Jumbon vill göra rejält lyft!

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT ”Med driv, kreativitet och trygghet skapar vi tillsammans möjligheternas kommun” är devisen överst på Pajala kommuns hemsida. Det låter positivt, men det går trögt för Pajala. I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet har man allra sista platsen bland landets 290 kommuner. Det var samma visa i fjol. Och året innan hade man bara Skinnskatteberg efter sig, en kommun som sedan snabbt gått förbi nästan 100 kommuner. Kan Pajala göra samma resa?

Erik Mella Pajala kommun

Erik Mella

– Om fem år ska vi ha förbättrat oss med minst 90 platser och passerat 200-strecket! Det är målsättningen för näringslivsstrategen Erik Mella.

– Från i år till och med 2020 får vi dessutom 1,76 årligen från Tillväxtverket för att mer aktivt kunna jobba med näringslivsfrågor. Dessutom har vi från oktober i år inlett samverkan med NyföretagarCentrum Nord som sedan fyra år finns i Luleå, Haparanda i Övertorneå och ska hjälpa nyföretagare. Det är viktigt inte minst efter omstarten av gruvproduktionen.

Men rankingen är en dyster läsning. Pajala är sämst i Sverige i sju av 18 enkätområden och näst sämst i två. Närmast oslagbart.

– Det är uppenbart att företagarna inte värdesätter våra insatser. Vi måste borra djupt i den negativa bilden och försöka få fram vad som brister. Jag vet att just bemötandet är något som man från näringslivshåll klagar på. Det tar för lång tid innan man får reaktioner, konstaterar Erik Mella och fortsätter,

– Jag har sagt att vi bara bör ha en dörr in för ärenden så att de som kontaktar oss slipper springa runt själva och lotsa fram det som är aktuellt. Återkopplingar till näringslivet är viktiga och där måste vi bli bättre.

Bottenplacering i flera frågor

Det är förstås allvarligt att arbetet i kommunhuset inte fungerar som näringslivet önskar- och att det inte blir någon bättring. Av de 107 företagare i Pajala som deltog i enkäten har 80 någon anställd. De rankar politikernas syn på företagande som sämst i Sverige liksom i fjol.

På samma sätt uppfattas tjänstemännen. Kommunens service till företagare och tillämpningen av lagar och regler är det exakt lika illa med. Åter sämst i landet.

Allmänhetens och skolans attityder är inte bättre. Och när det gäller det sammanfattande omdömet är Pajala förstås också sämst.

Det är en klen tröst att man bara är näst sämst när det gäller hur medias attityder till företagande uppfattas, den kommunala konkurrensen och marknadsförsörjningen.

Är det då bara att dra ner rullgardinen och låsa dörren?

– Vi ska jobba hårt med dialogen mellan kommunen och företagarna och verkligen försöka ta vara på allt som vi kan bli bättre på, lovar Erik Mella.

– Med norrländsk ärlighet måste vi från båda sidor erkänna vad vi kan bli förändra. Kommunen måste visa mer förståelse för näringslivet och dess behov. Jag har också betonat för politikerna att de måste visa större öppenhet mot näringslivets krav och önskemål och ha större förståelse för företagarnas arbete. Det är ju också genom dem som vi ändå får en mycket stor del av de pengar som behövs till viktiga områden.

– Men jag som jobbar med näringslivsfrågor får inte riktigt bilden av att vi är sämst i landet. Möter jag kanske inte företagare som är kritiska i tillräcklig omfattning eller lyssnar jag inte tillräckligt noga? Eller vill de inte klaga? Återkommande vid de dialogträffar vi har är upphandlingar och varför kommunen köper tjänster utanför kommungränsen.

Utmanande förutsättningar

Det har varit och är politisk turbulens i Pajala, men även innan politikerna rörde till det så fanns kommunen längst ner i rankingen av företagsklimatet.

– Det är klart att vi har 80 byar och själva centralorten är också lite av en by. Ytan är dubbelt så stor som Skånes. Vi har 6.000 invånare och 300 företagare, många av dem enmans. Man kräver att allt ska fungera även utanför centralorten med skolor, badhus och vad det nu är. Gör det inte de så är det lätt att missnöjet gror, säger Erik Mella.

– Men nu ska det bli en vändning. Pajala ska snarast överge sistaplatsen i landet till någon annan kommun! Sedan ska vi klättra vidare uppåt, avslutar Erik Mella.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten i topp i Överkalix

VÄLFÄRDSSKAPARNA Tätare samarbete mellan kommun och näringsliv ska ge Överkalix bättre företagsklimat de kommande två åren. Men redan nu är nyföretagsamheten på topp och företagsfrågorna är på kommunledningens agenda.
NYHET Publicerad:

"Urbaniseringen innebär större sårbarhet"

FÖRETAGSKLIMAT Långa avstånd och infrastruktur var frågor som togs upp för diskussion när Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke besökte företag i Kalix. Han var imponerad av entreprenörskapet i regionen och att företag levererar och producerar produkter till den internationella marknaden."Det ska vara lätt att bedriva näringsverksamhet i hela landet, både i Stockholm och i Kalix."
NYHET Publicerad:

"Det här är ingen raketforskning"

INSPIRATIONSDAG Mats Berg, kommun- och näringslivschef i Boden var en av deltagarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat."För att lyckas handlar det om att lyssna, att förstå problemen med de små frågorna innan man tar sig an de stora sakerna."
NYHET Publicerad:

