Peter Nilsson-Sandlund vd för bemanningsföretaget Ponto med kontor i Luleå, Kalix och Stockholm
Foto: Bo Östman

Peter Nilsson-Sandlund vd och delägare i bemanningsföretaget Pronto efterfrågar enklare regler vid timanställning.

Företagare vill se enklare regler för timanställda

NYHET Publicerad

ARBETSMARKNAD "Om reglerna för timanställningar förenklas skulle fler människor kunna få arbeten". Det säger Peter Nilsson-Sandlund, vd och delägare i bemanningsföretaget Ponto i Luleå. Han lyfter också frågan om bostadsbristen på vissa orter som ett hinder för rekrytering för företagen.

I tio av Norrbottens fjorton kommuner har företagen generellt sett svårt att få tag i rätt kompetens vid anställning. Det är bara i Boden, Luleå, Piteå och Övertorneå som företagarna själva klarar rekryteringen bra jämfört med andra delar av landet, enligt Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet. De övriga sladdar.

– Ett sätt att bidra till att motverka bristen på arbetskraft, på många håll i Norrbotten, vore att reglerna för timanställningar lättas upp. Det gör det enklare för företagen att klara tillfälliga toppar. Inte minst yngre personer och arbetslösa, som idag saknar annan huvudsaklig sysselsättning, skulle kunna få in en fot på arbetsmarknaden i stället för att passivt stå vid sidan om, säger Peter Nilsson-Sandlund.

Bemanningsföretaget Ponto AB har ett 50-tal anställda med kontor i Luleå, Kalix och Stockholm. Företaget omsätter cirka 20 miljoner kronor och grundaren Peter Nilsson-Sandlund ser att ökad flexibilitet på arbetsmarknaden skulle ge fler människor förutsättningar att få jobb.

– På företag med en kort orderhorisont vet man ibland inte hur det ser ut med orderingången nästa vecka och man har kanske inte resurser att anställa personer på deltid som gardering. Här vore flexiblare regler för timanställningar ett sätt att lösa upp dessa knutar.

– Det är en utmaning för politikerna att göra det enklare för företagen med tillfälliga anställningar utan krångliga avtal när man vill ta in folk på timme. Med en mindre och lättare regelbörda får också företagen bättre möjligheter att växa, vilket borde intressera alla, säger Peter Nilsson-Sandlund.

Samtidigt märker han att det har blivit betydligt svårare än tidigare att klara kompetensförsörjningen. En undersökning från våren 2018 visade att sex av tio företag i länet hade försökt rekrytera medarbetare under det senaste halvåret. Utav dessa upplevde två av tre det som svårt eller mycket svårt. En klar ökning jämfört med ett par år tidigare då vartannat företag kände på samma sätt.

– För fem-tio år sedan var det lättare att rekrytera personal med rätt kompetens. I år är det svårt i flera kommuner i norra delen av landet och vi får söka oss fram på nya sätt. Skellefteå och Piteå går exempelvis samman i Stockholm för att locka hemvändare.

Peter Nilsson-Sandlund pekar också på att bostadsbristen blivit ett växande problem för rekryteringen på flera håll, inte bara i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Som exempel tar han Kiruna och Gällivare där det finns jobb men inte tillräckligt med bostäder.

– Det finns inte bostäder för alla som skulle behöva flytta dit för jobben, säger han.

– Ibland krävs det att vi tänker i helt nya banor för att kunna hjälpa företagen. Synd att politikerna oftast är fastlåsta i gammalt tänkande i en tid när det krävs flexiblare regler på arbetsmarknaden och livslånga anställningar har blivit allt mer sällsynta, säger Peter Nilsson-Sandlund.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Max växer men har svårt att rekrytera

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Den norrländska hamburgerkedjan Max växer med nya restauranger som öppnar varje år. Dock är det svårt för företaget att rekrytera ny personal till de nyöppnade restaurangerna, detta i en bransch som dessutom har hög omsättning på personal."Vi har mellan 4.500 och 5.000 anställda vilket motsvarar cirka 3.000 heltidstjänster", säger Charlotte Welin Zetterlund, personalchef på Max .
NYHET Publicerad:

Luleå satsar på företagsklimatet men det finns bromsar

FÖRETAGSKLIMAT I samverkan med näringslivet genom det gemensamma bolaget Luleå Näringsliv AB satsar kommunen och företagen på att löpande förbättra företagsklimatet. Men det finns bromsar som inte går att påverka. En sådan är Norrbotniabanan, där det ännu inte beslutats om sträckningen, vilket försvårar för planering av markanvändning för ett industriområde.
NYHET Publicerad:

Regeringen backar om höjd moms på naturguidning

SKATTER Beskedet om att förslaget på en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje av länets turistföretagare. ”Förslaget var en landsbygdsbestraffning och det är jättebra att politikerna lyssnat på oss och förstått konsekvenserna av en höjning,” säger Göran Widén som driver Brändö Konferens & Fritidsby utanför Luleå.
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skogsbranschen tar fart med fler kvinnor som ägare

AFFÄRER Idag är fyra av tio skogsägare kvinnor och de är betydligt mer aktiva än sina manliga kollegor. Branschen som historiskt varit extremt mansdominerad har fått ett lyft med ökad jämställdhet.
NYHET Publicerad:

Överkalix satsar nytt på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Tätare samarbete mellan kommun och näringsliv ska ge Överkalix bättre företagsklimat de kommande två åren. Men redan nu är nyföretagsamheten på topp och företagsfrågorna är på kommunledningens agenda.
NYHET Publicerad:

"Urbaniseringen innebär större sårbarhet"

FÖRETAGSKLIMAT Långa avstånd och infrastruktur var frågor som togs upp för diskussion när Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke besökte företag i Kalix. Han var imponerad av entreprenörskapet i regionen och att företag levererar och producerar produkter till den internationella marknaden."Det ska vara lätt att bedriva näringsverksamhet i hela landet, både i Stockholm och i Kalix."
NYHET Publicerad:

"Det här är ingen raketforskning"

INSPIRATIONSDAG Mats Berg, kommun- och näringslivschef i Boden var en av deltagarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat."För att lyckas handlar det om att lyssna, att förstå problemen med de små frågorna innan man tar sig an de stora sakerna."
NYHET Publicerad:

I Jokkmokk växer företagsamheten mest

FÖRETAGSAMHETEN Det är bra tillväxt av företagsamheten i länet och i Jokkmokk har företagsamheten växt mest i landet jämfört med förra årets undersökning.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Fortsatt stark konjunktur för Norrbottens byggsektor

KONJUNKTUREN Flytt av stadskärnor eldar på byggsektorn i Norrbotten, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport. "När stadskärnor flyttas för fortsatt gruvindustri påverkar det konjunkturen för företagen i området," säger Hans Andersson, regionchef i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Hela rasket ska rivas, de satsar friskt ändå

ENTREPRENÖRSKAP Entreprenörerna Johan Lans och Johan Stålnacke räds inte rivningsplanen i Kiruna. De investerar i lokaler som ska bort.
NYHET Publicerad:

Med handlingskraft kan bostadsbristen i Norrbotten åtgärdas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Politiker och företagare möttes i Luleå för att diskutera lösningar för bristen på bostäder. En fråga som måste lösas om företagen ska klara kompetensförsörjningen.
NYHET Publicerad:

Företagare vill se enklare regler för timanställda

ARBETSMARKNAD "Om reglerna för timanställningar förenklas skulle fler människor kunna få arbeten". Det säger Peter Nilsson-Sandlund, vd och delägare i bemanningsföretaget Ponto i Luleå. Han lyfter också frågan om bostadsbristen på vissa orter som ett hinder för rekrytering för företagen.
NYHET Publicerad:

Kalix kommun mer företagsvänligt

FÖRETAGSKLIMAT Ny näringslivschef och nya satsningar på bättre service gör att Kalix kommun det senaste året fått ett betydligt bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnor i täten för tillväxten

TILLVÄXT "När jag startade hade vi röda siffror. 2016 vände vi till vinst." Vd Karin Prytz skapar tillväxt i Övertorneå. Ny gruvnäring gav injektion till affärerna.
NYHET Publicerad:

Ökad skatt på anställning minskar möjligheten att anställa

SKATTER Stigande löneavgifter, är en växande skatt, som ökar kostnaderna för företagen utan koppling till förmåner för den anställde.
NYHET Publicerad:

Registersystem en dyr affär för företagare

REGISTER Skatteverkets krav om att företag dagligen ska bokföra när anställda är på sin arbetsplats, den så kallade personalliggaren – får kritik för att skapa onödigt krångel och mer kostnader för framför allt småföretagen.
NYHET Publicerad:

Sveriges största kommun saknar ändå mark

FÖRETAGSKLIMAT Kiruna är landets största kommun till ytan, men har ändå dåligt med kommunal mark för snabb utveckling och etablering av nya företag. ”Kommunen äger faktiskt bara en procent av marken, 30 procent ligger i privata händer och resten är statens." Det säger tillväxtchef Ann-Christin Samuelsson när hon pekar på ett av problemen som kan bidra till att Kiruna hamnar långt ner i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är programmen som ger jobb efter studierna

GYMNASIEVALET Ungefär 2 500 niondeklassare i Norrbotten och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa gymnasieväljarna att göra genomtänkta utbildningsval driver Svenskt Näringsliv sajten Gymnasiekvalitet. se