Trotsade rädslan för regelkrångel

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARPODDEN – Ju mer idéer man har desto mer skapar man. Och ju mer vi skapar desto större behov av fler händer som hjälper oss att göra det vi ska.

Christian Hallberg Gästgivaregården

Klicka på ljudfilen ovan för att lyssna på Christian Hallberg och hans jobbskaparresa!

Kronobergs mest företagsamma människa Christian Hallberg bodde i många år på andra orter och jobbade som kökschef inom hotell- och restaurangbranschen. Där fanns ändå tankarna på att flytta tillbaka till Ljungby och starta egen restaurang. Men så fort han påmindes om alla krångliga regler och den administrativa börda som företagande också innebär slocknade den glöden. När frågan om att ta över Gästgivaregården kom blev det ett svårt beslut:

– Men min fru Marielle sa att hon kunde sköta alla papper så att jag kunde fokusera på maten och gästerna. De orden gjorde att vi körde. Bördan lättade.

På fyra år har lunchgästerna mer än fördubblats. Och saluhalls-projektet som han drog igång med lokala producenter sista lördagen varje månad lockar närmare 1000 människor varje tillfälle. 

Christian Hallberg - Gästgivaregården Ljungby

ÅLDER:  38 (född 1977)
BRANSCH: restaurang
FÖRETAG: Gästgivaregården Ljungby
ANSTÄLLDA:  6  + 10 extrapersonal

Podcast, podd eller podradio - ljudfiler på nätet

Fördelen med en podcast är möjligheten att via en app på smartphone eller surfplatta söka upp och prenumerera på olika poddar du är intresserad av. Sen passar du på att lyssna på avsnitten medan du åker buss, lagar mat, viker tvätt, kör bil, cyklar, löper eller jobbar i trädgården. Du behöver alltså inte sitta still vid en dator (givetvis går det att lyssna via webbläsaren!). Jobbskaparpodden finns på Soundcloud, iTunes och svensktnaringsliv.se/jobbskaparna.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Driven kock bakom uppstickande hotell i gruvorten

JOBBSKAPARPODDEN 9000 kvadratmeter! Ja med så mycket har Peter Aasa nyligen byggt ut det hotell i Gällivare som han ägt sedan 2003. Med en genomtänkt arkitektur och i konkurrens med ortens skidanläggning Dundret sticker Quality Hotel Lapland verkligen upp ur stadsbilden. Vem är mannen som vågar satsa på det här sättet och så framgångsrikt får in unga människor på arbetsmarknaden? Lyssna på Peter Aasas jobbskaparresa som började med att han som 16-åring flyttade till Umeå för att utbilda sig till kock.  
NYHET Publicerad:

Besvärlig isländsk hästkille knäckte koden

JOBBSKAPARPODDEN Skaraborgs mest företagsamma människa 2014, Sveriges snabbast växande internetföretag, Europas snabbast växande e-fakturaföretag och nu senast tvåa som Sveriges bästa arbetsgivare bland medelstora företag. Vad är det egentligen Thordur Erlingsson gör på IT-företaget Inexchange? Hur har han lyckats skapa en kreativ arbetsplats med både tillväxt och nya jobb varje år? Lyssna på Jobbskaparpodden!
NYHET Publicerad:

Butiken som växte från lekstuga till lada

JOBBSKAPARPODDEN Läraren Anna-Lena Fransson försökte så gott det gick hålla sig ifrån företagandet. Men så köpte de en gård och maken Peter som hade hönseriet, åkte iväg på en fotbollsresa. "Då var jag tvungen att rycka in." I det här avsnittet får vi höra hur Anna-Lena och Peter Fransson, med flera verksamheter och sex anställa i Gärestad by utanför Ronneby, blev Blekinges mest företagsamma människor 2014.
NYHET Publicerad:

Sichuankök i surfermiljö en växande succé

JOBBSKAPARPODDEN Från burgare och ribs till smakfulla smårätter från kinesiska provinsen Sichuan. Från Visby till Stockholm. Mymlan Isenborg som blev Gotlands mest företagsamma människa 2014, berättar om sin spännande företagarresa. Hur kommer man på idén att servera kinesisk mat i en surferrestaurang i Visby? Och hur blev Restaurang Surfers en succé som nu också öppnat i Stockholm?
NYHET Publicerad:

Sebastian samlar skräp och gör succé

JOBBSKAPARPODDEN "För mig var utmaningen att förädla något som bara var skräp för andra!" Förra årets mest företagsamma människa i Västernorrland, 27-årige Sebastian Norman, berättar om en imponerande resa: från skräp till succé med 12 anställda på fyra år! Lyssna på hans story i vår podcast om företagsamma människor som skapar jobb.
NYHET Publicerad:

Föräldrarna sa stopp: barnens skola skulle inte läggas ner!

JOBBSKAPARPODDEN När Östersunds kommun ville lägga ner Böle skola 2003 sa en grupp engagerade föräldrar "stopp"! Deras barn skulle ha kvar sin skola! På drygt tio år har friskolan dubblat antalet elever och tredubblat antalet anställda. Rektor Eva-Märet Nordenberg, Jämtlands mest företagsamma människa 2014, berättar om en häftig jobbskaparresa.
NYHET Publicerad:

Från poänglös student till prisad festivalarrangör

JOBBSKAPARPODDEN Festivalarrangören Simon Tehyrell blev utnämnd till Fyrbodals mest företagsamma människa 2014. I Jobbskaparpodden berättar han om en poänglös studenttid i Umeå och hur Uddevallafestivalen Solid Sound blev till. Lyssna på en resa som gått från 600 till 8000 besökare på fyra år. Idag är musikföreningen Solid Sound en del av företagsinkubatorn Innovatum i Trollhättan.
NYHET Publicerad:

Frustrationen tog henne till rätt plats

JOBBSKAPARPODDEN Hon skulle inte vara kvar som anställd i den mansdominerade filmproduktionsbranschen. Och pulsen att starta eget bolag slog hårdare: glastaken för kvinnor skulle bort! Göteborgs mest företagsamma människa Karin Skoog Winters kunde aldrig drömma om att frustrationen för åtta år sedan skulle ta henne så rätt. Lyssna på avsnittet med henne i Jobbskaparpodden! 
NYHET Publicerad:

Han omvandlar råmark till fastigheter som gör samhällsnytta

JOBBSKAPARPODDEN En del idéer är galnare än andra. Men för Håkan Johansson, årets mest företagsamma människa i Hallands län, är inga fastighetsprojekt omöjliga. I Jobbskaparpodden berättar han om en otålig person som lärt sig att vara uthållig: man måste klara av att tro på sin idé länge!
NYHET Publicerad:

"Det var svårt att veta hur mycket som fanns i folks garderober"

JOBBSKAPARPODDEN Hon ville skapa en fysisk mötesplats som skulle underlätta för småbarnsföräldrar att sälja urvuxna kläder och grejer vidare. I det här avsnittet berättar Kalmar läns mest företagsamma människa Stina Qubti om hur hennes längtan efter drömjobbet fick henne att starta eget. Vad hon inte hade räknat med var att hon hade prickat helt rätt vad gäller efterfrågan. På mindre än fem år har hennes koncept blivit en snabbväxande seconhand-kedja. Alla vill ha en egen Busfrö-butik i sin stad. 
NYHET Publicerad:

Tid att lyssna på en vinnare i sommar

SOMMARENS PODCAST Det handlar om envishet, misslyckanden, ännu mer envishet och tidsbrist. Men också om mod att satsa, friheten att skapa och att göra skillnad för människor i vårt samhälle. Upptäck Jobbskaparpodden i sommar - en serie personliga samtal med människor som skapar de jobb vi behöver. Flera av dem som berättar vann också senaste upplagan av tävlingen  "Årets mest företagsamma".
NYHET Publicerad:

"Man får lära sig att inte låta klumpen i magen styra"

JOBBSKAPARPODDEN En 50-talsinspirerad amerikansk vägdiner öppnar upp portarna i värmländska byn Stöpafors i december 2013. Ingen tror på idén, förutom Värmlands mest företagsamma människa Åsa Wikberg och sambon Morgan Söderberg. Här är jobbskaparstoryn bakom succén med 65000 gäster och över 30 anställda första året.
NYHET Publicerad:

"Många ser på oss som parasiter som vill utnyttja människor"

JOBBSKAPARPODDEN De lugnaste veckorna jobbar paret Rådesjö 40 timmar, men mer än det dubbla är inte ovanligt. Örebro läns mest företagsamma människor driver Karlskoga Wärdshus och sommaranläggningen Labbsand. Lediga? Knappt! Lyssna på Anneli Rådesjö och varför det är värt. Hör henne också förklara sin bild av vad en företagare är och gör för samhället.
NYHET Publicerad:

Trotsade rädslan för regelkrångel

JOBBSKAPARPODDEN Lunchgästerna har fördubblats. Och saluhalls-projektet med lokala producenter sista lördagen varje månad lockar närmare 1000 människor. Lyssna på Christian Hallberg i Jobbskaparpodden när han berättar om resan som började när han vågade ta över Gäsgivaregården i Ljungby.
NYHET Publicerad:

Hon lämnade chefsrollen inom vården och satsade på eget koncept

JOBBSKAPARPODDEN För tio år sedan sa sjuksköterskorna Marie-Christine Martinsson och Annette Andersson upp sig från sina chefsjobb och startade eget. De ville ha kortare beslutsvägar och göra mer för människor i behov av vård. Och när allmänheten nyligen fick säga sitt vann duon utmärkelsen Skånes mest företagsamma människor.
NYHET Publicerad:

Stålmannen vill se fler människor ta steget till eget

JOBBSKAPARPODDEN No plan B. SÅ heter den entreprenörskola som Västerbotten läns mest företagsamma människa Petter Mikaelsson startar upp i höst. Hans dröm är att fler ska få möjligheten att driva eget företag.  Lyssna på ett inspirerande avsnitt om handelsstudenten som blev skrothandlare och idag är vd för stålämnesföretaget Repay som expanderar i hela landet.
NYHET Publicerad:

Han ger barn på segregerade skolor hopp genom idrotten

JOBBSKAPARPODDEN Östergötlands mest företagsamma människa vill att alla barn och unga, oavsett social tillhörighet, ska våga hoppas på en ljus framtid. Lyssna på Admir Lukacevic och hur hans sociala företag Idrott utan gränser bidragit till både bättre skolresultat och högre självkänsla i segregerade bostadsområden. 
NYHET Publicerad:

På hennes skola är särskilda behov standard

JOBBSKAPARPODDEN För 20 år sedan stod läraren Anna Huovinen vid ett vägskäl; i frustration lämna skolvärlden eller med viljestyrka och passion satsa på att göra mer för barn i behov av särskilt stöd?  Lyssna på Stockholms mest företagsamma människa, en jobbskaparresa som räddat många olyckliga familjer och skapat 140 jobb.
NYHET Publicerad:

"Utan extern proffshjälp hade vi inte kommit så här långt"

JOBBSKAPARPODDEN Varför tog det 25 år innan golf- och konferensparadiset Hooks Herrgård vågade satsa på ett SPA? Lyssna på Hans Edberg som berättar om sin jobbskaparresa från golfproffs till Vd i familjeföretaget som startades av farföräldrarna 1963. 
NYHET Publicerad:

”Farsan sa: klart du ska köra! Tre dagar senare ägde vi det.”

JOBBSKAPARPODDEN Lyssna på hur Sjuhärads mest företagsamma människa, 25-årige Sebastian Andersson, på bara tre år gick från "aldrig i livet" till att sätta Ulricehamn på både festival- och jobbskaparkartan. Idag har han 25 heltidanställda och 200 projektanställda vid musikfestivalen Uport och andra events.