Det blåser positiva vindar i Norrköping

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT – Det är viktigt att man firar alla framgångar, utbrast folkpartisten Reidar Svedahl apropå Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimatet i Norrköping. Detta satte igång samtalet kring bordet på Grand hotell, Norrköping, så pass att det var en smula ovilligt som deltagarna bröt upp för att fortsätta diskussionerna under den planerade vandringen utmed strömmen.

svenskt näringsliv_DSC_0151
Foto: Mirja-Liisa Niemi / Klara språket
Vandringen utmed strömmen tillsammans med Norrköpings företagare, politiker och Svenskt Näringsliv
Sköld, Wikström, Liljeblad, Lundell_DSC_0112
Foto: Mirja-Liisa Niemi / Klara språket
Miljöpartiets Mia Sköld, t h om henne Jan Wikström, Lärande i Sverige AB, Kicki Liljeblad (S) samt Thomas Lundell, Johsjö industri.
Sara Ryman_DSC_0265
Foto: Mirja-Liisa Niemi / Klara språket
Sara Ryman, Nytida i samspråk med Jonny Håkansson, Omsorgsgruppen.
Mia Sköld (MP)_DSC_0271
Foto: Mirja-Liisa Niemi / Klara språket
Mia Sköld, Miljöpartiet
Kicki Liljeblad (S) i mitten_DSC_0140
Foto: Mirja-Liisa Niemi / Klara språket
Miljöpartiets Mia Sköld, t h om henne Jan Wikström, Lärande i Sverige AB, Kicki Liljeblad (S) samt Thomas Lundell, Johsjö industri.
Jonny Håkansson_DSC_0250
Foto: Mirja-Liisa Niemi / Klara språket
Jonny Håkansson från Omsorgsgruppen i samspråk med Eva-Britt Sjöberg (KD).
Jan Wikström_DSC_0282
Foto: Mirja-Liisa Niemi / Klara språket
Jan Wikström, Lärande i Sverige AB

De deltagande politikerna visade intresse och engagemang i diskussionen kring företagsklimat som anordnades i fredags, den 29 maj. Företagarna upplever större stöd och bättre attityder – men anser att en rad upphandlingsfrågor måste åtgärdas snarast.

Politikergänget representerades, förutom av FP, av KD, S och MP. Bland företagarna fanns representanter bland annat från vård och omsorg, skolvärlden och industrin.

– De kommuner som ligger i topp drivs som ett stort företag som ser till att alla medarbetare, på alla nivåer, generellt ska visa en positiv attityd till företagande och företagsamhet, hävdade Thomas Lundell. Han är nytillträdd vd och koncernchef för Johsjögruppen (avancerade industrisystem) och har i sitt företagarliv flyttat runt en del och verkat i både större och mindre kommuner. Han menade vidare att ”samverkan” är ett viktigt nyckelord:

– Det märks i en kommun som Åtvidaberg där näringslivet fungerar fantastiskt bra. Till exempel finns det en pragmatisk samverkan mellan Sparbanken, invånarna och politiken – utan så mycket partipolitik.

Reidar Svedahl (FP) igen:

– Vi har ett stort politiskt ansvar och vi jobbar jättemycket för att få de anställda – alla 9 600 – att bli mer företags- och företagarvänliga!

Jonny Håkansson från rikstäckande Omsorgsgruppen påpekade att i Norrköping har vindarna tack och lov börjat vända:

– Förut fanns det en tendens att kommunen förlitade sig på de stora jättarna, många mindre upplevde sig undanskuffade. Men efter problem med neddragningar och nedläggningar bland de stora verkar det som det har vänt och det känns som det blivit mer företagarvänligt över lag – till och med gentemot oss inom vård och omsorg.

Det höll verksamhetschefen Sara Ryman, som arbetar med ensamkommande pojkar inom det privata vårdbolaget Nytida, med om:

– Relationerna har blivit mycket bättre under senare tid och jag uppfattar att det finns en ömsesidig önskan att allt ska fungera på bästa möjliga sätt. Men – fortfarande är det helt olika förutsättningar att vara en privat aktör med tillståndsplikt jämfört med en kommun som är en juridisk person.

Jonny Håkansson igen:

– Ja, till exempel tjatas det på oss privata vårdfirmor om transparens i alla möjliga sammanhang. Finns det alltid det i kommunen? Svaret är nej. Även om man frågar om en specifik kostnad blir svaret ”Omsorgen kostar si och så mycket…” i en klumpsumma, mer transparent än så är det oftast inte.

Många behöver lägga på ett kol

Young Capitals vd, Alexander Zahari, som i det här sammanhanget representerade gruppen ”yngre företagare” tycker att det märks att det är något positivt på gång i stan och att han med sitt företag, som på olika sätt förenklar vardagen för småföretagare, vill vara med och bidra till bättre dialog kring företagsklimatet.

Thomas Lundell, tillbaka i Norrköping efter 17 år, menade att mycket har blivit bättre, men att det fortfarande finns mer att göra. Därför vill han dra sitt strå till stacken och engagera sig.

– En sak jag reagerar över är att många säger att vi inte ska jämföra oss med Stockholmskommunerna. Det anser jag är helt fel – det är tvärtom så att vi behöver mer av den dynamik som finns där.

Matthias Trygg, vd på Lärande i Sverige AB, som står bakom Realgymnasiet och Erlaskolan, fyllde på:

– Det har sagts förr, men det är faktiskt så att det går bra för många företag i regionen, i olika branscher, men att passiviteten – generellt sett – här är för stor. Det är för få företag som vill växa.

Kikki Liljeblad (S) undrade vad som behövs från skolans håll:

– Jag har hört att i Umeå är man tidigt ute – redan i grundskolan – för att på olika sätt visa eleverna att det inte är något konstigt med företagande.

Jan Vikström från Lärande i Sverige AB menade att Skolverkets ambitioner att skolan måste ha en roll då det gäller att uppmuntra till entreprenörskap börjar slå igenom och att det kommer att bli bättre framöver.

(Här vill undertecknad passa på att uppmana läsarna att titta på www.framtidsfron.se – en företeelse som startade i Östergötland – just med ambitionen att redan från förskolan uppmuntra företagsamhet – något som inte är samma sak som att uppmuntra ”alla” att bli företagare.)

– Det är också viktigt att vi företagare är med och ordnar praktikplatser och sommarjobb så att unga människor får en chans att ta ett kliv ut i arbetslivet, påpekade Sara Ryman. Inom Nytida har vi ambitionen att ge alla ”våra” ungdomar praktikplats inom verksamheten – i vaktmästeriet, köket och så vidare.

Strax innan promenaden kom diskussionen att handla om upphandlingar – ett område som i Norrköping har stor förbättringspotential och som engagerade alla.

– ”Svårt, för att inte säga omöjligt, för de mindre att vara med i stora upphandlingar som Ostlänken”,”När det gäller upphandling av städning kan vi bara bedöma pris – inte kvalitet – det måste gå att ändra på”, ”Linköping är bättre än vi när det gäller att beskriva verkligheten i sina upphandlingar, vi kan lära av dem”, var några av kommentarerna.

Det fanns uppenbart mycket att prata om och dialog är en förutsättning för ett bra företagsklimat.

Karin Christoffersson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Murriga vägkrogen blev fräscht trädgårdsskafferi

ENTREPRENÖRSKAP Charlotta Nyman trivdes bra som specialpedagog, men när hon insåg vilken potential som låg i den nedlagda, murriga och slitna vägkrogen vid den norra infarten från E4:an till Mjölby valde hon att förverkliga sina företagarplaner. Charlotta Nyman har ett kort och koncist framgångsrecept – hårt arbete och att verkligen brinna för det man gör. "Sedan har jag det entreprenörsdriv som behövs. Jag får nya idéer hela tiden", säger hon.
NYHET Publicerad:

Hur mycket ska vi diskutera 70 miljarder kronor?

SOMMARKRÖNIKA "De mest avgörande förslagen för universitet och högskolor på ett kvartssekel väntas senare i år. Högre utbildning genomgår stora förändringar, men diskuteras inte tillräckligt." Det skriver Fredrik Sand, högskolepolitisk expert på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika och hoppas på att högre utbildning och forskning får en större plats i valrörelsen. "Den största statliga sektorn förtjänar debatt."
NYHET Publicerad:

SFI-lärare som brinner för sitt jobb

SFI I Mjölby är SFI-läraren Ewa Ahlstedt med stort engagemang involverad i ett projekt som integrerar SFI i yrkesutbildningen för svetsare. Pilotprojektet som är ett samarbete mellan svetslärare från Yrkesakademin, SFI-lärare och arbetsförmedlingen har startas tillföljd av den stora bristen på svetsare med rätt kompetens i kommunen.
NYHET Publicerad:

Har det verkligen blivit enklare för företagen att exportera?

SOMMARKRÖNIKA Ja, mycket har blivit bättre. Men trots en rad åtgärder upplever många företag fortfarande en rad hinder, främst med finansieringen och regelkrångel. Det skriver Eva Häussling, policyansvarig för handels- och investeringsfrämjande på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Förståelsen för hur det är att driva företag måste finnas

HALLÅ DÄR Pontus Wessman som kandiderar till riksdagen för Miljöpartiet inför valet i höst. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur blivande riksdagsledamöter ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag. Hur definierar du ett bra företagsklimat?
NYHET Publicerad:

Hem kära hem

SOMMARKRÖNIKA Vad är det som skapar bra förutsättningar för entreprenörskap? Det har den amerikanske, prisbelönade ekonomen Olav Sorenson forskat på. Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv skriver om slutsatserna i sin sommarkrönika och konstaterar att vi inte ska glömma att heja på folk i kön på ICA.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet viktigt för innovationskraften

HALLÅ DÄR Teresa Carvalho som kandiderar till riksdagen för Socialdemokraterna inför valet i höst. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur blivande riksdagsledamöter ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag. Hur definierar du ett bra företagsklimat?
NYHET Publicerad:

Motverka protektionismen och stå upp för fortsatt frihandel och globalisering

SOMMARKRÖNIKA "En fortsatt öppenhet, frihandel och globalisering är en förutsättning för Sverige och svenskt näringslivs möjlighet att fortsatt vara en dynamisk del av världen som byggt sitt välstånd och välfärd på handel och investeringar. Detta är avgörande för vår tillväxt, vårt jobbskapande och vårt bidrag till en mer hållbar värld för framtidens generationer." Det skriver Niklas Bergström, handelspolitisk expert hos Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

"Jag vill förbättra villkoren för små- och medelstora företag"

HALLÅ DÄR Peter Butros som kandiderar till riksdagen för Vänsterpartiet inför valet i höst. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur blivande riksdagsledamöter ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag. Hur definierar du ett bra företagsklimat?
NYHET Publicerad:

Fortsatt osäkerhet för företag i Brexit-processen

SOMMARKRÖNIKA "Det är snart två år sedan en knapp majoritet av brittiska väljare röstade för ”British exit” och att Storbritannien ska lämna EU. Sedan dess har det svenska, europeiska och brittiska näringslivet efterfrågat klara besked om vad detta kommer att innebära för handel och utbyten mellan EU och Storbritannien. Förhandlingar pågår, men ännu är ingenting avgjort och allt sköts under devisen ”ingenting är klart förrän allt är klart”. Var ska vi tro att det slutar?" Det skriver Karin Atthoff, policyansvarig för EU:s inre marknad på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Vi behöver mindre byråkrati och enklare regelverk

HALLÅ DÄR Staffan Danielsson som kandiderar till riksdagen för Centerpartiet inför valet i höst. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur blivande riksdagsledamöter ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag. Hur definierar du ett bra företagsklimat?
NYHET Publicerad:

Vilket EU vill Sverige ha?

SOMMARKRÖNIKA "Vid EU-toppmötet i slutet av juni kommer de europeiska ledarna ta flera stora beslut som påverkar EU:s framtid. Det handlar om migrationspolitik, innovation, Brexit och relationerna till omvärlden. Så många viktiga beslut, att Italiens president Sergio Mattarella uttryckte särskild oro för att den italienska regeringsombildningen inte skulle bli klar i tid till toppmötet. I Sverige ser vi istället en valrörelse där Europa är helt frånvarande." Det skriver Sophia Bengtsson, expert på EU-frågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Fiskala skatter i gröna kläder – miljöskatter utan miljöeffekt

SOMMARKRÖNIKA "En sann miljövän måste rimligen förespråka styrmedel och miljöpolitik som har en reell effekt på miljön. Det är rimligt att den som förespråkar införande av nya miljöskatter kan redogöra för de effekter som skatten får för både välfärd och miljö." Det skriver Robert Lönn, skattejurist på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

"Företagsklimatet är avgörande för att säkra jobb och välfärd"

HALLÅ DÄR Johan Andersson som riksdagen för Socialdemokraterna inför valet i höst. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur blivande riksdagsledamöter ser på företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för landets företag. Hur definierar du ett bra företagsklimat?
NYHET Publicerad:

Inte vatten värd när det går åt skogen?

SOMMARKRÖNIKA "Den som inte i tid har bevakat sina intressen riskerar att förlora sin verksamhet på sikt. Ur ett samhällsperspektiv är utvecklingen allvarlig och förhoppningsvis kan den vändas. Det vore nämligen olyckligt om det gick åt skogen för att vi kastat ut barnet med badvattnet." Det  skriver Nicklas Skår, miljöjurist på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Boxholm Ost kombinerar det bästa av två världar

ENTREPRENÖRSKAP Boxholm Ost har en styrka i sin relativa litenhet och sin närhet till bygden, men har förstås också fördelar av att numera vara en del av mejerijätten Arla. På det sättet kombinerar man det bästa av två världar. Varumärket Boxholm Ost är i allra högsta grad levande i Arlas produktionsanläggning i Boxholm.
NYHET Publicerad:

Svensk skola kan mycket bättre

SOMMARKRÖNIKA "Det finns många bilder av den svenska skolan. Flera av dem är positiva och på flera sätt går det åt rätt håll, men helheten måste förbättras. Ambitionerna måste höjas. Svensk skola kan mycket bättre." Det skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Offentlig upphandling – ett ständigt aktuellt ämne

SOMMARKRÖNIKA "Jag skulle i högre grad vilja se politiker som i valdebatten pratar om inköpsmogna organisationer, som jobbar proaktivt med dialog och som ser företagen som potentiella samarbetspartners och inte motståndare. Jag vill se myndigheter som ställer väl avvägda krav som medför att fler nya, kanske innovativa, företag kan finna den offentliga marknaden, som uppgår till 642 miljarder kronor, intressant". Det skriver Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling hos Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika
NYHET Publicerad:

Hon är VD:n med skinn på näsan

ENTREPRENÖRSKAP Ida Almevik är vd på Almeviks Motor, hon tog över efter sin far Roland som fortfarande arbetar inom företaget. Hon är kvinna i en mansdominerad bransch, något hon trivs bra med och skulle välja framför en kvinnodominerad bransch alla dagar i veckan. "Men jag tror inte att man kan vara tjej i branschen utan att ha skinn på näsan", säger hon.
NYHET Publicerad:

Nu går vi vidare i välfärdsfrågan

VÄLFÄRD I snart fyra år har frågan om vinstbegränsningar – i praktiken ett vinstförbud – helt dominerat debatten om vår gemensamma välfärd. Den har sugit att syre ur luften och den har skapat stora klyftor i politiken men även förtroendeklyftor mellan företagare och politiker.