Varför jag tror på det jag gör

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid levt efter devisen att det inte handlar om vad du jobbar med eller vilken titel du har utan att du brinner för det du gör. Det skriver Ida Jensen Regionchef Ung Företagsamhet Örebro Län.

12

Ida Jensen, Regionchef Ung Företagsamhet Örebro Län

Foto: Pia Green

Än så länge har jag lyckats leva som jag lär och har alltid brunnit till 100% för det jag gör. Som ett led i att säkerställa detta behöver jag emellanåt stanna upp i min ibland något hektiska tillvaro och fundera över om jag fortfarande brinner för min uppgift och varför jag gör det.

Som Regionchef på Ung Företagsamhet (nedan kallat UF) tar inte den analysen särskilt lång tid. Jag kan ärligt säga att jag varje dag brinner nåt enormt för det jag gör, njuter av det och kanske framförallt TROR på värdet och effekten av UF-arbetet som görs i skolorna, bland ungdomarna, Sveriges framtid.

Varför tror jag så stenhårt på det då? Jag skulle enkelt kunna svara med några av de bevis vi fått via forskning. Som att 90% efter avslutat UF-år tror att det är både möjligt och roligt att driva företag och kunna anställa sig själv redan som ung. Eller att sannolikheten är 44% större att individer som drivit UF når chefspositioner inom arbetslivet jämfört med kontrollgruppen. Faktumet att UF-företagare som grupp får en högre medellön och har färre arbetslöshetsdagar överlag. Man kan också titta på företagssidan och se att de som drivit UF-företag och sen startar egna företag anställer fler personer tidigare och har längre livslängd på sina företag än de som inte drivit UF.

Och ovanstående bidrar så klart till min tro, men det som ger mig högst tro på vad arbetet inom UF betyder är det jag ser i individer. Det eleverna berättar för mig, det jag ser i deras ögon.

Exempel på vad jag menar är killen som aldrig haft ett sommarjobb för att han var rädd för att ta kontakt och prata inför folk. Men som efter ett framgångsrikt UF-år med mycket övning på att pitcha sin idé inför lärare, rådgivare och jury också vågat gå på en gruppintervju och blev anställd. Eller tjejen som aldrig känt sig duktig i skolan (kan du tänka dig att inte känna dig duktig på 11 år?) innan hon fick testa på UF och insåg att hon visst var bra på massa saker, hon passade bara inte in i den traditionella skolformen. Eller killen som på vår kick-off satt längst bak och hängde lite med huvudet, men som sen vågade sig upp på scen inför 800+ personer och stod med uppsträckta armar för att ta emot applåder för att han vågat sig upp där trots sin scenskräck. Eller kanske de som ska in och pitcha sin idé inför en jury på mässan, som är så nervösa att de nästan kräks innan, men som går in levererar och kommer ut 2 meter längre och så oerhört stolta när de klarat av det. Alla ungdomar som lärt sig att samarbeta, att tänka om, att vara kreativa, att vara sitt eget varumärke.

Jag vill lämna er med ett slående exempel, tjejerna som hade en företagsidé, som fick höra från vuxna att det aldrig skulle gå. Att det skulle bli för svårt, ingen skulle tro på det. Tjejerna valde att köra på sin magkänsla, att göra det de ville ändå, även om de för ett slag tappade sin tro. De vann på vår regionala mässa, de tog sig till SM. De lärde sig att aldrig låta andra stå i vägen för vad de vill och tror på. Hur många mer än jag skulle ha velat lära sig det vid 18 istället för när man lärde sig det, om man lärt sig det helt än?

Ida Jensen
Regionchef
Ung Företagsamhet Örebro Län

Ung Företagsamhet mässan 2015

Välkommen till Conventum Arena 9:e mars

Läs mer

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.