NYHET9 november 2016

Ann-Chatrine & Stefan Andersson, Delikatessfabriken i Norrbotten

Stefan Andersson och Ann-Chatrine Andersson startade Delikatessfabriken i Vidsel för att kunna bo och arbeta på samma ort. Stefan jobbade på hotell i Tärnaby och Ann-Chatrine på Ica i Vidsel. De turades om att pendla mellan. "Vi ville bo på samma ställe och försörja oss utan att pendla", säger Stefan Andersson.

Stefan och Ann-Chatrine Andersson på Delikatessfabriken som har ökat omsättningen med ungefär en miljon per år.Foto: Lennart Håkansson

Med ett recept från Tärnaby och utrustning från en konkursad pizzeria i Boden började de på fritiden tillverka bearnaisesås i en nedlagd Konsumbutik i Vidsel. Det var 1999.

Det var svårt att komma igång. Banken trodde inte på idén, allt de kunde få var ett kreditkort med 10 000 kronors kreditgräns. Genombrottet kom när Konsum i Älvsbyn tog in deras produkter i butikens sortiment. Det blev ingången till Konsum Norrbotten och sedan andra livsmedelsbutiker.

I år omsätter de 19,5 miljoner kronor, har 28 procent av marknaden för våta såser i Norrland och tio anställda. Dessutom tre säljare och en säljledare på provision.

- Vi ska bli förstahandsvalet för norrlänningarna och finnas i alla kylskåp. Sedan ska vi ta nästa steg. Vi tar ett steg i taget, säger Ann-Chatrine Andersson.

I dag gör man 14 olika produkter som tappas på flaska, bland annat hamburgerdressing, vitlökssås, aioli, tzatziki och senaste tillskottet: en chipotlesås. Men fortfarande är bearnaisesåsen huvudprodukten och utgör hälften av försäljningen.

- Redan när vi startade bestämde vi oss för några ledstjärnor vi skulle följa och det har vi också gjort, säger Stefan Andersson.

Ledstjärnorna som de hållit sig till är:

  • Ett steg i taget, alltså växa försiktigt
  • Kunder går före investeringar, försäljningsintäkter först, kostnader sen
  • Gräv där du står, det vill säga sälj i närområdet först
  • Gilla arbetet, det är ett sätt att leva
  • Vara uthålliga

Efter fem år kunde de båda leva på intäkterna från de egna företaget. Sedan har man ökat omsättningen med ungefär en miljon kronor per år. Nu är det dags för ett nytt steg.

- Man måste fortfarande bli bättre. Man är aldrig tillräckligt bra. Nu har vi kommit till stunden då struktur och strategi blir viktigare, säger Ann-Chatrine.

I år har norskägda Foodmark gått in som ägare med 60 procent av aktierna. Det har inneburit nytt kapital och kompetens i företaget. Man står i begrepp att investera 2,5 miljoner i en ny fyllningslinje. Foodmark kommer att lägga legoproduktion i Vidsel.

Företaget planerar tre nyanställningar och att införa tvåskift. Målet är att fördubbla produktionen och öka marknadsandelen i Norrland från 28 till 45 procent.

Ann-Chatrine och Stefan är nominerade till Norrbottens mest företagsamma människa 2016.

Entreprenörskap
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist