Vd Joakim Lindquist och marknadschef Jörgen Vegraeus
Foto: Maria Eremo

Vd Joakim Lindquist och marknadschef Jörgen Vegraeus

Full fart på tillväxtföretaget Telliq

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Arboga- och Örebrobaserade Telliq har växt snabbt senaste åren och tillväxtresan fortsätter. Nu gäller det för företaget att hitta fler nyfikna medarbetare för sin fortsatta utveckling över hela världen. "Det är världens drag här med puls hela tiden", säger Jörgen Vegraeus, marknadschef.

det Joakim Lindquist som har en dragning för en del av gänget.
Foto: Maria Eremo

Det är en familjär känsla på företaget och varje vecka har man till exempel fredagsfrukost tillsammans hela styrkan. Här är det Joakim Lindquist som har en dragning för en del av gänget.

Ett världsföretag med 55 anställda och dessutom med 15 medarbetare utanför Sverige. På tre våningar i det röda anrika tegelhuset på Glasbruksgatan i Arboga huserar Telliq och det är på denna adress som hela kedjan finns, från utveckling och testkörning, till sälj, marknad och till paketering ut till slutkund. Det är inspirerande att se att hela ledet finns i huset och antalet kvadratmeter är många. Dock tror inte Telliq att de flesta Arbogaborna vet om företagets existens.

– Det är en utmaning för oss att få människor att hitta oss, vi har varit dåliga på att beskriva vår teknikhöjd och många gånger tror jag inte att folk förstår vår kompetens och kunskap om modern teknik, säger vd Joakim Lindquist.

Telliq startade i sin nuvarande kostym 2002 och året därpå fick man Atlas Copco, i dag Epiroc, som kund. Det har från start handlat om uppkopplade saker där Telliq:s hård- och mjukvara finns på och i maskiner runt om i hela världen.

– Det som vi är unika med är att vi har både mjuk- och hårdvara. Vi skapar lösningar och levererar bägge delar på våra plattformar, berättar Joakim.

Telliq4
Foto: Maria Eremo

Så här kan hårdvaran från Telliq se ut. Storlek, utseende och kapacitet förändras utifrån produktens syfte.

Uppkopplade saker är kanske en luddig beskrivning, men för Telliq handlar det i första hand om företag där fordon, maskiner och anläggningar är en viktig del av verksamheten.

– Och som förstår värdet av att utnyttja modern teknik och nytänkande i vardagen. Vi har kundnära tjänster med stor kundnytta och vårt system pratar med alla system.

Halva styrkan i företaget är ingenjörer medan andra halvan utgörs av sälj och marknad. För tre år sedan öppnade man även ett kontor i Örebro där flera av de anställda också bor.

– Vi tror stenhårt på flexibilitet och har därför även ett litet kontor i Stockholm. Vi är väldigt digitala och allt finns i molnet. Sedan i februari i år har vi även en fast anställd på vårt kontor i Holland, säger Joakim.

Även om trenden med ”Internet of things”, alltså uppkopplade saker, utvecklas snabbt har Telliq fortsatt fokus på just fordon och maskiner. Man har dubblat antalet anställda de senaste fem åren och tror att minst tio personer till behöver anställas under det närmsta året.

– Det gäller produktutveckling, webben, system och sälj. Vår stora utmaning är att hitta rätt personal, det är svårt att få tag på bra utvecklare. Dessutom är mjuka världen och familjekänsla superviktigt för oss, alla medarbetare ska känna att de är med i teamet, säger Joakim.

Telliq:s produkter lockar många och företagets placering i Mälardalen öppnar enkelt för pendlare från alla väderstreck.

– Det är bra kommunikationer och vi har även anställda som har flyttat hit, säger Joakim.

– Vi har cirka 50 000 uppkopplade runt om i hela världen, från till exempel Alaska till Sydamerika, Asien och Europa och det lockar, säger Jörgen.

Nu laddar man för att anställa och ta emot ansökningar till både utveckling och sälj.

– För att arbeta här måsta man gilla förändringar för det är full gas framåt även om inte alla rutiner sitter till 100 procent så jobbar vi med att ständigt utveckla oss och och våra kunder. Men vi är ett unikt företag som särskiljer oss från andra på marknaden, säger Joakim.

– Vår kompetens är helheten i lösningen med mjukvara, hårvara, webb, appar och att vi har säljare och kundtjänst så nära varandra gör att vi snabbt kan lösa problem, det gör oss konkurrenskraftiga på marknaden, säger Jörgen.

Nu tänker Telliq fortsätta växa med 25 procent varje år och de två stora utmaningarna kommande tid är att bibehålla tillväxttakten, men också att skapa mer fusion i produktutvecklingen.

