Vd Joakim Lindquist och marknadschef Jörgen Vegraeus
Foto: Maria Eremo

Vd Joakim Lindquist och marknadschef Jörgen Vegraeus

Full fart på tillväxtföretaget Telliq

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Arboga- och Örebrobaserade Telliq har växt snabbt senaste åren och tillväxtresan fortsätter. Nu gäller det för företaget att hitta fler nyfikna medarbetare för sin fortsatta utveckling över hela världen. "Det är världens drag här med puls hela tiden", säger Jörgen Vegraeus, marknadschef.

det Joakim Lindquist som har en dragning för en del av gänget.
Foto: Maria Eremo

Det är en familjär känsla på företaget och varje vecka har man till exempel fredagsfrukost tillsammans hela styrkan. Här är det Joakim Lindquist som har en dragning för en del av gänget.

Ett världsföretag med 55 anställda och dessutom med 15 medarbetare utanför Sverige. På tre våningar i det röda anrika tegelhuset på Glasbruksgatan i Arboga huserar Telliq och det är på denna adress som hela kedjan finns, från utveckling och testkörning, till sälj, marknad och till paketering ut till slutkund. Det är inspirerande att se att hela ledet finns i huset och antalet kvadratmeter är många. Dock tror inte Telliq att de flesta Arbogaborna vet om företagets existens.

– Det är en utmaning för oss att få människor att hitta oss, vi har varit dåliga på att beskriva vår teknikhöjd och många gånger tror jag inte att folk förstår vår kompetens och kunskap om modern teknik, säger vd Joakim Lindquist.

Telliq startade i sin nuvarande kostym 2002 och året därpå fick man Atlas Copco, i dag Epiroc, som kund. Det har från start handlat om uppkopplade saker där Telliq:s hård- och mjukvara finns på och i maskiner runt om i hela världen.

– Det som vi är unika med är att vi har både mjuk- och hårdvara. Vi skapar lösningar och levererar bägge delar på våra plattformar, berättar Joakim.

Telliq4
Foto: Maria Eremo

Så här kan hårdvaran från Telliq se ut. Storlek, utseende och kapacitet förändras utifrån produktens syfte.

Uppkopplade saker är kanske en luddig beskrivning, men för Telliq handlar det i första hand om företag där fordon, maskiner och anläggningar är en viktig del av verksamheten.

– Och som förstår värdet av att utnyttja modern teknik och nytänkande i vardagen. Vi har kundnära tjänster med stor kundnytta och vårt system pratar med alla system.

Halva styrkan i företaget är ingenjörer medan andra halvan utgörs av sälj och marknad. För tre år sedan öppnade man även ett kontor i Örebro där flera av de anställda också bor.

– Vi tror stenhårt på flexibilitet och har därför även ett litet kontor i Stockholm. Vi är väldigt digitala och allt finns i molnet. Sedan i februari i år har vi även en fast anställd på vårt kontor i Holland, säger Joakim.

Även om trenden med ”Internet of things”, alltså uppkopplade saker, utvecklas snabbt har Telliq fortsatt fokus på just fordon och maskiner. Man har dubblat antalet anställda de senaste fem åren och tror att minst tio personer till behöver anställas under det närmsta året.

– Det gäller produktutveckling, webben, system och sälj. Vår stora utmaning är att hitta rätt personal, det är svårt att få tag på bra utvecklare. Dessutom är mjuka världen och familjekänsla superviktigt för oss, alla medarbetare ska känna att de är med i teamet, säger Joakim.

Telliq:s produkter lockar många och företagets placering i Mälardalen öppnar enkelt för pendlare från alla väderstreck.

– Det är bra kommunikationer och vi har även anställda som har flyttat hit, säger Joakim.

– Vi har cirka 50 000 uppkopplade runt om i hela världen, från till exempel Alaska till Sydamerika, Asien och Europa och det lockar, säger Jörgen.

Nu laddar man för att anställa och ta emot ansökningar till både utveckling och sälj.

– För att arbeta här måsta man gilla förändringar för det är full gas framåt även om inte alla rutiner sitter till 100 procent så jobbar vi med att ständigt utveckla oss och och våra kunder. Men vi är ett unikt företag som särskiljer oss från andra på marknaden, säger Joakim.

– Vår kompetens är helheten i lösningen med mjukvara, hårvara, webb, appar och att vi har säljare och kundtjänst så nära varandra gör att vi snabbt kan lösa problem, det gör oss konkurrenskraftiga på marknaden, säger Jörgen.

Nu tänker Telliq fortsätta växa med 25 procent varje år och de två stora utmaningarna kommande tid är att bibehålla tillväxttakten, men också att skapa mer fusion i produktutvecklingen.

– Vi står inför en förändring där vi skulle kunna dubbla antalet enheter runt om i världen. Det visar att vi har en enorm kompetens, säger Joakim.

Fakta Telliq
  • Placeringsort: Huvudkontor i Arboga, finns även i Holland, samt utvecklingsavdelningar i Ryssland och Bulgarien.
  • Gör: Säljer tjänster och lösningar, som ger beslutsstöd, förenklar vardagen och ökar lönsamheten till företag där fordon, maskiner och anläggningar utgör en viktig del av verksamheten.
  • Antal enheter: I dagsläget cirka 50 000 enheter runt om i världen med stora kunder som Epiroc och företaget Kalmar.
  • Produkter: Telliq:s produkter kan hittas i allt från personbilen till hjullastaren i gruvan till gatubelysningen i din hemstad.
  • Antal användare: Över 4000 företag har tjänster så som elektroniska körjournaler, positionering, ledningssystem, arbetsorderhantering och produktionsuppföljning från Telliq i sina verksamheter.
  • Omsättning: 85 miljoner kronor.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Försämrade reseavdrag och annan tokig klimatpolitik

KOMMENTAR Sveriges nuvarande klimatpolitik kommer att leda till produktionsminskningar i många branscher och samtidigt mycket liten effekt på de globala utsläppen, enligt flera expertinstanser. Det är dags för en klokare klimatpolitik, anser Tony Gunnarsson, projektledare på Svenskt Näringsliv i Västmanland.
NYHET Publicerad:

Unga som sommarjobbar är framtiden inom handeln

SOMMARJOBB För många företag har sommaren inneburit en hektisk period med mycket att göra. Till hjälp har de haft sommarjobbare för att klara av det ökade trycket. Antalet anställningar i Sverige för personer i åldrarna 15 till 24 ökar med 96 000 under sommaren, enligt siffror från AKU. "De flesta som jobbar hos oss stannar oftast kvar och jobbar extra under helger och lov", säger Jonas Fjäll, platschef på Ikea Västerås.
NYHET Publicerad:

Yrkeslandslaget lockar fler till yrkesförberedande utbildningar

WORLDSKILLS I augusti åker två västmanlänningar, Anna Widholm från Aspa och Filip Sandgren från Västerås, till Kazan i Ryssland för att tävla i Yrkes-VM. ”Det känns väldigt häftigt att få tävla med det svenska yrkeslandslaget. Jag har lagt ner så mycket tid och övning inför Yrkes-VM och jag ser fram emot att visa vad jag går för”, säger Filip Sandgren, plattsättare.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMATARBETE Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Sedan några år tillbaka har näringslivets klimatarbete intensifierats ytterligare. Det arbetas aktivt med utveckling av nya tekniker, fossilfria bränslen, utsläppsfria processer i industrin samt nya tjänster och produkter som hjälper konsumenter att minska sina klimatavtryck, villket är mycket positivt och något som måste bejakas och stöttas. Det skriver Linda Flink, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Sjunkande antal varumärkesansökningar från Västmanland

PATENT Företag i Västmanland söker i mindre utsträckning om nationella varumärken, enligt statistiken från Patent- och registreringsverket för 2018. Under 2017 gjordes 130 varumärkesansökningar från Västmanland, men under 2018 hade detta sjunkit till enbart 105.
NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Ungas inträde på arbetsmarknaden

ARBETSMARKNAD Som ett resultat av Januariöverenskommelsen sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år från och med den första augusti i år, för att 1 januari 2020 slopas helt. Åtgärder i syfte att sänka företagens kostnader är bra, men generella sänkningar vore bättre än särlösningar, anser Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Var tredje butik drabbats av stölder senaste veckan

KOMMENTAR Fyra av tio företagare har utsatts för brott rapporterar VLT (27/6) med hänvisning till en Novusundersökning. Och vanligast är inbrott, stöld och bedrägeri. Att tryggheten för företagare minskar styrks av flera undersökningar.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbare får erfarenhet hos McDonalds

SOMMARJOBB ”Besöksnäringen hos oss ökar med ungefär 20-30% under juni-augusti, och att anställa sommarjobbare är ett väldigt bra sätt för oss att klara av detta”, säger Patrik Forsman som driver tre McDonaldsrestauranger i Karlskoga, Brändåsen och Hedemora.
NYHET Publicerad:

Industrin i Västmanland står för tre av tio jobb

SYSSELSÄTTNING Västmanlands industri står för tre av tio jobb i länet. Dessutom står sektorn för 45 procent av det totala förädlingsvärdet i Västmanland. Det är den näst högsta andelen i landet efter Jönköpings län, och visar att industrin fortfarande är av avgörande betydelse för länet, berättar Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Emax Sverige 2019 tar Andreas och Sixten till Kenya

Emax Sverige 2019 är nu avklarat, unga entreprenörer från hela Sverige har under intensiva dagar varit på plats på Chalmers i Göteborg för att få ta del av inspirerande möten, tävlingar och föreläsningar. Deltagarna har tävlat i olika lagkonstellationer och har därmed samlat poäng i lag och individuellt. Två av de som stod högst upp på prispallen kommer från Örebro Län.
NYHET Publicerad:

Självkörande fordon är inte lösningen

KOMPETENFÖRSÖRJNING Näringslivet i Västmanland kan påverkas om transportnäringens rekryteringsbehov inte tas på allvar. Automatisering är inte lösningen varken på kort eller på lång sikt. Det menar Caj Luoma, som är chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.
NYHET Publicerad:

Emax boostar unga entreprenörer till Kenya

EMAX SVERIGE Den 16-20 juni intar 110 av landets främsta unga entreprenörer i åldrarna 18-20 år återigen Chalmers, Lindholmen i Göteborg. Sedan starten 2002 har 3 000 deltagare fått chansen att delta under intensiva och inspirerande dagar mixat med föreläsningar, sociala aktiviter, teambildning, workshops, nätverkande och olika tävlingsmoment. Emax-veckan driftas med hjälp av volontärpersonal, som många gånger har varit deltagare tidigare. Sedan 2012 körs även Emax Norge årligen.
NYHET Publicerad:

Zinkgruvan Mining verkar på 1300 meters djup

ENTREPRENÖRSKAP På ytan ser det ut som ett vanligt industriområde. Kanske att de skorstensliknande gruvlavarna avslöjar vad som döljer sig långt under jordytan. Följ med till Zinkgruvan strax utanför Askersund och företaget Zinkgruvan Mining.
NYHET Publicerad:

Sala siktar högt

FÖRETAGSKLIMAT Sala kommun har högst andel företagsamma människor i Västmanland. Därmed har kommunen all anledning att satsa på ett bättre företagsklimat än n vad de får i årets enkätundersökning som Svenskt Näringsliv har gjort. Där ger de tillfrågade Salaföretagen kommunen betyget 3,1 vilket är knappt godtagbart. Men efter ett par röriga år internt i organisationen tror nu kommunledningen på bättring.
NYHET Publicerad:

Stjernsunds Gård – så mycket mer än ägg

ENTREPRENÖRSKAP Från att ha varit en renodlad spannmålsgård är Stjernsunds Gård i dag så mycket mer. Tack vare att ägarna vågat satsa, trots flertalet stora utmaningar, är man i dag inte alls lika sårbara som tidigare. "Nu är nästa generation på väg in i företaget, det känns riktigt bra", säger Mikael Gilbertsson, ägare.
NYHET Publicerad:

"Vi vill att EU skriver fler frihandelsavtal"

EU-VALET Hallå där, Elin Jensen, som kandiderar till Europaparlamentet för Sverigedemokraterna. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på EU:s förhållande till företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för Sveriges företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Jättekliv framåt för Kungsör

FÖRETAGSKLIMAT Kungsörs företagsklimat förbättras för tredje året i rad, visar Svenskt Näringslivs enkätundersökning. Enkätundersökningen omfattar cirka 31 000 svar från Sveriges företagare. Signalen från de över 800 deltagande företagarna från Västmanland är att länets företagsklimat förbättrats något, men att det är stora skillnader mellan kommunerna.
NYHET Publicerad:

Positiva och negativa signaler från företagare i Örebroregionen

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I enkätsvaren kan vi utläsa både positiva och negativa nyheter.