Vd Joakim Lindquist och marknadschef Jörgen Vegraeus
Foto: Maria Eremo

Vd Joakim Lindquist och marknadschef Jörgen Vegraeus

Full fart på tillväxtföretaget Telliq

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Arboga- och Örebrobaserade Telliq har växt snabbt senaste åren och tillväxtresan fortsätter. Nu gäller det för företaget att hitta fler nyfikna medarbetare för sin fortsatta utveckling över hela världen. "Det är världens drag här med puls hela tiden", säger Jörgen Vegraeus, marknadschef.

det Joakim Lindquist som har en dragning för en del av gänget.
Foto: Maria Eremo

Det är en familjär känsla på företaget och varje vecka har man till exempel fredagsfrukost tillsammans hela styrkan. Här är det Joakim Lindquist som har en dragning för en del av gänget.

Ett världsföretag med 55 anställda och dessutom med 15 medarbetare utanför Sverige. På tre våningar i det röda anrika tegelhuset på Glasbruksgatan i Arboga huserar Telliq och det är på denna adress som hela kedjan finns, från utveckling och testkörning, till sälj, marknad och till paketering ut till slutkund. Det är inspirerande att se att hela ledet finns i huset och antalet kvadratmeter är många. Dock tror inte Telliq att de flesta Arbogaborna vet om företagets existens.

– Det är en utmaning för oss att få människor att hitta oss, vi har varit dåliga på att beskriva vår teknikhöjd och många gånger tror jag inte att folk förstår vår kompetens och kunskap om modern teknik, säger vd Joakim Lindquist.

Telliq startade i sin nuvarande kostym 2002 och året därpå fick man Atlas Copco, i dag Epiroc, som kund. Det har från start handlat om uppkopplade saker där Telliq:s hård- och mjukvara finns på och i maskiner runt om i hela världen.

– Det som vi är unika med är att vi har både mjuk- och hårdvara. Vi skapar lösningar och levererar bägge delar på våra plattformar, berättar Joakim.

Telliq4
Foto: Maria Eremo

Så här kan hårdvaran från Telliq se ut. Storlek, utseende och kapacitet förändras utifrån produktens syfte.

Uppkopplade saker är kanske en luddig beskrivning, men för Telliq handlar det i första hand om företag där fordon, maskiner och anläggningar är en viktig del av verksamheten.

– Och som förstår värdet av att utnyttja modern teknik och nytänkande i vardagen. Vi har kundnära tjänster med stor kundnytta och vårt system pratar med alla system.

Halva styrkan i företaget är ingenjörer medan andra halvan utgörs av sälj och marknad. För tre år sedan öppnade man även ett kontor i Örebro där flera av de anställda också bor.

– Vi tror stenhårt på flexibilitet och har därför även ett litet kontor i Stockholm. Vi är väldigt digitala och allt finns i molnet. Sedan i februari i år har vi även en fast anställd på vårt kontor i Holland, säger Joakim.

Även om trenden med ”Internet of things”, alltså uppkopplade saker, utvecklas snabbt har Telliq fortsatt fokus på just fordon och maskiner. Man har dubblat antalet anställda de senaste fem åren och tror att minst tio personer till behöver anställas under det närmsta året.

– Det gäller produktutveckling, webben, system och sälj. Vår stora utmaning är att hitta rätt personal, det är svårt att få tag på bra utvecklare. Dessutom är mjuka världen och familjekänsla superviktigt för oss, alla medarbetare ska känna att de är med i teamet, säger Joakim.

Telliq:s produkter lockar många och företagets placering i Mälardalen öppnar enkelt för pendlare från alla väderstreck.

– Det är bra kommunikationer och vi har även anställda som har flyttat hit, säger Joakim.

– Vi har cirka 50 000 uppkopplade runt om i hela världen, från till exempel Alaska till Sydamerika, Asien och Europa och det lockar, säger Jörgen.

Nu laddar man för att anställa och ta emot ansökningar till både utveckling och sälj.

– För att arbeta här måsta man gilla förändringar för det är full gas framåt även om inte alla rutiner sitter till 100 procent så jobbar vi med att ständigt utveckla oss och och våra kunder. Men vi är ett unikt företag som särskiljer oss från andra på marknaden, säger Joakim.

– Vår kompetens är helheten i lösningen med mjukvara, hårvara, webb, appar och att vi har säljare och kundtjänst så nära varandra gör att vi snabbt kan lösa problem, det gör oss konkurrenskraftiga på marknaden, säger Jörgen.

Nu tänker Telliq fortsätta växa med 25 procent varje år och de två stora utmaningarna kommande tid är att bibehålla tillväxttakten, men också att skapa mer fusion i produktutvecklingen.

– Vi står inför en förändring där vi skulle kunna dubbla antalet enheter runt om i världen. Det visar att vi har en enorm kompetens, säger Joakim.

Fakta Telliq
  • Placeringsort: Huvudkontor i Arboga, finns även i Holland, samt utvecklingsavdelningar i Ryssland och Bulgarien.
  • Gör: Säljer tjänster och lösningar, som ger beslutsstöd, förenklar vardagen och ökar lönsamheten till företag där fordon, maskiner och anläggningar utgör en viktig del av verksamheten.
  • Antal enheter: I dagsläget cirka 50 000 enheter runt om i världen med stora kunder som Epiroc och företaget Kalmar.
  • Produkter: Telliq:s produkter kan hittas i allt från personbilen till hjullastaren i gruvan till gatubelysningen i din hemstad.
  • Antal användare: Över 4000 företag har tjänster så som elektroniska körjournaler, positionering, ledningssystem, arbetsorderhantering och produktionsuppföljning från Telliq i sina verksamheter.
  • Omsättning: 85 miljoner kronor.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vi som kommun måste lyssna

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Askersunds kommun är Caroline Dieker (m), ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur hon ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

Med bussen in i framtiden

TRANSPORT Det kommer att krävas tusentals nya bussförare i framtiden, trots utveckling mot självkörande bussar. Det menar Anna Grönlund, vice vd på Sveriges Bussföretag, ett förbund inom Transportföretagen. Organisationen beslutade 2016 att genomföra en framtidsstudie. Resultatet är rapporten ”Vår väg vidare” som analyserar bussens framtid till 2030.
NYHET Publicerad:

Delegering, tillit och tydlighet är ledord i Annelis ledarskap

HALLÅ DÄR Anneli Angeling, VD på Frontit, som nyligen utsågs till årets VD, i kategorin medelstora företag! Varför tror du att du vann? Vilka är dina bästa egenskaper som ledare?
NYHET Publicerad:

Skatten på sjukvårdsförsäkringar bör slopas

GÄSTKRÖNIKA "Politiker som säger sig vilja minska sjuktalen och belöna arbetsgivare som tar hälsoansvar borde visa det i handling. Oavsett vilka partier som bildar regering så finns det en majoritet i riksdagen som säger sig vilja avskaffa förmånsbeskattningen. Kommande regering borde ta tillfället i akt och slopa förmånsbeskattningen så snart som möjligt." Det skriver Adam Rydström vid tankesmedjan Den Nya Välfärden i denna gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Nya kompetenskrav i transportbranschen

GÄSTKRÖNIKA Tjänsterna i transportsektorn kommer inte att bli färre, men de kommer att förändras. Det är en av slutsatserna i rapporten ”Kompetensförsörjning när transportsektorn digitaliseras”, som här sammanfattas av Transportföretagens Shashika Sellgren.
NYHET Publicerad:

CSR-konsulten hjälper företag att arbeta mer hållbart

UTBILDNING Att företag och samhället verkar hållbart och hittar strategier för att den hållbara utvecklingen går framåt är oerhört viktigt, men också komplext. Detta är något som Thoren Buisness school med bland annat Per Varga och David Karlström i spetsen arbetar kreativt och värdeskapande med. De såg komplexiteten som en möjlighet för dem att samverka mellan olika kurser på gymnasiet. Resultatet blev projektet CSR-konsulten.
NYHET Publicerad:

Att identifiera problem och ta tag i dem

KOMMENTAR Nyligen var jag med på ett möte om företagsklimatet i Laxå. I all enkelhet träffades ett dussintal personer runt ett bord för att prata om förutsättningarna för företagande. Mötet, eller egentligen mötena då det möte jag var på bara var ett i en lång rad, tillkom på initiativ av kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson.
NYHET Publicerad:

Hållbarhetsentreprenörer vinnare av Årets Affärsplan

"Det känns fantastiskt att få ett erkännande och att folk tror och bryr sig om det vi gör, vi gör skillnad för havet", säger Dennis Koss som tillsammans med Lukas Jhulher driver UF-företaget CleanSea UF och som tilldelats utmärkelsen Årets Affärsplan.
NYHET Publicerad:

Mentorer och reformer behövs för unga företagare

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet i Västmanland slår rekord på rekord. Sedan 2016 har antalet elever som driver UF-företag ökat lavinartat. Och i takt med att det blir allt fler UF-elever ökar också behovet av fler företag som kan engagera sig som partners och mentorer, berättar Johan Eliases, regionchef på Ung Företagsamhet i Västmanland.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs VD besökte Västerås

FÖRETAGSKLIMAT Förbättrad kompetensförsörjning, ökad flexibilitet på arbetsmarknaden och ökad rättssäkerhet i tillståndsgivning och tillsyn av regelefterlevnad, tre områden som Svenskt Näringslivs nye vd Jan-Olof Jacke kommer att ha som huvudfokus. Även behovet av tryggad energiförsörjning, bättre förutsättningar för unga entreprenörer och EU:s betydelse för exporten är aktuella frågor han vill lyfta högre upp på agendan. Nyligen träffade ett tjugotal västmanländska företag över en långlunch för att diskutera dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Import från Kina ger export till Europa

EXPORT I 20 års tid har Örebroföretaget Lagermetall haft framgångsrikt samarbete med affärspartners i Kina. Vd Christer Hellström har med åren lärt sig vad som är ett vinnande koncept: "Det handlar om att alltid skapa goda relationer. Du måste ha respekt och vara lyhörd."
NYHET Publicerad:

Här är utlandsfödda och funktionshindrade välkomna

INTEGRATION Distriktssköterskegruppen Q-ra i Västerås anställer utlandsfödda och personer med funktionshinder. Med vissa individuella anpassningar gör de ett riktigt bra jobb, enligt vd:n Mansour Nozhatzadeh. ”De utstrålar en enorm stolthet när de arbetar”, säger han.
NYHET Publicerad:

Välj med hjärta och hjärna

KOMMENTAR I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år. Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Gasellföretagen i Västmanland efterlyser lägre arbetsgivaravgifter

ENTREPRENÖRSKAP Sänkta arbetsgivaravgifter står högt på den näringspolitiska önskelistan bland Gasellföretagen i Västmanland. Mia Hultgren på TBO Haglinds menar att arbetsgivaravgifterna är en påfrestande börda som gör att många småföretag tvekar inför nyanställningar. Andreas Allöv på Xtream Clean vill ha någon form av rabatt på arbetsgivaravgifterna för nyanställda som är under upplärning på företaget.
NYHET Publicerad:

Tillväxten saktar in

KONJUNKTUR Högkonjunkturen som Sverige befunnit sig i sedan 2016 har enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos på väg in sluttampen. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

Höga skatter drabbar landsbygdsföretag

FÖRETAGSKLIMAT Söderstens åkeri och verkstad sysselsätter 17 personer på landsbygden i Skinnskattebergs kommun. Men som transportföretag på landsbygden är de höga skatterna och avgifterna ett hinder för fortsatt utveckling. "Företagen måste ges utrymme att kunna frodas, utan att kvävas av för mycket bördor i form av regler och skatter. Det är receptet för en levande landsbygd", menar Göran Södersten, vd på företaget.
NYHET Publicerad:

Lär av dem som lyckats skapa ett bra företagsklimat

KOMMENTAR Under året har jag varit med i många diskussioner om företagsklimatet runt om i regionen. Det är glädjande att allt fler är intresserade av att vara med i den resa mot ett bättre företagsklimat som pågår på många håll.
NYHET Publicerad:

Fuskarna kommer undan i transportbranschen

RÄTTSVÄSENDET På Söderstens åkeri är de besvikna på hur svenskt rättsväsende hanterar transportnäringen. Ägarfamiljen Södersten menar att vi i Sverige har en alltför rigid hantering av lagstiftningen gällande exempelvis kör- och vilotider samt att man inte kommer åt de verkliga problemen. "Nu gör man alla till brottslingar. Man borde i stället titta efter systematik och uppsåt. Det är de som kör dygnet runt som borde hållas efter, att vi åker på stora böter för sådana småsaker är rena dumheter", säger Bengt Södersten.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.