SM truppen

Örebro läns trupp till SM i Ung Företagsamhet 2015

Möjligheternas SM

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA 11-12 Maj gick 2015 års SM i Ung Företagsamhet av stapeln på Älvsjömässan i Sthlm. Vi åkte dit med en ambitiös, förväntansfull, nervös, peppad och nyfiken Örebro län-trupp bestående av 7 UF-företag från regionen.

12

Ida Jensen, Regionchef Ung Företagsamhet Örebro Län

Foto: Pia Green

Väl uppe på SM så möttes de av 223 andra UF-företag från hela Sverige.

Möjligheter är det som slår mig när jag vandrar runt i mässhallen bland 750 av Sveriges unga entreprenörer. Både möjligheterna de skapar åt sig själva, de möjligheter de skapar åt varandra och de möjligheter som Ung Företagsamhet ger dem under dessa dagar.

För våra Örebro län-företag skapades möjligheter bland annat genom att Stylish pets UF sålde långt över förväntan och fick in ett av sina halsband i Sverige-truppen som tävlar med sina polishundar. Vilken marknadsföring!

Gentlemannen UF var snabbtänkta och modiga nog att se till att Prins Daniel fick med sig deras bok från mässan. Vem kommer han visa den för tro?

Talangfabriken UF fick berätta om sin idé för Anna Kinberg-Batra och imponerade.

Barsy UF som fick möjligheten att tävla än en gång i Årets UF-företag och berätta om sina egengjorda, ekologiska bars inför en jurygrupp, denna gång med nationell spridning. Sofia från Värmekällan som fick möjligheten att visa upp sina kunskaper i försäljning och dessutom vann kategorin ”Årets säljare” på SM. Framtagen vinnare av en tuff nationell jury, bäst av de 24 000 elever som i år driver UF runt om i Sverige. Det är en punkt till cv:t som borde räcka långt.

Även om jag är en utpräglad vinnarskalle och ständigt driver mot vinster/framgångar för just vår regions UF-företag så smälter jag lite på SM. Jag kommer på mig själv med att sitta på galamiddagen sista kvällen och le från öra till öra när vinnarna kommer upp på scenen, oavsett vart de kommer ifrån (även om jag både studsade, skrek och fällde en tår när just vår Örebro-tjej tog guld). För de här unga kommer röra på sig, vem vet vart de placerar sig för att utveckla sina nästa stordåd. Jag kanske kommer röra på mig i framtiden och då vill jag att vart jag än hamnar i Sverige så ska den regionen vara berikad med entreprenöriella invånare.

Det är en sådan enorm kick att få sitta där och bland annat höra tjejerna från Not Alone UF berätta om sin trygghets-app som gått om Instagram i antal nedladdningar. Det är så uppfyllande att höra Ida Ström från Makalu Magazine UF berätta om hur hon kombinerat sitt intresse för skidsport med en vilja att förändra bilden av kvinnor i media som blev till en webbtidning som redan nu går med vinst.

Om du har möjlighet i framtiden: kom till vårt SM. Du kommer åka hem inspirerad, glad, imponerad och fylld av energi. Jag tror att även du som jag kommer få visioner av vart du ser dessa unga i framtiden.

Jag tänker ofta på vart våra elever kommer vara om några år. Vi vet genom forskning att en del av dem kommer bli egenföretagare, antingen direkt efter UF-året eller lite längre fram. Vi vet att de kommer göra stor nytta på företag som anställda, med UF-erfarenheter med sig i bagaget som kommer göra skillnad både för dem och för arbetsgivaren. Men det är spännande att fundera över vart de kommer verka, inom vilken bransch, vilken förverkligad idé kommer jag läsa om några år från nu i en tidning och se deras ansikten, om än något äldre.

concept of class

Daniel och Anton, Concept of class

Häromdagen fick jag chansen att träffa två entreprenörer som idag är de här eleverna om några år. Daniel och Anton som driver Concept of class. Anton drev UF under sin gymnasietid och säger när jag träffar honom och Daniel på vårt kontor att det är mycket tack vare UF. ”Via UF så lärde jag mig företagandet, jag insåg att jag ville driva företag och lärde mig att hårt jobb lönar sig”, säger Anton.

Sedan 2014 så driver de Concept of class vid sidan av sina Universitetsstudier. Det började med försäljning av accessoarer för män men har nu breddats till en blogg, webshop och med målet att vara en livsstilsguide där du kan hitta allt du söker under ett varumärke. ”Vi vill nå samma varumärkeskännedom som till exempel ”King”, säger Daniel med ambition i rösten. De har redan nått ut med sitt varumärke utanför Sverige och har kunder i bland annat London, Köpenhamn, Italien och USA. När jag träffar dem är de mitt uppe i marknadsföringsarbetet med att de skapat det officiella armbandet för ”Manges dag”, en välgörenhetsturnering i golf skapad av hockeyprofilen Magnus Johansson, där överskottet går till organisationer som arbetar med tappra barn t.ex. Barndiabetesfonden, tjejjouren Beata och Ronald McDonald hus.

När vi pratat om deras företag, ambitioner och framgångar en stund betonar Anton igen att ”UF hjälper verkligen till med att ta fram företagsamheten i en, det var svårt i början men tar man vara på det så lär man sig så otroligt mycket”.

Concept of class finns både på Facebook, Instagram och hemsidan conceptofclass.com för nyfikna.

Jag älskar att höra om våra ungas ambitioner och drömmar. Jag njuter av att se hur det blixtrar till i deras ögon när man frågar vad drömläget är just nu, vart de strävar eller vilken deras största framgång hittills varit. Lika mycket om det handlar om eget företagande som om ett drömjobb eller ett privat mål. För det jag älskar mest är att se att de ser möjligheterna, att de tror på möjligheterna och på sig själva. Det är jag stolt över att få vara med och bidra till.

Enligt mig så är det kärnan i vad som kommer bygga vårt samhälle, att generationerna som kommer ser och tror på möjligheterna till att skapa, bidra, växa, förändra, förbättra och våga.

Ida Jensen, regionchef
Ung Företagsamhet

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.