I Jokkmokk växer företagsamheten mest

FÖRETAGSAMHETEN Det är bra tillväxt av företagsamheten i länet och i Jokkmokk har företagsamheten växt mest i landet jämfört med förra årets undersökning.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Fortsatt stark konjunktur för Norrbottens byggsektor

KONJUNKTUREN Flytt av stadskärnor eldar på byggsektorn i Norrbotten, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport. "När stadskärnor flyttas för fortsatt gruvindustri påverkar det konjunkturen för företagen i området," säger Hans Andersson, regionchef i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Hela rasket ska rivas, de satsar friskt ändå

ENTREPRENÖRSKAP Entreprenörerna Johan Lans och Johan Stålnacke räds inte rivningsplanen i Kiruna. De investerar i lokaler som ska bort.
NYHET Publicerad:

Med handlingskraft kan bostadsbristen i Norrbotten åtgärdas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Politiker och företagare möttes i Luleå för att diskutera lösningar för bristen på bostäder. En fråga som måste lösas om företagen ska klara kompetensförsörjningen.
NYHET Publicerad:

Företagare vill se enklare regler för timanställda

ARBETSMARKNAD "Om reglerna för timanställningar förenklas skulle fler människor kunna få arbeten". Det säger Peter Nilsson-Sandlund, vd och delägare i bemanningsföretaget Ponto i Luleå. Han lyfter också frågan om bostadsbristen på vissa orter som ett hinder för rekrytering för företagen.
NYHET Publicerad:

Kalix kommun mer företagsvänligt

FÖRETAGSKLIMAT Ny näringslivschef och nya satsningar på bättre service gör att Kalix kommun det senaste året fått ett betydligt bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnor i täten för tillväxten

TILLVÄXT "När jag startade hade vi röda siffror. 2016 vände vi till vinst." Vd Karin Prytz skapar tillväxt i Övertorneå. Ny gruvnäring gav injektion till affärerna.
NYHET Publicerad:

Ökad skatt på anställning minskar möjligheten att anställa

SKATTER Stigande löneavgifter, är en växande skatt, som ökar kostnaderna för företagen utan koppling till förmåner för den anställde.
NYHET Publicerad:

Registersystem en dyr affär för företagare

REGISTER Skatteverkets krav om att företag dagligen ska bokföra när anställda är på sin arbetsplats, den så kallade personalliggaren – får kritik för att skapa onödigt krångel och mer kostnader för framför allt småföretagen.
NYHET Publicerad:

Sveriges största kommun saknar ändå mark

FÖRETAGSKLIMAT Kiruna är landets största kommun till ytan, men har ändå dåligt med kommunal mark för snabb utveckling och etablering av nya företag. ”Kommunen äger faktiskt bara en procent av marken, 30 procent ligger i privata händer och resten är statens." Det säger tillväxtchef Ann-Christin Samuelsson när hon pekar på ett av problemen som kan bidra till att Kiruna hamnar långt ner i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är programmen som ger jobb efter studierna

GYMNASIEVALET Ungefär 2 500 niondeklassare i Norrbotten och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa gymnasieväljarna att göra genomtänkta utbildningsval driver Svenskt Näringsliv sajten Gymnasiekvalitet. se
NYHET Publicerad:

”Nobelpristagare” vill ha bort löneskatt

SKATTER ”Om den allmänna löneavgiften på drygt 10 procent skulle tas bort så vore det en stor varaktig konkurrensfördel för oss. Vi har redan nu för många skatter och arbetsgivaravgifter och det är viktigt att de sänks eller tas bort om vi ska klara av att hävda oss på den utländska marknaden.” Det säger Fredrik Kangas, vd på Kiruna Wagons.
NYHET Publicerad:

Behöver sätta näringslivsfrågor främst på agendan

FÖRETAGSKLIMAT ”Samtalsklimatet mellan politiker och företagare kan vara en av orsakerna till att Arvidsjaur ligger illa till i mätningen av företagsklimatet. Och dessutom går det fortfarande lite trögt med att få fart på upphandlingar." Det säger Peter Manner som är tillförordnad näringslivschef i Arvidsjaurs kommun.
NYHET Publicerad:

Hopp om ett positivt 2019

JULKRÖNIKA Julklappar och önskelistor behöver man  inte vara lika försiktig med som nyårslöften och obetänksamma utfästelser och försäkringar. Ta bara Stefan Löfvens om att Sverige år 2020 ska ha Europas lägsta arbetslöshet. Eller Annie Lööfs som sa att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att sätta sig i samma regering som Socialdemokraterna…Det är bättre att hålla sig på jorden än att strö löften kring sig som främst ska ge rubriker.
NYHET Publicerad:

100 jobb att söka på juldagen (!) i Gällivare

FÖRETAGSKLIMAT ”Här finns det knappt någon arbetslöshet, det byggs och händer mycket och vi känner att vi är på rätt väg. Därför tror vi på positivare resultat redan i mätningen nästa år”. Det säger Gällivares näringslivsutvecklare Annica Oscarsson trots att kommunen bara har 38 av landets 290 kommuner bakom sig i Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Hårt slag mot guideföretagen

SKATTER ”I Finland och Norge gnuggar man förtjusta händerna efter beslutet om att momsen för svenska naturguider fyrdubblas från sex till 25 procent. För vår bransch är det dock inget annat än en ren katastrof!” Det säger Göran Widén, VD för Brändö Konferens & Fritidsby.