Fyra finalister och en vinnare

Kronobergs mest företagsamma expanderar till grannlänen

NYHET Publicerad

VINNARE Kronobergs mest företagsamma person har verksamhet i tre län – Kronoberg, Kalmar och Blekinge. Med start i hemorten Älghult, har Gunilla Bergfeldt Sunesson nu fem frisersalonger. En i grannbyn Alstermo och en i vardera residensstäderna, där Kalmar och Karlskrona är de två senast tillkomna.

ÅMF
diplom
blommor
mat
finalist
finalist
finalist
finalist
finalist
blommor
diplom
konfetti
radio
Johnny och vinnaren

Idag på World Trade Center i Växjö presenterades vem som fått flest av de 2 250 röster som kronobergarna avgett i omröstningen. Biträdande regionchefen i Svenskt näringsliv, Johnny Rönnfjord, kunde vid presentationen av de fem kandidaterna konstatera att antalet röster var fler än året före.

Expansionen av Bergfeldts frisörer fortsätter.

– Nu ska vi färdigställa etableringarna på våra senaste marknader, men sedan går vi vidare, berättade Gunilla Bergfeldt Sunesson.

Frisöryrket har hon ”ärvt”, men det var inte alls självklart.

– Jag är tredje generationen, och kunde gott tänka mig att driva eget, men inte som föräldrarna. Jag ville bli dykande arkeolog! Men efter Teknikum i Växjö tänkte jag bli hantverkare och det landade trots allt i frisöryrket.

Inspirationen hämtar hon från ”Gatans mode” men också från sina kunder och från andra branscher. En man som Ingvar Kamprad utgör ett föredöme genom sin närhet till medarbetarna, trots att företaget är jättestort, och den enkelhet i företagandet han står för.

Gunilla ser det som en tillgång att börja på en liten ort. Man har vi-tänket med sig automatiskt. Det syns alltid vad man gör och alla blir på det sättet delaktiga i företagandet.

På frågan om hon vill ge något råd till andra som bär på företagaridéer säger hon: Våga!

– Du måste ha en vilja att driva saker och ting framåt. Var nyfiken och envis, men samtidigt ödmjuk.

Liknande råd hade de andra fyra kandidaterna kunnat skriva under på. Alla uttryckte på liknande sätt vilka personliga drivkrafter och egenskaper som är viktiga för framgång. Och de finns hos dem alla. Det framgick inte minst av de motiveringar som förslagsställarna lämnat i samband med att de anmälde sina kandidater till utmärkelsen Kronobergs mest företagsamma person.

Var och en av finalisterna fick ”sina” motiveringar med sig, nedskrivna på en rulle, lindad med rött band.

– De kan ni läsa en gråmulen dag, eller när budgeten slår fel, föreslog Johnny Rönnfjord.

Även den bästa kan behöva lite uppmuntran!

Svenskt Näringsliv kommer i vinter och vår att återkomma på den här sidan med individuella reportage om var och en av finalisterna och deras företag. Förutom Gunilla och hennes Bergfeldts frisörer är det:

Daniel Djurvall, civilingenjören som under en studietermin på Hawaii fastnade för japansk matkultur. Nu driver han tre restauranger i Växjö och en pågång i Jönköping. Fortsättning lär följa.

Patrik Persson, vd i Holtab, Tingsryd, som levererar anläggningar för strömförsörjning. Man har vid sidan av den ordinarie verksamheten, som ett enskilt biståndsprojekt, även byggt ett minikraftverk och elverk till 107 hushåll i en liten by i Nepal.

Anne Wolgast, vd i VA-utveckling, Växjö, som levererar IT-system för drift- och underhåll i kommunala VA-nät. Hälften av Sveriges kommuner använder deras programvaror, liksom ett antal kyrkogårdsförvaltningar. De senare håller reda på gravregistret och kyrkogårdsskötseln.

Lennart Jonsson, vd i ATAB-trappan, Agunnaryd, som genom åren sett trappan utvecklas från en konstruktion att gå upp och ner i, till en del av inredning och möblering. Nu har man tagit hjälp av små barn för att samla idéer till vidare utveckling av trappans funktion och utformning.

Text: Olle Termén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kapade juristkarriär för sågen

GENERATIONSSKIFTE Det var inte självklart för Claes Andersson, att han skulle ta över ledningen i företaget. Han har sommarjobbat på sågen hela uppväxten, och i produktionen ett år efter studentexamen i Tingsryd, men han satsade på en annan karriär.
NYHET Publicerad:

Integration när den fungerar

INTEGRATION På Borox International i Eneryda jobbar 70 personer med att producera slitstål till entreprenadmaskiner runt om i världen. Alexander Denes är platschef och berättar om deras integrationstänk.
NYHET Publicerad:

Ett ägarskifte är förberett, men ändå inte

GENERATIONSSKIFTE Denis Lodge inser, att han vid snart 72, borde tänka mera på successionen av ägande och ledning i sitt företag, Amon AB i Urshult. Men det är svårt att släppa taget om ett livsverk och sonen Sebastian Lodge, som jobbar halvtid med utveckling av en ny gren i företaget, känner inte heller någon direkt brådska.
NYHET Publicerad:

Svensk mästare på väg mot Europa och Världen

YRKESLANDSLAGET Emmy Åberg från Älghult slog ut alla andra tävlande och vann Yrkes-SM för elektriker, där hon var den enda tjejen som deltog i semi-finalen i Nyköping. Den 26-28 september 2018 ska hon representera Sverige i Euroskills, Yrkes-EM, tillsammans med yrkeslandslaget där 31 andra deltagare tävlar i sina yrkesgrenar.
NYHET Publicerad:

