Stora förändringar i länets kommuner

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner visar på en hel del förändringar i Örebroregionen. Lekeberg och Kumla är fortsatt i topp i länet samtidigt som Hällefors intar sistaplatsen, inte bara i länet utan i hela landet.

Karl Hulterström - 02

Karl Hulterström, regionchef Svenskt Näringsliv Örebro

Bäst går det för Laxå, Karlskoga och Lindesberg som tar ganska stora steg i rätt riktning. För Ljusnarsbergs del fortsätter den positiva trend som pågått i flera år och kommunen är nu ny på topp-100 med en 95 plats.

– Laxå klättrar mest i länet och fortsätter den klättring som inleddes förra året. Det märks att de satt upp ett mål och att politiker, tjänstemän och företagare jobbar ihop och drar åt samma håll för ett bättre Laxå. Det är också intressant att se att Ljusnarsberg, som så ofta, precis som Laxå uppmärksammas för dåliga resultat i olika undersökningar, sticker ut bland sina grannkommuner. Jag tror att en förklaring ligger i att det är små kommuner med korta beslutsvägar och att många kämpar för att det ska vara bra att leva och verka i kommunen, säger Karl Hulterström, regionchef på Svenskt Näringsliv. Läs mer om Laxå här

Karlskoga och Lindesberg ligger fortfarande långt ned i rankinglistan men årets avancemang med 29 respektive 19 placeringar ger en 218 plats för Karlskoga och en 260 plats för Lindesberg.

– Företagsklimatet i Karlskoga och Lindesberg är långt ifrån bra sett till vår undersökning men efter flera år som gått i fel riktning kanske det är en vändning vi nu ser för dessa kommuner. Och jag vet att det finns ett fokus på frågor som rör företagsklimatet i dessa kommuner så vi får hoppas att det ger utdelning framöver, säger Karl Hulterström.

Örebro kommun tappar något till en 127-plats i landet och ligger därmed en bra bit efter kommuner som Västerås, Helsingborg, Jönköping och Linköping.

– Med de förutsättningar som finns borde Örebro ligga betydligt bättre till. Samtidigt presenterades en undersökning i förra veckan som visade att Örebro kommun får bra betyg när det gäller myndighetsutövningen gentemot företagen. Jag upplever att det blivit ett helt annat fokus på dessa frågor över tid men att det tar tid att få till förändring fullt ut. Sen får vi inte glömma att olika undersökningar mäter olika saker. Medan den andra undersökning tittar på en specifik del av kommunens verksamhet ligger vårt fokus på hur företagen tycker att det är att bedriva verksamhet i en kommun. Då spelar många faktorer in. Det är klart att det kan finnas stora skillnader och respektive kommun får fokusera på de områden de kan påverka, säger Karl Hulterström

I årets ranking är det framförallt Askersund och Degerfors som är de stora förlorarna. Askersund, som tidigare legat riktigt bra till tappar 39 platser och från toppnoteringen, en 80-plats år 2013, till årets 125-plats är fallet stort. Dessutom tappar Hällefors några placeringar och hamnar på en sistaplats, inte bara i länet utan i hela landet.

– Askersund har haft en medveten strategi och jobbat långsiktigt för att förbättra företagsklimatet. Det har varit lyckosamt men senaste tiden har en omorganisation gjorts som tagit mycket kraft. Signalen jag fått från Utvecklingschefen är dock de tagit nya tag och återigen siktar på att förbättra företagsklimatet. Jag upplever att de tar dessa frågor på fullaste allvar och jag skulle inte bli förvånad om Askersund inom några år återtagit en topp-100-placering, säger Karl Hulterström

För övriga resultat se www.foretagsklimat.se

t_orebro_lan

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

De sluter gapet mellan akademi och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Varför har universitetet så dålig kontakt med näringslivet? Det frågade sig Simon Ezcurra Gyllensten och Carl Svensson när de under 2015 studerade på Örebro Universitet. De upplevde att deras utbildningar var väldigt teoritunga och att de hade liten möjlighet att testa sina kunskaper i praktiken. Därför startade de kort därefter företaget Academy Solutions.
NYHET Publicerad:

Framtidens entreprenörer

UNG FÖRETAGSAMHET Ett myllrande Conventum som sjuder av aktivitet och förväntningar - årets regionala upplaga av Ung Företagsamhets mässa i Örebro är igång. Mässan i år heter Entreprenörskap på riktigt 2017 och här visar gymnasieungdomar upp sina företag som de drivit under ett års tid.
NYHET Publicerad:

Ökning från en låg nivå

FÖRETAGSAMHETEN Andelen företagsamma människor växer och uppgår nu till 9,9 procent i Örebro län, enligt Svenskt Näringslivs rapport Företagsamheten 2017. Företagsamheten har vuxit två år i rad, men länet har fortfarande näst lägst företagsamhet av landets regioner. Företagsamheten bland länets kvinnor ökar något, för att nu uppgå till 5,8 procent, men länet ligger trots det bland de län med lägst nivå. Bland länets ungdomar är företagsamheten oförändrad jämfört med fjolårets mätning och länet ligger långt under rikssnittet.
NYHET Publicerad:

UF-mässa Örebro län 2017- Entreprenörskap på riktigt!

UNG FÖRETAGSAMHET På måndag samlas hundratals unga entreprenörer från hela Örebro län, 70 jurymedlemmar från näringsliv, politik och offentlig verksamhet och ett hundratal lärare på Ung Företagsamhets regionala mässa som förra året besöktes av över 3000 personer, i år är väl du en av dem?
NYHET Publicerad:

Äldre elever lär yngre att programera

KODNING En ny vinkel på matte och teknik. I Örebro samarbetar IT-gymnasiet med grundskolan om programmering och kodning. Det har gett både sjätteklassare och gymnasister nya tankar om yrkeslivet.
NYHET Publicerad:

Träffsäker värvning - tack vare video

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Ica-handlaren Pernilla Eskils har halverat sin anställningsprocess med hjälp av videorekrytering. Social kompetens står högst upp på önskelistan. "Jag provade och är fast. I dag kan jag inte klara mig utan det här verktyget för att hitta rätt personer till butiken”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Konjunkturläget: Optimism, protektionism och kompetensproblem

KONJUNKTUR Trots tilltagande protektionistiska tongångar i omvärlden, vilket kan påverkar ett litet och exportberoende land som Sverige negativt, utvecklades den ekonomiska tillväxten i Sverige relativt väl under fjolårets sista kvartal. Bland företagare i Örebroregionens företagarpanel tror fler än hälften av företagarna på ökad produktion och försäljning det kommande halvåret.
NYHET Publicerad:

Han lyfter vardagen för förare på väg

PROFILEN När Jan-Olow Engström och hans bror tog omtag med familjeföretaget Engströms vände det till succé. Ett amerikanskt truckstop i svensk tappning som samlar mängder av servicetjänster på ett ställe gör livet lättare för lastbilschaufförer och privatbilister. Samtidigt efterlyser han mer fokus på kvalitet i branschen.
NYHET Publicerad:

Företagen ska ha insyn och delaktighet i Kumlas nya näringslivsprogram

HALLÅ DÄR Katarina Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kumla kommun. Vad tycker du är de viktigast åtgärderna att vidta för ett ännu bättre företagsklimat i din kommun?
NYHET Publicerad:

Hällefors tar företagsklimatklivet

FÖRETAGSKLIMAT Företagare, politiker och tjänstemän från Hällefors diskuterade hur de gemensamt ska ta klivet mot ett bättre företagsklimat. Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer och Helena Aronsson på Business Region Örebro höll i trådarna under de livliga diskussioner där fokus låg på att gå från ord till verkstad.
NYHET Publicerad:

"Klart en privat förskola måste få gå med vinst”

VÄLFÄRD Reepalus förslag om en vinstbegränsning i välfärden är befängt, menar Stefan Leskinen, som har barn på Solberga Förskolor. Han anser det vara självklart att företagen behöver ekonomiskt utrymme för en buffert. "Ägarna tar stora risker. Det är klart att företagen måste ha all rätt i världen att göra vinst", säger han.
NYHET Publicerad:

Reepalu stoppar förskolans expansion

VÄLFÄRD Solberga Förskolor har 50 barn i kö och erbjuder de mest generösa öppettiderna i kommunen. Förhoppningen är att expandera med det lyckade konceptet, men hotet om en vinstbegränsning hänger som mörka moln på himlen. "Det vore mycket bättre om vi kunde använda den energin för att bygga ut och förbättra verksamheten", säger ägaren Maria-Pia Karlsson.
NYHET Publicerad:

Regeringen backar efter företagarkritik

FINANSSKATTEN Regeringen ser över förslaget om en ny finansskatt efter kritik från flera remissinstanser. Svenskt Näringsliv anser att det är bra att regeringen hörsammar den massiva kritik som förslaget har fått. "Men det vore bättre med ett klart besked att förslaget dras tillbaka", säger skattechef Johan Fall.
NYHET Publicerad:

Orimlig och godtycklig kommunal tillsyn

FÖRETAGSKLIMAT Värmlänningen Anna-Lena Persson driver hotell- och konferensanläggningen ALP Konferens och mässarrangör AB med Åkerby Herrgård i Nora. Hon konstaterar att regelverk är till för att följas, men det måste vara lika villkor i alla kommuner. – Det måste ”räcka” att man följer lagen. Kommunen ska inte kunna lägga till krav utöver lagkravet. Det är omöjligt att vara till lags för kommunens inspektörer. De letar fel och lägger till krav. Dessutom betalar vi mer än våra konkurrenter/kollegor i grannkommunerna vilket snedvrider konkurrensen, säger Anna-Lena Persson.
NYHET Publicerad:

”Kommunen ska vara möjliggörare men nödvändigtvis inte utförare”

HALLÅ DÄR Wendla Thorstensson (C), kommunstyrelsens ordförande i Lekebergs kommun. Vad tycker du är de viktigast åtgärderna att vidta för ett ännu bättre företagsklimat i din kommun?
NYHET Publicerad:

Bit för bit av glädjen skärs bort

KOMMENTAR Jag träffar många entreprenörer i mitt jobb. Företagare som brinner för det de gör och som hela tiden har fokus på att lösa problem. Samtidigt finns det en gräns för alla. En gräns där de tänker att det inte är värt det.
NYHET Publicerad:

Bättre företagsklimat kräver lyhördhet

HALLÅ DÄR Vi har tagit pulsen på några av länets kommunpolitiker för att bland annat se vad dom vill göra för det lokala företagsklimatet. Först ut är Irja Gustavsson, som representerar socialdemokraterna som kommunstyrelsens ordförande i Lindesbergs kommun. Hon menar att dialog och lyhördhet är a och o, "Det är svårt att förändra om man inte vet vad som problemet", säger hon.
NYHET Publicerad:

5000 industrijobb borta i Örebroregionen

AVTAL17 500 avtal som berör 2,4 miljoner medarbetare. Avtalsrörelsen 2017 är omfattande och samtidigt är det viktigt att kostnadsökningarna för företagen hamnar på rimliga nivåer så att den internationella konkurrenskraften kan förstärkas så att inte mer jobb hotas.
NYHET Publicerad:

Kommunikativ studentmedarbetare med inriktning skolfrågor

PLATSANNONS Är du student och intresserad av samhällsfrågor, social och van att ta ansvar? Då vill vi att du läser detta. För 2017 söker vi en studentmedarbetare inriktning mot skola till vårt kontor i Örebro.
NYHET Publicerad:

Förslag om kraftigt höjda skatter för småföretagare

SKATTER Stora förändringar är att vänta för hundratusentals företagare om de planerade förändringarna av så kallade 3:12-reglerna blir verklighet. "Det här påverkar företagen negativt, små bolag som redan idag dras med höga skatter, stort ansvar och många risker", menar Johan Lidefelt skatteexpert på Svenskt Näringsliv.