Företagsamhet och facket på agendan

NYHET Publicerad

FÖRETAGSBESÖK Hallå där... Björn Tielman på Tielman Sweden AB i Linköping som i förra veckan fick besök av Magnus Larsson, ledamot i Svenskt Näringslivs Arbetsutskott.

Tielman och Larsson

Berätta om Tielman!

- Tielman är ett familjeföretag som grundades i Linköping 1930. Vi arbetar med att tillverka bakformar i papper, som ett miljövänligt alternativ till bakformar i kartong eller aluminium. Våra kunder återfinns inom bageri- eller livsmedelsindustrin och där ställs höga krav på funktion och kvalitet. Vi är i en expanderande fas och har nu 35 anställda och en årlig omsättning på 35 mkr. 65 % av vår produktion exporteras.

Vad diskuterade du och Magnus Larsson?

- Vi pratade mycket om Ung Företagsamhet. Jag drev själv ett UF-företag när jag gick på gymnasiet. Det var en positiv upplevelse, det gick bra och vi fortsatte som ett handelsbolag efteråt. Magnus är aktiv i UF och har stora visioner och menar att UF kan bli en del av utbildningsplanen på gymnasiet, framför allt på de ekonomiska programmen. Att UF får större del i gymnasieskolan är ett bra sätt ge ungdomar en positiv bild av företagande. Vi har själva tagit emot unga UF-företagare på arbetsplatsbesök.Vilka frågor känns mest aktuell för dig just nu?- För oss små och mellanstora företag är det viktigt att möjligheten att undanta nyckelpersoner vid uppsägningar och på så sätt kunna behålla kompetens i företaget finns kvar. Efterfrågan varierar över tiden och vi måste kontinuerligt anpassa oss till detta. Personer som vi vet från början ser oss som en tillfällig arbetsplats kan gå före de som trivs och vill jobba kvar på lång sikt.- En annan fråga som känns aktuell är ungas attityder kring arbete. Jag tycker det är ett bekymmer att dagens unga inte värnar om sitt arbete. Det finns alltid system som fångar upp dem, det går bra ändå. Skolan ska anpassa sig till varje individ och planer för detta upprättas, men var ställs kraven? Arbetssökande kan öppet säga att de lika gärna går och stämplar. Jag har själv råkat ut för att människor tackar nej till jobb för att de anser att de lever bättre på bidrag. Kostnader för resor, barnomsorg och så vidare gör att det blir mer lönsamt att stanna hemma. Vi vill ha en bra mix av unga och gamla och det naturliga är ju att de äldre kan lära upp de unga. Om vi då har problem att hitta unga som är intresserade av att arbeta riskerar vi att kompetens och erfarenhet går förlorad.Vad anser du att man kan göra åt detta?- Jag tror att regeringen är inne på rätt väg, det måste vara lönsamt att jobba. Visst ska vi ha bidrag som ger trygghet och fångar upp folk, men det måste också ställas krav på den som är arbetslös.Var det något annat som du skickade med Magnus Larsson?- Ja, vi pratade en del om facket. Jag anser att de har en viktig roll men tyvärr hanterar man inte alltid den rollen på ett bra sätt. Vi har en bra relation med facket, det mesta löser vi enkelt och smidigt, men vi skulle kunna jobba mer ihop. Tyvärr känns det många gånger som att vi är två sidor med olika mål. Jag menar att målen är de samma för båda ”parter”. Vi skulle införa nattskift för en tid sedan. Efterfrågan ökade kraftigt på vissa produkter och det gav möjlighet till nya arbetstillfällen. Personalen var informerad och allt var klart. Då kommer det ett fax från facket: ”Vi har hört på omvägar att ni ska börja med nattskift. Ni vet väl om att ni måste anmäla det, annars kan det bli fråga om skadestånd”. Det är väl inte speciellt konstruktivt, att direkt börja diskutera eventuellt skadestånd?

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Att vara företagsam är att vara fri

FRI FÖRETAGSAMHET Möt Linda Dackell som driver Spa Gamla Gefle och Helene Åkerlind från Ung Företagsamhet
NYHET Publicerad:

"Svårt att driva företag i Sverige"

FRI FÖRETAGSAMHET "Redan som 14-åring började jag jobba på lov och ledigheter. Att flera av oss barn skulle starta eget så småningom, det var mer eller mindre självklart", säger Cheuk Lam, som driver Lams Terrass tillsammans med brodern Tony.
NYHET Publicerad:

Från två par skor till skoaffär

FRI FÖRETAGSAMHET "Innan jag träffade min fru hade jag två par skor, ett par träskor och ett par sportskor. Svärfar, Anders Berglöv, hade däremot sedan början på 70-talet haft butiken full av skor på Flanör", säger Stefan Ullström, VD för Din Sko Gävle AB.
NYHET Publicerad:

Ett arbete med välfärdens baksida

Socionomerna Thomas Kempke och Leif Sundberg såg en brist i kommunens familjehemsverksamhet och beslöt sig för att starta Spindeln, ett familjehemsvårdföretag som erbjuder behandling, utredning och konsulentstödd familjehemsplacering.
NYHET Publicerad:

Privat omsorg till utsatta ungdomar

FÖRETAGARE I FOKUS Catharina Åberg vill inte bli profet i sin egen hemstad. Men hon vill ha samma förutsättningar för sitt företagande som alla andra. Hon driver Provide Omsorg AB i Västerås och har mycket erfarenhet av hur det är att vara privat på en marknad som domineras av kommunen.
NYHET Publicerad:

Finskspråkigt seniorboende en framgång i Stockholm

FÖRETAGARE I FOKUS Många politiker är positiva till Anssi Pajuvirtas finsktalande seniorboende. Men bara i slutna rum, i offentlighetens ljus tar man gärna avstånd från möjligheterna att driva privat omsorg. ”Det vore bättre om man utgick ifrån de äldres behov istället för från ideologin när man diskuterar privata alternativ” menar Anssi Pajuvirta.
NYHET Publicerad:

Vi har delat ansvar för företagsklimatet

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT - I många frågor finns en samsyn mellan näringslivet och kommunen. Vi har ett gemensamt ansvar för företagsklimatet. Det är orättvist att alltid enbart lasta kommunen för det som kanske är negativt. Också företagen har förstås ett ansvar i det här sammanhanget. Det säger Camilla Rudberg, VD för Pressmaster AB i Älvdalen.
NYHET Publicerad:

Småföretagsfrågor i fokus på Bergby Gård

FÖRETAGSBESÖK Det är bråda tider på konferensanläggningen Bergby Gård i Roslagen. Ägaren Lena Johansson ser ljust på framtiden och har mycket bokningar men tog sig tid att diskutera frågor som är viktiga för småföretagare med Norrtälje kommuns näringslivschef Dan Löfgren
NYHET Publicerad:

Produktutveckling ger Pressmaster framgång

GLOBALISERING Med sina nästan 100 medarbetare och med en omsättning på knappt 100 miljoner är Pressmaster det klart största industriföretaget i Älvdalens kommun. Den strategi som Pressmaster arbetar efter är att förutom en ständig produktutveckling, öka koncentration på de marknader där företaget redan finns. Inte minst i södra Europa och i Centraleuropa känner man en kraftig medvind.
NYHET Publicerad:

Mafi låter andra sköta tillverkningen

Teknikföretaget Mafi i Mora har ett 10-tal anställda, men ger i själva verket sysselsättning åt 100-tals personer. Försäljning, konstruktion, produktutveckling och logistik ligger i det egna företaget. Däremot har Mafi valt att låta andra sköta tillverkningen och monteringen. - Det är viktigt att koncentrera sig på det man är bäst på, förklarar Pierre Bengtsson, som är VD och som äger företaget tillsammans med Mica Hohenthal.
NYHET Publicerad:

Från konstnär till företagare i IT-branschen

FRI FÖRETAGSAMHET - Som 16-åring tog jag ett stort beslut. På grund av min skoltrötthet hoppade jag av gymnasiet för att satsa på något jag tyckte om – musik. Så börjar Ann Klefbohm, nu delägare i Base Media Sverige AB i Umeå, sin berättelse. Base Media Sverige AB har idag ett dotterbolag i Vilhelmina och är sex anställda. - Vad är egentligen det värsta som kan hända? Vad är så farligt med att misslyckas? Det finns aldrig bara en lösning, går det åt pipsvängen kan man alltid hitta en bakdörr, fortsätter Ann Klefbohm.
NYHET Publicerad:

Affärsidén föddes i en solstol

FRI FÖRETAGSAMHET Min affärsidé föddes i en solstol på Cypern. En film om en fabrik i USA där man tillverkade fjädrar hade bitit sig fast i mitt minne. Där bestod personalen av enbart pensionärer, berättar Gunbritt Nyberg som idag äger och driver Senioruthyrning i Umeå.
NYHET Publicerad:

CCS expansion fortsätter

ENTREPRENÖRSKAP Läkemedelsföretaget CCS i Borlänge har under de senaste åren expanderat kraftigt. - Framtiden ser ljus ut. Det verkar positivt, men konsekvenserna av Apotekets avreglering är ett visst osäkerhetsmoment, konstaterar Jonas Nilsson, företagets VD sedan 1997.
NYHET Publicerad:

Jobbet är min hobby

FRI FÖRETAGSAMHET "Skillnaden mellan en traditionell reklambyrå och vår, är att vi inte kan någonting om reklam. Det är vår främsta konkurrensfördel." Det säger Victor Hillebjörk som äger och driver Glad Reklam i Umeå. Företaget som prisades som Årets Unga Företagare vid Umeågalan 2007. - För mig är jobbet min hobby och jag kan aldrig i världen tänka mig något annat än att vara egen, fortsätter Victor.
NYHET Publicerad:

Nästa hållplats: Wipro

GLOBALISERINGSRESAN Cylindrar är hårda, Wipro är mjukt. Det senare är dock inget som hindrar företaget från att hävda sig på en tuff marknad.
NYHET Publicerad:

Första anhalt: CyberCom

GLOBALISERINGSRESAN Lokal närvaro och global räckvidd är CyberComs mantra. En strategi som gjort Östersund till en hyfsat central plats på jordklotet.
NYHET Publicerad:

Från skolfik till hotellägare

FRI FÖRETAGSAMHET "Ett skolfik i Bräcke var mitt första projekt. Jag var 13 år och det fanns inget fik på skolan, varpå jag snabbt räknade ut att man borde kunna tjäna lite pengar där. Ett år senare köpte jag en camping med tillhörande kiosk för 50 000 kronor." Det berättar Stefan Karlsson som idag äger och driver bland annat Hotell Lappland i Lycksele. Hotellet som de senaste elva åren varit Sveriges lönsammaste hotell.
NYHET Publicerad:

Skattesystemet ett hot

FÖRETAGARE OM SKATTER Dagens skatteregler i kombination med nyckfulla råvarupriser gör framtiden osäker för det lilla företaget.
– Om guldpriset ökar väldigt kraftigt under ett och samma räkenskapsår, kan vinsten för ett litet företag snabbt förvandlas till en skatteskuld, säger Örjan Schalin på Schalins Ringar i Östersund.
NYHET Publicerad:

Hallå där: Varför åker du på Framtidsmötet i Stockholm

FRAMTIDSMÖTET Den 22 maj samlar Svenskt Näringsliv cirka 900 av sina medlemsföretagare från hela Sverige till ett Framtidsmöte. Där man bland annat kommer att diskutera olika aktuella frågor samt lyssna på statsminister Fredrik Reinfeldt som besöker mötet. - Det är otroligt viktigt att delta i diskussionerna om hur vi ska förbättra villkoren för företagen. Jag vill försöka tillföra något från min erfarenhet, det säger Lars Brandt, ägare till Seaflex och en av deltagarna vid Framtidsmötet.
NYHET Publicerad:

Att "slå på trån" ger internationellt gensvar

GLOBALISERING "Globalisering innebär ibland någonting annorlunda mot vad vi är vana. Men oftast är detta annorlunda något bättre. Man kan ju inte bromsa för någonting som man inte känner till". Det säger Håkan Ljung vd vid Fors Industrier i Bispgården. Här är man sedan länge vana vid internationella kunder både på den nordiska och globala marknaden.