Franklin Balanta till
Foto: Maria Eremo

Arbetet i sig skiljer sig inte nämnvärt mellan länderna, men här får Franklin Balanta ta mer ansvar. Något han i dag känner sig bekväm med.

Bucher Emhart Glass hittade kompetensen i Colombia

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING När orderingången ökade kraftigt och CNC-operatörer inte gick att hitta inom Sveriges gränser vände Bucher Emhart Glass blicken mot Colombia. I dag är tolv colombianer anställda i företaget.

Jenny Sjöström

Jenny Sjögren, HR Business Partner på Bucher Emhart Glass är glad över att företaget beslutade att anställa från Colombia.

Foto: Maria Eremo

– Alla teknikföretag märkte av högkonjunkturen under 2017 och vi behövde hitta lösningar för att säkerställa vår produktion, säger Jenny Sjögren, HR Business Partner.

Bucher Emhart Glass blickade mot verksamheter med liknande produktion och kompetensen de sökte fanns Colombia. En av dessa var CNC-operatören Franklin Balanta som började på företaget för ett år sedan.

– Jag ångrar inte att jag har flyttat hit och nästa år kommer min fru. Jobbet i sig skiljer sig inte speciellt mycket, det som är annorlunda är maskinerna och att man här i Sverige har större inflytande över processen. I Colombia är det en chef som säger åt dig exakt vad du ska göra. Jag var lite osäker i början med det ansvaret, men nu känns det bra, säger Franklin.

Det är inte på arbetsplatsen som de största utmaningarna har varit, berättar Jenny.

– Det handlar snarare om hela proceduren med Skatteverket, Migrationsverket och sådana saker som vi tar för givet med till exempel bankkonto och sjukvård. Det är även en del psykosociala aspekter att ta hänsyn till, inte allra minst omställningen med klimatet.

– Det var kallt när vi kom hit i april. Jag skulle säga att vädret faktiskt har varit den största utmaningen, säger Franklin.

Jenny menar att det är viktigt att komma ihåg att det är människor det handlar om, att det är utanför arbetstid som arbetsgivaren måste vara med och hjälpa till lite extra.

– Vi såg till att de fick läsa svenska två gånger i veckan efter arbetstid, det var ett krav vi hade. Det har fungerat jättebra. Språket är jätteviktigt för att lära känna varandra. Och det är viktigare för oss att finnas där i sociala stunder än när maskinen trasslar. Du måste tänka utanför jobbramarna.

Att hitta boende till alla nyanställda var inte heller enkelt ordnat, men tack vare Örebrobostäder har det löst sig smidigt ändå. Boende var en av alla punkter som företaget behövde ordna, likaså att köpa in cyklar och hjälmar till de nyanställda.

– Det är klart att det har varit en del kulturkrockar, men jag har faktiskt glömt det mesta nu när en tid har gått. Givetvis har det varit utmaningar, men det hade varit ett sämre val att inte kunna producera alls. Vi ångrar inte det här valet. Det har gett oss möjlighet att öka vår produktion.

När Franklin fick frågan om att komma till Sverige och arbeta trodde han att det först handlade om Schweiz.

– Men sedan läste jag på om Sverige och när jag fick veta att de allra flesta även pratar engelska så visste jag att det skulle gå bra. Svenskar är lite mer tystlåtna och inte lika öppna som oss, men när man väl lär känna er så är ni väldigt vänliga. Det är upp till mig att lära mig att komma in i samhället även om det ibland kan vara svårt att komma in i grupper.

Beslutet om att anställa colombianer har företaget inte ångrat. I dag är alla tolv tillsvidareanställda och Franklin har inga planer på att flytta härifrån.

Bucher Emhart Glass
  • Bucher Emhart Glass är världsledande tillverkare av automatiska glasformningsmaskiner för framställning av bland annat glasflaskor och glasburkar.
  • I Sverige finns företaget i Örebro och Sundsvall.
  • På Örebroverkstaden är man cirka 180 anställda.
Jennys tips till andra företag:
  • Erbjud kurs i svenska. Det är värt jättemycket och se till att de snabbt får den möjligheten.
  • Ta gärna reda på kulturella skillnader tidigt. Det kan handla om till exempel trafikregler eller sjukvård.
  • Finns där för dem när det trasslar i det sociala livet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv bjöd på företagsamresa i Sydnärke

FÖRETAGSKLIMAT Under fredagen den 17 maj såg Svenskt Näringsliv Örebro län till att företagare och politiker möttes under en företagsam resa. Den här gången stod Sydnärke på schemat och gruppen besökte Zinkgruvan Mining och Stjernsunds Gård.
NYHET Publicerad:

Stärk de små företagens möjligheter till handel inom EU

EU-VALET Hallå där Lotta Olsson, som kandiderar till Europaparlamentet för Moderaterna. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på EU:s förhållande till företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för Sveriges företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Tre guld till Wilma och WarM BUCKET UF

UNG FÖRETAGSAMHET Grattis Wilma Martinsson, entreprenören bakom WarM BUCKET UF, som tog med sig hela tre guldmedaljer från SM i Ung Företagsamhet 2019. Så här dagen efter - hur känns det?
NYHET Publicerad:

Wilmas UF-succé tar henne till SM och vidare

UNG FÖRETAGSAMHET Eftersom Wilma Martinssons UF-företag gjort succé är det ingen tvekan för henne att driva Warm Bucket vidare när UF-tiden är över. I början av maj är det SM för UF och Wilma kommer att vara på plats. "Det känns skönt att jag trodde på mig själv, när inte alla andra gjorde det. Det tänker jag ta med mig", säger Wilma.
NYHET Publicerad:

”Ska mina sju anställda bli utan jobb för att jag rehabiliteras?"

SJUKFRÅNVARO Företagaren och sotaren Peter Johansson bröt båda benen och har varit sjukskriven i 180 dagar. Nu får han inte längre någon sjukersättning från Försäkringskassan, utan uppmanas att söka nytt jobb. ”Ska mina sju anställda bli utan jobb för att jag rehabiliteras?” frågar han.
NYHET Publicerad:

Positivare än tidigare men det finns många orosmoln

KONJUNKTUR Produktivitetsutvecklingen fortsätter att vika nedåt och tillväxten bromsar in men läget är inte alls så allvarligt som Svenskt Näringsliv förutspådde i höstas. Det är en tillbakagång men inte så dramatiskt. Däremot finns en hel del risker att ta hänsyn till, säger Göran Grahn, en av rapportförfattarna till Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos vid en presentation på Bandi i Kumla.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Mitt bästa investeringstips

KOMMENTAR Svårigheten att hitta rätt kompentens finns i alla branscher och det är alla typer av kompetenser som är svåra att hitta. Det är i alla fall den signal jag får från många företagare. Svenskt Näringsliv gör regelbundet en omfattande rekryteringsenkät och enligt den tycks problemet öka.
NYHET Publicerad:

På dagen stod jag i talarstolen – på kvällen sålde jag gymkort

POLITIKER En mångsysslande företagare från Frövi sitter sedan några veckor i riksdagen. För Daniel Andersson har vägen inte varit spikrak trots att han började sitt yrkesliv på verkstadsgolvet. Genom åren har han även jobbat som lärarvikarie och nu tjänstledig från sitt jobb som fritidsledare på engelska skolan i Örebro, men en sak har varit med honom hela tiden - företaget.
NYHET Publicerad:

Regelverk ställer till det för nya entreprenörer

ENTREPRENÖRSKAP Nyföretagarcentrum hjälper personer som är i ett tidigt stadie i sitt företagande. En stor del av dem som får hjälp i Örebroregionen är födda utomlands och för många av dem ställer digitaliseringen – eller rättare sagt att de utestängs från digitaliseringen – till stora problem. I ett samhälle där allt mer blir digitalt är det ett stort handikapp att exempelvis inte kunna få ett bankkonto eller ett bank-id.
NYHET Publicerad:

Persson: "Största klyftan mellan dem som har jobb och dem som inte har det"

FÖRETAGSKLIMAT Regelkrångel, kompetensförsörjning och intregration av nyanlända var tre ämnen som diskuterades flitigt när Fredrik Persson, ordförande, mötte medlemsföretagare i Örebro. "Det pratas mycket om klyftor i Sverige men den största klyftan är mellan dem som har ett jobb och dem som inte har det", sa Fredrik Persson.
NYHET Publicerad:

Topp 50 målet för nya ledningen i Degerfors

FÖRETAGSKLIMAT Ett ytterligare lyft för det lokala företagsklimatet är ett mål för det nya styret i Degerfors. Kommunalråden Anna Nordqvist (M) och Johanna Svärd (S) är rörande överens om att målet måste vara att under den här mandatperioden medverka till att ge Degerfors en plats bland de 50 bästa av Sveriges 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking.  
NYHET Publicerad:

Örebroregionen har landets näst lägsta företagsamhet

FÖRETAGSAMHETEN Örebroregionen kan inte stoltsera med någon hög företagsamhet bland invånarna. Länet har rikets näst lägsta företagsamhet och två av kommunerna, Degerfors och Karlskoga är bland de tio kommuner med lägst företagsamhet i hela landet. Det visar Svenskt Näringslivs mätning av företagsamheten i landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Bucher Emhart Glass hittade kompetensen i Colombia

KOMPETENSFÖRSÖRJNING När orderingången ökade kraftigt och CNC-operatörer inte gick att hitta inom Sveriges gränser vände Bucher Emhart Glass blicken mot Colombia. I dag är tolv colombianer anställda i företaget.
NYHET Publicerad:

"Nu ska jag träffa så många näringslivsrepresentanter som möjligt"

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Karlskoga kommun är Tony Ring (m) ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur han ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

PowerUp får tjejer att söka sig in i mansdominerade branscher

UTBILDNING Tullängsgymnasiets ungdomsinformatör Sarah Wahlund hade ett mål, att samla skolans tjejer och kvinnlig personal under en kväll fylld av inspiration. Ett projekt som tidigare år har genomförts, men som i år hade starkt fokus på kvinnligt ledarskap och att främja kvinnliga initiativ i organisationer. Projektet heter PowerUp, med syfte att skapa en gemenskap och stärka varandra på skolan.
NYHET Publicerad:

Vi som kommun måste lyssna

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Askersunds kommun är Caroline Dieker (m), ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur hon ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

CSR-konsulten hjälper företag att arbeta mer hållbart

UTBILDNING Att företag och samhället verkar hållbart och hittar strategier för att den hållbara utvecklingen går framåt är oerhört viktigt, men också komplext. Detta är något som Thoren Buisness school med bland annat Per Varga och David Karlström i spetsen arbetar kreativt och värdeskapande med. De såg komplexiteten som en möjlighet för dem att samverka mellan olika kurser på gymnasiet. Resultatet blev projektet CSR-konsulten.
NYHET Publicerad:

Att identifiera problem och ta tag i dem

KOMMENTAR Nyligen var jag med på ett möte om företagsklimatet i Laxå. I all enkelhet träffades ett dussintal personer runt ett bord för att prata om förutsättningarna för företagande. Mötet, eller egentligen mötena då det möte jag var på bara var ett i en lång rad, tillkom på initiativ av kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson.