Fyra finalister och en vinnare

Kronobergs mest företagsamma expanderar till grannlänen

NYHET Publicerad

VINNARE Kronobergs mest företagsamma person har verksamhet i tre län – Kronoberg, Kalmar och Blekinge. Med start i hemorten Älghult, har Gunilla Bergfeldt Sunesson nu fem frisersalonger. En i grannbyn Alstermo och en i vardera residensstäderna, där Kalmar och Karlskrona är de två senast tillkomna.

161206_svensktnaringsliv_0045
DSC02463
161206_svensktnaringsliv_0006
161206_svensktnaringsliv_0003
161206_svensktnaringsliv_0021
161206_svensktnaringsliv_0042
161206_svensktnaringsliv_0048
161206_svensktnaringsliv_0029
161206_svensktnaringsliv_0052
161206_svensktnaringsliv_0059
161206_svensktnaringsliv_0062
161206_svensktnaringsliv_0065
161206_svensktnaringsliv_0067
Johnny och vinnaren

Idag på World Trade Center i Växjö presenterades vem som fått flest av de 2 250 röster som kronobergarna avgett i omröstningen. Biträdande regionchefen i Svenskt näringsliv, Johnny Rönnfjord, kunde vid presentationen av de fem kandidaterna konstatera att antalet röster var fler än året före.

Expansionen av Bergfeldts frisörer fortsätter.

– Nu ska vi färdigställa etableringarna på våra senaste marknader, men sedan går vi vidare, berättade Gunilla Bergfeldt Sunesson.

Frisöryrket har hon ”ärvt”, men det var inte alls självklart.

– Jag är tredje generationen, och kunde gott tänka mig att driva eget, men inte som föräldrarna. Jag ville bli dykande arkeolog! Men efter Teknikum i Växjö tänkte jag bli hantverkare och det landade trots allt i frisöryrket.

Inspirationen hämtar hon från ”Gatans mode” men också från sina kunder och från andra branscher. En man som Ingvar Kamprad utgör ett föredöme genom sin närhet till medarbetarna, trots att företaget är jättestort, och den enkelhet i företagandet han står för.

Gunilla ser det som en tillgång att börja på en liten ort. Man har vi-tänket med sig automatiskt. Det syns alltid vad man gör och alla blir på det sättet delaktiga i företagandet.

På frågan om hon vill ge något råd till andra som bär på företagaridéer säger hon: Våga!

– Du måste ha en vilja att driva saker och ting framåt. Var nyfiken och envis, men samtidigt ödmjuk.

Liknande råd hade de andra fyra kandidaterna kunnat skriva under på. Alla uttryckte på liknande sätt vilka personliga drivkrafter och egenskaper som är viktiga för framgång. Och de finns hos dem alla. Det framgick inte minst av de motiveringar som förslagsställarna lämnat i samband med att de anmälde sina kandidater till utmärkelsen Kronobergs mest företagsamma person.

Var och en av finalisterna fick ”sina” motiveringar med sig, nedskrivna på en rulle, lindad med rött band.

– De kan ni läsa en gråmulen dag, eller när budgeten slår fel, föreslog Johnny Rönnfjord.

Även den bästa kan behöva lite uppmuntran!

Svenskt Näringsliv kommer i vinter och vår att återkomma på den här sidan med individuella reportage om var och en av finalisterna och deras företag. Förutom Gunilla och hennes Bergfeldts frisörer är det:

Daniel Djurvall, civilingenjören som under en studietermin på Hawaii fastnade för japansk matkultur. Nu driver han tre restauranger i Växjö och en pågång i Jönköping. Fortsättning lär följa.

Patrik Persson, vd i Holtab, Tingsryd, som levererar anläggningar för strömförsörjning. Man har vid sidan av den ordinarie verksamheten, som ett enskilt biståndsprojekt, även byggt ett minikraftverk och elverk till 107 hushåll i en liten by i Nepal.

Anne Wolgast, vd i VA-utveckling, Växjö, som levererar IT-system för drift- och underhåll i kommunala VA-nät. Hälften av Sveriges kommuner använder deras programvaror, liksom ett antal kyrkogårdsförvaltningar. De senare håller reda på gravregistret och kyrkogårdsskötseln.

Lennart Jonsson, vd i ATAB-trappan, Agunnaryd, som genom åren sett trappan utvecklas från en konstruktion att gå upp och ner i, till en del av inredning och möblering. Nu har man tagit hjälp av små barn för att samla idéer till vidare utveckling av trappans funktion och utformning.

Text: Olle Termén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fortsatt starkt i Växjö

RANKING Smålandslunchen är en turné som Svenskt Näringsliv åker på tillsammans med våra kollegor från Företagarna och Almi. Det är en serie möten som hålls i länets alla kommuner där information- och dialog står i fokus. Startskottet för årets upplaga skedde i Växjö.
NYHET Publicerad:

”Utlandsfödda ett otroligt kapital”

KOMPETENS En kartläggning av Liljas Personbilars rekryteringsbehov visade att något radikalt måste göras. Som ett led i det har företaget anställt ett antal nyanlända. ”Att det kommer hit så många med bra utbildning som vi kan anställa är en fantastisk möjlighet”, säger vd:n Mats Melander.
NYHET Publicerad:

Vaktavlösning på Svenskt Näringsliv

BILDSPEL Efter 18 år lämnar Eilon Fransson, Svenskt Näringsliv och regionchefsjobbet, för att övergå till att sköta sin skogsgård och lägga mer tid på sina fritidsintressen som jakt, fiske och resor. Vi välkomnar Ulrica Bennesved som ny regionchef.
NYHET Publicerad:

”Stolt, glad och ödmjuk inför nytt uppdrag”

NY PÅ JOBBET Jag heter Ulrica Bennesved och tillträdde 1 oktober som ny regionchef för Kronoberg & Kalmar län. Född och uppvuxen i Älghult och har en bakgrund som småföretagare.
NYHET Publicerad:

Det var inte bättre förr...

