Det blåser positiva vindar i Norrköping

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT – Det är viktigt att man firar alla framgångar, utbrast folkpartisten Reidar Svedahl apropå Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimatet i Norrköping. Detta satte igång samtalet kring bordet på Grand hotell, Norrköping, så pass att det var en smula ovilligt som deltagarna bröt upp för att fortsätta diskussionerna under den planerade vandringen utmed strömmen.

svenskt näringsliv_DSC_0151
Foto: Mirja-Liisa Niemi / Klara språket
Vandringen utmed strömmen tillsammans med Norrköpings företagare, politiker och Svenskt Näringsliv
Sköld, Wikström, Liljeblad, Lundell_DSC_0112
Foto: Mirja-Liisa Niemi / Klara språket
Miljöpartiets Mia Sköld, t h om henne Jan Wikström, Lärande i Sverige AB, Kicki Liljeblad (S) samt Thomas Lundell, Johsjö industri.
Sara Ryman_DSC_0265
Foto: Mirja-Liisa Niemi / Klara språket
Sara Ryman, Nytida i samspråk med Jonny Håkansson, Omsorgsgruppen.
Mia Sköld (MP)_DSC_0271
Foto: Mirja-Liisa Niemi / Klara språket
Mia Sköld, Miljöpartiet
Kicki Liljeblad (S) i mitten_DSC_0140
Foto: Mirja-Liisa Niemi / Klara språket
Miljöpartiets Mia Sköld, t h om henne Jan Wikström, Lärande i Sverige AB, Kicki Liljeblad (S) samt Thomas Lundell, Johsjö industri.
Jonny Håkansson_DSC_0250
Foto: Mirja-Liisa Niemi / Klara språket
Jonny Håkansson från Omsorgsgruppen i samspråk med Eva-Britt Sjöberg (KD).
Jan Wikström_DSC_0282
Foto: Mirja-Liisa Niemi / Klara språket
Jan Wikström, Lärande i Sverige AB

De deltagande politikerna visade intresse och engagemang i diskussionen kring företagsklimat som anordnades i fredags, den 29 maj. Företagarna upplever större stöd och bättre attityder – men anser att en rad upphandlingsfrågor måste åtgärdas snarast.

Politikergänget representerades, förutom av FP, av KD, S och MP. Bland företagarna fanns representanter bland annat från vård och omsorg, skolvärlden och industrin.

– De kommuner som ligger i topp drivs som ett stort företag som ser till att alla medarbetare, på alla nivåer, generellt ska visa en positiv attityd till företagande och företagsamhet, hävdade Thomas Lundell. Han är nytillträdd vd och koncernchef för Johsjögruppen (avancerade industrisystem) och har i sitt företagarliv flyttat runt en del och verkat i både större och mindre kommuner. Han menade vidare att ”samverkan” är ett viktigt nyckelord:

– Det märks i en kommun som Åtvidaberg där näringslivet fungerar fantastiskt bra. Till exempel finns det en pragmatisk samverkan mellan Sparbanken, invånarna och politiken – utan så mycket partipolitik.

Reidar Svedahl (FP) igen:

– Vi har ett stort politiskt ansvar och vi jobbar jättemycket för att få de anställda – alla 9 600 – att bli mer företags- och företagarvänliga!

Jonny Håkansson från rikstäckande Omsorgsgruppen påpekade att i Norrköping har vindarna tack och lov börjat vända:

– Förut fanns det en tendens att kommunen förlitade sig på de stora jättarna, många mindre upplevde sig undanskuffade. Men efter problem med neddragningar och nedläggningar bland de stora verkar det som det har vänt och det känns som det blivit mer företagarvänligt över lag – till och med gentemot oss inom vård och omsorg.

Det höll verksamhetschefen Sara Ryman, som arbetar med ensamkommande pojkar inom det privata vårdbolaget Nytida, med om:

– Relationerna har blivit mycket bättre under senare tid och jag uppfattar att det finns en ömsesidig önskan att allt ska fungera på bästa möjliga sätt. Men – fortfarande är det helt olika förutsättningar att vara en privat aktör med tillståndsplikt jämfört med en kommun som är en juridisk person.

