Vd Joakim Lindquist och marknadschef Jörgen Vegraeus
Foto: Maria Eremo

Vd Joakim Lindquist och marknadschef Jörgen Vegraeus

Full fart på tillväxtföretaget Telliq

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Arboga- och Örebrobaserade Telliq har växt snabbt senaste åren och tillväxtresan fortsätter. Nu gäller det för företaget att hitta fler nyfikna medarbetare för sin fortsatta utveckling över hela världen. "Det är världens drag här med puls hela tiden", säger Jörgen Vegraeus, marknadschef.

det Joakim Lindquist som har en dragning för en del av gänget.
Foto: Maria Eremo

Det är en familjär känsla på företaget och varje vecka har man till exempel fredagsfrukost tillsammans hela styrkan. Här är det Joakim Lindquist som har en dragning för en del av gänget.

Ett världsföretag med 55 anställda och dessutom med 15 medarbetare utanför Sverige. På tre våningar i det röda anrika tegelhuset på Glasbruksgatan i Arboga huserar Telliq och det är på denna adress som hela kedjan finns, från utveckling och testkörning, till sälj, marknad och till paketering ut till slutkund. Det är inspirerande att se att hela ledet finns i huset och antalet kvadratmeter är många. Dock tror inte Telliq att de flesta Arbogaborna vet om företagets existens.

– Det är en utmaning för oss att få människor att hitta oss, vi har varit dåliga på att beskriva vår teknikhöjd och många gånger tror jag inte att folk förstår vår kompetens och kunskap om modern teknik, säger vd Joakim Lindquist.

Telliq startade i sin nuvarande kostym 2002 och året därpå fick man Atlas Copco, i dag Epiroc, som kund. Det har från start handlat om uppkopplade saker där Telliq:s hård- och mjukvara finns på och i maskiner runt om i hela världen.

– Det som vi är unika med är att vi har både mjuk- och hårdvara. Vi skapar lösningar och levererar bägge delar på våra plattformar, berättar Joakim.

Telliq4
Foto: Maria Eremo

Så här kan hårdvaran från Telliq se ut. Storlek, utseende och kapacitet förändras utifrån produktens syfte.

Uppkopplade saker är kanske en luddig beskrivning, men för Telliq handlar det i första hand om företag där fordon, maskiner och anläggningar är en viktig del av verksamheten.

– Och som förstår värdet av att utnyttja modern teknik och nytänkande i vardagen. Vi har kundnära tjänster med stor kundnytta och vårt system pratar med alla system.

Halva styrkan i företaget är ingenjörer medan andra halvan utgörs av sälj och marknad. För tre år sedan öppnade man även ett kontor i Örebro där flera av de anställda också bor.

– Vi tror stenhårt på flexibilitet och har därför även ett litet kontor i Stockholm. Vi är väldigt digitala och allt finns i molnet. Sedan i februari i år har vi även en fast anställd på vårt kontor i Holland, säger Joakim.

Även om trenden med ”Internet of things”, alltså uppkopplade saker, utvecklas snabbt har Telliq fortsatt fokus på just fordon och maskiner. Man har dubblat antalet anställda de senaste fem åren och tror att minst tio personer till behöver anställas under det närmsta året.

– Det gäller produktutveckling, webben, system och sälj. Vår stora utmaning är att hitta rätt personal, det är svårt att få tag på bra utvecklare. Dessutom är mjuka världen och familjekänsla superviktigt för oss, alla medarbetare ska känna att de är med i teamet, säger Joakim.

Telliq:s produkter lockar många och företagets placering i Mälardalen öppnar enkelt för pendlare från alla väderstreck.

– Det är bra kommunikationer och vi har även anställda som har flyttat hit, säger Joakim.

– Vi har cirka 50 000 uppkopplade runt om i hela världen, från till exempel Alaska till Sydamerika, Asien och Europa och det lockar, säger Jörgen.

Nu laddar man för att anställa och ta emot ansökningar till både utveckling och sälj.

– För att arbeta här måsta man gilla förändringar för det är full gas framåt även om inte alla rutiner sitter till 100 procent så jobbar vi med att ständigt utveckla oss och och våra kunder. Men vi är ett unikt företag som särskiljer oss från andra på marknaden, säger Joakim.

– Vår kompetens är helheten i lösningen med mjukvara, hårvara, webb, appar och att vi har säljare och kundtjänst så nära varandra gör att vi snabbt kan lösa problem, det gör oss konkurrenskraftiga på marknaden, säger Jörgen.

Nu tänker Telliq fortsätta växa med 25 procent varje år och de två stora utmaningarna kommande tid är att bibehålla tillväxttakten, men också att skapa mer fusion i produktutvecklingen.

– Vi står inför en förändring där vi skulle kunna dubbla antalet enheter runt om i världen. Det visar att vi har en enorm kompetens, säger Joakim.

Fakta Telliq
  • Placeringsort: Huvudkontor i Arboga, finns även i Holland, samt utvecklingsavdelningar i Ryssland och Bulgarien.
  • Gör: Säljer tjänster och lösningar, som ger beslutsstöd, förenklar vardagen och ökar lönsamheten till företag där fordon, maskiner och anläggningar utgör en viktig del av verksamheten.
  • Antal enheter: I dagsläget cirka 50 000 enheter runt om i världen med stora kunder som Epiroc och företaget Kalmar.
  • Produkter: Telliq:s produkter kan hittas i allt från personbilen till hjullastaren i gruvan till gatubelysningen i din hemstad.
  • Antal användare: Över 4000 företag har tjänster så som elektroniska körjournaler, positionering, ledningssystem, arbetsorderhantering och produktionsuppföljning från Telliq i sina verksamheter.
  • Omsättning: 85 miljoner kronor.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Vi vill att EU skriver fler frihandelsavtal"

EU-VALET Hallå där, Elin Jensen, som kandiderar till Europaparlamentet för Sverigedemokraterna. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på EU:s förhållande till företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för Sveriges företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Jättekliv framåt för Kungsör

FÖRETAGSKLIMAT Kungsörs företagsklimat förbättras för tredje året i rad, visar Svenskt Näringslivs enkätundersökning. Enkätundersökningen omfattar cirka 31 000 svar från Sveriges företagare. Signalen från de över 800 deltagande företagarna från Västmanland är att länets företagsklimat förbättrats något, men att det är stora skillnader mellan kommunerna.
NYHET Publicerad:

Positiva och negativa signaler från företagare i Örebroregionen

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I enkätsvaren kan vi utläsa både positiva och negativa nyheter.
NYHET Publicerad:

Dystert i norra länsdelen

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I norra länsdelen är signalerna från företagarna som besvarat enkäten tydliga. Företagsklimatet blir sämre i tre av fyra kommuner.
NYHET Publicerad:

Företagare i Karlskoga och Degerfors har sagt sitt

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I Karlskoga och Degerfors finns en del att ta tag i för de nya politiska styrena när det gäller de faktorer som den kommunala organisationen kan påverka.
NYHET Publicerad:

Askersund och Hallsberg på rätt spår

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i och i södra länsdelen är det både positiva och negativa nyheter. Mest positiv utveckling ser vi i Hallsberg där företagarna som besvarat enkäten är betydligt mer positiva i år jämfört med de senaste åren.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv bjöd på företagsam resa i Sydnärke

FÖRETAGSKLIMAT Under fredagen den 17 maj såg Svenskt Näringsliv Örebro län till att företagare och politiker möttes under en företagsam resa. Den här gången stod Sydnärke på schemat och gruppen besökte Zinkgruvan Mining och Stjernsunds Gård.
NYHET Publicerad:

"EU måste fortsätta riva hinder för den fria rörligheten"

EU VALET Hallå där, Lina Eriksson, som kandiderar till Europaparlamentet för Liberalerna. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på EU:s förhållande till företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för landets företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Stärk de små företagens möjligheter till handel inom EU

EU-VALET Hallå där Lotta Olsson, som kandiderar till Europaparlamentet för Moderaterna. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på EU:s förhållande till företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för Sveriges företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Västmanlands företagsamma resa

FÖRETAGSKLIMAT Västmanlands företagsamma resa förde i år en mängd politiker och företagare till bland annat bryggeriet Coppersmiths och Steam Hotel i Västerås. Under dagen fick resenärerna djupdyka i bland annat ämnen som osund konkurrens och näringslivets regelbörda.
NYHET Publicerad:

Åsa Eriksson (S): Vi måste tillvarata digitaliseringens möjligheter

HALLÅ DÄR Åsa Eriksson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Norberg som deltar på Svenskt Näringslivs Företagsamma resa 2019. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet kommer du att driva under denna mandatperiod?
NYHET Publicerad:

Åsa Coenraads (M): Stoppa ökningen av regelbördan

HALLÅ DÄR Åsa Coenraads, moderat riksdagsledamot från Västerås som deltar på Svenskt Näringslivs Företagsamma resa 2019. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet kommer du att driva under denna mandatperiod?
NYHET Publicerad:

Företagen nyckeln för lösningarna på klimatfrågan

EU-VALET Hallå där, Emma Wiesner, som kandiderar till Europaparlamentet för Centerpartiet. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Tre guld till Wilma och WarM BUCKET UF

UNG FÖRETAGSAMHET Grattis Wilma Martinsson, entreprenören bakom WarM BUCKET UF, som tog med sig hela tre guldmedaljer från SM i Ung Företagsamhet 2019. Så här dagen efter - hur känns det?
NYHET Publicerad:

Försäkringsregler sätter käppar i hjulen för smyckesbranschen

SÄKERHET Att bedriva smyckesbutik på en liten ort har varit en utmaning som guldsmeden Patrik Lund lyckats väl med. Samtidigt gör försäkringsbranschens beslut att inte låta smyckesbranschen teckna försäkringar att det blir både dyrare och krångligare att vara företagare.
NYHET Publicerad:

Wilmas UF-succé tar henne till SM och vidare

UNG FÖRETAGSAMHET Eftersom Wilma Martinssons UF-företag gjort succé är det ingen tvekan för henne att driva Warm Bucket vidare när UF-tiden är över. I början av maj är det SM för UF och Wilma kommer att vara på plats. "Det känns skönt att jag trodde på mig själv, när inte alla andra gjorde det. Det tänker jag ta med mig", säger Wilma.
NYHET Publicerad:

Ekologisk mjölkgård klassas som miljöfarlig

FÖRETAGSKLIMAT Ingrid och Henrik Sommar bedriver ett lantbruk i Rytterne, utanför Västerås. På Svånö gård har de sedan tre decennier en verksamhet innefattande såväl mjölkkor som växtodling och skogsbruk. När de övertog verksamheten var det en av många mjölkgårdar i området, men nu återstår blott tre i hela Västerås kommun.
NYHET Publicerad:

”Ska mina sju anställda bli utan jobb för att jag rehabiliteras?"

SJUKFRÅNVARO Företagaren och sotaren Peter Johansson bröt båda benen och har varit sjukskriven i 180 dagar. Nu får han inte längre någon sjukersättning från Försäkringskassan, utan uppmanas att söka nytt jobb. ”Ska mina sju anställda bli utan jobb för att jag rehabiliteras?” frågar han.
NYHET Publicerad:

Våga satsa så att företagen kan växa

KOMMENTAR Teknikstaden, Gurkstaden, ASEA-staden, Idrottsstaden, Mälarstaden, Staden utan gränser. Ja, min hemstad Västerås har beskrivits med många namn. Föga förvånande kan vi nu lägga ytterligare en titel till listan: Mötesstaden.
NYHET Publicerad:

Positivare än tidigare men det finns många orosmoln

KONJUNKTUR Produktivitetsutvecklingen fortsätter att vika nedåt och tillväxten bromsar in men läget är inte alls så allvarligt som Svenskt Näringsliv förutspådde i höstas. Det är en tillbakagång men inte så dramatiskt. Däremot finns en hel del risker att ta hänsyn till, säger Göran Grahn, en av rapportförfattarna till Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos vid en presentation på Bandi i Kumla.