De 93 procent av friskolorna som inte syns i debatten

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Visste du att 93 procent av de fristående skolornas huvudmän endast har en eller två skolor som man ansvarar för?

Fredrik Påhlsson, Småskolan i Ljungsbro

Fredrik Påhlsson, Småskolan i Ljungsbro

Foto: David Zandén

Min gissning är att du, liksom de flesta andra, tagit del av rapporteringen i media kring fristående skolor och hur politiska aktörer skriver “Nej till vinster i välfärden” på sina plakat, för att sedan bara prata om de stora aktörerna som gör “stor vinst på sin välfärdsverksamhet”. Jag saknar ett perspektiv i debatten… det perspektiv som berättar att fler än 9 av 10 huvudmän för fristående skola är “små”, att man bara har en eller två skolor som man är ansvarig för. Vad är det då som gör att jag vill lyfta fram detta perspektiv?

Sedan snart fyra år har jag glädjen att tillsammans med min fru Jessica driva Småskolan - en skola med mindre klasser och fler lärare. Med en politisk floskel skulle man kunna säga att vi skapat “framtidens skola redan idag”. Såväl jag som Jessica har mångårig erfarenhet som lärare inom den kommunala skolan där vi trivts på ett förträffligt sätt. Småskolan har idag ett enormt tryck på de 80 elevplatser skolan hittills erbjuder i årskurserna F-3. Vårt företag har som idé att med småskalighet som utgångspunkt driva en skola som ger alla elever gedigna grundkunskaper i skrivning, läsning och räkning och som utmanar varje elev på dess nivå, i en trygg miljö. Hittills har vi lyckats väldigt väl.

Jag satte mig för en tid sedan att läsa Skolinspektionens årsrapport för 2014. I rapporten hittade jag väldigt glädjande information, information som inte kommit fram i ljuset ordentligt. Skolinspektionen skriver bland annat att det bara är hälften så många fristående skolor, jämfört med kommunala (i %), som får kritik när det gäller att möta elevers behov av särskilt stöd (vilket är en nyckelfaktor i sammanhanget). Skolinspektionen skriver också fram vikten av närhet mellan huvudman, rektor, lärare och elever vilket man särskilt finner hos små aktörer.

Varför är då detta så spännande? Jo, vad Skolinspektionen egentligen lyfter fram är den avgjort största delen av de 93% av den fristående skolans huvudmän, vilka driver en eller två skolor. Skolinspektionen pekar på att denna typ av skolor har särskilt goda förutsättningar för att möta varje elev och varje elevs behov för att få så god kunskapsutveckling som möjligt.

Detta är ju oerhört intressant - Det finns alltså, enligt Skolinspektionen, särskilda förutsättningar som gynnar elever i den svenska skolan idag. I en tid när media basunerar ut “Kunskapschock” och “Kunskapskatastrof” och politiska aktörer säger “Förbjud, förbjud” så har man missat en viktig sak; det finns idag fog för att säga att Sverige har stort behov av den fristående skolan - och då inte minst alla de små aktörer som med brinnande iver når mycket goda resultat.

Som var och en gissningsvis redan förstått så skriver jag  i egen sak. Jag är vad politiker kallat “en sådan som friskolereformen hade i åtanke när den skapades” - en engagerad lärare med en idé om hur att utveckla den svenska skolan. Jag vill mena att friskolereformen var oerhört viktig när den kom - den ruskade om systemet på många sätt. Fortfarande idag, 20 år senare, är alltså 9 av 10 fristående huvudmän som jag - engagerade lärare som vill utveckla den svenska skolan, i en relativt liten kontext. Resultaten pekar på att denna kategori aktörer lyckas väldigt väl. Detta faktum har jag inte sett lyftas fram i media. Om det nu finns skolor som lyckas väl, så vill jag mena att det då också skulle kunna vara lämpligt att lyfta fram dessa positiva exempel i ljuset… om vi nu menar allvar med att försöka få till en svensk skola som går mot “bättre resultat”.

Är du intresserad av hur svensk skola ska kunna lyckas? Är du intresserad av att se ett exempel på skola som redan idag har de förutsättningar som olika färgers politiker vill ha? Du är varmt välkommen att höra av dig (och då gissar jag att jag talar för de flesta av de 93 procenten). Vi har haft otaliga politiker- och företagsbesök. Vi vill väldigt gärna visa hur man kan göra för att få elever att lyckas i den svenska skolan 2015.

Avslutningsvis; Jag säger som den riksdagsman som var hos oss senast; Varför gör inte alla så här, när man lyckas bra med det?

Fredrik Påhlsson, ägare
Småskolan i Ljungsbro

P.S. För den diskussionssugne finns det givetvis mycket att diskutera vidare i ämnet, jag vet det. Saker som kunskapssyn, segregering/integration, föräldraansvar, läxor och vad det är att lyckas som elev… Men det kan vi ta när du kommer och besöker oss. Välkommen att höra av dig!

KORT OM FREDRIK PÅHLSSON:

Fredrik Påhlsson är utbildad lärare, med lektors-titel. Han har en fil lic (“halvdoktor”) i pedagogik och har sedan slutet av 90-talet varit inblandad i olika forsknings- och utvecklingsprojekt (med huvudinriktning på likvärdighet och bedömning) vid sidan av sin lärargärning. Under ett antal år har han också varit engagerad vid Lärarutbildningen på Linköpings Universitet. Fredrik är även anlitad som föreläsare och inspiratör av en rad huvudmän och institutioner såväl innanför som utanför landets gränser. Sedan 4 år äger och driver han tillsammans med sin fru den fristående skolan Småskolan i Ljungsbro, utanför Linköping.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.