Stefan Lindbäck, vd för familjeföretaget Lindbäcks bygg.

Lindbäcks Bygg: "Vi blir ett stabilare företag av fler kvinnor"

NYHET Publicerad

REKRYTERING Lindbäcks Byggs nya fabrik är klar. Det innebär mängder av nyanställningar och ledningen har beslutat att hälften av de som rekryteras till fabriken ska vara kvinnor. ”Målet har inte uppfyllts men vi är på god väg”, säger vd:n Stefan Lindbäck.

När Lindbäcks Byggs nya fabrik står färdig. Företaget räknar med tredubblad omsättning och det betyder att många nya medarbetare ska anställas.

Det byggföretaget Lindbäcks Bygg framför allt behöver är hjärnstyrka och för att hitta tillräckligt med skickliga killar och tjejer måste företaget se till att de fysiska förutsättningarna är de rätta för alla. Det förklarar vd:n Stefan Lindbäck.

Han berättar att man byggt produktionen så att exempelvis muskelkraft blir mindre avgörande.

Effekten blir att företaget lockar fler kvinnor och samtidigt att männen kan jobba kvar längre i byggbranschen eftersom det tar mindre även på deras kroppar.

– Vi har bestämt oss för att vi vill rekrytera fler kvinnor – då är det bara att göra det. Att prata om att ”det sitter i väggarna” är bara en klyscha som inte betyder något. Vi ska vara mycket bättre än så.

Men det kräver att arbetsgivaren tänker till, påpekar han. Att exempelvis annonser formuleras på ett sätt som är inbjudande och som tilltalar alla, utan att skriva ”gärna kvinnliga sökande” för Lindbäcks vill att det ska vara tydligt att alla kommer in på egna meriter. Det handlar också sådant som att se till att det finns omklädningsrum för kvinnor.

– Som kvinna ska det inte kännas som att man tillhör en särskild grupp. Ingen ska behöva fråga efter ett eget omklädningsrum, det ska finnas där från början. Liksom arbetskläder som passar kvinnliga former.

Sedan mars 2016 har företaget anställt 48 kvinnor både till kontoret och fabriken. Det är allt från förskolelärare och vårdpersonal till poliser och snabbköpsbiträden som har börjat i fabriken. Många ser det som en andra chans i livet att byta jobb.

– För oss är det egentligen inte jämställdheten i sig som är det viktigaste, utan hur vi som företag formulerar våra värderingar och principer, säger Stefan Lindbäck.

Det handlar om vilka visioner och strategiska mål som sätts upp, hur de nås, vilka utmaningar företaget satsar på och vad det betyder för medarbetarna, förklarar han.

– Vi blir ett stabilare och robustare företag av att få in fler kvinnor. I den gamla mansdominerade kulturen blir det för mycket ensidiga samtal i fikarummet och runt arbetsstationerna.

Genom att skapa en jämnare balans, på riktigt, tvingas alla tänka på ett annat sätt och bli mer ödmjuka, konstaterar han.

– Det blir en helt annan stämning. Men samtidigt vill vi inte anställa kvinnor som stämningshöjare, för det blir fel. Våra kunder är blandade och då måste vi också vara det.

Stefan Lindbäck berättar att beslutet att rekrytera 50–50 var enkelt att fatta, och det var lättare än han trodde att göra verkstad av det, trots att det finns de som är skeptiska till fler kvinnor. De vill ha det som det alltid har varit.

– Så säger de här personerna om det mesta när vi förändrar processer och arbetssätt. Det gäller inte bara när vi tar in fler kvinnor.

Det viktiga är att sätta förutsättningarna så att de tjejer som kommer in känner sig bekväma, påpekar Stefan Lindbäck.

– Den första kvinnan på en arbetsplats måste ha extra driv för att komma dit, men så fort det är fler är det ingen big deal varken för oss som arbetsgivare eller för den som anställs. ”Du är en schyst person – välkommen”.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Fokus på kravprofilen breddar Sodexos rekrytering

MÅNGFALD Rekrytering baserad på kompetens har lett till större mångfald och bättre business på Sodexo. ”Vi tittar noga på vad som verkligen krävs för ett visst jobb. Måste personen kunna svenska till exempel?”, säger Emma Tägt Kernan, hr- och rekryteringsansvarig.
NYHET Publicerad:

Kvinnor ökar dynamiken i bilfabriken

JÄMSTÄLLDHET I dag är nästan var tredje anställd på Volvo Cars fabrik i Göteborg kvinna. För knappt tre år sedan var det inte ens var femte. "Vi var helt snett ute när det gällde genusbalansen", säger Anu Lipponen, ansvarig för jämställdhet och mångfald.
NYHET Publicerad:

”Utlandsfödda ett otroligt kapital”

KOMPETENS En kartläggning av Liljas Personbilars rekryteringsbehov visade att något radikalt måste göras. Som ett led i det har företaget anställt ett antal nyanlända. ”Att det kommer hit så många med bra utbildning som vi kan anställa är en fantastisk möjlighet”, säger vd:n Mats Melander.
NYHET Publicerad:

Akut brist på bussförare

DEBATT Bristen på bussförare är stor. Förklaringen är pensionsavgångar och att för få har rätt körkortsbehörighet. ”Nu gäller det att vända trenden. Därför behövs det långsiktiga och offentliga satsningar i samarbete med branschen för att lösa situationen”, skriver Transportföretagen i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: "Det skär i själen varje gång vi får en uppsägning"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det saknas mer än 2 000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt vill se fler åtgärder från politiken för att kunna rekrytera fler medarbetare. "Utbildning är jättebra, men det behövs också andra insatser", säger vd Jörgen Rasmusson.
NYHET Publicerad:

Större trygghet får fler kvinnor att starta eget

ENTREPRENÖRSKAP Kvinnors företagande har inte ökat nämnvärt de senaste 35 åren. Det är synd för fler företagande kvinnor ökar mångfalden, ger ett mer varierat näringsliv och ökar Sveriges BNP, enligt entreprenörsprofessorn Carin Holmquist.
NYHET Publicerad:

"Mångfald hänger tätt ihop med meritokrati"

MÅNGFALD Det är full fart i säkerhetsbranschen och företagen brottas med att hitta personal. Nokas satsar på ökad mångfald, och nyckeln till att lyckas är att det inte finns informella vägar till makten och att det finns en öppenhet kring hur rekrytering går till, enligt hr-chefen Karl Sandberg.
NYHET Publicerad:

Boliden rekryterar på bred front

KOMPETENS Smältverket Boliden Rönnskär i Skelleftehamn står inför en stor utmaning. De närmaste åren går var fjärde medarbetare i pension, och det har fått företaget att tänka om och bredda sin rekrytering. Fokus ligger på cheferna.
NYHET Publicerad:

17-nätverket peppar kvinnor att expandera sina bolag

HALLÅ DÄR Lena Apler, Collectors grundare och styrelseordförande, och en av kvinnorna bakom 17-nätverket. Varför startade ni det här initiativet?
NYHET Publicerad:

Integration när den är som bäst

INTEGRATION På Borox International i Eneryda jobbar 70 personer med att producera slitstål till entreprenadmaskiner runt om i världen. Alexander Denes är platschef och berättar om företagets integrationstänk.
NYHET Publicerad:

”Bättre samarbete kan lösa företagens kompetensförsörjning”

DEBATT "Kompetensbrist och svårigheter att rekrytera är en av de största utmaningarna för svenska företag, många gånger med missade affärsmöjligheter som resultat. Bättre samarbete mellan näringslivet och universitet och högskolor är en nyckelfaktor för att lösa problemet", skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation och Emil Görnerup, forskningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Nätverk för kvinnor stärker it-studenter i Karlstad

HALLÅ DÄR Marie-Therese Christiansson, koordinator för nätverket ITQ och proprefekt för Handelshögskolan i Karlstad. Vad är ITQ?
NYHET Publicerad:

Praktik i toppklass lockar unga till teknikföretag

KOMPETENS Att bredda rekryteringsbasen är en utmaning för företag i norrländska Lycksele där lediga tjänster ofta inte har en enda sökande. Det konstaterar Elisabeth Nordström, vd på Lycksele Plåtprodukter som arbetar hårt för att få kvinnor och unga att inse att jobbet inte längre är smutsigt och tungt.
NYHET Publicerad:

Fem tips för att lyckas med rekryteringen

REKRYTERING Kampen om kompetensen hårdnar. I lägen där rekryterings- och konsultföretaget Placera Personal tidigare kunde presentera flera starka kandidater, handlar det idag om ett mindre urval, enligt företagets vd Elisabet Holmene.
NYHET Publicerad:

"Mångfald är en överlevnadsfråga"

STRATEGI Rekryteringen måste breddas för att lösa kommande kompetensbehov i välfärdsbranschen, enligt Rasmus Nerman, vd på Humana. ”Mångfald handlar inte bara om framgång utan om överlevnad”. Det är först när jämställdhet och mångfald blir en del av företagets DNA som det inte behövs några policys längre.
NYHET Publicerad:

”Utan konkurrenskraft ingen välfärd”

KONKURRENS Konkurrenskraftiga företag garanterar välfärden. Men varför är det ingen som diskuterar Sveriges globala konkurrenskraft? Det är en ödesfråga för framtiden, menade deltagarna när Svenskt Näringsliv inledde årets seminarier i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Sammanhållet lärlingssystem viktigt för konkurrenskraften

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kompetensförsörjningsfrågan påverkar svensk konkurrenskraft i allt högre grad. Det är den allra viktigaste frågan för Svenskt Näringsliv just nu, konstaterade Caroline af Ugglas, vice vd, vid ett seminarium. Svenskt Näringsliv arbetar för närvarande med principprogram för lärlingsutbildningar, som är tänkt att avhjälpa problemet.
NYHET Publicerad:

”Vården kan vara tyngre än att jobba på ett bygge”

HALLÅ DÄR Linn Gergi, snickare på JM. Du har med fem andra kvinnliga lärlingar dragit igång Snickarpodden. Vad är det för något?
NYHET Publicerad:

Tillväxt öppnar för större jämställdhet

STRATEGI Genom att arbeta teamorienterat, stärka kulturen och göra medvetna chefstillsättningar har företaget WSP ökat andelen kvinnor som rekryteras och som trivs och stannar. ”Det finns ingen quick fix för ökad jämställdhet – det handlar om träget arbete”, säger hr-chefen Maria Lindfelt.