Slopad ungdomsrabatt tvingar honom till konkurs

NYHET Publicerad

ARBETSGIVARAVGIFT Höjningen av arbetsgivaravgiften för unga blev spiken i kistan för telemarketingföretaget Reffekt. En vecka efter att höjningen genomfördes lämnade företagets vd och ägare, Micael Jönsson in en ansökan om konkurs. ”Det är en direkt konsekvens av avgiftens höjning”, säger han.

ta81c284
Foto: Per Knutsson

Micael Jönsson, ägare och vd på Reffekt

Regeringen har beslutat att höja arbetsgivaravgiften för unga i två steg. Från och med den 1 augusti höjdes arbetsgivaravgiften för unga från 10 procent till drygt 25 procent, och resten av rabatten kommer slopas under 2016. Som en direkt konsekvens av avgiftens höjning ansökte Reffekt om konkurs, eftersom det inte fanns någon marginal att betala de kraftigt höjda avgifterna.

–Höjningen innebär ökade kostnader med 100 000 kronor i månaden för oss, och det funkar inte. Det är redan en tuff bransch med små marginaler i hög konkurrens, och vi kommer inte att klara det. Jag har inget annat val än att ansöka om konkurs, säger Micael Jönsson, ägare och vd på Reffekt.

Micael Jönsson har förberett sig själv och sina anställda på en eventuell konkurs sedan avgiftens höjning aviserades, eftersom han redan då insåg att en fortsättning för företaget skulle bli mycket svår. Några av hans anställda har redan gått vidare till andra jobb, men fortfarande är det många kvar som blir arbetslösa inom en mycket snar framtid.

–Vår konkurs och mina anställdas arbetslöshet är en direkt konsekvens av avgiftens höjning. Jag har 70 anställda, varav 35 av dem är under 25 år och som nu riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden. Det är inget snack om att jobb försvinner, och det skapas inte nya. Jag har väldigt svårt att se vem som gynnas av detta, säger Micael Jönsson. 

Konkursen är en sista utväg, men Micael Jönsson ser inget annat sätt att lösa situationen på. Han tog själv ut sin sista lön i juli, nu blir det inget mer i egen ficka. 

–Det här är ett större problem än vad politikerna verkar förstå, det är inte kul se företaget man kämpat för försvinna framför ögonen. Jag vet inte vad som händer nu, men jag vet att verksamheten inte kommer att funka och därför väljer jag att lägga ner direkt och göra rätt för mig, säger han. 

Telemarketingbranschen har ännu ett mörkt moln på sin himmel, eftersom det pågår en diskussion om skriftliga avtal ska komma att krävas vid telefonförsäljning till konsumenter. Det innebär att efter en avslutad muntlig affär ska konsumenten skriva på ett skriftligt avtal och skicka tillbaka det som en bekräftelse på affären. Idag räcker det med ett muntligt avtal. Micael Jönsson är mycket kritisk till förslaget och menar att det kommer slå hårt mot branschen. 

–Skriftliga avtal gör att orderkostnaden ökas kraftigt, vilket innebär att telemarketing som kanal blir väsentligt dyrare och att köparna väljer andra kanaler. De osäkra förutsättningarna kring de skriftliga avtalen skapar problem för marknadens aktörer, säger Micael Jönsson.

–Höjd arbetsgivaravgift för unga och hotet om de skriftliga avtalen blir ett stålbad för branschen och gör det omöjligt att bedriva verksamhet, det går bara inte

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Stark kritik mot utvidgad kemikalieskatt

SKATT Kemikalieskatten har fått stark kritik från elektronikbranschen. Men i överenskommelsen mellan C,L, S och MP ska skatten inte avskaffas – tvärtom. Nu drabbas ännu en bransch.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv hyllar Amandas skatteuppsats

STIPENDIUM Amanda Östlund Tjernström. Lägg namnet på minnet. Hon är den första studenten som tilldelas Svenskt Näringslivs stipendium för bästa uppsats om skatter. Priset är på 15 000 kronor och delades ut på torsdagen.
NYHET Publicerad:

Tre av fyra svenskar underskattar hur mycket de betalar i skatt

KOMMENTAR Företagare kan göra skillnad och öka kunskapen om skatter. Idag visar hela 39 procent av företagen hela lönen på lönebeskeden men det behöver bli fler för att vi ska få en skattedebatt som handlar om hela skatten, skriver Johan Fall, skattechef.
NYHET Publicerad:

Norrlandsföretagare i uppror mot momshöjning

SKATT Från 6 till 25 procent. Höjd moms slår hårt mot Norrlandsföretagare som sysslar med naturturism. ”För vår bransch är det inget annat än en ren katastrof", säger Göran Widén, vd för Brändö Konferens & Fritidsby utanför Luleå.
NYHET Publicerad:

En budget som stimulerar arbete

SAMHÄLLSEKONOMI Moderaternas och Kristdemokraternas budget rymmer flera företagarvänliga reformer, enligt chefekonom Bettina Kashefi. "Det man gör för att förstärka jobbskatteavdraget är nödvändigt eftersom företagen skriker efter kompetens."
NYHET Publicerad:

Studentuppsats uppmärksammas

NYTT PRIS Amanda Östlund Tjernström är först att vinna Svenskt Näringslivs nyinstiftade uppsatstävling om skatter. Priset är på 15 000 kronor. "Stipendiaten skriver på ett initierat sätt om en av de senaste årens mest uppmärksammade skattefrågor för näringslivet", skriver juryns ordförande professor Claes Norberg i motiveringen.
NYHET Publicerad:

Näringslivstoppar sågar svenska skatter: "På väg åt fel håll"

SKATTER Höga skatter på arbete, ägande och entreprenörskap bromsar Sveriges konkurrenskraft, påpekade tunga näringslivsföreträdare och forskare under ett seminarium i samband med att Näringslivets Skattedelegation firade 100 år. ”Världen förändras och vi kan inte bara nöja oss med att hänga med, vi måste ta täten”, sa Jacob Wallenberg, ordförande Investor.
NYHET Publicerad:

Skattereformer som stärker konkurrenskraften

DEBATT Världens högsta marginalskatt måste bort, företagens vinstbeskattning måste vara konkurrenskraftig och rättssäkerheten i skattesystemet måste förbättras är några förändringar som Staffan Bohman, ordförande i Näringslivets Skattedelegation, förespråkar.
NYHET Publicerad:

Välkommet nej till digitalskatt

EU EU-kommissionen har förslagit en ny skatt på vissa digitala tjänster. Skatten skulle ha många negativa konsekvenser för svensk ekonomi. Det är välkommet att Magdalena Andersson står fast vid sitt nej till förslaget, säger Johan Fall, skattechef.
NYHET Publicerad:

Företagen behöver fortsatt tempo i skattearbetet

SKATTER Hur skattepolitiken blir de kommande fyra åren är svårt att sia om med tanke på det oklara läget i riksdagen. Samtidigt är det viktigt att inte tappa tempo i skattearbetet, enligt Johan Fall, chef för skatteavdelningen. ”Samtliga partier behöver ta sig i kragen”, säger han.
NYHET Publicerad:

Likgiltiga förvaltningsdomstolar fick advokat att hoppa av

RÄTTSSÄKERHET Ointresse från rätten fick advokaten Olle Flygt att sluta processa i förvaltningsdomstolarna. Numera väljer han att arbeta i allmänna domstolar och inför skiljenämnder, där allt fungerar mycket bättre, skriver nyhetstjänsten fplus.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv startar uppsatstävling om skatter

TÄVLING Svenskt Näringsliv startar en tävling för godkända examensuppsatser skrivna om skatter. Tanken är att det ska höja intresset för skattefrågor, särskilt då skatter har betydelse för företagsamheten.
NYHET Publicerad:

Högst skatt i världen – nu ger han upp

SKATT Serieentreprenören Bror Lövbrand fick världens högsta skatt. Nu har han lämnat högskattekommunen Dorotea och tagit jobben med sig. ”Jag orkade inte se ett samhälle raseras”, säger han till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Tre av fyra svenskar underskattar skatten på en genomsnittlig lön

SKATTER Vanliga löntagare får i verkligheten inte behålla hälften av lönen, visar en ny undersökning.
NYHET Publicerad:

Umeåföretagare: Nya vårdskatten drabbar mina medarbetare

SKATT Den nya skatten på sjukvårdsförsäkringar slår mot lågavlönade – tvärtemot vad regeringen och Vänsterpartiet hävdar. Det riskerar även att stjälpa mindre företag som är beroende av att medarbetarna håller sig friska. Det anser Umeåföretagaren Torvald Östensson som redan har drabbats av vårdskatten, skriver Arbetsmarknadsnytt.
NYHET Publicerad:

Flygskatten slår hårt mot norrlandsort

TRANSPORTER Flygbolaget BRA drar ner verksamheten i Umeå och minskar flygandet till Stockholm med 40 procent. 15 personer blir arbetslösa och miljövänliga flygplan byts mot äldre jetmaskiner. Boven är den omdiskuterade flygskatten.
NYHET Publicerad:

Luddiga skattedomar förvirrar företagare

SKATTER Osäkerhet och rättslig oklarhet råder kring internprissättning. Bland annat så redogör inte domstolar tillräckligt tydligt hur de kommer fram till att ett företag lämnar felaktiga uppgifter. I cirka en femtedel av de undersökta fallen saknas information överhuvudtaget, visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Advokater sågar förvaltningsdomstolarna

SKATT Advokater har ett mycket lågt förtroende för förvaltningsdomstolarnas hantering av skattemål, visar en färsk Demoskopundersökning beställd av Rättvis skatteprocess. Resultatet är tyvärr inte oväntat för den som följer utvecklingen på skatteområdet, konstaterar skatteexpert Lynda Ondrasek Olofsson, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Vårdföretagarna: Ny moms slår mot kompetensförsörjning i vården

SKATT Ett besked om att inhyrd vårdpersonal ska beläggas med 25 procent moms får stark kritik från landets privata vårdgivare. ”Det är ett hot mot hela vårdsektorns kompetensförsörjning”, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Sänkta skatter gör Sverige attraktivt

DEBATT Sverige måste ha konkurrenskraftiga villkor för företagande. Därför behövs lägre ägarbeskattning, sänkta marginalskatter och ett konkurrenskraftigt system för bolagsskatt. Det skriver Staffan Bohman, ordförande i Näringslivets Skattedelegation, och Johan Fall, chef för Svenskt Näringslivs skatteavdelning.