NYHET2 december 2018

Varför frågar inte beslutsfattarna oss i branschen?

Solen kommer inte att gå upp på många timmar än när Christian Hallberg på Gästgivaregården i Ljungby står i köket och arbetar med sillinläggningar och annat inför kvällens julbord. Det är ett äkta hantverk som kräver noggrannhet, tålamod och en stor portion passion.

Christian Hallberg och en av hans kockar.

Man skulle kunna tro att den tidiga morgonen skulle göra Christian Hallberg trött och vresig, men här är det precis tvärt om. Det är mycket energiskt och kommentaren ”det här är så fantastiskt roligt” känns att den kommer från hjärtat.

Gästgivargården i Ljungby.

I restaurangbranschen är det en väldigt stor utmaning att hitta kockar. I nuläget har dock Gästgivargården den personal man behöver, kockar såväl som i servisen, för att klara att hantera den ordinarie ruljangsen, men också de cirka 3 000 personer som ska äta deras julbord.

Christian Hallberg och hans personal på Gästgivargården.

Det finns stora utmaningar i branschen, men det som är Christian Hallbergs största utmaning är samtidigt hans största glädje. Det handlar om att hela tiden utveckla koncept och hitta nya idéer som fungerar. Då måste man våga testa, misslyckas och testa igen för att sedan lyckas.

– Vår satsning på glasseria under sommaren mötte ett behov som Ljungbyborna efterfrågade, allra helst under den här sommaren. Det blev en succé! Likaså har våra fredagskvällar blivit mycket uppskattat, och då blir man extra stolt, säger Christian Hallberg.

Ytterligare ett resultat av Gästgivaregårdens vilja att utvecklas är att man efter årsskiftet kommer att leverera cateringluncher till näringslivet på orten. De första kunderna är klara och man hör att det efterfrågas av fler. Ett resultat av detta är att man söker ytterligare lokaler och på sikt kommer det att behövas nyanställas.

Efter årsskiftet levereras cateringluncher till näringslivet på orten.

Personalliggare är en fråga som hos många krögare skapat både irritation och merarbete. Det som förvånar Christian Hallberg mest är hur myndigheter och lagstiftare kan hitta på så knasiga saker utan att fråga och föra dialog med branschen? Det blev väldigt tydligt i fallet med personalliggarna då flera delar av det ursprungliga förslaget slopats då det inte fanns någon sans eller relevans i det hela. En tydlig sådan miss var att även krögarens barn skulle skrivas in i liggaren. Som väl är har just den delen tagits bort.

När vi rundar av samtalet så blir jag åter igen övertygad om att restaurangbranschen med sina många unga anställda är en fantastisk bas för att få personer att skapa sina första erfarenheter av vad det handlar om att ha ett jobb. Det skapar nätverk, erfarenhet och kunskaper om vad det handlar om att vara en del av välfärdsskapandet i Sverige.

Regelkrånglet
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist