Conny Hermansson helbild

Lyckosamma ägarskiften skapar jobb i små företag

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Jag ser med stor oro på vad som kommer att hända med de mindre ägarledda företagen och vill understryka hur viktigt det är att alla våra välmående småföretag skall få en chans att överleva och absolut inte läggas ner. Det skriver Conny Hermansson, Svensk Företags Förmedling i Växjö.

Efter snart 32 år som företagsmäklare, rådgivare och de senaste 20 åren som auktoriserad företagsmäklare hos Svensk FöretagsFörmedling i Växjö, ser jag med stor oro på vad som kommer att hända med de mindre ägarledda företagen. Jag vill understryka hur viktigt det är att alla våra välmående småföretag skall få en chans att överleva och absolut inte läggas ner.

Det är dessa familjeföretag som till stor del sysselsätter Sverige idag. Från statistik vet vi att det är våra små arbetsgivare med 3-10 anställda som skapar den stora sysselsättningen i näringslivet. Man uppmärksammar ofta i massmedia om stora uppsägningar på hundratals personer men det är ingen som skriver om alla småföretag som läggs ner i samband med att ägaren drar sig tillbaka. Mottot bör vara att inga sunda småföretag får läggas ner, det finns i regel alltid alternativ som är bättre.

Det är inte självklart för alla 40- och 50-talister att känna till vilka möjligheter och alternativ som finns i stället för att lägga ner eller ”ge bort” sitt företag. Det handlar om att få ut denna information till alla som berörs, som inte har löst sin succession och som är på väg att dra sig tillbaka. Vi som arbetar med detta dagligen vet att det finns många bra och lämpliga köpare till små verksamheter. Dessutom finns det nya aktörer som parallellt med våra banker hjälper till med förvärvskrediter vilket skapar nya möjligheter till finansiering. Detta skapar i sin tur större förutsättningar för ett lyckat generationsskifte. Vi har många bra exempel på redan genomförda generationsskiften i vårt närområde. Det finns många alternativ till nerläggning som har blivit en framgång. Mycket fina exempel på mindre företag som fått nya ägare och där företaget efter en försäljning har blomstrat upp, nyanställt personal, investerat i nya maskiner och annan utrustning, byggt till m.m.

Ägarskifte en komplicerad historia

Att köpa eller sälja ett företag grundar sig nästan alltid på ett ganska komplext beslut. Beroende på om man är köpare eller säljare så har man olika perspektiv men gemensamt är.

- Svårigheten att värdera/prissätta ett företag.
- Komplicerat att hitta bästa köpare/säljare.
- Svåra överväganden kring informationsgivning i samband med ägarförändring. Vilken information kan lämnas och när ska den lämnas?
- Det tar mycket tid.
- Obekvämt att framträda med eget namn.

Ser man det specifikt ur säljarens perspektiv så har man följande att ta hänsyn till:

- Frånträder kanske ett livsverk. För många är företaget det som präglar både den enskilde personen och familjen. Hur blir min vardag efter att jag sålt?
- Man har ofta stora förväntningar på värden i framtidspotential, renommé och företagsnamn samt i fastighet och maskiner.
- Vill minimera sin risk i överlåtelsen och vill helst ha hela köpeskillingen vid tillträdet.
- Rädslan för att information skall spridas till kunder, personal etc.
- Söker en värdig efterträdare.

Om man istället ser det ur köparens perspektiv så vill köparen ta hänsyn till följande:

- Rädsla för hur beroende företaget är av tidigare ägare.
- Ser kritiskt på stora bundna tillgångar i fastighet, maskiner och framförallt lager.
- Vill minimera risktagande, gärna tilläggsköpeskilling.
- Ogillar budkonkurrens.
- Vill känna stor trygghet i sitt livs kanske största affär.

Ovan har jag försökt spegla några av de aspekter som man har att ta hänsyn till i samband med en överlåtelse av ett företag.

Det gäller också att var ute i god tid så att man kan förbereda en försäljning på bästa sätt ”klä bruden ” som det så fint heter. Så sätt igång processen i god tid. Dessutom är det vanligt att en köpare vill ha kvar säljaren i företaget, ett till tre år efter förvärvet.

En företagsförsäljning kräver både kompetens och erfarenhet och det är inte lätt när det kanske bara sker en gång i livet. Det finns många fällor under en försäljningsprocess så det är bättre att försöka göra det rätt från början.

Mitt råd är att ta hjälp av de som har kunskap om denna typ av transaktioner. Allt från analys/värdering, marknadsanalys, marknadsföring, avsiktsförklaring, förhandling, finansiering och företagsgenomlysning och överlåtelseavtal. Det finns många bra företagsmäklare, revisorer, jurister, banker och rådgivare som kan hjälpa till i denna så viktiga process.
Lycka till!

Conny Hermansson, Svensk FöretagsFörmedling i Växjö

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fortsatt starkt i Växjö

RANKING Smålandslunchen är en turné som Svenskt Näringsliv åker på tillsammans med våra kollegor från Företagarna och Almi. Det är en serie möten som hålls i länets alla kommuner där information- och dialog står i fokus. Startskottet för årets upplaga skedde i Växjö.
NYHET Publicerad:

”Utlandsfödda ett otroligt kapital”

KOMPETENS En kartläggning av Liljas Personbilars rekryteringsbehov visade att något radikalt måste göras. Som ett led i det har företaget anställt ett antal nyanlända. ”Att det kommer hit så många med bra utbildning som vi kan anställa är en fantastisk möjlighet”, säger vd:n Mats Melander.
NYHET Publicerad:

Vaktavlösning på Svenskt Näringsliv

BILDSPEL Efter 18 år lämnar Eilon Fransson, Svenskt Näringsliv och regionchefsjobbet, för att övergå till att sköta sin skogsgård och lägga mer tid på sina fritidsintressen som jakt, fiske och resor. Vi välkomnar Ulrica Bennesved som ny regionchef.
NYHET Publicerad:

”Stolt, glad och ödmjuk inför nytt uppdrag”

NY PÅ JOBBET Jag heter Ulrica Bennesved och tillträdde 1 oktober som ny regionchef för Kronoberg & Kalmar län. Född och uppvuxen i Älghult och har en bakgrund som småföretagare.
NYHET Publicerad:

Det var inte bättre förr...

KRÖNIKA Att titta in i backspegeln när man slutar jobba i företagsamhetens tjänst kan vara nyttigt. Många företagare vittnar om att det inte var så lätt att vara företagare förr.
NYHET Publicerad:

Stark nivå på länets företagsklimat

RANKING Företagen har tyckt till om företagsklimatet i den egna kommunen och nu är jämförelsen mellan Sveriges 290 kommuner klar. I Kronobergs län har 3 kommuner förbättrat sina placeringar, medan 5 har tappat. Som helhet är nivån på företagsklimatet i länet på en väldigt stark nivå.
NYHET Publicerad:

VÅGA

UNG FÖRETAGSAMHET Ett nytt UF år har börjat och startskottet inleddes på Konserthuset i Växjö i onsdags för länets UF-företagare, UF-lärare och partners.
NYHET Publicerad:

Är du vår nya Studentmedarbetare?

PRAKTIKANT Svenskt Näringsliv är landets ledande näringslivsorganisation. Vi representerar 60 000 företag i alla branscher. Tillsammans med våra medlemsorganisationer är vi företagsamhetens röst i den allmänna debatten och företagens stöd i den dagliga verksamheten. Vi finns på ett tjugotal platser i Sverige samt i Bryssel.
NYHET Publicerad:

Rösta för företagsamheten

VALET 2018 Nu på söndag går Sverige till val. Hittills har valrörelsen inte precis präglats av företagarfrågor. Det är synd. För sambandet mellan växande företag och välfärd är tydligt. Ska det finnas något att fördela krävs det växande företag, och det bygger på att företagsklimatet är gott.
NYHET Publicerad:

Vem lyssnar på företagen i valtider?

FÖRETAGSKLIMAT Under de senaste veckorna har Svenskt Näringsliv bjudit in företagare, politiker och tjänstemän till lunchmöten för att samtala om de frågor som är viktiga för företagen inför valet. Ett möte i Ljungby och ett i Växjö där fokus varit på företagsklimat och viktiga frågor för näringslivet.
NYHET Publicerad:

Bottennapp eller storfångst?

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Under våren och försommaren har vi träffat de politiska partiernas företrädare tillsammans med företagare för att samtala om viktiga frågor. I första rundan träffade vi ett parti i taget, och nu hade turen kommit till att träffa alla gemensamt.
NYHET Publicerad:

Kapade juristkarriär för sågen

GENERATIONSSKIFTE Det var inte självklart för Claes Andersson, att han skulle ta över ledningen i företaget. Han har sommarjobbat på sågen hela uppväxten, och i produktionen ett år efter studentexamen i Tingsryd, men han satsade på en annan karriär.
NYHET Publicerad:

Integration när den är som bäst

INTEGRATION På Borox International i Eneryda jobbar 70 personer med att producera slitstål till entreprenadmaskiner runt om i världen. Alexander Denes är platschef och berättar om företagets integrationstänk.
NYHET Publicerad:

Ett ägarskifte är förberett, men ändå inte

GENERATIONSSKIFTE Denis Lodge inser, att han vid snart 72, borde tänka mera på successionen av ägande och ledning i sitt företag, Amon AB i Urshult. Men det är svårt att släppa taget om ett livsverk och sonen Sebastian Lodge, som jobbar halvtid med utveckling av en ny gren i företaget, känner inte heller någon direkt brådska.
NYHET Publicerad:

Svensk mästare på väg mot Europa och Världen

YRKESLANDSLAGET Emmy Åberg från Älghult slog ut alla andra tävlande och vann Yrkes-SM för elektriker, där hon var den enda tjejen som deltog i semi-finalen i Nyköping. Den 26-28 september 2018 ska hon representera Sverige i Euroskills, Yrkes-EM, tillsammans med yrkeslandslaget där 31 andra deltagare tävlar i sina yrkesgrenar.
NYHET Publicerad:

Tankar kring Almedalsveckan

ALMEDALEN Nu är årets upplaga av politikerveckan i Almedalen över för den här gången. Det har varit en vecka som präglats av mycket hätska utspel från Nordiska Motståndsrörelsen och deras aktiviteter, men även ganska gott om politiska utspel och vallöften. Återigen rekordmånga seminarier och möten.
NYHET Publicerad:

Prao får ungdomar att växa

PRAO Det har nu återigen blivit obligatoriskt med prao i grundskolan. Det är mycket positivt att skolan och näringslivet kan komma ett steg närmare varandra. Eleverna får en bättre inblick i yrkeslivet och får en chans att växa som personer.
NYHET Publicerad:

Högkonjunkturen fortsätter i länet

KONJUNKTUR Högkonjunkturen i Sverige håller i sig över nästa år enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos. Tillväxttoppen är passerad men högkonjunkturen fortsätter.
NYHET Publicerad:

Se upp för bluffakturor i sommar

BEDRÄGERIER Bluffakturor är ett stort problem som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då falska fakturorna riskerar att slinka igenom när ordinarie personal är på semester. Här hittar du tips på hur du gör om du får en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Vart går färden med välfärden?

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 När företagare träffade Socialdemokratiska politiker i Kronoberg stod välfärds- och kompetensfrågorna högt upp på Agendan. Hur ska vi lösa de problem som finns?