NYHET19 februari 2019

Trensums Food växer växtbaserat

2018 kommer man att minnas som starten för en rejäl förskjutning av mejeriprodukter mot växtbaserade alternativ. Inom fem-sex år kommer 25% av mjölkbaserade drycker att ersättas.

Förskjutningen mot växtbaserade alternativ går hand i hand med ett hållbarhetstänkande, både vad avser förpackningarna och vissa av råvarorna i Trensums produktion, berättar vd Jonas Danielsson.

Det tror Jonas Danielsson, vd för Trensums Food AB i Tingsryd, som är ett välkänt process- och förpackningsföretag inom livsmedelssektorn i norra Europa. Trensums ingår i Nordic Food Group AB, en privatägd livsmedelskoncern, med huvudkontor i Göteborg.

– Utåt sett syns vi inte så mycket, eftersom vi inte säljer under eget varumärke, säger Jonas Danielsson. Vi legotillverkar och förpackar 60 miljoner liter flytande livsmedel per år, fördelade på c:a 300 olika artiklar, som säljs under etablerade varumärken.

– Det kan vara taco-såser, fonder, sylter, drycker, smoothies, havredrycker och annat, förpackade i glas, plast eller kartong, typ Tetra-Pak. Produkterna är aseptiska eller varmfyllda, därmed behövs inga konserveringsmedel. Vi ligger helt rätt i tiden, anser Jonas Danielsson.

Havre och ärtor allt vanligare

– Den växtbaserade produktutvecklingen började med sojabönor, men havre och ärtor som bas blir allt vanligare. Vi har tagit ett strategiskt beslut att bli helt ”mjölkfria” under 2019. Personligen har jag ersatt mjölken med havredryck i kaffet och det smakar väl så bra, tycker Jonas Danielsson.

Förskjutningen mot växtbaserade alternativ går hand i hand med ett hållbarhetstänkande, både vad avser förpackningarna och vissa av de c:a 3 000 råvarorna i Trensums produktion.

– Vi har till exempel beslutat att fasa ut mandel, på grund av dess stora vattenförbrukning i odlingen, och minskningen av mejeriråvara hänger samman med att mjölken kräver så mycket mera energi, än havre eller ärtor, som kommer allt mer. De flesta stora mejerierna har även växtbaserade drycker i sitt sortiment numera.

Plasten på väg att ersättas

Inom förpackningstekniken pågår många projekt och Jonas Danielsson säger att företaget sitter i djupa diskussioner med många kunder, bland annat för att jobba fram nya lösningar som ersättning för produkter som blir förbjudna. Företaget är även involverat i olika arbetsgrupper, som försöker komma fram till vad framtidens förpackningsmaterial ska bestå av.

– Efter 2020 får man inte använda sugrör av plast, enligt EU-direktiv, och efter 2023 inga plastkorkar som kan skruvas loss helt och skiljas från pappflaskorna, nämner han som exempel.

Trensums Food AB har haft en stark tillväxt sedan 2009, då Jonas Danielsson tillträdde och fick börja med att rekonstruera företaget. Med 10-15% ökning varje år, når man i bokslutet 2019-04 c:a 500 mkr och det långsiktiga målet höjs från 700 mkr till en miljard efter den senaste investeringen. 60% av produktionen går utomlands.

– Vi har investerat 40 miljoner under 2018 och gör nu den största nyinvesteringen någonsin i två nya Tetra-Pak-linjer med tillhörande processutrustning och tankar, för totalt 80 miljoner, berättar Jonas Danielsson.

Många pendlar in från andra orter

Lokalerna, som en gång inhyste Tingsryds Bryggeri, tål ännu att växa i. Det geografiska läget är bra, anser Jonas Danielsson, även om orten Tingsryd inte helt kan förse med företaget med arbetskraft. Många av de 160 anställda pendlar in från bland annat Växjö och Karlshamn.

– Fast det är klart att personalförsörjningen kan bli ett större problem framöver. Just nu har vi ett rekryteringsbehov på 30 personer. Ser man det på längre sikt kan 90-talisternas ovilja att ha för långa restider till och från jobbet utgöra en svårighet.

Kompis- och familjerelationer bland de anställda är vanliga på en ort av Tingsryds bruksortskaraktär. De anställda i Trensums Food AB är av 12 olika nationaliteter.

– Bakgrunden i olika kulturer gör att man tänker lite annorlunda. Det stärker oss, anser Jonas Danielsson. Så om bara samhället ser till att ta hand om språkutbildning, bostadsbyggande och infrastruktur för transporter och miljö, så klarar vi resten!

Olle Termén

KompetensförsörjningMiljö och hållbar tillväxt
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist