Johan Hellström i priduktionen
Foto: Maria Eremo

Johan Hellström paketerar material för leverans till kund. "Jag har varit fast anställd sedan 2011 och jag har fått jobba mig upp. Jag är CNC-operatör i grunden och det här är ett bra företag att jobba på".

Import från Kina ger export till Europa

NYHET Publicerad

EXPORT I 20 års tid har Örebroföretaget Lagermetall haft framgångsrikt samarbete med affärspartners i Kina. Vd Christer Hellström har med åren lärt sig vad som är ett vinnande koncept: "Det handlar om att alltid skapa goda relationer. Du måste ha respekt och vara lyhörd."

Christer Hellström

Vd Christer Hellström har arbetat i företaget sedan 1987. Det var Christers pappa som grundade Lagermetall AB 1979.

Foto: Maria Eremo

Allt började 1997 när det tyska bolaget som man samarbetade med lades ned. Plötsligt stod Lagermetall AB utan leverantör. Christer Hellström fick då veta att produkterna de hade köpt under många år ursprungligen kom från Kina.

– Vi hade hela tiden trott Japan, säger han och skrattar.

– När informationen om Kina dök upp kontaktade jag dem och önskade att få ta över efter det tyska företaget, jag ville bli deras agent i Sverige, fortsätter Christer Hellström.

Det blev mer än så. Lagermetall fick ansvaret för Skandinavien och i år har det alltså firats 20-årsjubileum.

Lagermetall såg sin chans i slutet av 90-talet. De var tidigt ute och kunde redan från start erbjuda kunderna bra kvalité till bra priser. I dag är 20 procent av företagets omsättning export som till största delen dock inte alls är Kina, utan länder inom EU såsom Tyskland, Belgien, Holland och Polen.

– 2011 startade vi ett dotterbolag i Kina för att kunna möta efterfrågan. Flera av våra stora kunder hade flyttat sin verksamhet till Kina och ville ha leverantörer på plats.

Primärmarknaden är Sverige och därefter EU-länderna. Importen från Kina fortsätter och tack vare möjligheterna som öppnades redan 1998 har man i dag ett väl utarbetat system.

– Vi var tidiga med att utbilda våra vänner i Kina och tipsa om vilken maskinpark de skulle satsa på. Vi har gemensamt byggt upp ett mätcenter i Kina som vi har bekostat. Det har gjort att de bolag vi samarbetar med kan hålla hög klass, de har tagit till sig hur västerlänningar tänker. Det har i sin tur gjort oss konkurrenskraftiga internationellt.

Lagermetall exporterade mycket i Europa redan innan samarbetet med Kina, men i och med det asiatiska samarbetet blev det ännu mer.

– Vi jobbade tidigt fram en standard, allt handlar inte bara om pris. Ska du få långsiktig hållbarhet bör du vara tydlig med vilka regler som gäller. Du måste skapa relationer till kunder och leverantörer både i Sverige och utlandet. Du måste känna en vilja att jobba ihop för alltid. Ge och ta, visa respekt och sätta sig in i kundens kultur. Det behöver inte vara så avancerat.

Christer Hellström tycker att marknaden för svenska företag som vill exportera är bra. Den officiella kommunikationen genom Handelskammaren öppnar dörrar.

– Gemensam valuta skulle så klart underlätta ännu mer, men det är inget krav. Det är bra miljö för export och mycket upp till varje företag, staten kan inte ändra så mycket. Generellt sett så är det ganska lätt att göra affärer inom EU.

Nu är målet att öka exporten till 30 procent av den totala omsättningen.

– Mitt tips till andra som vill gå in i export är att inte lägga alla ägg i samma korg. Dessutom påverkas vi av världsläget och det känns som att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Men då har man tid att se om sitt hus och förbättra och förstärka.

Hade man inte haft affärer med Kina tror Christer Hellström att Lagermetall hade överlevt ändå.

– Vi hade kanske varit ett mindre företag, men i grunden handlar det om att få vinst och tjäna pengar.