KRÖNIKA Att titta in i backspegeln när man slutar jobba i företagsamhetens tjänst kan vara nyttigt. Många företagare vittnar om att det inte var så lätt att vara företagare förr.
NYHET Publicerad:

Stark nivå på länets företagsklimat

RANKING Företagen har tyckt till om företagsklimatet i den egna kommunen och nu är jämförelsen mellan Sveriges 290 kommuner klar. I Kronobergs län har 3 kommuner förbättrat sina placeringar, medan 5 har tappat. Som helhet är nivån på företagsklimatet i länet på en väldigt stark nivå.
NYHET Publicerad:

VÅGA

UNG FÖRETAGSAMHET Ett nytt UF år har börjat och startskottet inleddes på Konserthuset i Växjö i onsdags för länets UF-företagare, UF-lärare och partners.
NYHET Publicerad:

Är du vår nya Studentmedarbetare?

PRAKTIKANT Svenskt Näringsliv är landets ledande näringslivsorganisation. Vi representerar 60 000 företag i alla branscher. Tillsammans med våra medlemsorganisationer är vi företagsamhetens röst i den allmänna debatten och företagens stöd i den dagliga verksamheten. Vi finns på ett tjugotal platser i Sverige samt i Bryssel.
NYHET Publicerad:

Rösta för företagsamheten

VALET 2018 Nu på söndag går Sverige till val. Hittills har valrörelsen inte precis präglats av företagarfrågor. Det är synd. För sambandet mellan växande företag och välfärd är tydligt. Ska det finnas något att fördela krävs det växande företag, och det bygger på att företagsklimatet är gott.
NYHET Publicerad:

Vem lyssnar på företagen i valtider?

FÖRETAGSKLIMAT Under de senaste veckorna har Svenskt Näringsliv bjudit in företagare, politiker och tjänstemän till lunchmöten för att samtala om de frågor som är viktiga för företagen inför valet. Ett möte i Ljungby och ett i Växjö där fokus varit på företagsklimat och viktiga frågor för näringslivet.
NYHET Publicerad:

Bottennapp eller storfångst?

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Under våren och försommaren har vi träffat de politiska partiernas företrädare tillsammans med företagare för att samtala om viktiga frågor. I första rundan träffade vi ett parti i taget, och nu hade turen kommit till att träffa alla gemensamt.
NYHET Publicerad:

Kapade juristkarriär för sågen

GENERATIONSSKIFTE Det var inte självklart för Claes Andersson, att han skulle ta över ledningen i företaget. Han har sommarjobbat på sågen hela uppväxten, och i produktionen ett år efter studentexamen i Tingsryd, men han satsade på en annan karriär.
NYHET Publicerad:

Integration när den är som bäst

INTEGRATION På Borox International i Eneryda jobbar 70 personer med att producera slitstål till entreprenadmaskiner runt om i världen. Alexander Denes är platschef och berättar om företagets integrationstänk.
NYHET Publicerad:

Ett ägarskifte är förberett, men ändå inte

GENERATIONSSKIFTE Denis Lodge inser, att han vid snart 72, borde tänka mera på successionen av ägande och ledning i sitt företag, Amon AB i Urshult. Men det är svårt att släppa taget om ett livsverk och sonen Sebastian Lodge, som jobbar halvtid med utveckling av en ny gren i företaget, känner inte heller någon direkt brådska.
NYHET Publicerad:

Svensk mästare på väg mot Europa och Världen

YRKESLANDSLAGET Emmy Åberg från Älghult slog ut alla andra tävlande och vann Yrkes-SM för elektriker, där hon var den enda tjejen som deltog i semi-finalen i Nyköping. Den 26-28 september 2018 ska hon representera Sverige i Euroskills, Yrkes-EM, tillsammans med yrkeslandslaget där 31 andra deltagare tävlar i sina yrkesgrenar.
NYHET Publicerad:

Tankar kring Almedalsveckan

ALMEDALEN Nu är årets upplaga av politikerveckan i Almedalen över för den här gången. Det har varit en vecka som präglats av mycket hätska utspel från Nordiska Motståndsrörelsen och deras aktiviteter, men även ganska gott om politiska utspel och vallöften. Återigen rekordmånga seminarier och möten.
NYHET Publicerad:

Prao får ungdomar att växa

PRAO Det har nu återigen blivit obligatoriskt med prao i grundskolan. Det är mycket positivt att skolan och näringslivet kan komma ett steg närmare varandra. Eleverna får en bättre inblick i yrkeslivet och får en chans att växa som personer.
NYHET Publicerad:

Högkonjunkturen fortsätter i länet

KONJUNKTUR Högkonjunkturen i Sverige håller i sig över nästa år enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos. Tillväxttoppen är passerad men högkonjunkturen fortsätter.
NYHET Publicerad:

Se upp för bluffakturor i sommar

BEDRÄGERIER Bluffakturor är ett stort problem som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då falska fakturorna riskerar att slinka igenom när ordinarie personal är på semester. Här hittar du tips på hur du gör om du får en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Vart går färden med välfärden?

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När företagare träffade Socialdemokratiska politiker i Kronoberg stod välfärds- och kompetensfrågorna högt upp på Agendan. Hur ska vi lösa de problem som finns?