– Vi står inför en förändring där vi skulle kunna dubbla antalet enheter runt om i världen. Det visar att vi har en enorm kompetens, säger Joakim.

Fakta Telliq
  • Placeringsort: Huvudkontor i Arboga, finns även i Holland, samt utvecklingsavdelningar i Ryssland och Bulgarien.
  • Gör: Säljer tjänster och lösningar, som ger beslutsstöd, förenklar vardagen och ökar lönsamheten till företag där fordon, maskiner och anläggningar utgör en viktig del av verksamheten.
  • Antal enheter: I dagsläget cirka 50 000 enheter runt om i världen med stora kunder som Epiroc och företaget Kalmar.
  • Produkter: Telliq:s produkter kan hittas i allt från personbilen till hjullastaren i gruvan till gatubelysningen i din hemstad.
  • Antal användare: Över 4000 företag har tjänster så som elektroniska körjournaler, positionering, ledningssystem, arbetsorderhantering och produktionsuppföljning från Telliq i sina verksamheter.
  • Omsättning: 85 miljoner kronor.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Persson: "Största klyftan mellan dem som har jobb och dem som inte har det"

FÖRETAGSKLIMAT Regelkrångel, kompetensförsörjning och intregration av nyanlända var tre ämnen som diskuterades flitigt när Fredrik Persson, ordförande, mötte medlemsföretagare i Örebro. "Det pratas mycket om klyftor i Sverige men den största klyftan är mellan dem som har ett jobb och dem som inte har det", sa Fredrik Persson.
NYHET Publicerad:

Topp 50 målet för nya ledningen i Degerfors

FÖRETAGSKLIMAT Ett ytterligare lyft för det lokala företagsklimatet är ett mål för det nya styret i Degerfors. Kommunalråden Anna Nordqvist (M) och Johanna Svärd (S) är rörande överens om att målet måste vara att under den här mandatperioden medverka till att ge Degerfors en plats bland de 50 bästa av Sveriges 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking.  
NYHET Publicerad:

Sänk bränsleskatten, Lövin!

DEBATT "Ska Sverige fortsatt stå sig konkurrenskraftigt och starkt i tider av ökad internationell konkurrens, så bör vi undvika att överbeskatta vårt transportberoende näringsliv. Liksom att mjölka de svenska hushållens hårt skuldsatta och ansträngda ekonomier ännu mer. Snarare bör skatten begränsas till att kompensera för bränsleförbrukningens miljöeffekter. Bränsleskatten bör inte höjas mer, den bör sänkas." Det skriver Tony Gunnarsson, Svenskt Näringsliv i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Ett extremt år för bönderna

GRÖNA NÄRINGAR "Vi kommer från ett extremt år med torka, skogsbränder, vargattacker och äganderättsattacker", konstaterade LRFs förbundsordförande och mjölkbonde Palle Borgström vid LRF Mälardalens regionstämma tidigare i veckan och menade att även detta år har börjat dramatiskt med stormen Alfrida och debatten om hot mot bönder.
NYHET Publicerad:

Örebroregionen har landets näst lägsta företagsamhet

FÖRETAGSAMHETEN Örebroregionen kan inte stoltsera med någon hög företagsamhet bland invånarna. Länet har rikets näst lägsta företagsamhet och två av kommunerna, Degerfors och Karlskoga är bland de tio kommuner med lägst företagsamhet i hela landet. Det visar Svenskt Näringslivs mätning av företagsamheten i landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Västmanland har landets lägsta andel kvinnliga företagare

FÖRETAGSAMHETEN Andelen kvinnor som blev företagsamma i Sverige under 2018 sjunker jämfört med tidigare år och är nu den lägsta nivån sedan mätningarna påbörjades. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten 2019 som presenterades den 7 mars.
NYHET Publicerad:

Sala är Västmanlands mest företagsamma kommun

FÖRETAGSAMHETEN Idag presenterar Svenskt Näringsliv sin årliga mätning av företagsamheten. Den visar visserligen att Västmanland fortsatt har lägst företagsamhet i Sverige, men också att företagsamheten i länet trots allt växer något och når en ny toppnotering på 9,8 procent. Länets högsta företagsamhet finns i Sala.
NYHET Publicerad:

Markköp gick i stöpet efter politisk kovändning

FÖRETAGSKLIMAT Företagaren Robert Svensson vill expandera på kommunal mark. Första beskedet är att området är ”bokat” för hans räkning. Därefter gör kommunen en kovändning och meddelar att de aldrig gett honom ett löfte att köpa marken. "Jag ifrågasätter varför de inte vill ge oss tillstånd för det vi kommit överens om", säger han.
NYHET Publicerad:

Bucher Emhart Glass hittade kompetensen i Colombia

KOMPETENSFÖRSÖRJNING När orderingången ökade kraftigt och CNC-operatörer inte gick att hitta inom Sveriges gränser vände Bucher Emhart Glass blicken mot Colombia. I dag är tolv colombianer anställda i företaget.
NYHET Publicerad:

Höga avgifter från IVO drabbar assistansföretag

VÄLFÄRD Nu blir det dyrare att driva assistansföretag. Inspektionen för vård och omsorg har infört nya höga avgifter, som drabbar företag i hela landet. "Vi får ingenting för de här pengarna", säger Tony Blomqvist, som driver Personstöd Mälardalen.
NYHET Publicerad:

Populärt besöksmål i fara

Det har aldrig gått bättre för Per och Pauline Vidlunds fiske- och caféverksamhet ute på Ängsö. Ändå kan de komma att tvingas avveckla en stor del av verksamheten på grund av vad de upplever vara Westmannastiftelsen svala intresse för det blomstrande turistmålet. ”Känslan är att vi upplevs ta för mycket plats,” säger Pauline Vidlund, ägare till Ängsö Fisk.
NYHET Publicerad:

Att vara sin egen lyckas smed

KOMMENTAR Både en och annan skolungdom har nog under den senaste tiden våndats över sitt gymnasieval. Funderingar kring vad jag vill bli när jag blir stor är inte alltid de enklaste men bland de viktigaste.
NYHET Publicerad:

"Fri konkurrens i butikshyllan, men inte på vägen dit"

FÖRETAGSKLIMAT Johan Matsanders driver sedan 2013 företaget Färna Odlingar, en företagarresa som hittills inte varit alldeles enkel, då dåliga politiska förutsättningar drabbar det svenska jordbruket hårt. "Att vi har fler och andra regler än våra grannländer gör det svårt för svenska producenter att konkurrera. Vi har fri konkurrens i butikshyllan, men inte på vägen dit" menar han.
NYHET Publicerad:

Tråkig inställning till företagare i Sverige

FÖRETAGSKLIMAT Multientreprenörerna Marnix Bijl och Joyce Goes sålde år 2009 sitt HR-konsultbolag, som då hade nio anställda, i det tätbefolkade Nederländerna, för att i stället flytta till den svenska landsbygden och bli småföretagare. Som sådana har de prisats både som årets företagare och årets mest innovativa företag. Idag har de sin bas i byn Färna i Skinnskattebergs kommun.
NYHET Publicerad:

"Nu ska jag träffa så många näringslivsrepresentanter som möjligt"

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Karlskoga kommun är Tony Ring (m) ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur han ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

Tydlighet avgörande för transportbranschens miljöarbete

TRANSPORT Våra transporters påverkan på miljön är ett ständigt aktuellt politiskt samtalsämne. Även inom branschen ligger stort fokus på hållbarhetsarbetet. Det vill Anna Grönlund, vice vd på Sveriges Bussföretag, lyfta fram. Samtidigt har de redan kommit långt, menar hon. Redan i dag körs 80 procent av bussarna på förnybara drivmedel.
NYHET Publicerad:

PowerUp får tjejer att söka sig in i mansdominerade branscher

UTBILDNING Tullängsgymnasiets ungdomsinformatör Sarah Wahlund hade ett mål, att samla skolans tjejer och kvinnlig personal under en kväll fylld av inspiration. Ett projekt som tidigare år har genomförts, men som i år hade starkt fokus på kvinnligt ledarskap och att främja kvinnliga initiativ i organisationer. Projektet heter PowerUp, med syfte att skapa en gemenskap och stärka varandra på skolan.
NYHET Publicerad:

"Vi vill ha långsiktiga arrenden"

HALLÅ DÄR Lars Andersson från Skultuna, som bedriver växtodling och uppfödning av köttdjur på Frövi gård utanför Skultuna, du är även nyvald ordförande för Sveriges Jordbruksarrendatorer. Vilka anser du är de viktigaste frågorna för Sveriges Jordbruksarrendatorer?
NYHET Publicerad:

Vi som kommun måste lyssna

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Askersunds kommun är Caroline Dieker (m), ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur hon ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

Med bussen in i framtiden

TRANSPORT Det kommer att krävas tusentals nya bussförare i framtiden, trots utveckling mot självkörande bussar. Det menar Anna Grönlund, vice vd på Sveriges Bussföretag, ett förbund inom Transportföretagen. Organisationen beslutade 2016 att genomföra en framtidsstudie. Resultatet är rapporten ”Vår väg vidare” som analyserar bussens framtid till 2030.