaden. Frihandel är det som ligger bakom vår välfärd. Svenskarna är dessutom ett av de folk i EU som är allra mest positiva till frihandel och globalisering.
NYHET Publicerad:

"Vi behöver en mer dansk modell”

ARBETSRÄTT Lagen om anställningsskydd (LAS) är en viktig fråga för många företagare. Under Svenskt Näringslivs Företagardag, där företagare från hela landet deltog, diskuterades hur reglerna i lagen påverkar deras verksamhet. Ola Brinnen, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv, vill se en förändring.
NYHET Publicerad:

Jämför gymnasieutbildningarna noga, det kan löna sig

GYMNASIEVAL Snart är det dags för eleverna i Kronoberg att göra sina val inför gymnasiet. Det är ett viktigt val, och för många ett av de första stora besluten i livet. Det är samtidigt ett svårt val, och hittills har det saknats tydlig information om hur länets skolor faktiskt har presterat.
NYHET Publicerad:

Det lönar sig att jämföra gymnasieutbildningarna

GYMNASIEVAL Det har blivit dags för eleverna i Kalmar län att välja gymnasieprogram inför hösten. Kompisar, rykten och föräldrar påverkar mycket. Hittills har det varit svårt att på ett enkelt sätt få tag i hårda fakta om hur de olika gymnasieprogrammen faktiskt presterat.
NYHET Publicerad:

Höga marginalskatter bekymmer för företagare

SKATTER Ingen fråga bekymrar landets företagare lika mycket som problemet med att hitta rätt kompetens. Samtidigt har Sverige en av de högsta marginalskatterna på arbete, vilket gör det mindre lönsamt att utbilda sig till bristyrken.
NYHET Publicerad:

Smålänningarna tar sig an Stockholm i strid mot mörkret

FÖRETAGEN GÖR JULEN Det går lysande för Växjö Elektriska, både i butik och som företag. När decembermörkret har nationen i sitt grepp jagar Växjöborna julstämning i form av skimrande lampor och glänsande ljusstakar. Men trots att vi går mot ljusare tider så finns vissa orosmoln inom butiksverksamheten. Svenskt Näringsliv fick ta del av dessa i en intervju med Christine Löfqvist, vd för Växjö Elektriska.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver reformer på flera områden och utmaningarna är många och vi har inte tid att vänta.

KOMMENTAR 2018 lider mot sitt slut och det börjar bli dags för bokslut. Arbetskraftsbristen är påtaglig i de flesta branscher vilket hindrar företag från expansion, i dagsläget vet vi inte hur Brexiten blir men klart är att det kommer påverka många företag, inte minst i vår region.
NYHET Publicerad:

Svagt framåt, tror Kronobergs företagare om framtiden

KONJUNKTURPROGNOS Sverige befinner sig i högkonjunktur och många företag planerar att expandera, så även företagarna i Kronoberg. Men framtidsplanerna är mer försiktiga i länet jämfört med i övriga riket, framförallt när det gäller att öka personalstyrkan och produktionen. Mycket tyder på att högkonjunkturen börjar bromsa in, samtidigt som riskerna i den internationella ekonomin är stora.
NYHET Publicerad:

Nytänk i korvfabriken

FÖRETAGEN GÖR JULEN Det är full fart i korvfabriken i Strömsnäsbruk. Julruschen är något man vant sig vid på företaget, även om det ser annorlunda ut idag än vad det gjorde 1925 när företaget startades.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten

ARBETSGIVARAVGIFTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt. Trots att kostnaderna för förmånerna har minskat de senaste åren, ligger den totala arbetsgivaravgiften kvar på samma nivå.
NYHET Publicerad:

Varför frågar inte beslutsfattarna oss i branschen?

FÖRETAGARNA GÖR JULEN Solen kommer inte att gå upp på många timmar än när Christian Hallberg på Gästgivaregården i Ljungby står i köket och arbetar med sillinläggningar och annat inför kvällens julbord. Det är ett äkta hantverk som kräver noggrannhet, tålamod och en stor portion passion.   
NYHET Publicerad:

Hallå där, Fredrika Brambeck

STUDENTMEDARBETARE Vi välkomnar Fredrika Brambeck som studentmedarbetare till Svenskt Näringslivs regionkontor i Kronobergs och Kalmar län. Här kommer en kort presentation om henne och vad hon har för tankar kring arbetet.
NYHET Publicerad:

”Nu är det läge för reformer"

REFORMER Sverige har den lägsta entreprenöriella aktiviteten med tillväxtambition. Här behövs reformer för att ta reda på orsaken.
NYHET Publicerad:

”Ekonomi går fortfarande bra men det finns orosmoln”

KONJUNKTUR Produktivitetstillväxten måste öka om vi ska få fart på ekonomin. Vi kan inte blunda för riskbilden, menar Göran Grahn, nationalekonom på Svenskt Näringsliv då han i Växjö mötte företagare, politiker och tjänstemän för att vid ett lunchmöte ge sin analys över läget i ekonomin. Detta mot bakgrund av en ny konjunkturrapport som släpptes i dagarna.
NYHET Publicerad:

Fundera igenom ditt gymnasieval noga 

DEBATT I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år.  Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Stora skillnader i hur immaterialrättigheter används i Kronoberg

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2017. I denna statistik kan man bland annat se hur verksamheter i olika kommuner söker skydd för bland annat patent och varumärken. För Kronoberg kan konstateras att det är stora skillnader mellan olika kommuner i hur immaterialrättigheter används.
NYHET Publicerad:

Fortsatt starkt i Växjö

RANKING Smålandslunchen är en serie möten som hålls i länets alla kommuner, där information- och dialog står i fokus. Svenskt Näringsliv åker på dessa möten tillsammans med våra kollegor från Företagarna och Almi.  Startskottet för årets upplaga skedde i Växjö.
NYHET Publicerad:

”Utlandsfödda ett otroligt kapital”

KOMPETENS En kartläggning av Liljas Personbilars rekryteringsbehov visade att något radikalt måste göras. Som ett led i det har företaget anställt ett antal nyanlända. ”Att det kommer hit så många med bra utbildning som vi kan anställa är en fantastisk möjlighet”, säger vd:n Mats Melander.
NYHET Publicerad:

Vaktavlösning på Svenskt Näringsliv

BILDSPEL Efter 18 år lämnar Eilon Fransson, Svenskt Näringsliv och regionchefsjobbet, för att övergå till att sköta sin skogsgård och lägga mer tid på sina fritidsintressen som jakt, fiske och resor. Vi välkomnar Ulrica Bennesved som ny regionchef.