Överkalix satsar nytt på företagsklimatet

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Överkalix har under några år gått kräftgång i Svenskt Näringslivs rankinglista av kommuner med bästa företagsklimat. Men med ny näringslivsstrateg och ny kommunledning läggs fokus på företagsfrågor. En viktig del är ett närmare samarbete mellan kommun och företagare. Dessa initiativ bedömer kommunen ska ge resultat med förbättrad placering i kommande rankinglista över kommunernas företagsklimat.

 –  Fler och fler satsar på att starta eget för att kunna bo kvar här samtidigt som vi från kommunens sida satsar på att underlätta för dem som vill driva egen verksamhet, samverkan mellan kommun och näringslivet ska stärkas betydligt, säger Bo Häggroth som är ny näringslivsstrateg i Överkalix sedan drygt ett år tillbaka.

 –  Nu fortsätter vi satsningen via NyföretagarCentrum Nord ska kunna erbjuda kostnadsfri rådgivning till dem som funderar på att starta företag eller nyligen börjat med eget. Vi kör också after work, företagsfrukost, nyhetsbrev.

Trots att kommunen tappade 25 platser i Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet ser Bo Häggroth positivt utvecklingen i kommunen. Företagsklimatet är på agendan och nya insatser görs av den efter valet nya kommunledningen.

 –  Jag tror att vi snabbt ökar igen och klättrar uppåt. Det är en viktig signal till näringslivet att vi efter valet har fått en ny kommunledning med en tydlig egen majoritet. Det betyder att man vet att de beslut som fattas håller och att det inte sker plötsliga drastiska förändringar. Stabilitet är ju viktig för alla företagare.

 –  Vi tjänstemän på näringslivssidan har fått tydliga direktiv att jobba närmare företagen och vara lyhörda för deras önskemål och krav. Därför utarbetar vi nu för fullt en näringslivsgaranti som vi bollar med företagen så att de ska veta vad de kan vänta sig av kommunen. Och garantin blir också en signal till oss i förvaltningarna om vilka krav som ställs på oss från näringslivet och vad vi själva måste försöka leva upp till, säger Bo Häggroth.

I flera mätningar senaste åren har tjänstemännens attityder till företagande fått låga betyg i Överkalix. I år tappade de hela 59 placeringar till 209 i landet samtidigt som politikerna senaste åren har legat kring 100-nivån bland Sveriges 290 kommuner. Nu arbetar man för en attitydförändring.

 –  Nu ser vi över hela näringslivsservicen och jag tror också att näringslivsgarantin som utarbetas blir viktig när det gäller den här frågan.

Bo Häggroth har positiva erfarenheter från sin tid i Malmö av ett kompetensutvecklingsprojekt som han nu dragit igång även i Överkalix tillsammans med näringslivet.

 –  Vi hoppas mycket på det här samarbetet som långsiktigt kan ge positiva effekter. 13 företag i varierande storlekar har anmält sig till projektet och vi har en anställt en person enbart för att jobba fram anställdas kompetensprofiler.

År efter år i början av 2000-talet hade Överkalix det näst bästa företagsklimatet i Norrbotten, men år 2007 störtdök man 73 placeringar till 236 i landet. Man fortsatte sedan att backa och fick under ett par år till och med de allra sämsta resultaten i landet. Men för tre år sedan började en tydlig återhämtning och satsar nu långsiktigt.

Ett problem är att allmänhetens syn på företagande uppfattas som nästan sämst i landet och att man upplever att attityden till näringslivet blivit klart sämre även i skolan.

 – Vad vi som kommun kan göra för att få en attitydförbättring i det avseendet är att bättre förklara hur viktigt det är för välfärden i en kommun med ett väl fungerande och växande näringsliv. De skatteintäkter vi får därifrån är naturligtvis absolut nödvändiga för att klara kommunens uppgifter, något folk kanske inte alltid tänker på, säger Bo Häggroth.  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 i kristider

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps resultatet av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om företagsklimatet i kommunerna. I Norrbotten får Älvsbyn högst sammanfattande omdöme av företagen.
NYHET Publicerad:

Seger för ägare av fjällnära skog

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. Christian Rimpi som är allmänningsförvaltare på Jokkmokks allmänning menar att detta är en principiellt viktig seger för skogsägarna.
NYHET Publicerad:

Stor ekonomisk nedgång för företag i Norrbotten

KONJUNKTUREN Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport. "Siffrorna för Norrbottens län är oroväckande men inte förvånande. Det borde vara en väckarklocka att hela 37 procent av företagen befarar att de behöver säga upp anställda det kommande halvåret. Det är därför av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats för att minska att fler företag går under", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

EU:s grundprinciper måste värnas

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Coronakrisens effekter slår hårt mot norrbottniska företag

OROVÄCKANDE SIGNALER Coronakrisen påverkar många företag i Norrbotten. Bara 14 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 54 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

”Hela processen har behövts göras med en oerhörd hastighet”

CORONAKRISEN Kalix Tele24 som erbjuder svarsservice till privata såväl som offentliga kunder har fått arbeta hårt för att få verksamheten att leverera som förväntat under corona-krisen. Sekretessregler, sjukfrånvaro och ökade förväntningar på snabb kundhantering har tvingat bolagets ledning att jobba smart.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Norrbotten

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. "Vi nu ser på bred front att kommunerna förlänger betaltiden på sina fakturor eller ger företagen möjlighet att ansöka om förlängda betaltider. Vi ser också att flera kommuner kortar ner sina betaltider till leverantörer vilket också stärker likviditeten", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”Alla kan bli hjältar i denna svåra kris”

CORONA Många företag står inför allvarliga utmaningar som en följd av Corona/Covid-19. Pandemin leder till kraftig nedgång i efterfrågan för många branscher, vilket snabbt leder till likvida problem. Företagarna gör dock sitt yttersta för att klara sig igenom denna svåra tid och får stöd från sina kunder.
NYHET Publicerad:

Förslag till kommuner, regionen och länsstyrelsen i Norrbotten

CORONA I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Vi har skickat ut information till samtliga kommuner i Norrbotten, samt regionen och länsstyrelsen med förslag på åtgärder som kan vidtas för att mildra effekter på företagen av Corona/Covid-19.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Pajala

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner och nu har vi kommit till Pajala kommun. Pajala som ligger på sista plats (290) i rankningen 2019 av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Orättvisa förutsättningar för privat drivna verksamheter i Norrbotten

HOTAR VALFRIHETEN LOV-systemen i kommunerna och vårdvalet i regionerna bygger på att ökad konkurrens skapar högre kvalitet. Det skapar också en större valfrihet för fler människor. Om systemet ska fungera är det dock avgörande att privata och offentliga aktörer ges samma förutsättningar.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Arjeplog

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner. Först ut är Arjeplogs kommun.
NYHET Publicerad:

Utvecklingsprogram ska stärka företagsklimatet i Boden och Gällivare

FÖRETAGSKLIMAT Boden och Gällivare är två av ett fåtal utvalda kommuner som ska delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Programmet ska förbättra kommunernas tillgänglighet och service till företagare genom att fokusera på deras arbete kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning.
NYHET Publicerad:

Vårdmoms hotar omtyckt privat hälsocentral i Gällivare

SKATT Gällivare Hälsocentral har en verksamhet som är uppskattad och stabil, men en nyligen införd moms på inköp av vårdtjänster oroar. I värsta fall innebär det att hälsocentralen går back och får slå igen. "Vi klarade förra halvåret nätt och jämnt, men på lång sikt är det inte hållbart", säger Kirsten Hallman Pettersson.
NYHET Publicerad:

Brist på samsyn skapar osund konkurrens

TILLSTÅNDSPRÖVNING Länsstyrelserna i Sverige saknar samsyn inom tillståndsprövningen för exempelvis hantering och lagring av kemikalier och kemiska produkter något som företaget Wibax fått erfara. "Det är stora regionala skillnader inte minst i handläggningstiden som kan vara från 6 månader upp till fyra år", säger Magnus Sundström, vd Wibax Logistics.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.