NYHET20 december 2017

Bagarna i Överkalix bidrar till välfärden

Visst är även ett bageri ett välfärdsföretag! Se på Bröderna Olofssons i Överkalix, ett anrikt bageri och familjeföretag som har 19 anställda och rötter från 1940-talet. Förutom jobben i det egna företaget bidrar Olofssons bageri varje år med 3,6 miljoner i skatter som räcker till 156 förlossningar, 150 hjärtinfarktsoperationer, 37 grundskoleplatser eller löner till nio undersköterskor. Men det är lätt att glömma företagens betydande bidrag till välfärden.

Bengt-Olof Olofsson och Per-Erik Olofsson, Olofssons Bageri, Överkalix.

– Nej, jag tror inte att folk tänker fullt ut på att verksamheten ger så mycket mer än arbetstillfällen. Att vi anställer och växer märker man förstås och att vi betalar skatt vet man också, men att vi därmed också bidrar till välfärden är nog lite mer främmande för många, tror Bengt-Olof Olofsson, vd och en av ägarna till bageriet.

Bröderna Olofssons bageri firade 70 år i september med landshövding Sven-Erik Östberg på plats. Under året har man även satsat fyra miljoner på ny utrustning och nya produkter.

– Ett riktigt bageri har längre livstid än en satellit, skojar Bengt-Olof Olofsson och kommenterar sedan företagsklimatet i Överkalix:

– Allmänhetens attityd till företagande i Överkalix är blandad, men jag tycker att företagsklimatet ändå har blivit bättre. Det är stor skillnad mot för 20 år sedan. Och det är förstås roligt att det går åt rätt håll. Men samhället och politiken har också förändrats. Förr var det en tydlig vänster mot en lika tydlig höger, men nu har skillnaden krympt rätt ordentligt.

– Och nu skaffar man sig själva jobb. Förr hette det att företagen gav oss jobb. En ändrad attityd till det positiva alltså, tycker Bengt-Olof Olofsson.

Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet visar också att det gjorts klara framsteg i Överkalix som nu ligger bäst till i länet efter Luleå och Boden.

Ett bageri med anor

Bröderna Olofssons bageri i Överkalix startades 1947 i en timrad bagarstuga och levererade bröd till beredskapsinkallade. När bageriet skulle stängas köpte bröderna Bengt och Gunnar Olofsson det för 5 000 kronor, mycket pengar på den tiden. Man blandade degar i stora trätråg och gräddningen skedde i vedeldade ugnar. Brödet distribuerades med cykel och senare med moped.

När man installerade en eldriven degblandare på 1950-talet hotade den storvuxne manuelle degblandaren att sluta, men övertalades att stanna kvar. Nu som ”maskinskötare” fram till pensioneringen. Så småningom skaffade man en distributionsbil och kunde nå hela länet.

– Men i dag skickar vi faktiskt ut brödet med mjölkbilen! Vi har ett samarbete med Norrmejerier som är både ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt.

En perfekt kombination, tycker Bengt-Olof Olofsson som vid generationsväxlingen tog över som ägare tillsammans med bröderna Per-Erik och Mikael som samtliga började jobba så smått i bageriet redan som 8-9-åringar.

Men allt har inte alltid gått som på räls för Olofssons bageri.

– Nej, 1980 lades bageriet faktiskt ner under några veckor. Vi försökte sälja det, men fick för dåliga bud. Då tog min bror Per-Erik över det i stället och så småningom köpte jag ut honom.

Bakat med landets bästa kranvatten

På 2000-talet flyttade man in i ett nytt modernt bageri, men bröd tillverkas fortfarande enligt grundreceptet från 1947. Vattnet kommer från Halljärvs kallkälla som ger ett av landets bästa kranvatten, enligt Svenskt Vatten.

– Vi säger att vid 70 år börjar det riktiga livet. Och nu håller vi också på att arbeta oss in i Finland med fyra olika produkter till att börja med, berättar Bengt-Olof Olofsson.

En tredjedel av Sveriges yta och en leveransvidd på 60 mil räcker alltså inte som marknadsområde för bageriet i Överkalix där ett 20-tal personer arbetar.

Tveklöst bidrar företaget till välfärden med skatterna som räcker till 2 429 läkarbesök i primärvården, 32 gymnasieplatser eller löner till sju poliser om året. Det understryker sambandet mellan företagande, jobb och välfärd.

VälfärdEntreprenörskapSmåföretagsfrågor
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist