Johan Hellström i priduktionen
Foto: Maria Eremo

Johan Hellström paketerar material för leverans till kund. "Jag har varit fast anställd sedan 2011 och jag har fått jobba mig upp. Jag är CNC-operatör i grunden och det här är ett bra företag att jobba på".

Import från Kina ger export till Europa

NYHET Publicerad

EXPORT I 20 års tid har Örebroföretaget Lagermetall haft framgångsrikt samarbete med affärspartners i Kina. Vd Christer Hellström har med åren lärt sig vad som är ett vinnande koncept: "Det handlar om att alltid skapa goda relationer. Du måste ha respekt och vara lyhörd."

Christer Hellström

Vd Christer Hellström har arbetat i företaget sedan 1987. Det var Christers pappa som grundade Lagermetall AB 1979.

Foto: Maria Eremo

Allt började 1997 när det tyska bolaget som man samarbetade med lades ned. Plötsligt stod Lagermetall AB utan leverantör. Christer Hellström fick då veta att produkterna de hade köpt under många år ursprungligen kom från Kina.

– Vi hade hela tiden trott Japan, säger han och skrattar.

– När informationen om Kina dök upp kontaktade jag dem och önskade att få ta över efter det tyska företaget, jag ville bli deras agent i Sverige, fortsätter Christer Hellström.

Det blev mer än så. Lagermetall fick ansvaret för Skandinavien och i år har det alltså firats 20-årsjubileum.

Lagermetall såg sin chans i slutet av 90-talet. De var tidigt ute och kunde redan från start erbjuda kunderna bra kvalité till bra priser. I dag är 20 procent av företagets omsättning export som till största delen dock inte alls är Kina, utan länder inom EU såsom Tyskland, Belgien, Holland och Polen.

– 2011 startade vi ett dotterbolag i Kina för att kunna möta efterfrågan. Flera av våra stora kunder hade flyttat sin verksamhet till Kina och ville ha leverantörer på plats.

Primärmarknaden är Sverige och därefter EU-länderna. Importen från Kina fortsätter och tack vare möjligheterna som öppnades redan 1998 har man i dag ett väl utarbetat system.

– Vi var tidiga med att utbilda våra vänner i Kina och tipsa om vilken maskinpark de skulle satsa på. Vi har gemensamt byggt upp ett mätcenter i Kina som vi har bekostat. Det har gjort att de bolag vi samarbetar med kan hålla hög klass, de har tagit till sig hur västerlänningar tänker. Det har i sin tur gjort oss konkurrenskraftiga internationellt.

Lagermetall exporterade mycket i Europa redan innan samarbetet med Kina, men i och med det asiatiska samarbetet blev det ännu mer.

– Vi jobbade tidigt fram en standard, allt handlar inte bara om pris. Ska du få långsiktig hållbarhet bör du vara tydlig med vilka regler som gäller. Du måste skapa relationer till kunder och leverantörer både i Sverige och utlandet. Du måste känna en vilja att jobba ihop för alltid. Ge och ta, visa respekt och sätta sig in i kundens kultur. Det behöver inte vara så avancerat.

Christer Hellström tycker att marknaden för svenska företag som vill exportera är bra. Den officiella kommunikationen genom Handelskammaren öppnar dörrar.

– Gemensam valuta skulle så klart underlätta ännu mer, men det är inget krav. Det är bra miljö för export och mycket upp till varje företag, staten kan inte ändra så mycket. Generellt sett så är det ganska lätt att göra affärer inom EU.

Nu är målet att öka exporten till 30 procent av den totala omsättningen.

– Mitt tips till andra som vill gå in i export är att inte lägga alla ägg i samma korg. Dessutom påverkas vi av världsläget och det känns som att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Men då har man tid att se om sitt hus och förbättra och förstärka.

Hade man inte haft affärer med Kina tror Christer Hellström att Lagermetall hade överlevt ändå.

– Vi hade kanske varit ett mindre företag, men i grunden handlar det om att få vinst och tjäna pengar.

Lagermetall AB
  • Specialister på brons och levererar bronsämnen, glidlager och övriga glidelement till branschen sedan 1979.
  • 20 anställda i Sverige.
  • Dotterbolag i Kina med fyra anställda sedan 2011.
  • Har ett av Skandinaviens största varulager av bronsämnen.
  • Omsättning: 68 miljoner kronor (2017), dotterbolaget 11 miljoner kronor.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Positivare än tidigare men det finns många orosmoln

KONJUNKTUR Produktivitetsutvecklingen fortsätter att vika nedåt och tillväxten bromsar in men läget är inte alls så allvarligt som Svenskt Näringsliv förutspådde i höstas. Det är en tillbakagång men inte så dramatiskt. Däremot finns en hel del risker att ta hänsyn till, säger Göran Grahn, en av rapportförfattarna till Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos vid en presentation på Bandi i Kumla.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Mitt bästa investeringstips

KOMMENTAR Svårigheten att hitta rätt kompentens finns i alla branscher och det är alla typer av kompetenser som är svåra att hitta. Det är i alla fall den signal jag får från många företagare. Svenskt Näringsliv gör regelbundet en omfattande rekryteringsenkät och enligt den tycks problemet öka.
NYHET Publicerad:

På dagen stod jag i talarstolen – på kvällen sålde jag gymkort

POLITIKER En mångsysslande företagare från Frövi sitter sedan några veckor i riksdagen. För Daniel Andersson har vägen inte varit spikrak trots att han började sitt yrkesliv på verkstadsgolvet. Genom åren har han även jobbat som lärarvikarie och nu tjänstledig från sitt jobb som fritidsledare på engelska skolan i Örebro, men en sak har varit med honom hela tiden - företaget.
NYHET Publicerad:

Regelverk ställer till det för nya entreprenörer

ENTREPRENÖRSKAP Nyföretagarcentrum hjälper personer som är i ett tidigt stadie i sitt företagande. En stor del av dem som får hjälp i Örebroregionen är födda utomlands och för många av dem ställer digitaliseringen – eller rättare sagt att de utestängs från digitaliseringen – till stora problem. I ett samhälle där allt mer blir digitalt är det ett stort handikapp att exempelvis inte kunna få ett bankkonto eller ett bank-id.
NYHET Publicerad:

Persson: "Största klyftan mellan dem som har jobb och dem som inte har det"

FÖRETAGSKLIMAT Regelkrångel, kompetensförsörjning och intregration av nyanlända var tre ämnen som diskuterades flitigt när Fredrik Persson, ordförande, mötte medlemsföretagare i Örebro. "Det pratas mycket om klyftor i Sverige men den största klyftan är mellan dem som har ett jobb och dem som inte har det", sa Fredrik Persson.
NYHET Publicerad:

Topp 50 målet för nya ledningen i Degerfors

FÖRETAGSKLIMAT Ett ytterligare lyft för det lokala företagsklimatet är ett mål för det nya styret i Degerfors. Kommunalråden Anna Nordqvist (M) och Johanna Svärd (S) är rörande överens om att målet måste vara att under den här mandatperioden medverka till att ge Degerfors en plats bland de 50 bästa av Sveriges 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking.  
NYHET Publicerad:

Örebroregionen har landets näst lägsta företagsamhet

FÖRETAGSAMHETEN Örebroregionen kan inte stoltsera med någon hög företagsamhet bland invånarna. Länet har rikets näst lägsta företagsamhet och två av kommunerna, Degerfors och Karlskoga är bland de tio kommuner med lägst företagsamhet i hela landet. Det visar Svenskt Näringslivs mätning av företagsamheten i landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Bucher Emhart Glass hittade kompetensen i Colombia

KOMPETENSFÖRSÖRJNING När orderingången ökade kraftigt och CNC-operatörer inte gick att hitta inom Sveriges gränser vände Bucher Emhart Glass blicken mot Colombia. I dag är tolv colombianer anställda i företaget.
NYHET Publicerad:

"Nu ska jag träffa så många näringslivsrepresentanter som möjligt"

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Karlskoga kommun är Tony Ring (m) ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur han ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

PowerUp får tjejer att söka sig in i mansdominerade branscher

UTBILDNING Tullängsgymnasiets ungdomsinformatör Sarah Wahlund hade ett mål, att samla skolans tjejer och kvinnlig personal under en kväll fylld av inspiration. Ett projekt som tidigare år har genomförts, men som i år hade starkt fokus på kvinnligt ledarskap och att främja kvinnliga initiativ i organisationer. Projektet heter PowerUp, med syfte att skapa en gemenskap och stärka varandra på skolan.
NYHET Publicerad:

Vi som kommun måste lyssna

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Askersunds kommun är Caroline Dieker (m), ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur hon ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

CSR-konsulten hjälper företag att arbeta mer hållbart

UTBILDNING Att företag och samhället verkar hållbart och hittar strategier för att den hållbara utvecklingen går framåt är oerhört viktigt, men också komplext. Detta är något som Thoren Buisness school med bland annat Per Varga och David Karlström i spetsen arbetar kreativt och värdeskapande med. De såg komplexiteten som en möjlighet för dem att samverka mellan olika kurser på gymnasiet. Resultatet blev projektet CSR-konsulten.
NYHET Publicerad:

Att identifiera problem och ta tag i dem

KOMMENTAR Nyligen var jag med på ett möte om företagsklimatet i Laxå. I all enkelhet träffades ett dussintal personer runt ett bord för att prata om förutsättningarna för företagande. Mötet, eller egentligen mötena då det möte jag var på bara var ett i en lång rad, tillkom på initiativ av kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson.
NYHET Publicerad:

Hållbarhetsentreprenörer vinnare av Årets Affärsplan

"Det känns fantastiskt att få ett erkännande och att folk tror och bryr sig om det vi gör, vi gör skillnad för havet", säger Dennis Koss som tillsammans med Lukas Jhulher driver UF-företaget CleanSea UF och som tilldelats utmärkelsen Årets Affärsplan.
NYHET Publicerad:

Import från Kina ger export till Europa

EXPORT I 20 års tid har Örebroföretaget Lagermetall haft framgångsrikt samarbete med affärspartners i Kina. Vd Christer Hellström har med åren lärt sig vad som är ett vinnande koncept: "Det handlar om att alltid skapa goda relationer. Du måste ha respekt och vara lyhörd."
NYHET Publicerad:

Tillväxten saktar in

KONJUNKTUR Högkonjunkturen som Sverige befunnit sig i sedan 2016 har enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos på väg in sluttampen. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

Lär av dem som lyckats skapa ett bra företagsklimat

KOMMENTAR Under året har jag varit med i många diskussioner om företagsklimatet runt om i regionen. Det är glädjande att allt fler är intresserade av att vara med i den resa mot ett bättre företagsklimat som pågår på många håll.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.