Ett 30-tal företagare och kommunrepresentanter deltog vid lunchträffen om företagsklimatet.
Foto: Sören Karlsson

Ett 30-tal företagare och kommunrepresentanter deltog vid lunchträffen om företagsklimatet.

Ett bra företagsklimat ska bli ännu bättre i Ödeshög

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet har blivit riktigt bra men kan och måste bli ännu bättre. På den punkten är samstämmigheten mellan kommunledningen och företagen stor. Det framgick med all tydlighet vid en lunchträff för företagare som Ödeshögs kommun och Svenskt Näringsliv i Östergötland ordnade.

Annicki Oscarsson

"Vi behöver bli bättre genom att lyssna mer på företagen", säger Annicki Oscarsson.

Foto: Sören Karlsson
Nina Fox Stark

Nina Fox Stark tycker att Ödeshögs kommun har en välvillig inställning till företagen.

Foto: Sören Karlsson
Peter Kenell

"Närheten mellan kommunen och företagen är A och O", säger Peter Kenell.

Foto: Sören Karlsson
Anders Ljung

"Det positiva överväger i Ödeshög", poängterar Anders Ljung.

Foto: Sören Karlsson

-Vi i kommunen har arbetat målmedvetet för att närma oss företagen. Det handlar om att besöka företag och att träffa företagare i så många sammanhang som möjligt. Idag finns ett ömsesidigt förtroende. Ödeshög vill verkligen leva upp till bilden av en företagsvänlig kommun, betonar Annicki Oscarsson, kristdemokrat och kommunstyrelsens ordförande. 

I Svenskt Näringslivs nya ranking av företagsklimatet placerar sig Ödeshög på plats 73 bland Sveriges 290 kommuner. I Östergötland är Ödeshög trea efter Ydre och Mjölby.

Men Annicki Oscarsson tänker inte slå sig till ro med den nuvarande placeringen. Ett delmål är att åtminstone komma upp till plats 53, den notering kommunen hade 2015.

Lyssna mer på företagen

-Vi behöver bli bättre genom att lyssna mer på företagen och ta till oss deras synpunkter. Samtidigt är det viktigt att lyfta fram allt det som är positivt och att känna en stolthet, menar Annicki Oscarsson.

Enligt den enkät som utgör en tung del av underlaget för rankingen av företagsklimatet fick Ödeshög höjt betyg på områden som kommunpolitikernas och tjänstemännens attityder till företagande, servicen till företagen och tillämpningen av lagar och regler. Under det senaste året hade 60 procent av företagen i Ödeshög kontakt med tjänstemän och 46 procent med politiker. 24 procent tog hjälp av kommunens hemsida.

Vid lunchträffen gav Sofia Sjöström, Svenskt Näringslivs regionchef, Ödeshög och andra kommuner några handfasta råd om vad man kan göra för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Konkreta och mätbara mål

-Sätt ett mål för arbetet med företagsklimatet, ett mål som tas fram i nära samverkan med näringslivet. Målet ska vara konkret, mätbart och realistiskt. För att lyckas krävs en långsiktighet. Arbetet måste genomsyra hela kommunen under flera år, fastslår Sofia Sjöström.

Nina Fox Stark ansvarar för marknads- och försäljningsfrågor och för utvecklingen av konferensdelen inom Ombergs Golf Resort.

-Det är en jättehård konkurrens för konferensarrangörer. Många känner till oss som golfanläggning. Vi är jättebra på golf. Nu ska vi bli lika bra på konferenser, säger hon.

Nina Fox Stark tycker att bra kontakter mellan företagen i Ödeshögs kommun bidrar till att skapa ett gott företagsklimat.

-Men det räcker inte. Dessutom behövs en välvillig inställning från kommunens sida och det är någonting vi har här i Ödeshög.

Peter Kenell är näringslivschef i kommunen. Han pekar på det långsiktiga arbetet, på de många företagsbesöken som kommunledningen gör och på servicen till företagen, exempelvis när det gäller handläggningstider, som några orsaker till Ödeshögs fina placering i rankingen.

Närheten är A och O

-Närheten mellan kommunen och företagen är A och O, men vi måste ha flera träffpunkter än dag. Jag ser klara fördelar med att kommunen är så pass liten. Det slår det mesta, poängterar Peter Kenell och nämner också Ödeshögs geografiska läge med snabba förbindelser till Linköping och Jönköping, men även med rimliga avstånd till storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö, som en post på pluskontot.

Tillsammans med en kompanjon äger och driver Anders Ljung företaget Elektro-Pär AB med 16 anställda och med privatpersoner, företag och kommunen som kunder.

-Det positiva överväger i Ödeshög, men jag tycker inte att vi är tillräckligt duktiga på att lyfta fram fördelarna. På det stora hela taget är det riktigt bra att driva företag här i kommunen, förklarar han.

Anders Ljung menar att det faktum att i princip alla känner alla är något fördelaktigt.

-Behöver jag prata med en politiker eller tjänsteman kan jag göra det när som helst. Allt blir så enkelt på det sättet, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Skilda åsikter i årets enkät

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkät har besvarats av både företagare och kommunpolitiker. På alla frågeområden sätter politikerna högre betyg än företagen. Särskilt stora skillnader finns bland annat i synen på hur upphandling, dialog med kommunledningen samt tillämpningen av lagar och regler fungerar.
NYHET Publicerad:

En fin dag för integration

INTEGRATION FIN DAG, förkortning för Företagande, integration och nätverkande, är en dag för att öka integrationen i Östergötland genom att inspirera fler företagsamma nyanlända att hitta en sysselsättning, till exempel genom nyföretagande. Hallå där Anders Björck, initiativtagare till FIN DAG, vill du berätta mer om konceptet?
NYHET Publicerad:

Företagszafari med fokus på dragkampen om medarbetarna

FÖRETAGSKLIMAT "Det har varit väldigt intressant att i en blandad grupp komma ut på två företag med helt olika inriktning och ta del av deras vardag. Hur ska arbetsgivare attrahera medarbetare idag och i framtiden? Konkurrensen om arbetskraften kommer att bli allt hårdare", säger Agneta Niklasson (MP), regionråd i Östergötland.
NYHET Publicerad:

Ny nämnd ska få fler med försörjningsstöd i arbete

HALLÅ DÄR Fredrik Lundén (M), ordförande för den nya Arbetsmarknadsnämnden i Linköping. Arbetsmarknadsnämnden är en ny nämnd som Alliansstyret i Linköping tillsatt, varför har man valt att starta upp nämnden?
NYHET Publicerad:

På Ica Storgatan är det kunderna som bestämmer

ENTREPRENÖRSKAP På ICA Supermarket Storgatan i Linköping är det kunderna som bestämmer. Deras önskemål väger åtminstone väldigt tungt. Kompletta måltidslösningar har blivit ett signum för butiken. En vanlig dag säljer man mellan 400 och 500 varma och kalla måltider. Siffran stiger hela tiden. "Genom en ständig dialog kan kundernas synpunkter snabbt få genomslag och bli verklighet", säger ICA-handlaren Mikael Oskarsson.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Asbest och klotter ger försiktig optimism

FÖRETAGSKLIMAT Behoven av asbest- och klottersanering under lång tid framför gör att Östgöta Sanering AB i Norrköping ser ganska ljust på framtiden. "Det kommer att ta många år innan all asbest är sanerad och att tvätta bort klotter verkar vara ett evighetsuppdrag. Sedan får vi se vad som händer med Ostlänken. Det är mycket som ska rivas och saneras nere i hamnen och på andra ställen. Det ger oss förhoppningsvis ett och annat jobb", säger vd Fredrik Axelsson.
NYHET Publicerad:

Sverige och EU halkar efter resten av världen

KOMMETAR EU är på väg in i en ny fas. Valet till Europaparlamentet nalkas och så även en ny EU-kommission. I Sverige är dock intresset för EU ganska ljumt, vilket är tråkigt. För på den europeiska arenan finns det mycket svenska representanter kan göra för att förbättra villkoren här hemma och då inte minst på näringslivssidan.
NYHET Publicerad:

William är övertygad om att UF släpper loss kreativiteten

UNG FÖRETAGSAMHET "Jag har själv sett hur UF:are på kort tid lär sig företagande och tar fram en solklar affärsidé. Dessutom innebär Ung Företagsamhet ofta en personlig utveckling. Det är häftigt med all kreativitet som UF släpper loss", säger William Almevik, som sedan början av september förra året är skolinformatör på Ung Företagsamhet Östergötland.
NYHET Publicerad:

Grannsamverkan skapar motvikt till Linköping och Norrköping

FÖRETAGSKLIMAT Ett allt närmare samarbete mellan de fem kommunerna på det som ibland kallas Västbanken i Östergötland – Motala, Vadstena, Ödeshög, Mjölby och Boxholm – ska skapa en motvikt till dominansen från Linköping och Norrköping.
NYHET Publicerad:

Osund konkurrens ett orosmoment för JM:s

OSUND KONKURRENS "Osund konkurrens och dåliga ersättningar är de stora problemen för oss småföretagare i den här branschen", säger Malin Hallberg på JM:s Entreprenad & Transport AB i Kimstad utanför Norrköping.
NYHET Publicerad:

Försiktig optimism bland företagen i Östergötland

KONJUNKTUR Konjunkturen ser oförändrad eller svagt positiv ut, både i riket och i Östergötland, företagen i länet verkar överlag ha en försiktig tro på ett lite mer gynnsamt läge i ekonomin. Få företag anser att risken för en nedgång i ekonomin är särskilt hög, en del är till och med lite mer positiva än tidigare. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Ny KSO: Det ska vara lätt att driva företag i Linköping

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plats på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an de kommande fyra åren. I Linköpings kommun är Niklas Borg (M) ny ordförande för kommunstyrelsen och vi är nyfikna på hur han ser på näringslivsfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

Flygande start för handlaren Lovisa

ENTREPRENÖRSKAP I september 2017 fick 28-åriga Lovisa Skoog erbjudandet om att bli ICA-handlare och ta över ICA Nära Kneippen på Villagatan i centrala Norrköping. På Handelsgalan, för några månader sedan, tilldelades hon Utmärkelsen Årets Livsmedelsbutik i Norrköping.
NYHET Publicerad:

Besöksnäringen i centrum på årets första Östgötalunch

FÖRETAGSKLIMAT "Branschen har över 200 000 sysselsatta och är Sveriges nya basnäring. Vi är en extremt betydelsefull motor för integrationen av nyanlända. Dessutom vet vi att många ungdomar får sitt allra första jobb på en restaurang eller ett hotell", menade Magnus Dahlin, styrelseledamot i Visita Mellersta och vd på konferensanläggningen Villa Fridhem i Getå utanför Norrköping, när årets första Östgötalunch satte fokuset på besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Motala kommun ska ha servicefokus i dialog med företagen

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an de kommande fyra åren. I Motala kommun är Kåre Friberg (M) ny ordförande för kommunstyrelsen och vi är nyfikna på hur han ser på näringslivsfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

Välkommen Oscar

NY PÅ JOBBET Oscar Åberg är ny studentmedarbetare på Svenskt Näringslivs regionkontor i Östergötland. Oscar läser fjärde terminen på Civilekonomprogrammet vid Linköpings Universitet och utöver sitt stora intresse för samhälls- och näringslivsfrågor är han en inbiten AIK-are.
NYHET Publicerad:

Gymnasievalet, tänk noga igenom ditt val

DEBATT "Faktum är att elever som gått ett yrkesprogram har goda jobbchanser – och inte bara när det gäller första jobbet. Yrkesprogrammen ger goda utvecklingsmöjligheter i yrkeslivet och till eget företagande. Möjligheten att senare läsa på högskola och yrkeshögskola finns också." Det skriver Sofia Sjöström i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Tyska turister fick fart på Skänninge Stadshotell

ENTREPRENÖRSKAP "Jag lockas till de omöjliga uppdragen. Nu börjar vi landa men det är fortfarande mycket kvar att göra", säger Christina Landoff, huvudägare och vd på Skänninge Stadshotell, där de tyska turisterna idag fått en nyckelroll.