”Alla kan bli hjältar i denna svåra kris”

NYHET Publicerad

CORONA Många företag står inför allvarliga utmaningar som en följd av Corona/Covid-19. Pandemin leder till kraftig nedgång i efterfrågan för många branscher, vilket snabbt leder till likvida problem. Företagarna gör dock sitt yttersta för att klara sig igenom denna svåra tid och får stöd från sina kunder.

Restaurangbranschen är en av de branscher som drabbats väldigt hårt av Coronas framfart. Att många drar sig för att gå ut och äta skapar snabbt ekonomiska svårigheter för restaurangerna, som tvingas till nya idéer för att hålla verksamheten igång.  

Restaurangen Hemmagastronomi i Luleå är ett företag som har tvingats ställa om. Istället för att servera maten inne på restaurangen har ett större fokus blivit matlådor och gourmetpåsar till kunderna. Responsen har varit stor från Luleåbor som vill stötta verksamheten och restaurangen kommer därför att öka produktionen av just matlådor tills efterfrågan är nådd.

Simon Laiti, Hemmagastronomi

Simon Laiti, vd Hemmagastronomi

– Vi märkte en tydlig nedgång i gäster i måndags, så vi var snabba på att ställa om vår verksamhet till att i högre utsträckning fokusera på mat som kan hämtas från restaurangen. Stödet från lokalbefolkningen har varit överväldigande och de ställer verkligen upp för att stötta oss och andra lokala företag, säger Simon Laiti, vd Hemmagastronomi.

– Om det är vid något tillfälle det är läge att handla mat på restaurang så är det nu, avslutar han.    

Företag som hjälper varandra

I Piteå har byggföretaget Hellströms som så många andra företag varit tvungna att ställa in sina kundluncher. Men för att mildra effekten på de lokala restaurangerna har Hellströms köpt 300 matkuponger som de delar ut till kunder och anställda. Kupongerna kan antingen användas redan nu för den som vill ta med sig mat från restaurangen eller sparas till läget är förändrat.  

Samuel Hellström

Samuel Hellström, vd Hellströms Bygg

– Vi är medvetna om att detta inte är tillräckligt för att rädda en restaurang, men vi hoppas att vi med vårt exempel kan motivera andra företag att göra vad de kan för att stötta andra lokala företagare som nu har det svårt. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Samuel Hellström, vd Hellströms Bygg.

Piteåborna går samman för att stötta det lokala näringslivet

Snapseed

Fredrika Björk, Lisa Hellmér och My Bergström som tillsammans driver Pensionatet Malmgatan.

I Piteå har företagarna Lisa Hellmér och My Bergström som tillsammans driver Pensionatet startat en rörelse i sociala medier under namnet Local Hero Piteå. Genom bland annat ett konto på Instagram uppmuntrar de Piteåbor att handla lokalt för att stötta lokala företag. Genom att dela med sig av exempel på just detta inspirerar de andra. Detta för att hjälpa såväl små som stora aktörer i den tid som företagen befinner sig i. Initiativet som startade i Piteå har nu fått fart på många andra orter runtom i landet.  

– Jag började med att skriva ett inlägg på Facebook för att försöka göra någonting åt situationen och gensvaret har varit stort. Alltfler dyker upp för att stödja sina lokala företag i denna svåra tid. Det kan handla om att företag köper presentkort eller en privatperson som köper en kaffe latte. Alla inkomster är avgörande just nu, säger Lisa Hellmér vd på Pensionatet.

–  Genom att shoppa och stödja det lokala näringslivet kan alla bli hjältar i denna svåra kris, säger hon.  

Privatpersoners och andra företags stöd och hjälp är extra viktigt i tider som dessa. Samtidigt är det avgörande att också det offentliga vidtar ytterligare åtgärder.

– Såväl kommuner och regioner, som länsstyrelse och stat behöver nu se över vad de kan göra för att tillfälligt sänka företagens kostnader och ge dem en möjlighet att rädda sin verksamhet, säger Hans Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Norrbotten

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. "Vi nu ser på bred front att kommunerna förlänger betaltiden på sina fakturor eller ger företagen möjlighet att ansöka om förlängda betaltider. Vi ser också att flera kommuner kortar ner sina betaltider till leverantörer vilket också stärker likviditeten", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”Alla kan bli hjältar i denna svåra kris”

CORONA Många företag står inför allvarliga utmaningar som en följd av Corona/Covid-19. Pandemin leder till kraftig nedgång i efterfrågan för många branscher, vilket snabbt leder till likvida problem. Företagarna gör dock sitt yttersta för att klara sig igenom denna svåra tid och får stöd från sina kunder.
NYHET Publicerad:

Förslag till kommuner, regionen och länsstyrelsen i Norrbotten

CORONA I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Vi har skickat ut information till samtliga kommuner i Norrbotten, samt regionen och länsstyrelsen med förslag på åtgärder som kan vidtas för att mildra effekter på företagen av Corona/Covid-19.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Pajala

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner och nu har vi kommit till Pajala kommun. Pajala som ligger på sista plats (290) i rankningen 2019 av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Orättvisa förutsättningar för privat drivna verksamheter i Norrbotten

HOTAR VALFRIHETEN LOV-systemen i kommunerna och vårdvalet i regionerna bygger på att ökad konkurrens skapar högre kvalitet. Det skapar också en större valfrihet för fler människor. Om systemet ska fungera är det dock avgörande att privata och offentliga aktörer ges samma förutsättningar.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Arjeplog

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner. Först ut är Arjeplogs kommun.
NYHET Publicerad:

Utvecklingsprogram ska stärka företagsklimatet i Boden och Gällivare

FÖRETAGSKLIMAT Boden och Gällivare är två av ett fåtal utvalda kommuner som ska delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Programmet ska förbättra kommunernas tillgänglighet och service till företagare genom att fokusera på deras arbete kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning.
NYHET Publicerad:

Vårdmoms hotar omtyckt privat hälsocentral i Gällivare

SKATT Gällivare Hälsocentral har en verksamhet som är uppskattad och stabil, men en nyligen införd moms på inköp av vårdtjänster oroar. I värsta fall innebär det att hälsocentralen går back och får slå igen. "Vi klarade förra halvåret nätt och jämnt, men på lång sikt är det inte hållbart", säger Kirsten Hallman Pettersson.
NYHET Publicerad:

Brist på samsyn skapar osund konkurrens

TILLSTÅNDSPRÖVNING Länsstyrelserna i Sverige saknar samsyn inom tillståndsprövningen för exempelvis hantering och lagring av kemikalier och kemiska produkter något som företaget Wibax fått erfara. "Det är stora regionala skillnader inte minst i handläggningstiden som kan vara från 6 månader upp till fyra år", säger Magnus Sundström, vd Wibax Logistics.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen i Norrbotten sämre än snittet

FÖRETAGSKLIMAT Långa handläggningstider, otillgängliga tjänstemän, egna agendor och dysfunktionell styrning det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort.
NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Kalix bäst i Norrbotten

UTBILDNING I Norrbottens län ska cirka 2 600 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att påverka våra politiker och tjänstemän!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Norrbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Gruvchefen tänker nytt – vill rekrytera utanför boxen och anställa språklärare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Från konkurs till framtidstro – Kaunisvaara-gruvan i Pajala producerar åter för fullt. Ny affärsmodell och gynnsammare malmpriser ger luft åt gruvbolaget Kaunis Iron som nyanställer i hög takt. Platschef Åsa Allan berättar att bolaget planerar ett annorlunda projekt för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Viktiga samtal under Företagardagen

FÖRETAGARDAG I slutet av november genomfördes Företagardagen i Stockholm där företagare från hela landet samlades och fick möjlighet att diskutera viktiga företagarfrågor med riksdagsledamöter och lyssna på föredrag om näringslivets framtid.
NYHET Publicerad:

Bostadsbristen – ett hinder för populära Icehotel

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Icehotel i Jukkasjärvi lockar gäster från hela världen. Bostadsbristen i Kiruna är däremot ett hot mot kompetensförsörjningen. "Det byggs för lite och det blir för dyrt", säger Malin Franck, vd Icehotel.