Måns Uggla och Håkan Lagerqvist
Foto: Maria Eremo

Måns Uggla och Håkan Lagerqvist är två av sju anställda på Naxos Sweden. Från lokalerna i Örebro har de kontakt med hela världen.

”Skivbranschens död är betydligt överdriven”

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Naxos Sweden är verksamma i en bransch under ständig förändring. Skivbranschen såg helt annorlunda ut i början av 90-talet när bolaget startade, men vd Håkan Lagerqvist ser ljust på framtiden. "Det är stor framåtanda i vårt gäng och vi har hittat rätt kostym för oss."

Tavelvägg med CD-skivor
Foto: Maria Eremo

Naxos Sweden ligger bakom en uppsjö av klassiska utgåvor, något som är tydligt när man besöker företagets lokaler.

Vi backar bandet 25 år. Håkan drev då ett postorderföretag med några kompisar i Fellingsbro som importerade specialutgåvor från bland annat Japan och USA.

– Där och då fick vi förfrågan om att bli svensk distributör åt Naxos och vi sa ja.

Naxos var vid den tiden en ny affärsidé, klassisk musik till betydligt lägre pris, något som vände upp och ner på hela marknaden.

– Naxos ville göra klassisk musik tillgänglig för alla när de startade i Hongkong 1987, där huvudkontoret fortfarande finns.

Sex år senare föddes alltså Naxos Sweden och man fick en flygande start tack vare den boom som cd-skivan förde med sig i mitten av 90-talet. Det blev en framgångssaga från start och mellan åren 93-95 växte man med 100 procent varje år.

– Vi var till exempel först ut med tv-reklam för klassisk musik i TV4 när de startade. Vår målsättning var hela tiden att få människor att tycka om klassisk musik. Vi sålde så mycket skivor att vi var i topp på försäljningslistorna, före Michael Jackson och Beatles.

Hela skivbranschen fick det dock mycket tuffare i början av 00-talet och när bokbranschen hamnade i kris runt år 2010 rycktes den klassiska musiken på cd med.

– Akademibokhandeln var en viktig plattform för oss och ett tag fanns vi i 80 butiker.

Många konkurser innebar en krisperiod även för Naxos och från att ha varit 25 anställda med stort lager i Örebro och med logistikansvar för hela Norden och Baltikum är man i dag sju personer på kontoret. En av dem är Måns Uggla, som bland annat har ansvar för nya releaser.

– Vi har hela tiden trott att vi suttit på rätt produkt, som till exempel cd:n. Men sen kom streaming och det går aldrig att stanna upp och lita på ett format. Det kommer troligtvis komma något nytt. Cd är fortfarande den största delen för oss men digitalt och streaming ökar kraftigt, säger Måns Uggla.

Alla inspelningar som Naxos gör i dag släpps både som fysisk cd och på streamingplattformar, det gör att intäkterna kommer från flera håll.

– Streaming är egentligen ingen naturlig plats för klassisk musik. Den som verkligen vill lyssna på klassiskt gör det på cd. Dessutom är det ingen hållbar ekonomi i streaming i dag, säger Måns Uggla.

Naxos Sweden vill gärna växa och bli större igen. Att utvecklas och skapa nya vägar är något man arbetar med ideligen.

– Det kommer ständigt nya streamingtjänster och vi har mycket kvar att lära när det handlar om digitala plattformar och hur vi ska arbeta utifrån vad som är bäst för vår situation. Vi måste hela tiden anpassa oss utifrån de regelverk som de större plattformarna som till exempel Spotify och Apple ger oss, säger Håkan Lagerqvist.

Men han ser ingen begränsning och även om de är lite märkta efter den tuffa tiden så ligger fokus på utveckling inom alla områden.

– Vi lär oss hela tiden att kommunicera med olika tjänster och aktörer, allt händer så snabbt. Vi ser bara möjligheter och samtidigt som vi söker nya sätt att arbeta på fortsätter vi att jobba traditionellt, säger Håkan Lagerqvist.

