Reepalu stoppar förskolans expansion

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD Solberga Förskolor har 50 barn i kö och erbjuder de mest generösa öppettiderna i kommunen. Förhoppningen är att expandera med det lyckade konceptet, men hotet om en vinstbegränsning hänger som mörka moln på himlen. "Det vore mycket bättre om vi kunde använda den energin för att bygga ut och förbättra verksamheten", säger ägaren Maria-Pia Karlsson.

Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf, Solberga förskolor

Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf, grundare Solberga förskolor

– Vi startade inte Solberga Förskolor för att bli rika. Det vi brinner för är att vara med och utveckla den svenska välfärden, men vi behöver naturligtvis kunna ta ut en skälig lön och där är vi fortfarande inte riktigt. Företaget måste gå med vinst så att vi har möjlighet att expandera verksamheten, fastslår Maria-Pia Karlsson, som tillsammans med Anna Almlöf äger och driver Solberga Förskolor AB.

Båda hade en gedigen erfarenhet från kooperativa förskolor när de 2013 började planera Solberga. I januari 2015 var den tidigare VVS-butiken i Lindesberg ombyggd till en funktionell förskola.

Trots hotet från Reepalus utredning har man hittills inte slagit av på utbyggnadstakten. Förskolan i Lindesberg har i dagsläget 47 inskrivna barn och 10 anställda pedagoger.

– 50 barn står i kö för en plats hos oss. Visst har vi blivit ett attraktivt alternativ till den kommunala förskolan, säger Anna Almlöf.

Så sent som i januari i år slog Solberga upp porten till ytterligare en förskola, nu i grannkommunen Nora. Redan vid starten fanns 45 barn inskrivna.

– I september eller oktober hoppas vi kunna öppna en förskola i Lanna i Lekebergs kommun. På lite sikt kan det bli en förskola till här i Lindesberg, förklarar Anna Almlöf.

Det första verksamhetsåret omsatte Solberga 4,5 miljoner. Vinsten låg på förhållandevis blygsamma 193 000 kronor.

– Men det var enligt Reepalus sätt att räkna alldeles för mycket. En vinst på 28 000 hade varit tillåten, inte mer, konstaterar Maria-Pia Karlsson.

Ilmar Reepalus råd till välfärdsföretag som vill växa men som inte får gå med nämnvärd vinst är att låna pengar för expansionen.

– Vilken bank skulle ställa upp på det? Det är ett råd som är fullkomligt orealistiskt, fastslår Maria-Pia Karlsson.

För att markera sitt missnöje med förslagen i Reepalus utredning, ”Ordning och reda i välfärden” som den heter, har Solberga precis som många andra välfärdsföretag skickat ett remissyttrande till finansdepartementet.

– Solberga Förskolor AB avstyrker utredningens förslag. Det skulle kraftigt försämra våra möjligheter att verka och långsiktigt hota vår överlevnad. Förslaget innebär en inskränkning av företagandet och skulle få negativa effekter för hela vår bransch, varnar man i sitt remissyttrande.

Korta beslutsvägar och optimal flexibilitet ser Anna Almlöf och Maria-Pia Karlsson som några av fördelarna med privata förskolor.

– Vi måste anpassa oss efter föräldrarnas önskemål, exempelvis när det gäller öppethållandet, säger Anna Almlöf.

Solberga i Lindesberg har idag öppet mellan 5.30 och 17.30. Dessa generösa tider kan den kommunala förskolan inte matcha, trots att en så tidig lämning på morgonen behövs för dem som ska gå på första skiftet på Meritor, fordonskomponenttillverkaren som är kommunens klart största företag.

– Vi älskar att driva våra förskolor, men det ifrågasättande av hela branschen som Reepalus förslag innebär tar mycket energi från oss. Det vore mycket bättre om vi kunde använda den energin för att bygga ut och förbättra verksamheten, understryker Maria-Pia Karlsson.

Du kan också protestera mot Reepalus förslag. Gå in på svarareepalu.nu och gör din röst hörd.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

KVALITET Sedan cateringfirman Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet mer än halverats och kvaliteten på maten blivit högre. Det som ligger bakom är en mobilapp där elever förbeställer det de vill äta till lunch. Nu äter fler elever lunch – och presterar bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

Humana: Vi har sparat nästan en miljard åt skattebetalarna 2017

VÄLFÄRDEN Närmare en miljard kronor räknar företaget Humana AB med att ha sparat skattebetalarna år 2017 genom att erbjuda bättre och billigare vård och omsorg i förhållande till offentliga alternativ. De stora besparingarna sker inom personlig assistans.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.
NYHET Publicerad:

Lemne: "Lösningen i välfärden är mångfald, inte monopolkaos"

VÄLFÄRD Nu lägger regeringen och Vänsterpartiet sitt skarpa lagförslag om vinster i välfärden på riksdagens bord. Det skriver Ardalan Shekarabi (S) och Ulla Andersson (V) i en debattartikel. "Lösningen i välfärden är mångfald, inte en återgång till gamla tiders monopolkaos", säger Carola Lemne, vd.
NYHET Publicerad:

Ett unikt skolsystem behöver inte vara dåligt

VÄLFÄRD Att Sveriges skolsystem är unikt är inte något negativt. Vi borde vara stolta över att alla elever har möjlighet att välja skola på lika villkor, tycker Robert Thorburn, som utvecklar tanken i sin senaste film.
NYHET Publicerad:

Friskoleforskare lyfter den svenska skolan

KVALITET För att ligga i framkant och inte stagnera drivs Fridaskolornas kvalitetsutveckling via ett eget bolag, Didaktikcentrum. Det ska skapa en positiv oro som genererar utveckling, enligt koncernchefen Malin Johansson. Nu ska även den externa verksamheten stärkas.
NYHET Publicerad:

Äldre friskare med bättre läkemedelskoll

OMSORG Äldreboendet Vardaga Österbo ersätter läkemedel mot oro och ångest med pratstunder, promenader och musik. "För många patienter hände ingenting när vi plockade bort läkemedlen. Det var verkligen en onödig behandling", säger sjuksköterskan Elin Nilsson.
NYHET Publicerad:

Kommunslarv sätter friskolor i kläm – ”Skrämmande”

KONKURRENS Sex av tio av kommuner gjorde fel när de beslutade om friskolors skolpeng för förra året. Det visar en undersökning från Friskolornas riksförbund. Många kommuner riktar inte beslutet till den berörda skolan och i flera fall fattas inte något beslut över huvud taget.
NYHET Publicerad:

"Landstingen svälter ut privata vårdalternativ"

LOV I 19 av 21 landsting går den offentligt drivna primärvården med underskott. För att hantera situationen måste pengar skjutas till, vilket gör att privata vårdgivare missgynnas. ”I debatten talas det väldigt mycket om vinster i välfärden, men alldeles för lite om förluster i välfärden”, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Högtryck för hälso- och sjukvårdsgalleria

VÄLFÄRD Läkare, fysio- och psykoterapeuter, sjuksköterskor, undersköterskor, ekonomer och labbpersonal är under samma tak i Hermelinen i Luleå. Ett nära samarbete mellan yrkesgrupper leder till att patienten får komma till samma personal i stället för att träffa nya vid varje besök.
NYHET Publicerad:

”Sverige behöver vassa resultatmått”

KVALITET Utbildningskoncernen Academedia har sedan 2014 använt förädlingsvärde som ett kvalitetsmått. Att jämföra elevens resultat från nian med slutbetyget från gymnasiet ger en mer nyanserad bild av en skolas resultat än att bara titta på avgångselevernas snittbetyg, enligt kvalitetschefen Ingela Gullberg.
NYHET Publicerad:

Oseriöst av LO om friskolor

KOMMENTAR Den svenska friskolemodellen bygger på att alla elever och föräldrar oavsett storleken på plånbok får välja. I de flesta länder är det en lyx förbehållen de bättre bemedlade. LO:s häxjakt på valfriheten och välfungerande populära skolor är ett svek inte minst mot de egna medlemmarna, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

”Vi ger föräldrarna trygghet”

VÄLFÄRD För Lillugglans BVC är tillgänglighet och spetskompetens nyckelord. Det är Sveriges enda BVC för barn som är för tidigt födda. ”Vårt mål är trygga föräldrar”, säger vd Marlene Fredin.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer påskyndar nya äldreboenden

OMSORG Behovet av äldreboenden ökar dramatiskt framöver. För att möta det bygger omsorgsbolaget Attendo sina egna. Företaget har jobbat upp både expertis och tempo i sitt byggande och står nu för vart femte nytt äldreboende i Sverige.
NYHET Publicerad:

Vinstförbud ökar förlusterna i välfärden

KOMMENTAR Privata välfärdsföretag levererar hög kvalitet på sina tjänster jämfört med offentliga aktörer. Ett vinstförbud medför att många måste avvecklas. Det blir dyrare för skattebetalarna, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

S, V & MP skapar monopolkaos i välfärden

VÄLFÄRD "Regeringen och Vänsterpartiet fullföljer sina planer på att försöka förbjuda företag och innovationer i välfärden. Om de lyckas kommer det att resultera i ett monopolkaos och sänka hela välfärdssektorn", säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i en kommentar till Ardalan Shekarabis (S) och Ali Esbatis (V) debattartikel i DN.
NYHET Publicerad:

Privat vs. offentlig välfärd – hur ser kvalitetsskillnaderna ut?

KOMMENTAR Det är svårt att ge en entydig bild av kvaliteten inom vård, skola och omsorg. Bland annat därför att det beror på vem man frågar, skriver Robert Thorburn, projektledare inom välfärd. För att ge en bättre bild har han sammanställt en rad kvalitetsmätningar och länkar till mer information.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Oron är stor bland svenska välfärdsföretagare som vittnar om hur Reepalus vinstförslag kommer att slå. Men hos norska paret Randi och Hans Jacob Sundby finns ingen oro alls. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige genom sitt företag Læringsverkstedet.