Trots fortsatt uppgång ligger Örebroregionen näst sist

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHETEN Andelen företagsamma personer i Örebroregionen växte något under 2017 och är nu uppe i toppnoteringen 10 procent. Trots det är har länet rikets näst svagaste företagsamhet.

Karl Hulterström

Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv Örebro län.

Foto: STEFAN TELL

– Det är bara grannlänet Västmanland som har lägre företagsamhet i landet och Örebroregionen ligger över två procentenheter under rikssnittet och långt efter både regioner som Gotland, Stockholm och Jämtland. Tittar vi på företagsamheten bland kvinnor är även den en bra bit efter rikssnittet, säger Karl Hulterström.

Svenskt Näringsliv gör en årlig undersökning för att se hur företagsamheten i olika grupper runt om i landets 290 kommuner ser ut. De som räknas som företagsamma ska uppfylla minst ett av följande kriterier;

  • ha en F-skattsedel, eller
  • vara delägare i ett aktivt handelsbolag, eller
  • vara VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag

– Det är företagsamma personer som gör skillnad och vill visa på hur det ser ut med företagsamheten i landets kommuner samt hur det skiljer mellan olika delar av befolkningen, säger Karl Hulterström.

Örebroregionens mest företagsamma befolkning finns i Lekebergs kommun och det är också ökningen är som störst under 2017. Hela 16 procent av invånarna räknas som företagsamma i Lekeberg.

– Lekeberg ligger också högst när det gäller andelen kvinnor samt unga som är företagsamma och kommunen befäster sin ställning som regionens Gnosjö, säger Karl Hulterström.

Lägst företagsamhet totalt sett finns i Karlskoga där 7,4 procent räknas som företagsamma. Även företagsamheten bland kvinnor är lägst i Karlskoga.

– De gamla bruksorterna utmärker sig i denna undersökning och det återspeglar sig också i företagsamheten bland unga personer där Hällefors ligger lägst på 2,7 procent vilket ska jämföras med Lekeberg på 7,9, säger Karl Hulterström.

Betydligt färre kvinnor än män är företagsamma enligt den definition som används i undersökningen. Det finns dock branscher där företagsamheten bland kvinnor är lika stor som bland män och det är i företag kopplade till välfärdssektorn.

– Örebroregionen har haft högst tillväxt i riket när det gäller företagsamhet inom välfärdssektorn de senaste fem åren. Under senaste året har dock de nyföretagsamma i välfärdssektorn blivit färre och de som avslutar blivit fler. Det beror förstås på den stora osäkerhet som finns kring de framtida villkoren för dessa företagare, säger Karl Hulterström.

Mer än elva procent av de företagsamma kvinnorna i länet återfinns i välfärdssektorn. För män är motsvarande siffra strax över fem procent.

– De försämringar i villkoren för företagare i välfärdsbranscherna som regeringen aviserat kommer därmed slå extra hårt mot företagsamheten bland kvinnor, säger Karl Hulterström. 

Även om Örebroregionen ligger relativt bra till i riket är många företagare i regionen äldre än 64 år. Totalt sett är det var femte företagare. Högst andel har Askersund där mer än 27 procent av de företagsamma är äldre än 64 år. Örebro ligger bäst till i regionen med en andel äldre på knappt 18 procent.

– För många företagare som är äldre är det förstås viktig att fundera kring om det finns någon som kan ta över. Samtidigt som det finns en stor risk att många företag försvinner om det inte finns någon som kan driva verksamheten vidare finns en stor möjlighet för yngre personer med företagardrömmar att ta över och bygga vidare på ett befintligt företag, säger Karl Hulterström. 

 

Ladda ner

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vi siktar på Rättviksmodellen

FÖRETAGSKLIMAT Tidigare i veckan arrangerade Svenskt Näringsliv en Inspirationsdag för ett bättre företagsklimat, där 150 politiker och tjänstemän deltog. En av dessa var Tony Ring (m) oppositionsråd i Karlskoga. Vi vill veta vad han fick med sig från dagen.
NYHET Publicerad:

"Vi ska se till att vara bra på att vara kommun"

HALLÅ DÄR Göran Dahlén, ny näringslivsdirektör i Örebro kommun som passade på att besöka Ung Företagsamhets mässa under första dagen på nya jobbet!
NYHET Publicerad:

Trots fortsatt uppgång ligger Örebroregionen näst sist

FÖRETAGSAMHETEN Andelen företagsamma personer i Örebroregionen växte något under 2017 och är nu uppe i toppnoteringen 10 procent. Trots det är har länet rikets näst svagaste företagsamhet.
NYHET Publicerad:

Kvinnligt företagande – nej tack?

KOMMENTAR Vi måste satsa på kvinnligt företagande! Det hör jag ganska ofta från politiker och andra beslutsfattare. Vad som är just kvinnligt företagande har jag dock aldrig fått någon koll på. Kanske är det ungefär som manligt företagande. Fast tvärt om. Eller?
NYHET Publicerad:

Företagarens unika resa från UF-företagare till UF-partner

UNG FÖRETAGSAMHET Philip Lindqvist fick under gymnasiet chansen att driva UF-företag. Ett företag som han direkt efter avslutat UF-år valde att omvandla till ett aktiebolag. Han har sedan han tog studenten suttit med i styrelsen för Ung Företagsamhet i Örebro Län och är sedan januari i år partner.
NYHET Publicerad:

Långsiktig satsning på bättre kunskap ger IT-Gymnasiet årets kvalitetspris

UTBILDNING Måluppfyllelsen bland IT-Gymnasiets elever var allt för låg och ett omfattande projekt drogs igång för att höja kvaliteten på utbildningen och elevernas resultat. Några år senare är förändringen tydlig och nu tilldelas IT-Gymnasiet Örebro Kommuns Kvalitetspris.
NYHET Publicerad:

Projektstyrda lektioner ger eleverna träning för framtida yrkesliv

ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN Drivkraften i att se eleverna utvecklas och skapa något som är större än en vanlig inlämningsuppgift, ligger till grund för de projektstyrda lektionerna som genomförs på handelsprogrammet, berättar Ida Lundstedt, handelslärare på Plusgymnasiet i Örebro.
NYHET Publicerad:

Linde Maskiner arbetar målmedvetet med integration

INTEGRATION Tack vare Linde Maskiners satsning på integration arbetar i dag ett tiotal nyanlända på företaget. "Det känns väldigt bra att i de flesta fall kunna erbjuda tillsvidareanställning", säger Mia Glaad, HR manager.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ludvig Uggla

NY PÅ JOBBET Svenskt Näringslivs regionkontor i Örebro välkomnar en ny studentmedarbetare – Ludvig Uggla! Vi ställde några frågor till Ludvig på hans första dag på jobbet.
NYHET Publicerad:

Hasopor bygger för framtiden

ENTREPRENÖRSKAP Ett material som är lätt som luft, håller tungt och är klimatsmart. Det är vad företaget Hasopor AB producerar i sin fabrik i Hammar utanför Askersund. ”Vi brukar säga att vi bygger för våra barn” säger företagets vd Roger Borén.
NYHET Publicerad:

Bättre styrning med ny lönemodell

LÖNEBILDNING Det är först när cheferna har kunskap och känsla för vad lönekriterierna står för som de kan användas i vardagen och utveckla verksamheten på riktigt. Det menar Göran Lejerwik, hr-chef på IT-mästaren, där en ny struktur för lönesättning har gett bättre styrning och ett minskat godtycke.
NYHET Publicerad:

Stoppad vinst ger flod av problem

VÄLFÄRD Regeringen vill stoppa vinster inom välfärden men saknar svar på hur alla utmaningar som följer ska hanteras. Företagen är viktiga i alla delar av samhället. De utvecklar, gör saker smartare och hittar ofta lösningar där andra ser problem. Det är genom innovativa idéer och jakten på förbättring som välfärden utvecklas och effektiviseras, säger Robert Thorburn, projektledare inom välfärdsfrågor på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Vi skapar utrymme för verkligheten!

VÄLFÄRD Kvalitet med fullt fokus på barnen och deras föräldrar är hemligheten bakom Solberga Förskolors popularitet och snabba expansion. Men ännu fler barn och deras föräldrar skulle kunna ta del av Solbergas erbjudande om några hinder på vägen togs bort. Det var budskapet till riksdagsledamoten Emil Källström och andra Centerpartister som besökte Solbergas nyöppnade förskola i Lanna.
NYHET Publicerad:

”Byggsektorn behöver minst 10 000 nya medarbetare varje år”

ARBETSMARKNADSDAG För dagens unga är ett jobb som känns meningsfullt och en bra chef viktigare än hög lön. Och den tekniska utvecklingen kommer att skapa nya yrken i byggbranschen. Det är några av framtidsspaningarna från Framtidens arbetsmarknad med tema ”Bygg är inte bara hammare” som arrangerades i Örebro den 6 december.
NYHET Publicerad:

"Vi köpte en grävmaskin, sen var det bara att leta jobb"

HALLÅ DÄR Louise Persson, Årets kvinnliga stjärnskott i EY Entrepreneur Of The Year. Stort grattis. Hur känns det?
NYHET Publicerad:

Inspirationsdag över hela landet

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat äger rum vid fyra tillfällen nästa år. Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, hoppas på fler deltagare 2018 när man sprider dagen geografiskt.
NYHET Publicerad:

Region Örebro stoppar privata bussbolag: "Otroligt olyckligt"

OSUND KONKURRENS Region Örebros stadsbussar kommer snart att köras via regionens eget bolag. Det sätter stopp för privata aktörer. ”Stänger man marknaden är konkurrensen skadad”, säger Per Nordin, ordförande i Örebro-Värmlands Bussbranschförening.
NYHET Publicerad:

Ljus framtid tack vare nordisk expansion

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Två år efter att Candles Scandinavia startade bestämde sig makarna Viktor och Nina Garmiani för att satsa på Norden. Sverige var helt enkelt för litet. ”Vi insåg snabbt att Sverige är för litet för att bygga upp något stort. Vi behövde även Danmark, Norge, Finland och Island”, säger vd Viktor Garmiani.
NYHET Publicerad:

Lekeberg är länets mest effektiva skolkommun

UTBILDNING Ett långsiktigt kvalitetsarbete med klara mål, elevfokus och resurser som används där de gör mest nytta, är tre faktorer som bidrar till mer effektiva skolkommuner. Lekebergs kommun är bland de tio bästa i landet
NYHET Publicerad:

Twittrande ekobonde på klimatsmart mission

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Han skulle inte bli bonde. Men det blev han – Ekobonden. Men han blev också entreprenör, bipollinerare, pr-expert och planetskötare. Adam Arnesson försöker förändra världen från Jannelunds gård i Närke. Och han är på god väg att lyckas.