Jonny Håkansson igen:

– Ja, till exempel tjatas det på oss privata vårdfirmor om transparens i alla möjliga sammanhang. Finns det alltid det i kommunen? Svaret är nej. Även om man frågar om en specifik kostnad blir svaret ”Omsorgen kostar si och så mycket…” i en klumpsumma, mer transparent än så är det oftast inte.

Många behöver lägga på ett kol

Young Capitals vd, Alexander Zahari, som i det här sammanhanget representerade gruppen ”yngre företagare” tycker att det märks att det är något positivt på gång i stan och att han med sitt företag, som på olika sätt förenklar vardagen för småföretagare, vill vara med och bidra till bättre dialog kring företagsklimatet.

Thomas Lundell, tillbaka i Norrköping efter 17 år, menade att mycket har blivit bättre, men att det fortfarande finns mer att göra. Därför vill han dra sitt strå till stacken och engagera sig.

– En sak jag reagerar över är att många säger att vi inte ska jämföra oss med Stockholmskommunerna. Det anser jag är helt fel – det är tvärtom så att vi behöver mer av den dynamik som finns där.

Matthias Trygg, vd på Lärande i Sverige AB, som står bakom Realgymnasiet och Erlaskolan, fyllde på:

– Det har sagts förr, men det är faktiskt så att det går bra för många företag i regionen, i olika branscher, men att passiviteten – generellt sett – här är för stor. Det är för få företag som vill växa.

Kikki Liljeblad (S) undrade vad som behövs från skolans håll:

– Jag har hört att i Umeå är man tidigt ute – redan i grundskolan – för att på olika sätt visa eleverna att det inte är något konstigt med företagande.

Jan Vikström från Lärande i Sverige AB menade att Skolverkets ambitioner att skolan måste ha en roll då det gäller att uppmuntra till entreprenörskap börjar slå igenom och att det kommer att bli bättre framöver.

(Här vill undertecknad passa på att uppmana läsarna att titta på www.framtidsfron.se – en företeelse som startade i Östergötland – just med ambitionen att redan från förskolan uppmuntra företagsamhet – något som inte är samma sak som att uppmuntra ”alla” att bli företagare.)

– Det är också viktigt att vi företagare är med och ordnar praktikplatser och sommarjobb så att unga människor får en chans att ta ett kliv ut i arbetslivet, påpekade Sara Ryman. Inom Nytida har vi ambitionen att ge alla ”våra” ungdomar praktikplats inom verksamheten – i vaktmästeriet, köket och så vidare.

Strax innan promenaden kom diskussionen att handla om upphandlingar – ett område som i Norrköping har stor förbättringspotential och som engagerade alla.

– ”Svårt, för att inte säga omöjligt, för de mindre att vara med i stora upphandlingar som Ostlänken”,”När det gäller upphandling av städning kan vi bara bedöma pris – inte kvalitet – det måste gå att ändra på”, ”Linköping är bättre än vi när det gäller att beskriva verkligheten i sina upphandlingar, vi kan lära av dem”, var några av kommentarerna.

Det fanns uppenbart mycket att prata om och dialog är en förutsättning för ett bra företagsklimat.

Karin Christoffersson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hon är VD:n med skinn på näsan

ENTREPRENÖRSKAP Ida Almevik är vd på Almeviks Motor, hon tog över efter sin far Roland som fortfarande arbetar inom företaget. Hon är kvinna i en mansdominerad bransch, något hon trivs bra med och skulle välja framför en kvinnodominerad bransch alla dagar i veckan. "Men jag tror inte att man kan vara tjej i branschen utan att ha skinn på näsan", säger hon.
NYHET Publicerad:

Nu går vi vidare i välfärdsfrågan

VÄLFÄRD I snart fyra år har frågan om vinstbegränsningar – i praktiken ett vinstförbud – helt dominerat debatten om vår gemensamma välfärd. Den har sugit att syre ur luften och den har skapat stora klyftor i politiken men även förtroendeklyftor mellan företagare och politiker.
NYHET Publicerad:

Eleverna på Jensen tränas för verkligheten

SKOLA På Jensen Gymnasium i Linköping tränas eleverna för verkligenhet. TFV – träning för verkligheten som konceptet kallas är en av grundpelarna för skolan och genomsyrar den dagliga verksamheten. Skolan vill förbereda eleverna för den verklighet som väntar dem efter studenten. Vi vill få eleverna att ta ansvar och initiativ, säger Kristoffer Lantbom, lärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Näringslivet skapar mervärde i skolan

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Regelbundna besök från företag i närområdet med information vad som krävs i form av utbildning och andra egenskaper utöver den specifika utbildningskunskapen. Det är framgångsreceptet för att få eleverna att bli mer medvetna inför framtida utbildningsval, menar Gunweig Svensson, studie- och yrkesvägledare på Ramunderkolan i Söderköping.
NYHET Publicerad:

Service en framgångsfaktor för Mjölby kommun

FÖRETAGSKLIMAT Ett gediget förbättringsarbete har burit frukt och Mjölby kommun tar ett rejält kliv uppåt i det sammanfattande omdömet i den årliga enkätundersökningen om företagsklimat. Betyget ger dem en andra plats i länet efter Ydre kommun.  
NYHET Publicerad:

Nära dialog ett vinnande koncept för gott företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Ydre kommun har historiskt sett varit Östergötlands bästa kommun när det kommer till det lokala företagsklimatet. Därför är det föga förvånande att kommunen även i 2018 års enkätundersökning får det högsta sammanfattande omdömet i länet, 4,3, vilket dessutom är en ökning sedan föregående mätning.
NYHET Publicerad:

”Anställ nya svenskar!”

INTEGRATION Ekonom, logistiker, civilingenjör inom elektroteknik, lärare och maskintekniker - En handfull av alla de kompetenser som fanns representerade när vårens tredje Gränslösa Frukost i Östergötland ägde rum. Denna gång gick turen till Linköping där ett 50-tal arbetssökande och representanter från företag träffades för att matcha kompetens med kompetensbehov.
NYHET Publicerad:

Svensk skola är fantastisk!

VÄLFÄRD "Välkomna, ställ alla frågor ni vill!" Uppmaningen kommer från Fredrik Påhlsson, rektor och ägare av Småskolan i Ljungsbro utanför Linköping, och är riktad till dagens besök i form av allianspolitiker som kandiderar till riksdagen.
NYHET Publicerad:

Hur lågt förtroende klarar Arbetsförmedlingen?

ARBETSMARKNAD Krisrubrikerna om Arbetsförmedlingen har varit många de senaste åren. Myndigheten klarar inte av att förmedla jobb, centrala arbetsmarknadspolitiska insatser brister och kostnaderna ökar ständigt. I Svenskt Näringslivs rapport Bortom Arbetsförmedlingen presenteras därför ett reformprogram för att snarast strukturera upp myndighetens uppdrag och effektivisera dess arbete, på sikt bedöms däremot myndigheten behöva läggas ner helt och hållet.
NYHET Publicerad:

Han är den nya ICA-handlaren

#GILLAJOBBSKAPARNA Den första veckan har gått över förväntan för den nyöppnade ICA-butiken i Linköping City. Med runt 3000 kunder per dag och köer som ringlat sig långa kan den nya handlaren Mikael Oskarsson vara nöjd. Idag har Mikael 31 anställda i butiken men siktar på att fördubbla antalet de kommande 2-3 åren. Vi gillar jobbskapare!
NYHET Publicerad:

Motalas yngsta jobbskapare

#GILLAJOBBSKAPARNA Med en vision om branschens nöjdaste kunder och medarbetare, ett driv utan dess like och ett öppet sinne är Filip Printzell, 20, en jobbskapare ända ut i fingerspetsarna. Hans företag har växt till 20 anställda på ett och ett halvt år, nu ska han anställa 10 till.
NYHET Publicerad:

Om att behålla uppätna kakor och utvärdera offentliga upphandlingar

FÖRETAGSBESÖK En solig och blåsig förmiddag i april bjuder Svenskt Näringsliv med riksdagskandidater från Östergötland på företagsbesök. Sara Skyttedal (KD), Muharrem Demirok (C), Betty Malmberg (M), och John Weinerhall (M) stiger in på Boragos kontor i Linköping och träffar Karl Henriksson, VD och delägare i Sveriges ledande leverantör av kunskap inom lokalvårdsområdet.
NYHET Publicerad:

Vi tar tempen på Östergötland

KONJUNKTUR Den svenska konjunkturen har varit på stark uppgång under en längre tid, inflationen ligger nu på en stabil nivå och arbetslösheten i landet fortsätter att minska. Men hur ser ekonomin egentligen ut i olika delar av Sverige? Ekonomifakta, Svenskt Näringslivs egen källa till snabb information om samhällsekonomin, sammanställer löpande regional statistik. En närmare titt på Östergötland avslöjar att regionen har haft en något avkylande effekt på övriga landets högkonjunktur, särskilt vad gäller tillväxt och sysselsättning.
NYHET Publicerad:

En Motalafrukost utan gränser

INTEGRATION Det bjuds på frukost i Motala en solig tisdag i mars och det är inte vilken tisdagsfrukost som helst – det är Gränslös Frukost. Kompetenssökande företag och nyanlända med spetskompetens samlades för en morgon fylld med kontaktskapande och match-making.
NYHET Publicerad:

Unga företagare – var är ni?

FÖRETAGSAMHETEN I måndags släpptes Svenskt Näringslivs rapport Företagsamheten, en årlig kartläggning av landets individer som är engagerade i näringslivet – som vd, delägare eller styrelseledamot. Sammantaget uppvisar Östergötland en svag företagsamhet i förhållande till övriga riket och sämst resultat återfinns bland de unga.
NYHET Publicerad:

Kvinnor ska inte få tjäna pengar på sina kunskaper

KOMMENTAR Under en längre tid har vinster i välfärden diskuterats och regeringen kom tillsammans med Vänsterpartiet överens om att tillsätta en utredning om att begränsa företagandet i välfärdssektorn.
NYHET Publicerad:

”Linköping behöver bli en attraktivare stad att leva och bo i”

ENTREPRENÖRSKAP Idén till företaget DoSpace föddes då grundaren Niclas Söör arbetade i Mjärdevi och såg att platserna för mindre företag och start-ups var begränsade i företagsparken. Samtidigt började han fundera över vilken typ av företag han själv ville arbeta på efter civilingenjörsexamen i industriell ekonomi. Inte långt där efter öppnade han DoSpace’s första site i Mjärdevi.
NYHET Publicerad:

Mer service till Linköpings företagare

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet har Linköpings kommun försämrats ett par år gällande den upplevda servicen till företagen. Därför är det glädjande att kommunen nu satsar på att ge en ökad service till näringslivet och har startat en helt ny tjänst kallad Företagsservice.
NYHET Publicerad:

Jan vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft

ENTREPRENÖRSKAP Hur kan en effektiv verksamhet fortgå i en del av en byggnad samtidigt som det pågår omfattande byggnation i en annan del? Hur effektiviseras materialflödena i ett stort tillverkningsföretag på bästa sätt? Dessa frågor arbetar Jan Elgstrand, VD för Servisitik Group, med dagligen.
NYHET Publicerad:

77 luncher för ett bättre företagsklimat

HALLÅ DÄR Reidar Svedahl, Kommunalrådet (L) i Norrköping som via sin facebooksida bjuder in företagare till lunchsamtal under våren. Hela 77 företagare vill han träffa.