Stora förändringar i länets kommuner

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner visar på en hel del förändringar i Örebroregionen. Lekeberg och Kumla är fortsatt i topp i länet samtidigt som Hällefors intar sistaplatsen, inte bara i länet utan i hela landet.

Karl Hulterström - 02

Karl Hulterström, regionchef Svenskt Näringsliv Örebro

Bäst går det för Laxå, Karlskoga och Lindesberg som tar ganska stora steg i rätt riktning. För Ljusnarsbergs del fortsätter den positiva trend som pågått i flera år och kommunen är nu ny på topp-100 med en 95 plats.

– Laxå klättrar mest i länet och fortsätter den klättring som inleddes förra året. Det märks att de satt upp ett mål och att politiker, tjänstemän och företagare jobbar ihop och drar åt samma håll för ett bättre Laxå. Det är också intressant att se att Ljusnarsberg, som så ofta, precis som Laxå uppmärksammas för dåliga resultat i olika undersökningar, sticker ut bland sina grannkommuner. Jag tror att en förklaring ligger i att det är små kommuner med korta beslutsvägar och att många kämpar för att det ska vara bra att leva och verka i kommunen, säger Karl Hulterström, regionchef på Svenskt Näringsliv. Läs mer om Laxå här

Karlskoga och Lindesberg ligger fortfarande långt ned i rankinglistan men årets avancemang med 29 respektive 19 placeringar ger en 218 plats för Karlskoga och en 260 plats för Lindesberg.

– Företagsklimatet i Karlskoga och Lindesberg är långt ifrån bra sett till vår undersökning men efter flera år som gått i fel riktning kanske det är en vändning vi nu ser för dessa kommuner. Och jag vet att det finns ett fokus på frågor som rör företagsklimatet i dessa kommuner så vi får hoppas att det ger utdelning framöver, säger Karl Hulterström.

Örebro kommun tappar något till en 127-plats i landet och ligger därmed en bra bit efter kommuner som Västerås, Helsingborg, Jönköping och Linköping.

– Med de förutsättningar som finns borde Örebro ligga betydligt bättre till. Samtidigt presenterades en undersökning i förra veckan som visade att Örebro kommun får bra betyg när det gäller myndighetsutövningen gentemot företagen. Jag upplever att det blivit ett helt annat fokus på dessa frågor över tid men att det tar tid att få till förändring fullt ut. Sen får vi inte glömma att olika undersökningar mäter olika saker. Medan den andra undersökning tittar på en specifik del av kommunens verksamhet ligger vårt fokus på hur företagen tycker att det är att bedriva verksamhet i en kommun. Då spelar många faktorer in. Det är klart att det kan finnas stora skillnader och respektive kommun får fokusera på de områden de kan påverka, säger Karl Hulterström

I årets ranking är det framförallt Askersund och Degerfors som är de stora förlorarna. Askersund, som tidigare legat riktigt bra till tappar 39 platser och från toppnoteringen, en 80-plats år 2013, till årets 125-plats är fallet stort. Dessutom tappar Hällefors några placeringar och hamnar på en sistaplats, inte bara i länet utan i hela landet.

– Askersund har haft en medveten strategi och jobbat långsiktigt för att förbättra företagsklimatet. Det har varit lyckosamt men senaste tiden har en omorganisation gjorts som tagit mycket kraft. Signalen jag fått från Utvecklingschefen är dock de tagit nya tag och återigen siktar på att förbättra företagsklimatet. Jag upplever att de tar dessa frågor på fullaste allvar och jag skulle inte bli förvånad om Askersund inom några år återtagit en topp-100-placering, säger Karl Hulterström

För övriga resultat se www.foretagsklimat.se

t_orebro_lan

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Adam är först ut att ta SvanbergKlivet

HALLÅ DÄR SvanbergKlivet är en nyinstiftad traineetjänst som entreprenören Håkan Svanberg inrättat där en UF-företagare får chansen att testa olika arbetsuppgifter och olika roller inom Håkan Svanbergs olika företag. Första trainee ut är Adam Andersson.
NYHET Publicerad:

Joseph Tähtelä årets Egerydsstipendiat

HALLÅ DÄR Tidigare i veckan delades Egerydsstipendiatet ut, ett stipendium instiftat av Per Egeryd på Egeryds fastigheter och som permierar UF-företagare som vill ta sin affärsidé till ett nästa steg. Årets stipendiat heter Joseph Tähtelä.
NYHET Publicerad:

Många grips men få åtalas

BROTTSLIGHET Nästan var fjärde företagare i Karlskoga kommun upplever att brottslighet är ett problem för det egna företaget, vilket är högst i Örebroregionen. Det visar en enkätundersökning från Svenskt Näringsliv. "Vi investerar mycket i olika typer av säkerhetssystem för att skydda våra medarbetare och våra varor. Det tråkiga är att trots att det görs många gripanden så är det få som döms" säger Karin Matteusson som driver ICA Maxi vid Eurostop i Örebro.
NYHET Publicerad:

Över 31 000 företagare har sagt sitt

FÖRETAGSKLIMAT Under många år har Svenskt Näringsliv frågat företagare hur de tycker att det är att driva företag i sina respektive kommuner. Företagare som är experter på sin verksamhet och på vad som fungerar bra eller mindre bra för dem får svara på ett antal frågor om saker som rör företagsklimatet och hur det påverkar dem. Idag presenterar vi färska betyg från över 31 000 företagare runt om i landet.
NYHET Publicerad:

Nytt tänk lyfter Hällefors

FÖRETAGSKLIMAT ”Kommunens näringslivsutvecklare tänker som en entreprenör och det har gjort susen för företagsklimatet.” Det säger företagaren Mia Spendrup om Hällefors som i årets enkät når sitt högsta betyg någonsin.
NYHET Publicerad:

Morgondagens arbetsmarknad kräver matchning

ARBETSMARKNAD Vad hjälper exempelvis en pilot när det man behöver ha är en svetsare? Nej det bästa är naturligtvis om de arbetssökande matchar de, lediga jobben. Något som kräver ett samspel bland annat mellan skolor, myndigheter och arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Småföretagare är åsidosatta av rikspolitikerna

GILLA #FÖRETAGSAMHET "Jag önskar att rikspolitikerna behandlade oss småföretagare lika väl som de behandlar storföretagen i Sverige. Idag upplever jag mig som småföretagare åsidosatt av rikspolitikerna", säger Karl Urban Lindell, som driver Lindells Cykel & Sportaffär AB i Örebro, om vad som krävs för att företagsamheten ska växa och blomstra.
NYHET Publicerad:

IPA, kompetensbrist och miljöfarliga vindkraftverk

GILLA #FÖRETAGSAMHET Företagares villkor och den kraft som finns i företagsamma människor är temat när politiker och företagare träffas runt om i landet under parollen Gilla #Företagsamhet på initiativ av Svenskt Näringsliv, LRF och Företagarna.
NYHET Publicerad:

Varning för zombier

TIDNINGEN ENTREPRENÖR De är tvillingbröder och entreprenörer ut i fingerspetsarna. Och så älskar de skräck – zombier i synnerhet. Bröderna Haneskogs affärsidé lockar och skrämmer människor från hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Jasprett är Sveriges bästa UF-säljare

HALLÅ DÄR Grattis Jasprett Gill på Thoren Business School som tog SM-guld som bästa säljare på Ung Företagsamhets mässa tidigare i veckan.
NYHET Publicerad:

Vi småföretagare kan bidra stort till innanförskap

GILLA #FÖRETAGSAMHET "Jag vill minska regelbördan. Den tar tid och skapar ofta inget värde för kunden. Jag skulle också vilja se lägre arbetsgivaravgifter för att få in fler i arbete. Vi småföretagare skulle kunna bidra stort till innanförskap," säger Annika Bergman, som driver företaget Agromind och Elgesta gård i Örebro, om vad som krävs för att företagsamheten ska växa och blomstra.
NYHET Publicerad:

Oro om valfriheten försvinner

REEPALU2 Valfriheten är viktig för de allra flesta men många är oroade att möjligheten att välja försämras om företag i välfärden försvinner som en följd av förslagen i den så kallade Reepaluutredningen. Vi pratade med Isabell Lundgren som har barn på Solberga Förskolors förskola Äventyret i Nora om hur hon se på situationen.
NYHET Publicerad:

Utbildningarna måste matcha företagens behov

GILLA #FÖRETAGSAMHET Många företagare har idag svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens. För Elsi Berglund som driver Apoteksgruppen i Nora är det en fråga hon vill lyfta med politiken när vi under parollen Gilla #företagsamhet diskuterar vad som krävs för att företagsamheten ska växa och blomstra.
NYHET Publicerad:

Hallå där Johanna

STUDENTMEDARBETARE Möt Johanna Österling, Svenskt Näringsliv i Örebro läns nya studentmedarbetare! Johanna kommer att arbeta med ett nytt projekt med inriktning mot skolfrågor. Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite.
NYHET Publicerad:

Vi behöver ökad förståelse för företagens betydelse för tillväxten

GILLA #FÖRETAGSAMHET 8-13 maj lyfter vi företagsamheten runt om i Sveriges alla län. Företagare möter allmänheten och politiker och berättar om vad som krävs för att företagsamheten ska blomstra, för fler jobb, tjänster, innovationer och sist men inte minst, bättre välfärd. Johan Larson, som driver Ånnaboda Storstenshöjen, är en av länets engagerade företagare.
NYHET Publicerad:

Har du koll på personuppgifterna?

DIGITALISERING Den 25 maj 2018 träder den nya dataskyddsförordningen i kraft. Den ställer stora krav på företag och därför åker Svenskt Näringslivs expert i frågan Carolina Brånby just nu runt i landet och informerar. "Maj nästa år kan verka avlägset, men kraven på företag är stora. Det kan krävas ombyggnad av IT-system och som vi vet kan det vara en omfattande process", menar Carolina Brånby,Svenskt Näringslivs expert i frågan.
NYHET Publicerad:

Krångligt för företagsam fritidspolitiker

BESTÄMMELSER Få söker engagerar sig nog som fritidspolitiker för pengarnas skull. Däremot räknar nog de flesta med att på ett enkelt sätt få ersättning för förlorad arbetsinkomst. Så enkelt är det dok inte alla gånger vilket har fått Anders Persson och Göran Gustavsson i Lindesberg att reagera.
NYHET Publicerad:

Nytt program sätter fokus på biologiskt entreprenörskap

HÖGSKOLAN En utbildning som binder samman biologi och entreprenörskap startar vid Örebro universitet till hösten. Målet är att ge förutsättningar för att arbeta från idé till produkt.
NYHET Publicerad:

Många nya jobb i snabbast växande näringen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING "Besöksnäringen är Sveriges snabbast växande näring. Nästan en femtedel av alla nya jobb skapas i vår näring. Fram till år 2023 kommer näringen att skapa 50 000 nya jobb. Och en tredjedel av alla som är sysselsatta i besöksnäringen är unga under 25 år", säger Malin Bergsvik, regionkommunikatör på Visita Mellersta. Att behovet av utbilda personal kommer vara stort i framtiden stod klart när när Visita, Örebro kommun och företagare i branschen träffade Studie- & yrkesvägledare i Örebro.
NYHET Publicerad:

Hallå där Linda

STUDENTMEDARBETARE Möt Svenskt Näringsliv i Örebro läns nya studentmedarbetare, Linda Gunhammar! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite.