NYHET21 februari 2019

Hela rasket ska rivas, de satsar friskt ändå

Här ska hela rasket rivas och år 2022 ska Kiruna centrum vara helt tömt. Men det har inte hindrat entreprenörerna Johan Lans och Johan Stålnacke från att investera i restaurangföretaget SPiS och utvidgat verksamheten i den del av stan som ska bort. Senaste tre åren har tillväxten varit nästan 200 procent, omsättningen ligger på cirka 40 miljoner och just nu har man 39 tillsvidareanställda. SPiS har den snabbaste tillväxten av företagen i Kiruna.

– Jag tror inte att vi varit där vi är i dag utan de investeringar som vi har gjort. Vi tog exempelvis över ett lite nedgånget hotell trots att vi visste att det skulle rivas, gjorde omfattande renoveringar, satsade på nya inredningar och har i dag en otroligt bra beläggning, säger Johan Stålnacke.

– Visst, en del tycker att vi är lite märkliga eller galna som investerar det mesta av det som vi tjänar i det som ska rivas och utvidgar verksamheterna. Men för oss handlar det också om att bygga upp ett starkt varumärke om vi hamnar i Nya Kiruna. Men än så länge verkar det som om vi i värsta fall bara erbjuds ersättningslokaler för restaurangen och caféet.

I dag driver SPiS restaurangen på flygfältet där allt började. Dessutom har man en restaurang med gott rykte i centrum, catering, ett hotell, vandrarhem och bageri. Dessutom köpte man senast caféet Mommos veranda i centrala stan och för två år sedan tog man över shiitakeodlingen i Kirunagruvan med en unik svamp som efterfrågas runt om i Sverige.

– Vi kände att det var tråkigt om den försvann från Kiruna när vi tog över den, men vi har tyvärr hittills haft mindre tid över för den. Nu producerar vi mest för husbehov och till kunder i Kiruna även om vi får förfrågningar från grossister och restauranger på olika håll i landet, säger Johan Stålnacke.

– När det gällde Mommos hade vi tidigare sagt att vi hade restauranger och ett bageri och att det bara fattades ett café. När chansen dök upp hade vi därför svårt att tacka nej. Där satsar vi inte på halvfabrikat utan egenproducerat. Men det vore inte ekonomiskt försvarbart att driva caféet om vi inte hade de andra benen att stå på.

SPiS har också många ben. Nästan som en bläckfisk. Restaurangen i centrum har dessutom fått lite av en lyxstämpel även om grundarna ser den mest som en kvarterskrog. Men när det gäller att flytta den till Nya Kiruna har ännu inga riktigt konkreta förslag presenterats.

– Det blir svårt för oss om vi måste skära ner verksamheterna till hälften eftersom så mycket av dem går hand i hand. Personal jobbar exempelvis på flera ställen. En större bantning påverkar företaget klart negativt och betyder förstås färre jobb i Kiruna. Men intresset från kommunen och LKAB har hittills verkat väldigt ljumt, upplever Johan Stålnacke.

– Vi älskar att driva eget. Även om det kan vara svårt och ibland blir arbetsdagar på 16 timmar. Men det positiva överväger förstås.

EntreprenörskapArbetsmarknad
Skriven avBo Östman
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist