Vd Joakim Lindquist och marknadschef Jörgen Vegraeus
Foto: Maria Eremo

Vd Joakim Lindquist och marknadschef Jörgen Vegraeus

Full fart på tillväxtföretaget Telliq

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Arboga- och Örebrobaserade Telliq har växt snabbt senaste åren och tillväxtresan fortsätter. Nu gäller det för företaget att hitta fler nyfikna medarbetare för sin fortsatta utveckling över hela världen. "Det är världens drag här med puls hela tiden", säger Jörgen Vegraeus, marknadschef.

det Joakim Lindquist som har en dragning för en del av gänget.
Foto: Maria Eremo

Det är en familjär känsla på företaget och varje vecka har man till exempel fredagsfrukost tillsammans hela styrkan. Här är det Joakim Lindquist som har en dragning för en del av gänget.

Ett världsföretag med 55 anställda och dessutom med 15 medarbetare utanför Sverige. På tre våningar i det röda anrika tegelhuset på Glasbruksgatan i Arboga huserar Telliq och det är på denna adress som hela kedjan finns, från utveckling och testkörning, till sälj, marknad och till paketering ut till slutkund. Det är inspirerande att se att hela ledet finns i huset och antalet kvadratmeter är många. Dock tror inte Telliq att de flesta Arbogaborna vet om företagets existens.

– Det är en utmaning för oss att få människor att hitta oss, vi har varit dåliga på att beskriva vår teknikhöjd och många gånger tror jag inte att folk förstår vår kompetens och kunskap om modern teknik, säger vd Joakim Lindquist.

Telliq startade i sin nuvarande kostym 2002 och året därpå fick man Atlas Copco, i dag Epiroc, som kund. Det har från start handlat om uppkopplade saker där Telliq:s hård- och mjukvara finns på och i maskiner runt om i hela världen.

– Det som vi är unika med är att vi har både mjuk- och hårdvara. Vi skapar lösningar och levererar bägge delar på våra plattformar, berättar Joakim.

Telliq4
Foto: Maria Eremo

Så här kan hårdvaran från Telliq se ut. Storlek, utseende och kapacitet förändras utifrån produktens syfte.

Uppkopplade saker är kanske en luddig beskrivning, men för Telliq handlar det i första hand om företag där fordon, maskiner och anläggningar är en viktig del av verksamheten.

– Och som förstår värdet av att utnyttja modern teknik och nytänkande i vardagen. Vi har kundnära tjänster med stor kundnytta och vårt system pratar med alla system.

Halva styrkan i företaget är ingenjörer medan andra halvan utgörs av sälj och marknad. För tre år sedan öppnade man även ett kontor i Örebro där flera av de anställda också bor.

– Vi tror stenhårt på flexibilitet och har därför även ett litet kontor i Stockholm. Vi är väldigt digitala och allt finns i molnet. Sedan i februari i år har vi även en fast anställd på vårt kontor i Holland, säger Joakim.

Även om trenden med ”Internet of things”, alltså uppkopplade saker, utvecklas snabbt har Telliq fortsatt fokus på just fordon och maskiner. Man har dubblat antalet anställda de senaste fem åren och tror att minst tio personer till behöver anställas under det närmsta året.

– Det gäller produktutveckling, webben, system och sälj. Vår stora utmaning är att hitta rätt personal, det är svårt att få tag på bra utvecklare. Dessutom är mjuka världen och familjekänsla superviktigt för oss, alla medarbetare ska känna att de är med i teamet, säger Joakim.

Telliq:s produkter lockar många och företagets placering i Mälardalen öppnar enkelt för pendlare från alla väderstreck.

– Det är bra kommunikationer och vi har även anställda som har flyttat hit, säger Joakim.

– Vi har cirka 50 000 uppkopplade runt om i hela världen, från till exempel Alaska till Sydamerika, Asien och Europa och det lockar, säger Jörgen.

Nu laddar man för att anställa och ta emot ansökningar till både utveckling och sälj.

– För att arbeta här måsta man gilla förändringar för det är full gas framåt även om inte alla rutiner sitter till 100 procent så jobbar vi med att ständigt utveckla oss och och våra kunder. Men vi är ett unikt företag som särskiljer oss från andra på marknaden, säger Joakim.

– Vår kompetens är helheten i lösningen med mjukvara, hårvara, webb, appar och att vi har säljare och kundtjänst så nära varandra gör att vi snabbt kan lösa problem, det gör oss konkurrenskraftiga på marknaden, säger Jörgen.

Nu tänker Telliq fortsätta växa med 25 procent varje år och de två stora utmaningarna kommande tid är att bibehålla tillväxttakten, men också att skapa mer fusion i produktutvecklingen.

– Vi står inför en förändring där vi skulle kunna dubbla antalet enheter runt om i världen. Det visar att vi har en enorm kompetens, säger Joakim.

Fakta Telliq
  • Placeringsort: Huvudkontor i Arboga, finns även i Holland, samt utvecklingsavdelningar i Ryssland och Bulgarien.
  • Gör: Säljer tjänster och lösningar, som ger beslutsstöd, förenklar vardagen och ökar lönsamheten till företag där fordon, maskiner och anläggningar utgör en viktig del av verksamheten.
  • Antal enheter: I dagsläget cirka 50 000 enheter runt om i världen med stora kunder som Epiroc och företaget Kalmar.
  • Produkter: Telliq:s produkter kan hittas i allt från personbilen till hjullastaren i gruvan till gatubelysningen i din hemstad.
  • Antal användare: Över 4000 företag har tjänster så som elektroniska körjournaler, positionering, ledningssystem, arbetsorderhantering och produktionsuppföljning från Telliq i sina verksamheter.
  • Omsättning: 85 miljoner kronor.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tillväxten saktar in

KONJUNKTUR Högkonjunkturen som Sverige befunnit sig i sedan 2016 har enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos på väg in sluttampen. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

Höga skatter drabbar landsbygdsföretag

FÖRETAGSKLIMAT Söderstens åkeri och verkstad sysselsätter 17 personer på landsbygden i Skinnskattebergs kommun. Men som transportföretag på landsbygden är de höga skatterna och avgifterna ett hinder för fortsatt utveckling. "Företagen måste ges utrymme att kunna frodas, utan att kvävas av för mycket bördor i form av regler och skatter. Det är receptet för en levande landsbygd", menar Göran Södersten, vd på företaget.
NYHET Publicerad:

Lär av dem som lyckats skapa ett bra företagsklimat

KOMMENTAR Under året har jag varit med i många diskussioner om företagsklimatet runt om i regionen. Det är glädjande att allt fler är intresserade av att vara med i den resa mot ett bättre företagsklimat som pågår på många håll.
NYHET Publicerad:

Fuskarna kommer undan i transportbranschen

RÄTTSVÄSENDET På Söderstens åkeri är de besvikna på hur svenskt rättsväsende hanterar transportnäringen. Ägarfamiljen Södersten menar att vi i Sverige har en alltför rigid hantering av lagstiftningen gällande exempelvis kör- och vilotider samt att man inte kommer åt de verkliga problemen. "Nu gör man alla till brottslingar. Man borde i stället titta efter systematik och uppsåt. Det är de som kör dygnet runt som borde hållas efter, att vi åker på stora böter för sådana småsaker är rena dumheter", säger Bengt Södersten.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Att leda en mångkulturell arbetsplats

ARBETSGIVARDAGEN Hur botar man kompetensbrist samtidigt som man jobbar för integrationen i samhället? Under Arbetsgivardagen i Västerås berättade Charlie Eldh, VD för Flens Byggelement, om sin resa när han anställde nyanlända i sin fabrik i Flen för några år sedan.
NYHET Publicerad:

I spåren av #metoo – vilket ansvar har du som arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN #metoo är fortfarande aktuellt, i alla branscher. Det blir allt viktigare att fokusera på det förebyggande arbetet, men också att veta hur man som arbetsgivare ska hantera en situation när sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen. Lina Tidell, arbetsrättsjurist på Visita, höll under förra veckans Arbetsgivardag i Västerås en viktig föreläsning om spåren av #metoo i näringslivet.
NYHET Publicerad:

It-samordnaren som blev skönhetsdrottning

ENTREPRENÖR.SE Lina Ivarsson ville bli kosmetolog, men det var inget riktigt jobb tyckte hennes pappa. Därför blev det it-branschen, men efter två förlorade jobb, vald hon ändå att följa sitt hjärta. Idag är skönhetsföretaget Palina en växande stjärna i branschen.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardagen - Om konsten att vara arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN I tisdags gick Svenskt Näringslivs arbetsgivardag av stapeln. Denna gången fylldes Aros Congress i Västerås av arbetsgivare som tog chansen att informeras och inspireras. Vad innebär den nya vårdskatten? Hur leder man en mångkulturell arbetsplats? Hur hanterar man digitaliseringen? Eller, hur kan man som företagare hjälpa unga hitta rätt väg in i framtidens arbetsliv? Under dagen erbjöds en välfylld agenda med seminarier som behandlade flera av de aktuella frågor dagens arbetsgivare möter.
NYHET Publicerad:

När hålet i väggen blev en dörr föddes Butikskonsult

ENTREPRENÖRSKAP Under början av 80-talet byggdes många traditionella kiosker om runt om i landet. Hållet i väggen ersattes av en dörr och kioskerna blev små butiker. Här såg Jan Jansson en affärsidé och Butikskonsult föddes. Nu har bolaget i Kumla 65 medarbetare som servar främst dagligvaruhandeln och servicehandeln med butiksinredningar.
NYHET Publicerad:

Full fart på tillväxtföretaget Telliq

ENTREPRENÖRSKAP Arboga- och Örebrobaserade Telliq har växt snabbt senaste åren och tillväxtresan fortsätter. Nu gäller det för företaget att hitta fler nyfikna medarbetare för sin fortsatta utveckling över hela världen. "Det är världens drag här med puls hela tiden", säger Jörgen Vegraeus, marknadschef.
NYHET Publicerad:

Hällefors på väg mot toppen!

FÖRETAGSKLIMAT Lekeberg tar ny topplacering och Hällefors klättrar återigen starkt i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landet 290 kommuner som presenterades under tisdagen. "Vi är starka när vi driver på förändring tillsammans för att göra det bättre för företagen", säger Gabriela Kloth, näringslivsstrateg i Hällefors.
NYHET Publicerad:

Lekeberg tar ny topplacering i rankingen

FÖRETAGSKLIMAT Efter att ha legat på 202 plats för sex år sedan är nu kommunen den 14e bästa i landet efter att återigen tagit ett rejält kliv i rätt riktning. "Det känns förstås fantastiskt roligt och det är ett kvitto på att vi jobbar med rätt saker inom det stora området företagsklimat. Jag tycker att det visar att vi lyckats bygga ett lag som vill åt samma håll, ett lag med företagare, politiker och kommunens tjänstepersoner", säger Anna Andréasson, Utvecklings- och näringslivschefen i Lekebergs kommun .
NYHET Publicerad:

Ett skutt uppåt för Västmanland

FÖRETAGSKLIMAT Sju kommuner klättrar, en står still och två kommuner tappar, det visar Svenskt Näringslivs företagsklimatranking som presenterades på tisdagen. Bland de glädjande nyheterna kan noteras Skinnskattebergs och Kungsörs fantastiska klättringar på 85 respektive 68 placeringar. Även Sala och Norberg tar kliv framåt och förbättrar sina placeringar.
NYHET Publicerad:

Årets klättrare: Skinnskatteberg

FÖRETAGSKLIMAT Jätteskuttet från plats 281 förra året till plats 196 i år gör Skinnskattebergs kommun till årets klättrare i Västmanlands län i rankingen över kommunernas företagsklimat. Det betyder också att Skinnskatteberg har tredje största förbättring i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Snart vet vi vilken kommun som har det bästa företagsklimatet

KOMMENTAR Den stora rankingdagen närmar sig. Någon kommer att vara först och någon sist på den 290 kommuner långa listan. Många är nyfikna hur det går för den egna kommunen och om de insatser som gjorts för att förbättra företagsklimatet givit effekt.
NYHET Publicerad:

”Entreprenörerna skapar framtidens jobb”

HALLÅ DÄR Tove Åkerman Stenman, vd på Supportföretaget TMJ Group i Köping. Vad har varit bäst och sämst för dig som företagare under den senaste mandatperioden?
NYHET Publicerad:

Näringslivspolitik spelar roll

KOMMENTAR Vi kan nu lägga ytterligare en valrörelse bakom oss. Ett val som i skrivande stund lämnat fler frågetecken än svar. Spelet och förhandlingen om vem som tar vem och vilken som slutligen blir herre på täppan för de kommande fyra åren har precis börjat.
NYHET Publicerad:

”Det är vi som skapar jobben – inte politikerna!”

HALLÅ DÄR Carina Kandell, VD på Förskolan Emilia i Västerås. Emilia AB är en fristående förskola som finns på tre platser i Västerås kommun. Hur har du upplevt den senaste mandatperioden som företagare?
NYHET Publicerad:

”Konkurrenskraftig svensk industri är förutsättningen för välstånd och välfärd”

HALLÅ DÄR Klas Wåhlberg, VD för Teknikföretagen, en organisation för företag inom industrin. Vad har, ur Teknikföretagens perspektiv, varit bäst respektive sämst under mandatperioden?