Vi är jobbskapare åt oss själva men också åt andra

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Jag är en person som mår bäst av att alltid ha massor att ta mig för, älskar engagemang det spelar egentligen inte så stor roll var och i vilken form bara det får mig att växa som människa samt att jag känner att jag utför något som underlättar för andra. Det skriver Maria-Pia Karlsson, vd för Solberga Förskolor.

mariapia

Maria-Pia Karlsson, Solberga förskolor

Jag vill ständigt ha något att göra. Jag har fem barn, som sagt jag gillar att ha mycket att göra. Fem barn gör mig till en erfaren besökare i barnomsorg. Tanken att det skulle kunna vara så mycket bättre har hela tiden, från min första kontakt med omsorgen funnits med mig.

Förskolan och skolan kändes förknippad med ångest och dåligt samvete för mig som mamma. Så borde det inte vara. Hela familjen måste fungera och känna sig trygga i att vardagen fungerar. Förskolan ska vara en lustfylld plast med mycket lek och lärande. Barnen ska minnas sin tid på förskolan som något kul. Föräldrar skall känna trygghet i att deras barn har det bra på dagen. Förskolan ska inte förknippas med måsten och ökade förväntningar på familjerna.

Har man fem barn som jag är det om man har otur 5 matsäckar varje vecka. Varför då? Förskolan och skolan har råd att ge varje barn matsäck vid utflykter. Stängningsdagar mitt i veckan, när man har slut på föräldrapenning, semesterdagar varför då? Det går att planera verksamheten så det inte drabbar familjerna. Lämnar man tidigt är det inte kul att försöka få i små barn frukost på morgonen, än värre försöka äta själv när barnen är trötta och inte alls med på att vi är på väg till förskolan och jobbet. Därför får våra föräldrar som lämnar tidigt med sig en smörgås och kaffe. Barnen äter i lugn och ro på förskolan och mamma eller pappa äter på väg till jobbet eller på jobbet. Det hade jag älskat. Jag åt aldrig frukost och jag tvingade i mina barn mackor på morgonen. Jag vill att mina barn äter hälsosam/ekologisk mat på förskola så att jag själv som är urusel kock kan laga färdiga köttbullar på kvällen, så därför serverar vi husmanskost från Linde stadshotell så att varje barn ätit bra mat varje dag. Vi räknar med att föräldrar blir försenade, det händer. Det är inte konstigt. Därför schemalägger vi så att det alltid finns utrymme för förseningar inge ska behöva känna att det inte är ok. Det händer alla någon gång.

Hur kom jag in i skolans värld? Jag fick förfrågan om att vara ordförande för en ekonomisk förening som driver en friskola då åk F- 6 och förskola. Jag tackade ja och kombinerade huvudmannaskapet med mina studier till beteendevetare samt föräldraledighet. Någonstans under tiden skulle en ny rektor rekryteras. Jag hittade Anna. Vi passade klockrent med varandra, hade samma grundsyn, samma mål med verksamheten och ett ständigt driv att göra saker till det bättre.

Tanken föddes att vi skulle starta något själva. Sagt och gjort drog vi igång projekt Solberga. Slingrig och hal väg men nu är vi här med stor nysrutad lokal, många barn i kö och i skrivandets stund har vi haft öppet i två veckor och har 16 barn inskolade. Min roll i företagen kommer att vara att sköta det administrativa, personalfrågor, bokföring men också att tillsammans med Anna jobba med utvecklingsarbete och expansionsplaner. Vi tror starkt på vår idé och brinner för den, så att bara luta oss tillbaka och tro att vi är klara existerar inte.

Solberga förskolor är ett litet företag med stora drömmar

Just nu har vi 3 heltidsanställda och mig och Anna. I takt med att förskolan fylls på kommer vi rekrytera mera personal. Vi är jobbskapare åt oss själva men också åt andra. Vi är även jobbskapare på det sätt att vi har flexibla öppettider, vilket bidrar till att en familj kan ta exempelvis det skiftarbetet som de erbjuds just för att de har barnsomsorg tidigare än klockan 6.00. För att vi ska fortsätta vara jobbskapare måste vi ha samma villkor som andra företagare, vi måste få göra vinst, vi måste få etablera oss där det finns ett behov.

Bygglovshanteringen måste effektiviseras. I vårt fall tog det 17 veckor att få ett skyndsamt bygglov. Under all kritik och extremt kostsamt. Det funkar inte. Företagarna är jobbskapare och borde välkomnas till kommunerna inte behöva strida för att få finnas. Ett bygglov på en månad skulle väl inte kunna vara helt omöjligt?

Sommaren och hösten präglades av politiskt debatten om vinst för välfärdsföretag. Ledsamt. Valfrihet behövs samt företagande på lika villkor. Att vi lagligt skulle förbjudas göra vinst är helt absurt. Vi kommer alltid ha hög kvalité på våra förskolor, det måste vi. Har vi inte hög kvalité väljer inte föräldrar oss. Vi får inga barn ”tilldelade” utan föräldrarna gör ett aktivt val när de ställer sina barn i kö hos oss. Alltså måste vi vara attraktiva. 

Vinsten då? Ja, gör vi vinst är det en självklarhet att vi kommer investera den tillbaka i förskolan kanske som en buffert när det blir sämre tider eller så kommer vi lägga den på expanderingen. Frågan hela debatten istället borde handla om är hur så många välfärdsföretag kan gå med plus och de kommunala skolorna göra underskott när det handlar om samma pengar. Eller måste det vara en debatt, istället borde vi prata om hur vi kan hjälpas åt för att all förskola ska hålla den bästa kvalitén oavsett huvudman, vad kan vi lära av varandra?

Kommunalt veto är också en fråga som debatterats i politiken. I vår kommun Lindesberg har vi varit väl mottagna av barn och utbildningsförvaltningen. Jag har förstått på kollegor med andra fristående förskolor att i andra kommuner att detta är ganska unikt trots att de flesta kommuner har brist på förskoleplatser. När idén föddes att starta förskolan arbetade vi i ett års tid med planering av lokal, budget, verksamhetsbeskrivningar och mycket mera på vår fritid (100%). Vi har haft mängder av byggmöten ansökt om bygglov mm. Vi har investerat privata pengar i företaget, vi får inget startbidrag av kommunen (som många verkar tro). Vi har hittat fantastiska företagare som trott på vår ide och investerat sina företags pengar i lokalen och renoveringen. Allt detta är pengar som egentligen skulle ha kommit från kommunens budget om det nu var kommunen som skulle byggt den här förskolan för de här 40 barnen. Pengar som i en liten kommuns budget inte existerar.

Lindesbergs barn- och utbildnings förvaltning fattade grejen. Vi gör allt jobb, vi fixar 40 förskoleplatser för pengar som inte är deras, privata pengar rätt in i välfärden. Så vi är välkomna. Konstigt vore det ju annars. Nu står vi på tröskeln i en angränsade kommun. Vi vill etablera oss, vi har en lokal. Första byggmötet äger snart rum. Vi vet att föräldrar där kommer välja oss. Kommer vi vara lika välkomna av politiker och förvaltning där? Har de gemensamt fattat grejen? Kommer vi hinna innan veto rätten utträtts? Kommer invånarna i kommunen att ha möjlighet till valfrihet och barnomsorg med utökad service? Det vet jag inte. Jag hoppas och tror det.


Maria-Pia Karlsson, Solberga Förskolor

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.