Conny Hermansson helbild

Lyckosamma ägarskiften skapar jobb i små företag

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Jag ser med stor oro på vad som kommer att hända med de mindre ägarledda företagen och vill understryka hur viktigt det är att alla våra välmående småföretag skall få en chans att överleva och absolut inte läggas ner. Det skriver Conny Hermansson, Svensk Företags Förmedling i Växjö.

Efter snart 32 år som företagsmäklare, rådgivare och de senaste 20 åren som auktoriserad företagsmäklare hos Svensk FöretagsFörmedling i Växjö, ser jag med stor oro på vad som kommer att hända med de mindre ägarledda företagen. Jag vill understryka hur viktigt det är att alla våra välmående småföretag skall få en chans att överleva och absolut inte läggas ner.

Det är dessa familjeföretag som till stor del sysselsätter Sverige idag. Från statistik vet vi att det är våra små arbetsgivare med 3-10 anställda som skapar den stora sysselsättningen i näringslivet. Man uppmärksammar ofta i massmedia om stora uppsägningar på hundratals personer men det är ingen som skriver om alla småföretag som läggs ner i samband med att ägaren drar sig tillbaka. Mottot bör vara att inga sunda småföretag får läggas ner, det finns i regel alltid alternativ som är bättre.

Det är inte självklart för alla 40- och 50-talister att känna till vilka möjligheter och alternativ som finns i stället för att lägga ner eller ”ge bort” sitt företag. Det handlar om att få ut denna information till alla som berörs, som inte har löst sin succession och som är på väg att dra sig tillbaka. Vi som arbetar med detta dagligen vet att det finns många bra och lämpliga köpare till små verksamheter. Dessutom finns det nya aktörer som parallellt med våra banker hjälper till med förvärvskrediter vilket skapar nya möjligheter till finansiering. Detta skapar i sin tur större förutsättningar för ett lyckat generationsskifte. Vi har många bra exempel på redan genomförda generationsskiften i vårt närområde. Det finns många alternativ till nerläggning som har blivit en framgång. Mycket fina exempel på mindre företag som fått nya ägare och där företaget efter en försäljning har blomstrat upp, nyanställt personal, investerat i nya maskiner och annan utrustning, byggt till m.m.

Ägarskifte en komplicerad historia

Att köpa eller sälja ett företag grundar sig nästan alltid på ett ganska komplext beslut. Beroende på om man är köpare eller säljare så har man olika perspektiv men gemensamt är.

- Svårigheten att värdera/prissätta ett företag.
- Komplicerat att hitta bästa köpare/säljare.
- Svåra överväganden kring informationsgivning i samband med ägarförändring. Vilken information kan lämnas och när ska den lämnas?
- Det tar mycket tid.
- Obekvämt att framträda med eget namn.

Ser man det specifikt ur säljarens perspektiv så har man följande att ta hänsyn till:

- Frånträder kanske ett livsverk. För många är företaget det som präglar både den enskilde personen och familjen. Hur blir min vardag efter att jag sålt?
- Man har ofta stora förväntningar på värden i framtidspotential, renommé och företagsnamn samt i fastighet och maskiner.
- Vill minimera sin risk i överlåtelsen och vill helst ha hela köpeskillingen vid tillträdet.
- Rädslan för att information skall spridas till kunder, personal etc.
- Söker en värdig efterträdare.

Om man istället ser det ur köparens perspektiv så vill köparen ta hänsyn till följande:

- Rädsla för hur beroende företaget är av tidigare ägare.
- Ser kritiskt på stora bundna tillgångar i fastighet, maskiner och framförallt lager.
- Vill minimera risktagande, gärna tilläggsköpeskilling.
- Ogillar budkonkurrens.
- Vill känna stor trygghet i sitt livs kanske största affär.

Ovan har jag försökt spegla några av de aspekter som man har att ta hänsyn till i samband med en överlåtelse av ett företag.

Det gäller också att var ute i god tid så att man kan förbereda en försäljning på bästa sätt ”klä bruden ” som det så fint heter. Så sätt igång processen i god tid. Dessutom är det vanligt att en köpare vill ha kvar säljaren i företaget, ett till tre år efter förvärvet.

En företagsförsäljning kräver både kompetens och erfarenhet och det är inte lätt när det kanske bara sker en gång i livet. Det finns många fällor under en försäljningsprocess så det är bättre att försöka göra det rätt från början.

Mitt råd är att ta hjälp av de som har kunskap om denna typ av transaktioner. Allt från analys/värdering, marknadsanalys, marknadsföring, avsiktsförklaring, förhandling, finansiering och företagsgenomlysning och överlåtelseavtal. Det finns många bra företagsmäklare, revisorer, jurister, banker och rådgivare som kan hjälpa till i denna så viktiga process.
Lycka till!

Conny Hermansson, Svensk FöretagsFörmedling i Växjö

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Frihandel ligger bakom vår välfärd

KOMMENTAR På 1860-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder. De efterföljande 100 åren växte vår BNP snabbare än något annat land i världen, undantaget Japan. Den drivande kraften bakom ökningen var globaliseringen, att ett litet land i norra Europa fick tillgång till världsmarknaden. Frihandel är det som ligger bakom vår välfärd. Svenskarna är dessutom ett av de folk i EU som är allra mest positiva till frihandel och globalisering.
NYHET Publicerad:

Frihandel ligger bakom vår välfärd

KOMMENTAR På 1860-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder. De efterföljande 100 åren växte vår BNP snabbare än något annat land i världen, undantaget Japan. Den drivande kraften bakom ökningen var globaliseringen, att ett litet land i norra Europa fick tillgång till världsmarknaden. Frihandel är det som ligger bakom vår välfärd. Svenskarna är dessutom ett av de folk i EU som är allra mest positiva till frihandel och globalisering.
NYHET Publicerad:

"Vi behöver en mer dansk modell”

ARBETSRÄTT Lagen om anställningsskydd (LAS) är en viktig fråga för många företagare. Under Svenskt Näringslivs Företagardag, där företagare från hela landet deltog, diskuterades hur reglerna i lagen påverkar deras verksamhet. Ola Brinnen, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv, vill se en förändring.
NYHET Publicerad:

Jämför gymnasieutbildningarna noga, det kan löna sig

GYMNASIEVAL Snart är det dags för eleverna i Kronoberg att göra sina val inför gymnasiet. Det är ett viktigt val, och för många ett av de första stora besluten i livet. Det är samtidigt ett svårt val, och hittills har det saknats tydlig information om hur länets skolor faktiskt har presterat.
NYHET Publicerad:

Det lönar sig att jämföra gymnasieutbildningarna

GYMNASIEVAL Det har blivit dags för eleverna i Kalmar län att välja gymnasieprogram inför hösten. Kompisar, rykten och föräldrar påverkar mycket. Hittills har det varit svårt att på ett enkelt sätt få tag i hårda fakta om hur de olika gymnasieprogrammen faktiskt presterat.
NYHET Publicerad:

Höga marginalskatter bekymmer för företagare

SKATTER Ingen fråga bekymrar landets företagare lika mycket som problemet med att hitta rätt kompetens. Samtidigt har Sverige en av de högsta marginalskatterna på arbete, vilket gör det mindre lönsamt att utbilda sig till bristyrken.
NYHET Publicerad:

Smålänningarna tar sig an Stockholm i strid mot mörkret

FÖRETAGEN GÖR JULEN Det går lysande för Växjö Elektriska, både i butik och som företag. När decembermörkret har nationen i sitt grepp jagar Växjöborna julstämning i form av skimrande lampor och glänsande ljusstakar. Men trots att vi går mot ljusare tider så finns vissa orosmoln inom butiksverksamheten. Svenskt Näringsliv fick ta del av dessa i en intervju med Christine Löfqvist, vd för Växjö Elektriska.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver reformer på flera områden och utmaningarna är många och vi har inte tid att vänta.

KOMMENTAR 2018 lider mot sitt slut och det börjar bli dags för bokslut. Arbetskraftsbristen är påtaglig i de flesta branscher vilket hindrar företag från expansion, i dagsläget vet vi inte hur Brexiten blir men klart är att det kommer påverka många företag, inte minst i vår region.
NYHET Publicerad:

Svagt framåt, tror Kronobergs företagare om framtiden

KONJUNKTURPROGNOS Sverige befinner sig i högkonjunktur och många företag planerar att expandera, så även företagarna i Kronoberg. Men framtidsplanerna är mer försiktiga i länet jämfört med i övriga riket, framförallt när det gäller att öka personalstyrkan och produktionen. Mycket tyder på att högkonjunkturen börjar bromsa in, samtidigt som riskerna i den internationella ekonomin är stora.
NYHET Publicerad:

Nytänk i korvfabriken

FÖRETAGEN GÖR JULEN Det är full fart i korvfabriken i Strömsnäsbruk. Julruschen är något man vant sig vid på företaget, även om det ser annorlunda ut idag än vad det gjorde 1925 när företaget startades.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten

ARBETSGIVARAVGIFTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt. Trots att kostnaderna för förmånerna har minskat de senaste åren, ligger den totala arbetsgivaravgiften kvar på samma nivå.
NYHET Publicerad:

Varför frågar inte beslutsfattarna oss i branschen?

FÖRETAGARNA GÖR JULEN Solen kommer inte att gå upp på många timmar än när Christian Hallberg på Gästgivaregården i Ljungby står i köket och arbetar med sillinläggningar och annat inför kvällens julbord. Det är ett äkta hantverk som kräver noggrannhet, tålamod och en stor portion passion.   
NYHET Publicerad:

Hallå där, Fredrika Brambeck

STUDENTMEDARBETARE Vi välkomnar Fredrika Brambeck som studentmedarbetare till Svenskt Näringslivs regionkontor i Kronobergs och Kalmar län. Här kommer en kort presentation om henne och vad hon har för tankar kring arbetet.
NYHET Publicerad:

”Nu är det läge för reformer"

REFORMER Sverige har den lägsta entreprenöriella aktiviteten med tillväxtambition. Här behövs reformer för att ta reda på orsaken.
NYHET Publicerad:

”Ekonomi går fortfarande bra men det finns orosmoln”

KONJUNKTUR Produktivitetstillväxten måste öka om vi ska få fart på ekonomin. Vi kan inte blunda för riskbilden, menar Göran Grahn, nationalekonom på Svenskt Näringsliv då han i Växjö mötte företagare, politiker och tjänstemän för att vid ett lunchmöte ge sin analys över läget i ekonomin. Detta mot bakgrund av en ny konjunkturrapport som släpptes i dagarna.
NYHET Publicerad:

Fundera igenom ditt gymnasieval noga 

DEBATT I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år.  Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Stora skillnader i hur immaterialrättigheter används i Kronoberg

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2017. I denna statistik kan man bland annat se hur verksamheter i olika kommuner söker skydd för bland annat patent och varumärken. För Kronoberg kan konstateras att det är stora skillnader mellan olika kommuner i hur immaterialrättigheter används.
NYHET Publicerad:

Fortsatt starkt i Växjö

RANKING Smålandslunchen är en serie möten som hålls i länets alla kommuner, där information- och dialog står i fokus. Svenskt Näringsliv åker på dessa möten tillsammans med våra kollegor från Företagarna och Almi.  Startskottet för årets upplaga skedde i Växjö.
NYHET Publicerad:

”Utlandsfödda ett otroligt kapital”

KOMPETENS En kartläggning av Liljas Personbilars rekryteringsbehov visade att något radikalt måste göras. Som ett led i det har företaget anställt ett antal nyanlända. ”Att det kommer hit så många med bra utbildning som vi kan anställa är en fantastisk möjlighet”, säger vd:n Mats Melander.
NYHET Publicerad:

Vaktavlösning på Svenskt Näringsliv

BILDSPEL Efter 18 år lämnar Eilon Fransson, Svenskt Näringsliv och regionchefsjobbet, för att övergå till att sköta sin skogsgård och lägga mer tid på sina fritidsintressen som jakt, fiske och resor. Vi välkomnar Ulrica Bennesved som ny regionchef.