Överkalix satsar nytt på företagsklimatet

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Överkalix har under några år gått kräftgång i Svenskt Näringslivs rankinglista av kommuner med bästa företagsklimat. Men med ny näringslivsstrateg och ny kommunledning läggs fokus på företagsfrågor. En viktig del är ett närmare samarbete mellan kommun och företagare. Dessa initiativ bedömer kommunen ska ge resultat med förbättrad placering i kommande rankinglista över kommunernas företagsklimat.

 –  Fler och fler satsar på att starta eget för att kunna bo kvar här samtidigt som vi från kommunens sida satsar på att underlätta för dem som vill driva egen verksamhet, samverkan mellan kommun och näringslivet ska stärkas betydligt, säger Bo Häggroth som är ny näringslivsstrateg i Överkalix sedan drygt ett år tillbaka.

 –  Nu fortsätter vi satsningen via NyföretagarCentrum Nord ska kunna erbjuda kostnadsfri rådgivning till dem som funderar på att starta företag eller nyligen börjat med eget. Vi kör också after work, företagsfrukost, nyhetsbrev.

Trots att kommunen tappade 25 platser i Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet ser Bo Häggroth positivt utvecklingen i kommunen. Företagsklimatet är på agendan och nya insatser görs av den efter valet nya kommunledningen.

 –  Jag tror att vi snabbt ökar igen och klättrar uppåt. Det är en viktig signal till näringslivet att vi efter valet har fått en ny kommunledning med en tydlig egen majoritet. Det betyder att man vet att de beslut som fattas håller och att det inte sker plötsliga drastiska förändringar. Stabilitet är ju viktig för alla företagare.

 –  Vi tjänstemän på näringslivssidan har fått tydliga direktiv att jobba närmare företagen och vara lyhörda för deras önskemål och krav. Därför utarbetar vi nu för fullt en näringslivsgaranti som vi bollar med företagen så att de ska veta vad de kan vänta sig av kommunen. Och garantin blir också en signal till oss i förvaltningarna om vilka krav som ställs på oss från näringslivet och vad vi själva måste försöka leva upp till, säger Bo Häggroth.

I flera mätningar senaste åren har tjänstemännens attityder till företagande fått låga betyg i Överkalix. I år tappade de hela 59 placeringar till 209 i landet samtidigt som politikerna senaste åren har legat kring 100-nivån bland Sveriges 290 kommuner. Nu arbetar man för en attitydförändring.

 –  Nu ser vi över hela näringslivsservicen och jag tror också att näringslivsgarantin som utarbetas blir viktig när det gäller den här frågan.

Bo Häggroth har positiva erfarenheter från sin tid i Malmö av ett kompetensutvecklingsprojekt som han nu dragit igång även i Överkalix tillsammans med näringslivet.

 –  Vi hoppas mycket på det här samarbetet som långsiktigt kan ge positiva effekter. 13 företag i varierande storlekar har anmält sig till projektet och vi har en anställt en person enbart för att jobba fram anställdas kompetensprofiler.

År efter år i början av 2000-talet hade Överkalix det näst bästa företagsklimatet i Norrbotten, men år 2007 störtdök man 73 placeringar till 236 i landet. Man fortsatte sedan att backa och fick under ett par år till och med de allra sämsta resultaten i landet. Men för tre år sedan började en tydlig återhämtning och satsar nu långsiktigt.

Ett problem är att allmänhetens syn på företagande uppfattas som nästan sämst i landet och att man upplever att attityden till näringslivet blivit klart sämre även i skolan.

 – Vad vi som kommun kan göra för att få en attitydförbättring i det avseendet är att bättre förklara hur viktigt det är för välfärden i en kommun med ett väl fungerande och växande näringsliv. De skatteintäkter vi får därifrån är naturligtvis absolut nödvändiga för att klara kommunens uppgifter, något folk kanske inte alltid tänker på, säger Bo Häggroth.  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kero – en framgångssaga

FÖRETAG I GLESBYGD Familjeföretaget Kero firar 90 år som företag. Att behålla de gamla värderingarna om det genuina hantverket och att driva både produktion och försäljning i Sattajärvi har inte alltid varit den enklaste vägen. Men, det självklara valet och den främsta drivkraften. Det har också visat sig vara en framgångsfaktor. Kero har idag kunder över hela världen och efterfrågan på deras produkter ökar hela tiden.
NYHET Publicerad:

Han bekostar personalens boende

BOSTADSBRIST När affärerna blomstrar kostar det. Något som ICA-handlaren Petter Nilsson i Riksgränsen fått erfara. ICA-butikens expansion i kombination med bristen på bostäder har inneburit att han tvingats bekosta personalboenden för flera miljoner kronor. "Det är klart att jag går back varje månad", säger Petter Nilsson.
NYHET Publicerad:

Hon ska inspirera till ung företagsamhet

UNG FÖRETAGSAMHET För tio år sedan drev hon sitt eget UF-företag – idag ska Carolina Heimdahl inspirera dagens ungdomar till att starta egna UF-företag. "Det känns väldigt kul och inspirerande att vara hemma i Norrbotten igen och att få den här chansen", säger den nya regionchefen för Ung Företagsamhet i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Norrbottenskommuner i topp när företagare sätter betyg

FÖRETAGSKLIMAT Haparanda och Övertorneå i topp när Sveriges företagare sätter betyg på kommunernas myndighetsutövning.
NYHET Publicerad:

Norrbottens kommuner måste ta vara på sina entreprenörer

KRÖNIKA "Företagsklimatet i Norrbotten förbättras hela tiden, även om det går långsamt på flera håll.  Elva av länets 14 kommuner ligger fortfarande under riksgenomsnittet i Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i Sverige. Det är inte acceptabelt i ett län som strävar efter att växa sig in i framtidens föränderliga arbetsmarknad", skriver Hans Andersson.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KRÖNIKA Även om klimatutmaningen är allvarlig och det är bråttom att få ner utsläppen finns hopp. Svenska företag bidrar till att rädda klimatet – varje dag, skriver Linda Flink, expert på energi och klimat på Svenskt Näringsliv i en krönika. Den självklara utgångspunkten i klimatarbetet behöver vara det globala perspektivet, just eftersom klimatutmaningen är global.
NYHET Publicerad:

Fortsatt sjunkande antal patent i Norrbotten

PATENT Antalet patentansökningar från Norrbotten minskade under förra året, visar statistik från Patent- och registreringsverket. Antalet ansökningar har mer än halverats jämfört med 2017. Ett läns antal patent ses som ett mått på innovations förmåga.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mimmi!

SKOLA Möt Mimmi Ahlström, ny skolnätverksansvarig vid region Norrbotten för Svenskt Näringsliv. Hon ska tillsammans med lärare, elever, studie- och yrkesvägledare och företagare minska avståndet mellan skola och näringslivet. Vi bad henne svara på tre frågor.
NYHET Publicerad:

"Livet tog paus i fem månader"

REGELKRÅNGEL Till slut kom beskedet som Indira Ilic väntat så länge på: hon får arbetstillstånd och kan flytta tillbaka till Kalix och till ett arbete på Modul.
NYHET Publicerad:

Sund konkurrens förbättrar företagsklimatet

KRÖNIKA För att klara samhällsutmaningarna behöver vi undvika situationer där det offentliga Sverige och näringslivet hamnar i ett motsatsförhållande. Norrbottens kommuner behöver se över sin osunda konkurrens, skriver Hans Andersson, regionchef på Svenskt Näringsliv i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Succén fortsätter för Västra kajen camping och gästhamn

FÖRETAGANDE Endast 500 meter från Piteå centrum ligger det populära turistmålet Västra kajen camping och gästhamn. Campingen drivs av paret Karin Lindström och Tomas Lindbäck med familj. De har skapat en idyllisk plats för sina gäster med det marina kulturarvet som en röd tråd. Här doftar det tjära och kokkaffe, och gästerna trivs i den stillsamma miljön vid vattnet bland de röda båthusen.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Trots en arbetslöshet på 6,2 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Norrbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Utländsk arbetskraft nekas arbetstillstånd i Sverige

UPPDATERAD För företag som har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens väljer en del att söka arbetskraft utanför Sveriges gränser. Arbetskraftsinvandringen är otroligt viktig för företagens tillväxt, konkurrenskraft och överlevnad. Men tilltänkta medarbetare har svårt att få arbetstillstånd i Sverige och kastas ut trots att de har ett ordnat liv och betalar skatt i landet. Detta fick teknikföretaget Modul i Kalix uppleva.
NYHET Publicerad:

Boden bäst och Pajala sämst visar undersökning om företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Alltfler av länets kommuner hamnar ovanför strecket för godtagbart företagsklimat. Det är ett positivt besked i Svenskt Näringslivs undersökning över kommunernas företagsklimat. Bäst betyg får Boden medan Pajala, Kiruna och Arvidsjaur kommuner fortfarande ligger strax under nivån för godtagbart företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Nya skatteförslag urholkar glesbygdsföretags konkurrensförmåga

SKATTER Sveriges miljöpolitik slår hårt mot gruvnäringen i norr och mot företag i glesbygden. Höjda skatter på diesel, kemikalier och höjd skatt på fossilabränslen i värmekraftverk får stora negativa effekter på bland annat svensk gruvindustris förutsättningar att konkurrera på den internationella marknaden. "Ta bara Finland som exempel. De har en helt annan skatt på tunga entreprenadmaskiner än vad vi har här i Sverige. Går det här förslaget igenom så är det drygt fem kronor billigare per liter att tanka tunga entreprenadmaskiner i Finland," säger Patrick Snell, vd på Snellsentreprenad AB.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Mer potatis i varje transport minskar klimatpåverkan

HÅLLBARHET Nya regler göra att potatisleverantören Outinens i Haparanda kan frakta mer potatis vid varje transport. Nu tillåts nämligen tyngre fordon på vägarna och det är bättre för miljön. Samtidigt minskar företaget sin användning av diesel med cirka 17000 liter per år.
NYHET Publicerad:

Optimism bland företagen i Norrbotten

KONJUNKTUR Toppen på är nådd och svensk konjunktur viker. Men trots det har näringslivet i Norrbotten en förhållandevis optimistisk syn på de kommande sex månaderna. Flera företag förväntas öka sin personalstyrka och produktions- och försäljningsvolymerna väntas stiga. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för Norrbotten för andra kvartalet.
NYHET Publicerad:

Så ska Haparanda förbättra företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Från att haft det bästa företagsklimatet i Norrland för tio år sedan, har Haparanda hamnat bland de sämsta kommunerna i Svenskt Näringslivs rankinglista för 2018. Snart är det dags för en ny ranking. Med ny näringslivsstrateg och nya arbetssätt har kommunen tagit ut riktlinjerna för ett bättre företagsklimat som ska visa sig i kommande mätningar.
NYHET Publicerad:

Nyföretagandet ger nytt hopp till Övertorneå

FÖRETAGSKLIMAT Övertorneå har aldrig varit bland de 200 bästa av landets 290 kommuner i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet som pågått under hela 2000-talet. Oftast har kommunen sladdat bland de 25 sämsta. Samtidigt rankas under 2018 nyföretagsamheten inom den bästa sjättedelen i landet. Den nye kommundirektören Peter Juntti har nu satt igång arbetet med att skapa ett bättre företagsklimat i kommunen. Fler företagsträffar och samverkan är vägen mot framtiden.