När du ändå tänker, tänk stort!

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Jag träffar dagligen människor som har stora drömmar, som har kompetensen och förmågan att uppfylla dem, men som saknar den sista pusselbiten: att våga satsa på sin dröm fullt ut.

Candles Scandinavia Viktor kopia

Viktor Garmiani, grundare av Candles Scandinavia

Foto: unknown

Vad är det som gör att så många människor inte har större mål och siktar högre än vad de gör? Varför nöjer de sig med lite när de kan, och innerst inne vill, mer? Ligger det i vår kultur, har det med jantelagen att göra eller vad är den egentliga roten till detta stora sänke som håller alla dessa talanger tillbaka?

Trots mycket funderande kring frågan har jag inte funnit hela svaret och säkerligen är det en kombination av flera faktorer. En av dessa är bristen på förebilder och personer att inspireras av. Inte för att det finns ont om förebilder därute, men de är sällan i vår närmaste krets och då upplevs deras framgångar som onåbara för en själv. Vi får svårt att identifiera oss med förebilden som någon vi också kan bli.

Vår närmaste omgivning, vänner, kollegor och familj har vi lättare att jämföra oss med och inspireras av än av de vi ser på tv eller läser om i tidningen. ”De har säkert något jag inte har” är svaret som uppkommer i hjärnan. Men om polaren jag har känt hela mitt liv klarar det, då upplever vi det genast som mer nåbart. Staden vi bor i och de personer som verkar i den har också stor betydelse liksom allt vi ser i vår närmaste omgivning dagligen.

Låt mig ge dig ett exempel: Du bor i en mellanstor svensk stad såsom Örebro och vill öppna ett eget café. Stans största café har 35 stolar och är ofta fullsatt. Då är det stor chans att du med ditt stora driv satsar på ett café med ”hela” 50 stolar, längre öppettider, gratis Wifi och godare bullar. Och säkert kan du då fylla stället med gäster och är nöjd med bedriften. Men vad händer om samma person, med samma kompetens och driv hade råkat bo i Stockholm eller New York? Hade han öppnat ett café med 50 stolar eller 500 stolar? Hade samma person inte klarat av att fylla ett café med gäster om det hade 500 stolar och låg i Örebro? Det tror jag! För då hade caféet även erbjudit lättare luncher, ”tysta hörnan” för den som vill njuta av en bra bok till kaffet, eluttag att ladda laptopen vid varje bord och lockat till sig de kontorslösa företagarna, amningshörnan med en liten gardin att dra för och lockat till sig lattemorsorna och en massa andra kreativa idéer för att fylla sitt stora café.

Jag är nämligen alldeles övertygad att det inte är viljan, kompetensen eller kapitalet som är stora hindren som stoppar folk från att bygga något stort. Det är oförmågan att tänka stort och våga tro på idén. Många potentiella storbolag förblir små redan i företagarens huvud.

I mitt bolag, Candles Scandinavia bestämde vi oss tidigt att vi skulle bli nordens största ljusleverantör, inget annat än just nr ett. Vi satte ett högt mål och började jobba efter det. Dagligen ställs vi inför utmaningar där den lätta vägen är att säkra en mindre seger och en mindre framgång men vi väljer ALLTID att satsa på de höga målen och stora vinsterna. Varför? Jo, för vi har det som en del av vår företagskultur och har autopiloten inställd på att alltid tänka stort. Vi bygger inte bara en ljusfabrik, utan nordens modernaste ljusfabrik. Vi erbjuder inte bara ett bra sortiment, utan nordens bredaste och vi har inte bara bra ljus, utan världens bästa. Allt annat vore fel. Och vet du varför vi når våra höga mål? Just för att vi bara har höga mål och då tvingas vi planera och agera för dessa mål.

Det blir alltid som man har tänkt sig, och hemligheten är att tänka stort!

Tillbaka då till frågan om varför så många saknar förmågan att tänka stort och vad vi gör för att ändra på det? Jag tror på möten mellan de redan framgångsrika visionärerna och de blivande framgångsrika visionärerna, de som ännu inte vågat tänka stort. Träffas dessa uppstår magi och smittrisken är enorm! Sedan kan dessa människor i sin tur sprida tankesättet vidare till sin närmaste omgivning. Dominoeffekten är stark och behovet av närhet och tillgång till en annan stortänkande inspiratör mycket viktigt för den egna målsättningen.

Det är inte bara talang och kompetens som är avgörande för de stora framgången och det är inte alltid de duktigaste som kommer längst utan de som vågar och tror på sig själva och sin vision, satsar stort och vill mycket. Jag ser dagligen kompetenta och duktiga personer som skulle ha kommit så mycket längre om de bara såg sig själva så som jag ser dem. Att de faktiskt kan, men är sin egen framtids största fiende och bromskloss och inte låter sig utvecklas fullt ut.

Och för att citera den stora visionären Donald Trump: "As long as you are going to be thinking anyway, think BIG!” 

Viktor Garmiani, Ägare och grundare
Candles Scandinavia AB. Nordens ledande ljusleverantör!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.