Naxos Sweden går bra och 2017 gjorde man sitt bästa resultat någonsin. Företaget har hittat sitt sätt att överleva i en bransch som är i ständig förändring och är i dag distributör för flera hundra olika skivmärken.

– Vi har 50 till 100 nya releaser varje vecka, så nog har vi att göra. Pratet om skivbranschens död är betydligt överdriven, säger Måns Uggla.

Fakta

Verksamhet: Sveriges största distributör av klassisk musik och jazz, såväl fysiskt på cd, vinyl och dvd som digitalt på streaming- och nedladdningstjänster som Spotify, iTunes och Apple Music.

Antal skivmärken: Naxos Sweden representerar nära 600 olika skivmärken, som exempelvis BIS, Chandos, Hyperion, Harmonia Mundi, ECM och Act.

Placeringsorter: Örebro. Huvudkontor i Hongkong och centrallager i München.

Omsättning: 23 miljoner kronor under 2017. Troligtvis samma nivå eller liten ökning under 2018.

Antal anställda: Sju personer på kontoret och fler vid behov.

Kuriosa: Några av Naxos reklamfilmer från 90-talet.
https://www.youtube.com/watch?v=sMhgLJRsbdo
https://www.youtube.com/watch?v=-iQwy9XcuWU

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Emax boostar unga entreprenörer till Kenya

EMAX SVERIGE Den 16-20 juni intar 110 av landets främsta unga entreprenörer i åldrarna 18-20 år återigen Chalmers, Lindholmen i Göteborg. Sedan starten 2002 har 3 000 deltagare fått chansen att delta under intensiva och inspirerande dagar mixat med föreläsningar, sociala aktiviter, teambildning, workshops, nätverkande och olika tävlingsmoment. Emax-veckan driftas med hjälp av volontärpersonal, som många gånger har varit deltagare tidigare. Sedan 2012 körs även Emax Norge årligen.
NYHET Publicerad:

Zinkgruvan Mining verkar på 1300 meters djup

ENTREPRENÖRSKAP På ytan ser det ut som ett vanligt industriområde. Kanske att de skorstensliknande gruvlavarna avslöjar vad som döljer sig långt under jordytan. Följ med till Zinkgruvan strax utanför Askersund och företaget Zinkgruvan Mining.
NYHET Publicerad:

Stjernsunds Gård – så mycket mer än ägg

ENTREPRENÖRSKAP Från att ha varit en renodlad spannmålsgård är Stjernsunds Gård i dag så mycket mer. Tack vare att ägarna vågat satsa, trots flertalet stora utmaningar, är man i dag inte alls lika sårbara som tidigare. "Nu är nästa generation på väg in i företaget, det känns riktigt bra", säger Mikael Gilbertsson, ägare.
NYHET Publicerad:

"Vi vill att EU skriver fler frihandelsavtal"

EU-VALET Hallå där, Elin Jensen, som kandiderar till Europaparlamentet för Sverigedemokraterna. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på EU:s förhållande till företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för Sveriges företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Positiva och negativa signaler från företagare i Örebroregionen

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I enkätsvaren kan vi utläsa både positiva och negativa nyheter.
NYHET Publicerad:

Dystert i norra länsdelen

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I norra länsdelen är signalerna från företagarna som besvarat enkäten tydliga. Företagsklimatet blir sämre i tre av fyra kommuner.
NYHET Publicerad:

Företagare i Karlskoga och Degerfors har sagt sitt

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I Karlskoga och Degerfors finns en del att ta tag i för de nya politiska styrena när det gäller de faktorer som den kommunala organisationen kan påverka.
NYHET Publicerad:

Askersund och Hallsberg på rätt spår

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i och i södra länsdelen är det både positiva och negativa nyheter. Mest positiv utveckling ser vi i Hallsberg där företagarna som besvarat enkäten är betydligt mer positiva i år jämfört med de senaste åren.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv bjöd på företagsam resa i Sydnärke

FÖRETAGSKLIMAT Under fredagen den 17 maj såg Svenskt Näringsliv Örebro län till att företagare och politiker möttes under en företagsam resa. Den här gången stod Sydnärke på schemat och gruppen besökte Zinkgruvan Mining och Stjernsunds Gård.
NYHET Publicerad:

Stärk de små företagens möjligheter till handel inom EU

EU-VALET Hallå där Lotta Olsson, som kandiderar till Europaparlamentet för Moderaterna. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på EU:s förhållande till företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för Sveriges företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Tre guld till Wilma och WarM BUCKET UF

UNG FÖRETAGSAMHET Grattis Wilma Martinsson, entreprenören bakom WarM BUCKET UF, som tog med sig hela tre guldmedaljer från SM i Ung Företagsamhet 2019. Så här dagen efter - hur känns det?
NYHET Publicerad:

Wilmas UF-succé tar henne till SM och vidare

UNG FÖRETAGSAMHET Eftersom Wilma Martinssons UF-företag gjort succé är det ingen tvekan för henne att driva Warm Bucket vidare när UF-tiden är över. I början av maj är det SM för UF och Wilma kommer att vara på plats. "Det känns skönt att jag trodde på mig själv, när inte alla andra gjorde det. Det tänker jag ta med mig", säger Wilma.
NYHET Publicerad:

”Ska mina sju anställda bli utan jobb för att jag rehabiliteras?"

SJUKFRÅNVARO Företagaren och sotaren Peter Johansson bröt båda benen och har varit sjukskriven i 180 dagar. Nu får han inte längre någon sjukersättning från Försäkringskassan, utan uppmanas att söka nytt jobb. ”Ska mina sju anställda bli utan jobb för att jag rehabiliteras?” frågar han.
NYHET Publicerad:

Positivare än tidigare men det finns många orosmoln

KONJUNKTUR Produktivitetsutvecklingen fortsätter att vika nedåt och tillväxten bromsar in men läget är inte alls så allvarligt som Svenskt Näringsliv förutspådde i höstas. Det är en tillbakagång men inte så dramatiskt. Däremot finns en hel del risker att ta hänsyn till, säger Göran Grahn, en av rapportförfattarna till Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos vid en presentation på Bandi i Kumla.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Mitt bästa investeringstips

KOMMENTAR Svårigheten att hitta rätt kompentens finns i alla branscher och det är alla typer av kompetenser som är svåra att hitta. Det är i alla fall den signal jag får från många företagare. Svenskt Näringsliv gör regelbundet en omfattande rekryteringsenkät och enligt den tycks problemet öka.
NYHET Publicerad:

På dagen stod jag i talarstolen – på kvällen sålde jag gymkort

POLITIKER En mångsysslande företagare från Frövi sitter sedan några veckor i riksdagen. För Daniel Andersson har vägen inte varit spikrak trots att han började sitt yrkesliv på verkstadsgolvet. Genom åren har han även jobbat som lärarvikarie och nu tjänstledig från sitt jobb som fritidsledare på engelska skolan i Örebro, men en sak har varit med honom hela tiden - företaget.
NYHET Publicerad:

Regelverk ställer till det för nya entreprenörer

ENTREPRENÖRSKAP Nyföretagarcentrum hjälper personer som är i ett tidigt stadie i sitt företagande. En stor del av dem som får hjälp i Örebroregionen är födda utomlands och för många av dem ställer digitaliseringen – eller rättare sagt att de utestängs från digitaliseringen – till stora problem. I ett samhälle där allt mer blir digitalt är det ett stort handikapp att exempelvis inte kunna få ett bankkonto eller ett bank-id.
NYHET Publicerad:

Persson: "Största klyftan mellan dem som har jobb och dem som inte har det"

FÖRETAGSKLIMAT Regelkrångel, kompetensförsörjning och intregration av nyanlända var tre ämnen som diskuterades flitigt när Fredrik Persson, ordförande, mötte medlemsföretagare i Örebro. "Det pratas mycket om klyftor i Sverige men den största klyftan är mellan dem som har ett jobb och dem som inte har det", sa Fredrik Persson.