Tankar kring Almedalsveckan

ALMEDALEN Nu är årets upplaga av politikerveckan i Almedalen över för den här gången. Det har varit en vecka som präglats av mycket hätska utspel från Nordiska Motståndsrörelsen och deras aktiviteter, men även ganska gott om politiska utspel och vallöften. Återigen rekordmånga seminarier och möten.
NYHET Publicerad:

Prao får ungdomar att växa

PRAO Det har nu återigen blivit obligatoriskt med prao i grundskolan. Det är mycket positivt att skolan och näringslivet kan komma ett steg närmare varandra. Eleverna får en bättre inblick i yrkeslivet och får en chans att växa som personer.
NYHET Publicerad:

Högkonjunkturen fortsätter i länet

KONJUNKTUR Högkonjunkturen i Sverige håller i sig över nästa år enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos. Tillväxttoppen är passerad men högkonjunkturen fortsätter.
NYHET Publicerad:

Se upp för bluffakturor i sommar

BEDRÄGERIER Bluffakturor är ett stort problem som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då falska fakturorna riskerar att slinka igenom när ordinarie personal är på semester. Här hittar du tips på hur du gör om du får en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Vart går färden med välfärden?

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När företagare träffade Socialdemokratiska politiker i Kronoberg stod välfärds- och kompetensfrågorna högt upp på Agendan. Hur ska vi lösa de problem som finns?
NYHET Publicerad:

”Vi vill bara sköta oss”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Att företagens villkor är viktiga för att kunna växa och därmed bidra till välfärden är ingen hemlighet. Men kan politiken ge de rätta förutsättningarna? Det diskuterades mellan företagare och moderata politiker vid ett möte i Växjö.
NYHET Publicerad:

De lär framgångsrikt ut entreprenörskap tillsammans.  

ENTREPRENÖRSKAP Linda Lihné och Lars Binkemo från Katedralskolan i Växjö har valt en annorlunda väg i deras arbete som UF-lärare. Istället för att arbeta var för sig så har de valt att arbeta tillsammans, något som har visat sig bli väldigt lyckat.
NYHET Publicerad:

Hur är spelreglerna?

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När företagare träffade Kristdemokraterna var det många frågor som diskuterades. Bonus malus, sjukvårdskostnadsbeskattning, anställningsformer och kompetensförsörjning var några av dem.
NYHET Publicerad:

Börja jobba vid 30?

ARBETSMARKNAD Det tar lång tid för svenska studenter att komma i arbete, jämfört med studenter i exempelvis Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. De negativa effekterna är många. Personerna själva får lägre livslön och pension, och skatteintäkterna blir mindre.
NYHET Publicerad:

Flygskatt på tapeten

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Infrastruktur, flygskatt, kompetensförsörjning, friskolor och sjukvårdsfrågor blev diskussionsämnena när företagare och Miljöpartister träffades för att prata framtid.
NYHET Publicerad:

"Kanske borde fokus från politikerna framöver istället riktas mot hur effektivt pengarna används i de offentliga systemen?"

KOMMENTAR Nu har Riksdagen, efter många om och men, röstat ner Regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förslaget som var ett direkt angrepp mot de privata företagen var slarvigt och snedvridet. Lagrådet sågade förslaget rakt av och ändå gick Regeringen fram med ett skarpt förslag till omröstning. Dessutom ett förslag som på tidigt stadium inte hade majoritet i Riksdagen.
NYHET Publicerad:

Ett klokt beslut!

VÄLFÄRD Nu har Riksdagen, efter många om och men, röstat ner Regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förslaget som var ett direkt angrepp mot de privata företagen var slarvigt och snedvridet. Lagrådet sågade förslaget rakt av och ändå gick Regeringen fram med ett skarpt förslag till omröstning. Dessutom ett förslag som på tidigt stadium inte hade majoritet i Riksdagen.
NYHET Publicerad:

Ett välkommet beslut!

VÄLFÄRD Nu har Riksdagen, efter många om och men, röstat ner Regeringens förslag om att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Förslaget som var ett direkt angrepp mot de privata företagen var slarvigt och snedvridet. Lagrådet sågade förslaget rakt av och ändå gick Regeringen fram med ett skarpt förslag till omröstning. Dessutom ett förslag som på tidigt stadium inte hade majoritet i Riksdagen.
NYHET Publicerad:

Ömsesidig nytta när Centerpolitiker träffade företagare

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Att företagare möter politiker är något som kan ge ömsesidig nytta. Kontakterna kan leda till affärer, för den företagsamme entreprenören, men framförallt ger det nya kunskaper och insikter.
NYHET Publicerad:

Alla skolans elever skall kunna få möjligheten att driva UF-företag

UNG FÖRETAGSAMHET Marie Henriksson från Kungsmadskolan i Växjö började sin karriär inom skolan som svensklärare. Idag har hon helt ersatt undervisningen i svenska mot entreprenörskap. Förra året vann hon till och med priset ”Årets UF-lärare 2017 i Kronoberg”. Hennes mål nu, som UF-samordnare på skolan, är att alla skolans elever ska kunna få möjligheten att driva ett eget UF-företag.
NYHET Publicerad:

Företagen har tyckt till

FÖRETAGSKLIMAT 31 000 företag har svarat på den årliga undersökningen kring det lokala företagsklimatet i landets 290 kommuner. I Kronobergs län är det 819 företag som gett sitt omdöme om sina hem kommuner i en rad frågor.