Lagermetall AB
  • Specialister på brons och levererar bronsämnen, glidlager och övriga glidelement till branschen sedan 1979.
  • 20 anställda i Sverige.
  • Dotterbolag i Kina med fyra anställda sedan 2011.
  • Har ett av Skandinaviens största varulager av bronsämnen.
  • Omsättning: 68 miljoner kronor (2017), dotterbolaget 11 miljoner kronor.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Nu ska jag träffa så många näringslivsrepresentanter som möjligt"

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Karlskoga kommun är Tony Ring (m) ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur han ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

PowerUp får tjejer att söka sig in i mansdominerade branscher

UTBILDNING Tullängsgymnasiets ungdomsinformatör Sarah Wahlund hade ett mål, att samla skolans tjejer och kvinnlig personal under en kväll fylld av inspiration. Ett projekt som tidigare år har genomförts, men som i år hade starkt fokus på kvinnligt ledarskap och att främja kvinnliga initiativ i organisationer. Projektet heter PowerUp, med syfte att skapa en gemenskap och stärka varandra på skolan.
NYHET Publicerad:

Vi som kommun måste lyssna

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Askersunds kommun är Caroline Dieker (m), ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur hon ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

CSR-konsulten hjälper företag att arbeta mer hållbart

UTBILDNING Att företag och samhället verkar hållbart och hittar strategier för att den hållbara utvecklingen går framåt är oerhört viktigt, men också komplext. Detta är något som Thoren Buisness school med bland annat Per Varga och David Karlström i spetsen arbetar kreativt och värdeskapande med. De såg komplexiteten som en möjlighet för dem att samverka mellan olika kurser på gymnasiet. Resultatet blev projektet CSR-konsulten.
NYHET Publicerad:

Att identifiera problem och ta tag i dem

KOMMENTAR Nyligen var jag med på ett möte om företagsklimatet i Laxå. I all enkelhet träffades ett dussintal personer runt ett bord för att prata om förutsättningarna för företagande. Mötet, eller egentligen mötena då det möte jag var på bara var ett i en lång rad, tillkom på initiativ av kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson.
NYHET Publicerad:

Hållbarhetsentreprenörer vinnare av Årets Affärsplan

"Det känns fantastiskt att få ett erkännande och att folk tror och bryr sig om det vi gör, vi gör skillnad för havet", säger Dennis Koss som tillsammans med Lukas Jhulher driver UF-företaget CleanSea UF och som tilldelats utmärkelsen Årets Affärsplan.
NYHET Publicerad:

Import från Kina ger export till Europa

EXPORT I 20 års tid har Örebroföretaget Lagermetall haft framgångsrikt samarbete med affärspartners i Kina. Vd Christer Hellström har med åren lärt sig vad som är ett vinnande koncept: "Det handlar om att alltid skapa goda relationer. Du måste ha respekt och vara lyhörd."
NYHET Publicerad:

Tillväxten saktar in

KONJUNKTUR Högkonjunkturen som Sverige befunnit sig i sedan 2016 har enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos på väg in sluttampen. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

Lär av dem som lyckats skapa ett bra företagsklimat

KOMMENTAR Under året har jag varit med i många diskussioner om företagsklimatet runt om i regionen. Det är glädjande att allt fler är intresserade av att vara med i den resa mot ett bättre företagsklimat som pågår på många håll.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Så lyckades byggföretaget bli en mångkulturell arbetsplats

ARBETSGIVARDAGEN Hur botar man kompetensbrist samtidigt som man jobbar för integrationen i samhället? Under Arbetsgivardagen i Västerås berättade Charlie Eldh, vd för Flens Byggelement, om sin resa när han anställde nyanlända i sin fabrik.
NYHET Publicerad:

I spåren av #metoo – vilket ansvar har du som arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN #metoo är fortfarande aktuellt, i alla branscher. Det blir allt viktigare att fokusera på det förebyggande arbetet, men också att veta hur man som arbetsgivare ska hantera en situation när sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen. Lina Tidell, arbetsrättsjurist på Visita, höll under förra veckans Arbetsgivardag i Västerås en viktig föreläsning om spåren av #metoo i näringslivet.
NYHET Publicerad:

It-samordnaren som blev skönhetsdrottning

ENTREPRENÖR.SE Lina Ivarsson ville bli kosmetolog, men det var inget riktigt jobb tyckte hennes pappa. Därför blev det it-branschen, men efter två förlorade jobb, vald hon ändå att följa sitt hjärta. Idag är skönhetsföretaget Palina en växande stjärna i branschen.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardagen - Om konsten att vara arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN I tisdags gick Svenskt Näringslivs arbetsgivardag av stapeln. Denna gången fylldes Aros Congress i Västerås av arbetsgivare som tog chansen att informeras och inspireras. Vad innebär den nya vårdskatten? Hur leder man en mångkulturell arbetsplats? Hur hanterar man digitaliseringen? Eller, hur kan man som företagare hjälpa unga hitta rätt väg in i framtidens arbetsliv? Under dagen erbjöds en välfylld agenda med seminarier som behandlade flera av de aktuella frågor dagens arbetsgivare möter.
NYHET Publicerad:

När hålet i väggen blev en dörr föddes Butikskonsult

ENTREPRENÖRSKAP Under början av 80-talet byggdes många traditionella kiosker om runt om i landet. Hållet i väggen ersattes av en dörr och kioskerna blev små butiker. Här såg Jan Jansson en affärsidé och Butikskonsult föddes. Nu har bolaget i Kumla 65 medarbetare som servar främst dagligvaruhandeln och servicehandeln med butiksinredningar.
NYHET Publicerad:

Full fart på tillväxtföretaget Telliq

ENTREPRENÖRSKAP Arboga- och Örebrobaserade Telliq har växt snabbt senaste åren och tillväxtresan fortsätter. Nu gäller det för företaget att hitta fler nyfikna medarbetare för sin fortsatta utveckling över hela världen. "Det är världens drag här med puls hela tiden", säger Jörgen Vegraeus, marknadschef.
NYHET Publicerad:

Hällefors på väg mot toppen!

FÖRETAGSKLIMAT Lekeberg tar ny topplacering och Hällefors klättrar återigen starkt i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landet 290 kommuner som presenterades under tisdagen. "Vi är starka när vi driver på förändring tillsammans för att göra det bättre för företagen", säger Gabriela Kloth, näringslivsstrateg i Hällefors.
NYHET Publicerad:

Lekeberg tar ny topplacering i rankingen

FÖRETAGSKLIMAT Efter att ha legat på 202 plats för sex år sedan är nu kommunen den 14e bästa i landet efter att återigen tagit ett rejält kliv i rätt riktning. "Det känns förstås fantastiskt roligt och det är ett kvitto på att vi jobbar med rätt saker inom det stora området företagsklimat. Jag tycker att det visar att vi lyckats bygga ett lag som vill åt samma håll, ett lag med företagare, politiker och kommunens tjänstepersoner", säger Anna Andréasson, Utvecklings- och näringslivschefen i Lekebergs kommun .
NYHET Publicerad:

Snart vet vi vilken kommun som har det bästa företagsklimatet

KOMMENTAR Den stora rankingdagen närmar sig. Någon kommer att vara först och någon sist på den 290 kommuner långa listan. Många är nyfikna hur det går för den egna kommunen och om de insatser som gjorts för att förbättra företagsklimatet givit effekt.
NYHET Publicerad:

”Skivbranschens död är betydligt överdriven”

ENTREPRENÖRSKAP Naxos Sweden är verksamma i en bransch under ständig förändring. Skivbranschen såg helt annorlunda ut i början av 90-talet när bolaget startade, men vd Håkan Lagerqvist ser ljust på framtiden. "Det är stor framåtanda i vårt gäng och vi har hittat rätt kostym för oss."