två personer närbild

Nytänk i korvfabriken

NYHET Publicerad

FÖRETAGEN GÖR JULEN Det är full fart i korvfabriken i Strömsnäsbruk. Julruschen är något man vant sig vid på företaget, även om det ser annorlunda ut idag än vad det gjorde 1925 när företaget startades.

Jag slår mig ner med företagets vd Sara Lindvall och produktionschef Martin Johansson för att prata om julen, deras utmaningar och möjligheter. Den familjära, vänliga och öppna stämningen är något som kom att prägla vårt samtal.

– Jag har varit vd i tre veckor nu och det känns väldigt roligt, säger Sara Lindvall och fortsätter; fast jag har jobbat här i 20 år och vuxit upp med företaget hela livet. Jag älskar verkligen Lindvalls.

1

Från vänster, produktionschef Martin Johansson och Sara Lindvall vd på Lindvalls Chark AB i Strömsnäsbruk.

Lindvalls Chark startades av Saras farfars far och har genom åren utvecklats tillsammans med sina leverantörer, kunder och framförallt sin personal. Idag är man 130 personer och under december produceras cirka 100 ton produkter som kommer att hamna på julborden. Under samma månad produceras cirka 600 ton andra produkter.

3

– Vi finns där människor rör sig. Vårt största kundsegment är nämligen kiosker och mackar där man kan köpa våra produkter. Så vi är med och underlättar julresandet för många, säger Sara Lindvall.

I debatten om klimatet målas ibland köttkonsumtionen ut som den största boven. På Lindvalls håller man inte med om det även om man förstår att kött spelar en roll i klimatfrågan. Men man anser att man måste se den frågan i ett helhetsperspektiv. Lindvalls Chark arbetar för att minska sin egen klimatpåverkan genom energiförbättringar i produktionen, transporterna och minskningen av plast.

– Vi har ett ansvar som producenter att bidra genom att göra våra konsumenter medvetna om att man kan göra aktiva och medvetna val. Välja kvalitetsprodukter som är bra för såväl miljön som för hälsan. Därför har vi till exempel vegankorv och klimatkorv. Det är så vi utvecklas som företag tillsammans med våra kunder och leverantörer, säger Sara Lindvall, vd på Lindvalls Chark.

När samtalet fortsätter kommer vi på de utmaningar som Lindvalls möter. Som så många andra företag har man det just nu väldigt svårt att hitta personal. Man har hittills lyckats med att hitta personal, men det tar längre tid. Många unga får sina första jobb här och man har en bra blandning av äldre, yngre, män, kvinnor och en lång rad nationaliteter.

– Jag skulle bara sommarjobba här, men jag trivs så fantastiskt bra att jag har blivit kvar. Jag gillar att vi lyckats behålla den familjära känslan trots av vi nu är ett stort företag, säger Martin Johansson.

Framtiden ser ljus ut tycker de båda. Utmaningen är att behålla familjekänslan när företaget växer tillsammans med nya medarbetare. I dagsläget finns det en stark känsla för företaget hos de anställda och den andan är man angelägen om att behålla. På frågan om var Lindvalls kommer att vara om 10 år så svarar Martin Johansson, produktionschef på Lindvalls.

– Vi ska ha samma familjekänsla fast vara bättre! Sara Lindvall vd på Lindvalls Chark, håller med och lägger till.

– Precis därför är det så viktigt att jobba med trivsel, hälsofrågor och att ha roligt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Vi behöver en mer dansk modell”

ARBETSRÄTT Lagen om anställningsskydd (LAS) är en viktig fråga för många företagare. Under Svenskt Näringslivs Företagardag, där företagare från hela landet deltog, diskuterades hur reglerna i lagen påverkar deras verksamhet. Ola Brinnen, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv, vill se en förändring.
NYHET Publicerad:

Jämför gymnasieutbildningarna noga, det kan löna sig

GYMNASIEVAL Snart är det dags för eleverna i Kronoberg att göra sina val inför gymnasiet. Det är ett viktigt val, och för många ett av de första stora besluten i livet. Det är samtidigt ett svårt val, och hittills har det saknats tydlig information om hur länets skolor faktiskt har presterat.
NYHET Publicerad:

Det lönar sig att jämföra gymnasieutbildningarna

GYMNASIEVAL Det har blivit dags för eleverna i Kalmar län att välja gymnasieprogram inför hösten. Kompisar, rykten och föräldrar påverkar mycket. Hittills har det varit svårt att på ett enkelt sätt få tag i hårda fakta om hur de olika gymnasieprogrammen faktiskt presterat.
NYHET Publicerad:

Höga marginalskatter bekymmer för företagare

SKATTER Ingen fråga bekymrar landets företagare lika mycket som problemet med att hitta rätt kompetens. Samtidigt har Sverige en av de högsta marginalskatterna på arbete, vilket gör det mindre lönsamt att utbilda sig till bristyrken.
NYHET Publicerad:

Smålänningarna tar sig an Stockholm i strid mot mörkret

FÖRETAGEN GÖR JULEN Det går lysande för Växjö Elektriska, både i butik och som företag. När decembermörkret har nationen i sitt grepp jagar Växjöborna julstämning i form av skimrande lampor och glänsande ljusstakar. Men trots att vi går mot ljusare tider så finns vissa orosmoln inom butiksverksamheten. Svenskt Näringsliv fick ta del av dessa i en intervju med Christine Löfqvist, vd för Växjö Elektriska.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver reformer på flera områden och utmaningarna är många och vi har inte tid att vänta.

KOMMENTAR 2018 lider mot sitt slut och det börjar bli dags för bokslut. Arbetskraftsbristen är påtaglig i de flesta branscher vilket hindrar företag från expansion, i dagsläget vet vi inte hur Brexiten blir men klart är att det kommer påverka många företag, inte minst i vår region.
NYHET Publicerad:

Svagt framåt, tror Kronobergs företagare om framtiden

KONJUNKTURPROGNOS Sverige befinner sig i högkonjunktur och många företag planerar att expandera, så även företagarna i Kronoberg. Men framtidsplanerna är mer försiktiga i länet jämfört med i övriga riket, framförallt när det gäller att öka personalstyrkan och produktionen. Mycket tyder på att högkonjunkturen börjar bromsa in, samtidigt som riskerna i den internationella ekonomin är stora.
NYHET Publicerad:

Nytänk i korvfabriken

FÖRETAGEN GÖR JULEN Det är full fart i korvfabriken i Strömsnäsbruk. Julruschen är något man vant sig vid på företaget, även om det ser annorlunda ut idag än vad det gjorde 1925 när företaget startades.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten

ARBETSGIVARAVGIFTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt. Trots att kostnaderna för förmånerna har minskat de senaste åren, ligger den totala arbetsgivaravgiften kvar på samma nivå.
NYHET Publicerad:

Varför frågar inte beslutsfattarna oss i branschen?

FÖRETAGARNA GÖR JULEN Solen kommer inte att gå upp på många timmar än när Christian Hallberg på Gästgivaregården i Ljungby står i köket och arbetar med sillinläggningar och annat inför kvällens julbord. Det är ett äkta hantverk som kräver noggrannhet, tålamod och en stor portion passion.   
NYHET Publicerad:

Hallå där, Fredrika Brambeck

STUDENTMEDARBETARE Vi välkomnar Fredrika Brambeck som studentmedarbetare till Svenskt Näringslivs regionkontor i Kronobergs och Kalmar län. Här kommer en kort presentation om henne och vad hon har för tankar kring arbetet.
NYHET Publicerad:

”Nu är det läge för reformer"

REFORMER Sverige har den lägsta entreprenöriella aktiviteten med tillväxtambition. Här behövs reformer för att ta reda på orsaken.
NYHET Publicerad:

”Ekonomi går fortfarande bra men det finns orosmoln”

KONJUNKTUR Produktivitetstillväxten måste öka om vi ska få fart på ekonomin. Vi kan inte blunda för riskbilden, menar Göran Grahn, nationalekonom på Svenskt Näringsliv då han i Växjö mötte företagare, politiker och tjänstemän för att vid ett lunchmöte ge sin analys över läget i ekonomin. Detta mot bakgrund av en ny konjunkturrapport som släpptes i dagarna.
NYHET Publicerad:

Fundera igenom ditt gymnasieval noga 

DEBATT I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år.  Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Stora skillnader i hur immaterialrättigheter används i Kronoberg

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2017. I denna statistik kan man bland annat se hur verksamheter i olika kommuner söker skydd för bland annat patent och varumärken. För Kronoberg kan konstateras att det är stora skillnader mellan olika kommuner i hur immaterialrättigheter används.
NYHET Publicerad:

Fortsatt starkt i Växjö

RANKING Smålandslunchen är en serie möten som hålls i länets alla kommuner, där information- och dialog står i fokus. Svenskt Näringsliv åker på dessa möten tillsammans med våra kollegor från Företagarna och Almi.  Startskottet för årets upplaga skedde i Växjö.
NYHET Publicerad:

”Utlandsfödda ett otroligt kapital”

KOMPETENS En kartläggning av Liljas Personbilars rekryteringsbehov visade att något radikalt måste göras. Som ett led i det har företaget anställt ett antal nyanlända. ”Att det kommer hit så många med bra utbildning som vi kan anställa är en fantastisk möjlighet”, säger vd:n Mats Melander.
NYHET Publicerad:

Vaktavlösning på Svenskt Näringsliv

BILDSPEL Efter 18 år lämnar Eilon Fransson, Svenskt Näringsliv och regionchefsjobbet, för att övergå till att sköta sin skogsgård och lägga mer tid på sina fritidsintressen som jakt, fiske och resor. Vi välkomnar Ulrica Bennesved som ny regionchef.
NYHET Publicerad:

”Stolt, glad och ödmjuk inför nytt uppdrag”

NY PÅ JOBBET Jag heter Ulrica Bennesved och tillträdde 1 oktober som ny regionchef för Kronoberg & Kalmar län. Född och uppvuxen i Älghult och har en bakgrund som småföretagare.
NYHET Publicerad:

Det var inte bättre förr...

KRÖNIKA Att titta in i backspegeln när man slutar jobba i företagsamhetens tjänst kan vara nyttigt. Många företagare vittnar om att det inte var så lätt att vara företagare förr.