NYHET9 december 2018

Nytänk i korvfabriken

Det är full fart i korvfabriken i Strömsnäsbruk. Julruschen är något man vant sig vid på företaget, även om det ser annorlunda ut idag än vad det gjorde 1925 när företaget startades.

Jag slår mig ner med företagets vd Sara Lindvall och produktionschef Martin Johansson för att prata om julen, deras utmaningar och möjligheter. Den familjära, vänliga och öppna stämningen är något som kom att prägla vårt samtal.

– Jag har varit vd i tre veckor nu och det känns väldigt roligt, säger Sara Lindvall och fortsätter; fast jag har jobbat här i 20 år och vuxit upp med företaget hela livet. Jag älskar verkligen Lindvalls.

Från vänster, produktionschef Martin Johansson och Sara Lindvall vd på Lindvalls Chark AB i Strömsnäsbruk.

Lindvalls Chark startades av Saras farfars far och har genom åren utvecklats tillsammans med sina leverantörer, kunder och framförallt sin personal. Idag är man 130 personer och under december produceras cirka 100 ton produkter som kommer att hamna på julborden. Under samma månad produceras cirka 600 ton andra produkter.

– Vi finns där människor rör sig. Vårt största kundsegment är nämligen kiosker och mackar där man kan köpa våra produkter. Så vi är med och underlättar julresandet för många, säger Sara Lindvall.

I debatten om klimatet målas ibland köttkonsumtionen ut som den största boven. På Lindvalls håller man inte med om det även om man förstår att kött spelar en roll i klimatfrågan. Men man anser att man måste se den frågan i ett helhetsperspektiv. Lindvalls Chark arbetar för att minska sin egen klimatpåverkan genom energiförbättringar i produktionen, transporterna och minskningen av plast.

– Vi har ett ansvar som producenter att bidra genom att göra våra konsumenter medvetna om att man kan göra aktiva och medvetna val. Välja kvalitetsprodukter som är bra för såväl miljön som för hälsan. Därför har vi till exempel vegankorv och klimatkorv. Det är så vi utvecklas som företag tillsammans med våra kunder och leverantörer, säger Sara Lindvall, vd på Lindvalls Chark.

När samtalet fortsätter kommer vi på de utmaningar som Lindvalls möter. Som så många andra företag har man det just nu väldigt svårt att hitta personal. Man har hittills lyckats med att hitta personal, men det tar längre tid. Många unga får sina första jobb här och man har en bra blandning av äldre, yngre, män, kvinnor och en lång rad nationaliteter.

– Jag skulle bara sommarjobba här, men jag trivs så fantastiskt bra att jag har blivit kvar. Jag gillar att vi lyckats behålla den familjära känslan trots av vi nu är ett stort företag, säger Martin Johansson.

Framtiden ser ljus ut tycker de båda. Utmaningen är att behålla familjekänslan när företaget växer tillsammans med nya medarbetare. I dagsläget finns det en stark känsla för företaget hos de anställda och den andan är man angelägen om att behålla. På frågan om var Lindvalls kommer att vara om 10 år så svarar Martin Johansson, produktionschef på Lindvalls.

– Vi ska ha samma familjekänsla fast vara bättre! Sara Lindvall vd på Lindvalls Chark, håller med och lägger till.

– Precis därför är det så viktigt att jobba med trivsel, hälsofrågor och att ha roligt.

Företagsamhet
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist