NYHET14 juli 2016

Många ingångsjobb i växande besöksnäringar

Besöksnäringarna är en viktig inkörsport till arbetsmarknaden – både för ungdomar och för dem som har ett främmande modersmål. Och branschen växer. Varje år behövs ett inflöde på 45–50 000 personer, varav ca en tiondel är tillväxt.

– Vi har ju hotell, restauranger, campingplatser, vandrarhem och skidanläggningar bland medlemsföretagen och de har stora behov av både tillfällig och fast arbetskraft, både på grund av tillväxten, men framförallt av avgångarna, säger Claes Sandvig, regionchef Visita.

Framförallt behöver man yrkesutbildad personal, till exempel kockar, men det finns även många arbetsuppgifter inom restaurangnäringen, som inte kräver så lång utbildning.

– Tyvärr minskar intresset för yrkesutbildningarna, trots att man nästan kan säga att de garanterar ett jobb. För 10 år sedan var fördelningen 50-50 mellan dem som gick en yrkesutbildning och dem som gick ett högskoleförberedande program. Nu är det 70 % som satsar på teoretiska studier, även om det är svårare att få jobb, säger Claes Sandvig.

Många ungdomar jobbar på skidanläggningar på vintern och de som har goda rekommendationer får ofta jobb på Gröna Lund, Astrid Lindgrens Värld och liknande anläggningar på sommaren. Arbetsgivarna samarbetar i den här frågan, menar Claes Sandvig.

– Att ha haft ett jobb, och skött det bra, är en bra vaccination mot framtida arbetslöshet! Också de som kommit hit från andra länder, har det många gånger lättare att hitta jobb i Visitas branscher. Många medlemsföretagare är ju själva invandrare, tillägger Claes Sandvig.

Den som behärskar engelska kan klara sig långt med det, och sedan lär man sig svenska bättre efter hand, menar Claes Sandvig.

– Jobb ”bakom kulisserna” såsom disk och städ, eller andra praktiska jobb utan direkta krav på längre utbildning, finns det fortfarande gott om. De har inte blivit bortrationaliserade i lika hög grad hos oss, som inom andra branscher, säger Claes Sandvig.

För ungdomar som söker sitt första jobb inom besöksnäringarna är de personliga egenskaperna avgörande. Det är t.ex. viktigt att förstå betydelsen av att komma i tid, vilket kan vara lite si och så hos vissa ungdomar vid praktikjobb, menar Claes Sandvig.

– Generella krav är ju att personen ska ha rätt attityd – gilla människor och att ge bra service. Den som är uppmärksam och trevlig kommer långt. Om han, eller hon, sedan visar sig kunna ta initiativ och sköta sina arbetstider och arbetsuppgifter väl, så finns det stora möjligheter att göra karriär i besöksnäringen. Utbildar man sig till kock, så har man en verkligt ljus framtid. Då öppnar sig också stora möjligheter till karriär, genom att bli chef eller starta eget. Även till utlandsjobb, som många ungdomar är intresserade av, säger Claes Sandvig.

Olle Termén

Arbetsmarknad
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist