NYHET9 juni 2017

Alla de timmar som företagare lägger ner måste få löna sig

På Platensgatan 6 i centrala Linköping driver James Dankha Bet Malco restaurangen ”Kebab House”. Han har drivit Kebab House i sex år.

2011 började han med att renovera om Lokalerna till vad de är idag. Med en känsla av stolthet, god service och en hög mysfaktor serveras både mat och dryck. Vi har varit där på besök och ställt några frågor.

Hur kommer det sig att du driver Kebab House?

-Tidigare hade min pappa, hans bror och en kusin till mig drivit restauranger på olika håll och nu ville de öppna en tillsammans. Min farbror kunde dock inte vara med så de behövde en ny person, och då frågade de mig om jag kunde tänka mig att vara med och driva restaurangen. Under den tiden bodde jag i Norge och egentligen hade jag siktet inställt på studier i Stockholm. Men när jag fick förfrågan om att driva restaurangen packade jag min väska och flyttade hem till Linköping igen.

Hur är det att driva en restaurang?

-Det är jättekul, men väldigt mycket jobb. För att kunna driva en restaurang måste man trivas med att arbeta med service och man måste verkligen ha ett intresse av att i grunden bry sig om andra människor och vara omhändertagande. Har man inte ett genuint intresse av detta bör man kanske satsa på en annan bransch. Jag anser att detta även är en faktor för att lyckas inom restaurangbranschen. För utgår man från ett vinsttänk från början för att sedan komma på en affärsidé att öppna restaurang, utvecklas det enligt mig i åt fel håll. Det blir lätt att man sparar in på olika saker bara för att gå med så stor vinst som möjligt redan från början. Jag tror att kunderna känner av detta. Det blir inte genuint på samma sätt som när man gör något från hjärtat och av glädje. Speciellt när det är mat inblandat.

Vad är det svåraste med att driva restaurang?

-Ett problem är matchningsproblematiken när det kommer till arbetskraft. Vi har alltid så många fast anställda på heltid som möjlighet. Men man måste även ha några som är timanställda, oftast är det studenter som vill arbeta lite extra. Det är jättebra att de kan och vill det, men det svåra ligger i att hitta personal som faktiskt brinner för yrket och som känner en stolthet av att arbeta på restaurang. Det känns som att restaurang- och krogbranschens status har sjunkit de senaste 10-15 åren. Detta gör att de som kanske vill arbeta inom branschen inte söker. För att få upp statusen måste alla krögare och ägare göra rätt för sig. Alla måste betala rätt avgifter, och framförallt, inte utnyttja sin personal så att de inte trivs eller inte tycker att det är värt att arbeta.

Dessutom känner jag att kriminaliteten och användandet av droger har ökat på stan de senaste åren. Detta gör att många kanske tänker efter två gånger innan de väljer att arbeta inom den här branschen.

Kan politiker göra något för att underlätta för er företagare?

-Ja, man måste våga satsa mer på oss småföretagare. Politikerna måste hjälpa oss, och det måste löna sig att arbeta. Man måste tänka på att vi småföretag behövs och att vi faktiskt bidrar till samhället. Alla de timmar man lägger ner som företagare måste någonstans löna sig. Ibland känns det som att vi hamnar i skuggan av de stora företagen och att vi kommer i andra eller tredje hand.

Om man ser till Linköping tycker jag över lag att kommunen är bra. I stort är det även relativt tydligt vad som krävs för få olika tillstånd. Det framgår vilka krav som ställs på dig och jag känner att jag har fått stöd under processen, men ibland kan jag önska en öppnare kommunikation. Första året vi ansökte om en uteservering fick vi ingen på grund av att det var en lastzon utanför restaurangen. Detta blev ju såklart ett bakslag och restaurangens utveckling och konkurrenskraft stannade upp. Året därpå fick vi kommunens godkännande, vilket är jättebra.

Jag önskar dock en bättre kommunikation och bättre framförhållning från kommunens sida när det kommer till information. Speciellt när det handlar som olika tillstånd som kan vara avgörande för en verksamhets konkurrenskraft och expansionsmöjligheter. Om kommunen tillexempel vet hur en gata eller ett område kommer utvecklas bör man i allra bästa mån diskutera och involvera oss som bedriver verksamhet i området så att man kan planera sin verksamhet bättre kring dessa händelser. Men annars känner jag att Linköping är en bra stad att bedriva verksamhet i.

David Hill

Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist