En möjlighet i världsklass – tack för den, Ung Företagsamhet!

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Att få driva ett företag vid sidan av studerandet under sista året på gymnasiet är en fantastisk chans. På alla sätt och vis. Det blir som att få se en stor sida av arbetslivet och få prova på att vara en del av det, utan att för den delen riskera att hamna snett. Att uppleva både framgångar, motgångar och få jobba med att starta upp något eget är viktigt, roligt och betydelsefullt inför framtiden. Bara att tacka Ung Företagsamhet för det.

1799922_1489727247958372_6416214496809399510_o

David Flatbacke-Karlsson, Talangfabriken UF

Nyss 18 år fyllda. Mitt uppe i det tredje och sista gymnasieåret på Samhällsprogrammet, med inriktning beteendevetenskap, på Thoren Business School i Örebro. Att då serveras möjligheten att driva ett eget företag av Ung Företagsamhet under hela 2014-2015 gjorde mig oerhört glad.

Det är något helt annat mot vanlig undervisning i skolan, och i och med UF-konceptet får ungdomar, som jag själv, chansen att skissa på en idé, utveckla sin produkt/tjänst och sedan göra slag i saken och börja visa upp sig, sälja densamma och försöka göra en inkomst. Allt detta utan att riskera att det ska gå utför ekonomiskt, utan det är fria tyglar under ansvar som gäller. Mycket bra för en kreatör, med aktiv hjärna och lika många idéer och tankar som Sverige har invånare.

Entreprenörskap är förstås den största beståndsdelen av UF, och när det inte finns någon press utifrån att leverera ekonomiska resultat så öppnas ju dörrarna för att tänka utanför boxen ytterligare. Sinnena utvecklas, och det psykiska måendet blir bättre när spelplanen är öppen, fri och möjlig att förändra.

Sedan är ansvaret stort. Väldigt stort. Om en person vill ha med sig lärdomar i dess olika form, och kanske även någon form av pengar, måste företaget vara välskött, organiserat och ha tydliga och uppsatta mål. Att lärarna är bra, engagerade och öppna för kreativ undervisning – vilket jag glatt kan säga verkligen är fallet på Thoren Business School – är något som underlättar, och det gäller att dra åt samma håll i företagsgruppen och vilja någorlunda samma sak, samtidigt som man utnyttjar varandras styrkor och anpassar upplägget efter respektive medlems kunskaper. Det är en utmaning i sig, att ta fram de bästa sidorna av varje individ och hitta en dynamik som fungerar i större grupp.

Samarbete

Just den punkten har jag lärt mig mycket om. Ibland är det svårt, oavsett hur mycket man uppskattar sin kollega i företaget, att samsas och komma till beslut som alla inblandade är nöjda med, och därför är det bra att få prova på att tänka och jobba i olika riktningar. Mitt företag sysslar med rekrytering, en väldigt hård bransch att slå sig in i, och vi har gått på ett par nitar under UF-årets gång, när folk inte riktigt nappat på vår idé och när vi inte lyckats sälja i önskad utsträckning.

Men erfarenheten av att stå på mässtillfällen, vara ute och träffa Örebro läns mest ansedda företagare på BNI-möten och få boka möten med intressanta personer gör upplevelsen som sådan ovärderlig. När personer berömmer oss och vill höras av och boka in en lunch, ett möte eller bara höra mer om vilka vi är.

Att få prova på att marknadsföra sig, göra hemsidor och bjudas på bra gratis föreläsningar. Det hade inte gått om det inte vore för vad Ung Företagsamhet vill se ungdomar uppnå, och att Talangfabriken UF har hundra gånger mer potential än vad samtliga fått se hittills är en helt annan femma.

Förtroende

Framför allt är det en punkt som vi unga, ambitiösa, driftiga och talangfulla ungdomar uppskattar. Det är precis vad UF ger till de som studerar, och en inkörsport till den så snåriga, tuffa och ibland rent ut sagt orättvisa arbetsmarknaden ställs på vid glänt.

De som jobbar inom organisationen, i alla fall i Örebroregionen, tror stenhårt på att vi kan lyckas med det vi tar oss för och är inte främmande för att diskutera idéer med oss och dyka upp och informera på lektionstid under entreprenörskapskurserna.

Kvalitet

Jag är övertygad om att jag kommer att ha hur många nya erfarenheter som helst med mig när UF-året sedan är slut. Trots att flera månader återstår innan dess att det är dags att avveckla företagsformen, känner jag redan att jag är en annan person än jag var under sommaren 2014. Men där är vi inte på långa vägar ännu, och därför rekommenderar jag alla att besöka den regionala mässan på Conventum måndagen den 9 mars. Där kommer nya stjärnor att tändas, prestigefyllda tävlingar att avgöras och mängder med drivna och lovande unga människor kommer att visa upp intressanta, innovativa och roliga produkter, varor och tjänster.
 

David Flatbacke-Karlsson
Talangfabriken UF

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.