Anneli Rådesjö driver restaurang och cateringföretaget Labbsand utanför Karlskoga ihop med sin man. Tillsammans har paret drivit Labbsand sedan 1993 på olika platser och anpassat verksamheten efter hur samhället har utvecklats och hur vindarna har blåst. Anneli har under coronakrisen fått vara kreativ med företagandet men tycker att krisen hanterats bra. ”Många inser nog att det här inte är något som bara går över och att det därför är viktigt att stötta företagandet, går företag i konkurs kommer det slå oerhört hårt mot samhället.” säger Anneli Rådesjö. Labbsand är också medlemmar i bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.
Du driver ditt företag tillsammans med din man - vad är det roligast med företagandet?
– Min man Micke är en jätteduktig kock och styr i köket medan jag sköter service, bokningar och allt det administrativa. Det är så mycket som är roligt med att driva Labbsand, för det första tycker jag väldigt mycket om mat och att kombinera mat med bra service och driva ett ställe där folk ska trivas tycker jag är fantastiskt roligt. Sedan tycker jag det är fantastiskt kul med omväxlingen som kommer med att driva företag!
Vad har varit tyngst som företagare under coronakrisen?
– I början kändes det som en chock och en käftsmäll framförallt för oss som driver en verksamhet som anordnar konferenser och bröllop. På bara några dagar i mars så kom det in flera avbokningar, alla bröllopsbokningar försvann och det var såklart tungt för oss och ledde till en enorm osäkerhet för vår verksamhet. Vi har haft förmånen att inte behöva säga upp våra anställda när det varit som värst vilket vi är glada för, men sedan är corona heller inte över och som företagare lever man fortfarande med oron och osäkerheten.
Hur har det förändrat ert företagande?
– I våras arbetade vi väldigt mycket med catering och gäster kom hit och hämtade mat istället. Vi har försökt att göra det bästa av situationen och ta vårt ansvar som företagare. Jag har arbetat med ett måttband runt halsen sedan i våras, på Labbsand har det varit viktigt för oss att förhindra smittspridningen och att inte tänja på gränserna gällande restriktionerna. Vi har varit väldigt noga med att inte ha för många människor hos oss samtidigt.
Hur tycker du svenska politiker hanterat krisen?
– Jag tycker att alla har kontrat krisen väldigt bra och arbetat för att det ska bli det bästa för företagen, många inser nog att det här inte är något som bara går över och att det därför är viktigt att stötta företagandet, går företag i konkurs kommer det slå oerhört hårt mot samhället. Jag tycker Karlskoga kommun har arbetat väldigt bra, de har varit lyhörda och tänkt på oss företagare och jag hoppas politikerna förstår att stöd för företagen måste fortsätta då coronapandemin inte är över ännu.
Vilken nytta ser du att svenskt näringsliv gör?
– För oss gör Svenskt Näringsliv en oerhörd nytta. De bedriver inte bara frågor kopplat till corona utan också frågor i allmänhet som hjälpt oss som företagare. Vi hade ett oerhört stöd av Svenskt Näringsliv i frågan om momsen skulle höjas från 12 % till 25 % på mat vilket hade påverkat vår verksamhet mycket, att den frågan inte drevs igenom har vi Svenskt Näringsliv att tacka för.