Deltagare på Gränslös frukost
Foto: Sören Karlsson

Gränslös frukost i Norrköping lockade ett 70-tal deltagare

Gränslös frukost ger jobb till nyanlända

NYHET Publicerad

INTEGRATION Sedan premiären för Gränslös frukost hösten 2015 har lågt räknat ett 30-tal nyanlända fått jobb. Upplägget är enkelt och framgångsrikt – arbetsgivare och arbetssökande träffas, äter frukost tillsammans och försöker hitta gemensamma nämnare. Det är inte alls ovanligt att den som nyligen kommit till Sverige har den kompetens som företaget behöver. De språkliga hindren brukar gå att överbrygga.

Anna Lövheim

-Tanken bakom Gränslös frukost är att åstadkomma ett konkret kontaktskapande, säger Anna Lövheim.

Foto: Sören Karlsson
Rami Alzukimy

Rami Alzukimy hoppas mycket på Gränslös frukost.

Foto: Sören Karlsson
Mohammad Kharboutli

-Min dröm är att i framtiden få jobba med redovisning, förklarar Mohammad Kharboutli.

Foto: Sören Karlsson
Senana Cedic

Senana Cedic tror stenhårt på integration genom företagande.

Foto: Sören Karlsson
Milla Skoog

Milla Skoog har goda erfarenheter av Gränslös frukost.

Foto: Sören Karlsson

-Tanken bakom Gränslös frukost är att åstadkomma ett konkret kontaktskapande. Näringslivet ropar efter kompetens samtidigt som många nyanlända inte vill något hellre än att få ett jobb och komma in i det svenska samhället, förklarade Anna Lövheim, näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren, inför ett 70-tal deltagare på Gränslös frukost i Norrköping.

Det var Östsvenska Handelskammaren med Östergötland och Södermanland som verksamhetsområde som för ungefär två och ett halvt år sedan tog initierade Gränslös frukost. Sedan dess har Svenskt Näringsliv, Företagarna och flera Rotaryklubbar i Östergötland anslutit sig.

-Så gott som dagligen hör jag medlemsföretag som med ljus och lykta letar efter lämpliga medarbetare. Det är en utmärkt form för att knyta kontakter. Lyssna på det härliga sorlet här i lokalen, uppmanar Sofia Sjöström, Svenskt Näringslivs regionchef i Östergötland.

Rami Alzukimy kom från krigets Syrien till det lugna Norrköping för cirka två år sedan. Han är utbildad ekonom från sitt hemland.

-Nu har jag anställning på ett åkeri där jag jobbar med olika uppgifter på lagret, men jag vill gärna få bättre användning av min utbildning. Jag hoppas mycket på Gränslös frukost, poängterar han.

Mohammad Kharboutli är också ekonom.

-Jag kom från Damaskus i Syrien för tre år sedan och har jobbat som lokalvårdare och lagerarbetare i Norrköping. Nu är jag arbetssökande. Min dröm är att i framtiden få jobba med redovisning, säger han.

Vid Gränslös frukost i Norrköping fungerade Senana Cedic som gästinspiratör. Hon kom hit som flykting från Bosnien 1992. Sedan fem år tillbaka driver Senana Cedic tillsammans med sin man företaget Östgöta Elitstäd med idag 140 anställda.

-Jag vet hur svårt det är att anpassa sig till ett annat land, men jag är väldigt glad att jag valde Sverige. Här står alla dörrar öppna. Det finns hur många möjligheter som helst.

I Östgöta Elitstäd är integrationsarbetet ständigt pågående.

-Integration genom företagande är den röda tråden för mig. Mitt råd till dig som söker jobb är att inte fastna i ditt gamla yrke. Det gäller att så fort som möjligt komma ut på arbetsmarknaden, betonar Senana Cedic.

Milla Skoog är HR-specialist på Holmen Paper. Hon har goda erfarenheter av Gränslös frukost.

-Det är en mycket bra mötesplats, konstaterar hon och nämner alla de CV:n hon fick in efter ett frukostmöte förra året och att en av deltagarna nu är anställd på Holmen Paper.

Ett av Norrköpings kommunalråd, Eva-Britt Sjöberg (KD), deltog på den senaste Gränslös frukost.

-Någon kanske tycker att det är en uppgift för kommunen att sammanföra arbetsgivare och nyanlända jobbsökande, men vi måste samverka för att nå resultat. Gränslös frukost är ett mycket välkommet initiativ, understryker Eva-Britt Sjöberg.

I mars är det dags för nästa Gränslös frukost, då i Motala.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Jan vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft

ENTREPRENÖRSKAP Hur kan en effektiv verksamhet fortgå i en del av en byggnad samtidigt som det pågår omfattande byggnation i en annan del? Hur effektiviseras materialflödena i ett stort tillverkningsföretag på bästa sätt? Dessa frågor arbetar Jan Elgstrand, VD för Servisitik Group, med dagligen.
NYHET Publicerad:

77 luncher för ett bättre företagsklimat

HALLÅ DÄR Reidar Svedahl, Kommunalrådet (L) i Norrköping som via sin facebooksida bjuder in företagare till lunchsamtal under våren. Hela 77 företagare vill han träffa.
NYHET Publicerad:

Nya idéer för mer infrastruktur

INFRASTRUKTUR Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda tåg. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten dagligen och på nära håll upplever de allt allvarligare problemen Sveriges infrastruktur. Vi har ju några lokala exempel som E22 mot Söderköping tillexempel som har påverkat kommunens företagare och medborgare under mycket lång tid.
NYHET Publicerad:

Regionkontorets senaste tillskott

NY PÅ JOBBET Sofia Bengtsson, ny praktikant på regionkontoret i Linköping, läser Masterprogrammet i nationalekonomi vid Linköpings Universitet och kommer att befinna sig hos oss under hela våren. Sofia har en Politices kandidatexamen och ett stort intresse för samhällsfrågor.
NYHET Publicerad:

Gränslös frukost ger jobb till nyanlända

INTEGRATION Sedan premiären för Gränslös frukost hösten 2015 har lågt räknat ett 30-tal nyanlända fått jobb. Upplägget är enkelt och framgångsrikt – arbetsgivare och arbetssökande träffas, äter frukost tillsammans och försöker hitta gemensamma nämnare. Det är inte alls ovanligt att den som nyligen kommit till Sverige har den kompetens som företaget behöver. De språkliga hindren brukar gå att överbrygga.
NYHET Publicerad:

Återställ RUT-avdraget

HALLÅ DÄR Linda Sund, regionchef för Homemaid i Östergötland! Homemaid har ca 1000 anställda och är idag ett företag med människor födda i 68 olika länder. Vad behöver ni behöver för att kunna anställa fler? Vad har RUT-reformet betytt för verksamheten? Och hur upplever du företagsklimatet i regionen.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver fler företagsamma människor!

GÄSTKRÖNIKA "2013 startade jag min ”UF-resa” på Ung Företagsamhet i Östergötland. Den 13 november 2017 klev jag in i rollen som regionchef. Att arbete i en organisation som skapar förutsättningar för att Östergötland får fler företagsamma människor och företagare är ett roligt, utmanande, spännande och fantastiskt jobb. Det handlar om att få bidra till att göra skillnad. Den resan som UF-elever ges möjlighet att göra under sin utbildning i UF-företagande, ja den är på riktigt!" Det skriver Jonna Castell, regionchef, Ung Företagsamhet i Östergötland, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Var med och påverka företagsklimatet i din kommun

FÖRETAGSKLIMAT Vi behöver din hjälp! Den 2 januari skickades årets enkät om företagsklimatet ut till över 70 000 företagare. Om du är en av dem som fått enkäten i din epostlåda är det viktigt för oss och dina företagarkollegor att du svarar. Ju fler som svarar, desto större är chansen att våra förtroendevalda lyssnar.
NYHET Publicerad:

Brödernas Kafé har hjärtat i Norrköping

ENTREPRENÖRSKAP För Robert Togan på Brödernas Kafé är det Norrköping som gäller till hundra procent. ”Med hjärtat i Norrköping” är den självklara parollen. Den finns till och med i företagsloggan. "Norrköping är en fantastisk stad med många stora och små företag, med en otrolig skärgård, med ett brett kulturellt utbud och med världens bästa fotbollslag", säger Robert Togan.
NYHET Publicerad:

Narr Konfektyr växer i rasande tempo

ENTREPRENÖRSKAP Narr Konfektyr AB i Ödeshög har vuxit i ett rasande tempo de senaste åren. Omsättningen för det nuvarande verksamhetsåret som slutar den 30 juni pekar mot 65 miljoner. Det är 15 miljoner mer än förra året. "Marginalerna är små men större än tidigare", säger vd Roger Jonsson.
NYHET Publicerad:

Reglerna på arbetsmarknaden är otidsenliga

DEBATT Arbetsmarknaden förändras ständigt. Teknikutveckling, digitalisering och globalisering är några av de faktorer som driver på utvecklingen. Men lagen om anställningsskydd (LAS) är en kvarleva från en annan tid. Den utgår från hur det var på 1960-talets arbetsmarknad med stora organisationer och många jobb som inte krävde någon längre utbildning. Idag är medarbetare sällan rakt av utbytbara. Den individuella kompetensen har blivit allt viktigare.
NYHET Publicerad:

Konjunkturen vänder svagt nedåt spår företagen i Östergötland

KONJUNKTUR Ska Sverige ha en bättre utveckling måste vi komma till bukt med problemet gällande etablering av nyanlända och matchningen på arbetsmarknaden. "Det är väldigt svårt med kompetensförsörjningen för företagen, vilket gör att de får tacka nej till möjliga affärer. På så sätt har vi en lägre tillväxt än vad vi har potential till", säger Bettina Kashefi chefsekonom på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Ditt liv, din egendom

GÄSTKRÖNIKA "Vad vill du göra med ditt liv? En fråga som ställs till varje människa sedan de kan börja kommunicera och som få vet svaret på ända in i vuxen ålder." Det skriver Ludvig Svensson, ordförande Linköpings Fria Moderata Studentförening i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Enklare med en lag som är lika för alla inom EU

FÖRETAGSKLIMAT "Kör-/vilotid och vägarbetstidslagen är bra men behandlar delvis olika saker, krockar de med varandra och gör att regelverket blir krångligt för oss som arbetsgivare. Den påverkar även den internationella konkurrensen. Olika länder tillämpar lagen på olika sätt, vilket leder till en kostnadsjakt. Det skulle vara enklare och tydligare med en lag, som är lika för alla, åtminstone inom EU", säger Mikael Carlsson är VD på företaget PG Lots AB i Linköping.
NYHET Publicerad:

Motala - en av Sveriges mest effektiva skolkommuner

SKOLA Ett långsiktigt kvalitetsarbete med klara mål, elevfokus och resurser som används där de gör mest nytta, är tre faktorer som bidrar till mer effektiva skolkommuner. Motala kommun är bland de bästa i landet.
NYHET Publicerad:

Inspirationsdag över hela landet

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat äger rum vid fyra tillfällen nästa år. Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, hoppas på fler deltagare 2018 när man sprider dagen geografiskt.
NYHET Publicerad:

Vårdbolag ger missbrukare nytt liv

VÄLFÄRD För den som vårdats för missbruk eller kriminalitet är momentet då personen ska ut i samhället igen kritiskt. Därför satsar vårdbolaget Jordnära Omsorg på att ge sina klienter chansen att jobba under tiden de är där. ”Det bygger självkänsla”, säger vd:n Maria Ericson-Andersson.
NYHET Publicerad:

Succé för företaget som startade utan kunder

ENTREPRENÖRSKAP "När vi startade 2009 fanns inga kunder och ingen marknad för våra produkter. Många betraktade oss nog som lite knäppa. Nu när i stort sett hela världen börjat omställningen bort från fossilberoendet har företaget en mycket stark position", säger Patrik Lindergren, vd och en av grundarna och huvudägarna till ChargeStorm AB i Norrköping.
NYHET Publicerad:

Välfärdsdebatten berör alla företag

VÄLFÄRD Om regeringens förslag på vinsttak i välfärden blir verklighet drabbas de flesta företag direkt eller indirekt eftersom alla är beroende av väl fungerande skolor, omsorg och vård. Det menar Robert Thorburn, expert på välfärdsfrågor. "Okunskapen är jättelik om Reepalus förslag", konstaterar han.
NYHET Publicerad:

Botrygg bygger för framtiden

BOSTADSMARKNADEN Bostadsbristen växer på många håll i Sverige, samtidigt byggs det som aldrig förr, inte minst i Linköping. Botrygg AB är ett av byggbolagen som bygger och förvaltar bostäder runt om i Sverige.  Vi träffadeAdam Cocozza som är VD för familjeföretaget.