Kalix kommun mer företagsvänligt

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT På ett år har Kalix klättrat 52 placeringar i Svenskt Näringslivs kommunlista över Sveriges bästa företagsklimat. Förbättringen är ett resultat av medvetna satsningar i dialog med näringslivet som gjort det enklare att vara företagare i Kalix kommun.

Birgitta Larsson näringslivschef i Kalix kommun

Birgitta Larsson leder arbetet i Kalix kommun för ett bättre företagsklimat.

Foto: Kalix kommun

Efter några år med riktiga bottennoteringar har Kalix försiktigt börjat röra sig i rätt riktning när det gäller företagsklimatet i Svenskt Näringslivs mätningar. Plötsligt upplevs politikernas och tjänstemännens attityder till företagande som väsentligt bättre, synen på entreprenader och den kommunala konkurrensen närmar sig mittzonen bland landets kommuner, lagar och regler följs allt bättre.

– Vi såg en svag förbättring redan i våras i den mätning som gällde hur näringslivet bedömer oss. Inget stort lyft, men ändå ett plus, säger näringslivschefen Birgitta Larsson som fram till för ett år sedan hade samma jobb i Överkalix. På tre år klättrade den kommunen mer än 100 placeringar i rankingen, med Birgitta Larsson som chef.

– För ett drygt år sedan togs det fram ett elvapunktsprogram, ”Kalix-elvan”, med syftet att förbättra näringslivsklimatet. Det skapades efter dialog med näringslivet och olika undersökningar.

Rankingen visar också att attityderna klart förändrats till det bättre i kommunhuset. Politikerna i Kalix fanns tidigare bland den handfull av landets 290 kommuner som ansågs ha sämsta attityden till näringslivet. På ett år har Kalix passerat 52 andra kommuner och för tjänstemännen ser det ut på liknande positiva sätt.

– Jag tycker att det visar att vårt arbete har gett positivt resultat, konstaterar Birgitta Larsson:

– Vi kommer att ge seminarier till företagen för information om hur man kan bli leverantör till kommunen och sälja via inköpscentral eller grossist. Dessutom startar vi en anbudsskola för upphandlingar för att flera ska kunna delta med anbud framöver.

Den kommunala servicen är den parameter där Kalix får sämsta betyg. Till och med en liten nedgång sedan tidigare år.

– Vi har startat utbildningen - ”Den empatiske byråkraten” - med inriktning på kundservice och bemötanden, något vi tror kommer att synas i mätningarna framöver.

Kalix satsar ordentligt på att inom olika områden möta de behov som kommer från näringslivet.

– Tillsammans med näringslivet ska vi försöka få fram en gemensam bild och målsättning på hur vi ska klara den mycket viktiga kompetensförsörjningen. Många företag i vår del av landet har problem med att få rätt kompetens och inte minst att tillsätta nyckelbefattningar. Vi ska se om eller hur vi kan försöka minska problemet i Kalix samtidigt som vi vill att ungdomar ska se möjligheterna att stanna kvar i kommunen och erbjuda sin kompetens. Behovet av ny personal är stort i väldigt många företag, säger Birgitta Larsson och fortsätter:

– Vi gör också en tvåårig satsning för att se vad vi kan bidra med för att stötta besöksnäringen som växer och behöver anställa fler.

Kalix ligger fortfarande lågt i rankingen av företagsklimatet bland svenska kommuner, men helt klart har Kalix dragit igång ett arbete på bred front för att försöka förbättra för företagarna och näringslivet.

– Det här är förstås ett långsiktigt arbete, men jag hoppas att det redan om ett år gett resultat som syns i mätningen, att Kalix tagit ett kliv i rätt riktning, säger Birgitta Larsson.

Kanske kan man i Kalix förvänta sig lika positiva resultat som det blev i Överkalix när Birgitta Larsson var näringslivschef där, den kommunen klättrade 100 placeringar på tre år.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Det här är ingen raketforskning"

INSPIRATIONSDAG Mats Berg, kommun- och näringslivschef i Boden var en av deltagarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat."För att lyckas handlar det om att lyssna, att förstå problemen med de små frågorna innan man tar sig an de stora sakerna."
NYHET Publicerad:

I Jokkmokk växer företagsamheten mest

FÖRETAGSAMHETEN Det är bra tillväxt av företagsamheten i länet och i Jokkmokk har företagsamheten växt mest i landet jämfört med förra årets undersökning.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Fortsatt stark konjunktur för Norrbottens byggsektor

KONJUNKTUREN Flytt av stadskärnor eldar på byggsektorn i Norrbotten, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport. "När stadskärnor flyttas för fortsatt gruvindustri påverkar det konjunkturen för företagen i området," säger Hans Andersson, regionchef i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Hela rasket ska rivas, de satsar friskt ändå

ENTREPRENÖRSKAP Entreprenörerna Johan Lans och Johan Stålnacke räds inte rivningsplanen i Kiruna. De investerar i lokaler som ska bort.
NYHET Publicerad:

Med handlingskraft kan bostadsbristen i Norrbotten åtgärdas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Politiker och företagare möttes i Luleå för att diskutera lösningar för bristen på bostäder. En fråga som måste lösas om företagen ska klara kompetensförsörjningen.
NYHET Publicerad:

Företagare vill se enklare regler för timanställda

ARBETSMARKNAD "Om reglerna för timanställningar förenklas skulle fler människor kunna få arbeten". Det säger Peter Nilsson-Sandlund, vd och delägare i bemanningsföretaget Ponto i Luleå. Han lyfter också frågan om bostadsbristen på vissa orter som ett hinder för rekrytering för företagen.
NYHET Publicerad:

Kalix kommun mer företagsvänligt

FÖRETAGSKLIMAT Ny näringslivschef och nya satsningar på bättre service gör att Kalix kommun det senaste året fått ett betydligt bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnor i täten för tillväxten

TILLVÄXT "När jag startade hade vi röda siffror. 2016 vände vi till vinst." Vd Karin Prytz skapar tillväxt i Övertorneå. Ny gruvnäring gav injektion till affärerna.
NYHET Publicerad:

Ökad skatt på anställning minskar möjligheten att anställa

SKATTER Stigande löneavgifter, är en växande skatt, som ökar kostnaderna för företagen utan koppling till förmåner för den anställde.
NYHET Publicerad:

Registersystem en dyr affär för företagare

REGISTER Skatteverkets krav om att företag dagligen ska bokföra när anställda är på sin arbetsplats, den så kallade personalliggaren – får kritik för att skapa onödigt krångel och mer kostnader för framför allt småföretagen.
NYHET Publicerad:

Sveriges största kommun saknar ändå mark

FÖRETAGSKLIMAT Kiruna är landets största kommun till ytan, men har ändå dåligt med kommunal mark för snabb utveckling och etablering av nya företag. ”Kommunen äger faktiskt bara en procent av marken, 30 procent ligger i privata händer och resten är statens." Det säger tillväxtchef Ann-Christin Samuelsson när hon pekar på ett av problemen som kan bidra till att Kiruna hamnar långt ner i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är programmen som ger jobb efter studierna

GYMNASIEVALET Ungefär 2 500 niondeklassare i Norrbotten och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa gymnasieväljarna att göra genomtänkta utbildningsval driver Svenskt Näringsliv sajten Gymnasiekvalitet. se
NYHET Publicerad:

”Nobelpristagare” vill ha bort löneskatt

SKATTER ”Om den allmänna löneavgiften på drygt 10 procent skulle tas bort så vore det en stor varaktig konkurrensfördel för oss. Vi har redan nu för många skatter och arbetsgivaravgifter och det är viktigt att de sänks eller tas bort om vi ska klara av att hävda oss på den utländska marknaden.” Det säger Fredrik Kangas, vd på Kiruna Wagons.
NYHET Publicerad:

Behöver sätta näringslivsfrågor främst på agendan

FÖRETAGSKLIMAT ”Samtalsklimatet mellan politiker och företagare kan vara en av orsakerna till att Arvidsjaur ligger illa till i mätningen av företagsklimatet. Och dessutom går det fortfarande lite trögt med att få fart på upphandlingar." Det säger Peter Manner som är tillförordnad näringslivschef i Arvidsjaurs kommun.
NYHET Publicerad:

Hopp om ett positivt 2019

JULKRÖNIKA Julklappar och önskelistor behöver man  inte vara lika försiktig med som nyårslöften och obetänksamma utfästelser och försäkringar. Ta bara Stefan Löfvens om att Sverige år 2020 ska ha Europas lägsta arbetslöshet. Eller Annie Lööfs som sa att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att sätta sig i samma regering som Socialdemokraterna…Det är bättre att hålla sig på jorden än att strö löften kring sig som främst ska ge rubriker.
NYHET Publicerad:

100 jobb att söka på juldagen (!) i Gällivare

FÖRETAGSKLIMAT ”Här finns det knappt någon arbetslöshet, det byggs och händer mycket och vi känner att vi är på rätt väg. Därför tror vi på positivare resultat redan i mätningen nästa år”. Det säger Gällivares näringslivsutvecklare Annica Oscarsson trots att kommunen bara har 38 av landets 290 kommuner bakom sig i Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Hårt slag mot guideföretagen

SKATTER ”I Finland och Norge gnuggar man förtjusta händerna efter beslutet om att momsen för svenska naturguider fyrdubblas från sex till 25 procent. För vår bransch är det dock inget annat än en ren katastrof!” Det säger Göran Widén, VD för Brändö Konferens & Fritidsby.
NYHET Publicerad:

”Ren katastrof för upplevelseföretag”

SKATTER Robert Westin driver upplevelseföretaget Arctic Adventure i Boden. Han är rejält upprörd över att momsen höjs från sex till 25 procent vid halvårsskiftet för företag som erbjuder naturguidningar. Han har drivit företaget under 18 år och de senaste åtta-nio åren på heltid tillsammans med en anställd. Dessutom köper han tjänster från olika underleverantörer som motsvarar ungefär ytterligare en anställd. ”Momshöjningen kostar oss upp emot 100.000 kronor under vart och ett av de tre närmaste åren”.
NYHET Publicerad:

Slopad flygskatt bra men höjd moms drabbar små

SKATTER ”Man sänker elpriset genom att i stort sett ta bort skatten för dataföretags högenergislukande serverhallar för att klara hem etableringar i konkurrensen mot Finland. Därför känns det väldigt konstigt att man nu höjer skatten med 19 procent, från sex till 25 procent, för många mindre företag inom besöksnäringen. Det gynnar förstås i hög grad konkurrenter i våra konkurrentländer.” Det säger Jalle Svanberg som är ordförande i den regionala turistorganisationen Swedish Lapland efter beslutet att höja momsen för naturguidning.