Vad gör egentligen en plattsättare?
– Det är ett väldigt brett yrke. Vi gör allt från att kakla kök, lägga bilhallar och badrum. Man tänker kanske främst på ytskikt och spackling, men i arbetsuppgifterna ingår också underarbeten, som fuktisolering av golv eller väggar.
Hur kom det sig att du blev plattsättare?
– Jag visste inte vad jag ville gå på gymnasiet, bara att jag ville göra någonting praktiskt. Så jag tog med mig mamma och besökte Strömbackaskolan i Piteå när de hade öppet hus och så besökte vi alla praktiska program. Jag tyckte att plattsättning såg absolut roligast ut, så det blev bygg- och anläggning med inriktning mureri- och plattsättning. Utbildningen var jättebra!
– Redan innan jag gick ut fick jag anställning på Nordisk Akustik & Klinker, NOAK, där jag jobbade alla lov. Och efter examen väntade ett heltidsjobb. Faktum är att alla i min årskull hade anställningar direkt när de tog studenten!
– Det bästa med att vara plattsättare är att det är varierande, man får träffa många olika människor och att vi får vara med i det sista skedet i en byggnation och se slutresultatet.
När började du tävla?
– Det började med en skoltävling i plattsättning, trä och betong och måleri. De som vann där fick åka vidare på SM i Malmö 2016 och väl där tog jag hem ett guld. Så det kvalificerade mig till EM i Budapest.
Gillar du att tävla?
– Nu känns det jättekul, men faktum är att jag nästintill vägrade att åka på SM först. Bara tanken på att folk skulle stå och titta på mig när jag jobbade och så tävlingsmomentet på det. Men min lärare Andreas peppade mig, konstaterade att jag inget hade att förlora. Jag har inte ångrat mig.
– Hela den här resan har utvecklat mig som person. Det här känns som det största som hänt mig och då menar jag inte bara tävlingarna utan även allt runtomkring. Som mötet med resten av landslaget. Vi har hunnit göra mycket tillsammans; teambuilding-aktiviteter, mediaträning och mental coachning. Bara att få vara med i ett lag där alla är proffs på sina yrken. Det är häftigt!
På måndag startar äventyret
På måndag åker Agnes tillsammans med resten av landslaget till Budapest till Yrkes-EM. Där väntar invigning den 25 september och tävlingarna drar igång på onsdag. För Agnes del är det tre moment, två väggar och ett golv. Golvet ska gjutas upp och på en av väggarna blir det ett 3D moment.
Till sist, har du satt ett mål för ditt deltagande?
– Jag har försökt hålla låga förväntningar, jag vet hur mycket de övriga deltagarna tränat och och jag har stor respekt för deras kunskaper. Men det är klart, en hedersmedalj vore fint!