Deltagare på Gränslös frukost
Foto: Sören Karlsson

Gränslös frukost i Norrköping lockade ett 70-tal deltagare

Gränslös frukost ger jobb till nyanlända

NYHET Publicerad

INTEGRATION Sedan premiären för Gränslös frukost hösten 2015 har lågt räknat ett 30-tal nyanlända fått jobb. Upplägget är enkelt och framgångsrikt – arbetsgivare och arbetssökande träffas, äter frukost tillsammans och försöker hitta gemensamma nämnare. Det är inte alls ovanligt att den som nyligen kommit till Sverige har den kompetens som företaget behöver. De språkliga hindren brukar gå att överbrygga.

Anna Lövheim

-Tanken bakom Gränslös frukost är att åstadkomma ett konkret kontaktskapande, säger Anna Lövheim.

Foto: Sören Karlsson
Rami Alzukimy

Rami Alzukimy hoppas mycket på Gränslös frukost.

Foto: Sören Karlsson
Mohammad Kharboutli

-Min dröm är att i framtiden få jobba med redovisning, förklarar Mohammad Kharboutli.

Foto: Sören Karlsson
Senana Cedic

Senana Cedic tror stenhårt på integration genom företagande.

Foto: Sören Karlsson
Milla Skoog

Milla Skoog har goda erfarenheter av Gränslös frukost.

Foto: Sören Karlsson

-Tanken bakom Gränslös frukost är att åstadkomma ett konkret kontaktskapande. Näringslivet ropar efter kompetens samtidigt som många nyanlända inte vill något hellre än att få ett jobb och komma in i det svenska samhället, förklarade Anna Lövheim, näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren, inför ett 70-tal deltagare på Gränslös frukost i Norrköping.

Det var Östsvenska Handelskammaren med Östergötland och Södermanland som verksamhetsområde som för ungefär två och ett halvt år sedan tog initierade Gränslös frukost. Sedan dess har Svenskt Näringsliv, Företagarna och flera Rotaryklubbar i Östergötland anslutit sig.

-Så gott som dagligen hör jag medlemsföretag som med ljus och lykta letar efter lämpliga medarbetare. Det är en utmärkt form för att knyta kontakter. Lyssna på det härliga sorlet här i lokalen, uppmanar Sofia Sjöström, Svenskt Näringslivs regionchef i Östergötland.

Rami Alzukimy kom från krigets Syrien till det lugna Norrköping för cirka två år sedan. Han är utbildad ekonom från sitt hemland.

-Nu har jag anställning på ett åkeri där jag jobbar med olika uppgifter på lagret, men jag vill gärna få bättre användning av min utbildning. Jag hoppas mycket på Gränslös frukost, poängterar han.

Mohammad Kharboutli är också ekonom.

-Jag kom från Damaskus i Syrien för tre år sedan och har jobbat som lokalvårdare och lagerarbetare i Norrköping. Nu är jag arbetssökande. Min dröm är att i framtiden få jobba med redovisning, säger han.

Vid Gränslös frukost i Norrköping fungerade Senana Cedic som gästinspiratör. Hon kom hit som flykting från Bosnien 1992. Sedan fem år tillbaka driver Senana Cedic tillsammans med sin man företaget Östgöta Elitstäd med idag 140 anställda.

-Jag vet hur svårt det är att anpassa sig till ett annat land, men jag är väldigt glad att jag valde Sverige. Här står alla dörrar öppna. Det finns hur många möjligheter som helst.

I Östgöta Elitstäd är integrationsarbetet ständigt pågående.

-Integration genom företagande är den röda tråden för mig. Mitt råd till dig som söker jobb är att inte fastna i ditt gamla yrke. Det gäller att så fort som möjligt komma ut på arbetsmarknaden, betonar Senana Cedic.

Milla Skoog är HR-specialist på Holmen Paper. Hon har goda erfarenheter av Gränslös frukost.

-Det är en mycket bra mötesplats, konstaterar hon och nämner alla de CV:n hon fick in efter ett frukostmöte förra året och att en av deltagarna nu är anställd på Holmen Paper.

Ett av Norrköpings kommunalråd, Eva-Britt Sjöberg (KD), deltog på den senaste Gränslös frukost.

-Någon kanske tycker att det är en uppgift för kommunen att sammanföra arbetsgivare och nyanlända jobbsökande, men vi måste samverka för att nå resultat. Gränslös frukost är ett mycket välkommet initiativ, understryker Eva-Britt Sjöberg.

I mars är det dags för nästa Gränslös frukost, då i Motala.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Murriga vägkrogen blev fräscht trädgårdsskafferi

ENTREPRENÖRSKAP Charlotta Nyman trivdes bra som specialpedagog, men när hon insåg vilken potential som låg i den nedlagda, murriga och slitna vägkrogen vid den norra infarten från E4:an till Mjölby valde hon att förverkliga sina företagarplaner. Charlotta Nyman har ett kort och koncist framgångsrecept – hårt arbete och att verkligen brinna för det man gör. "Sedan har jag det entreprenörsdriv som behövs. Jag får nya idéer hela tiden", säger hon.
NYHET Publicerad:

Hur mycket ska vi diskutera 70 miljarder kronor?

SOMMARKRÖNIKA "De mest avgörande förslagen för universitet och högskolor på ett kvartssekel väntas senare i år. Högre utbildning genomgår stora förändringar, men diskuteras inte tillräckligt." Det skriver Fredrik Sand, högskolepolitisk expert på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika och hoppas på att högre utbildning och forskning får en större plats i valrörelsen. "Den största statliga sektorn förtjänar debatt."
NYHET Publicerad:

SFI-lärare som brinner för sitt jobb

SFI I Mjölby är SFI-läraren Ewa Ahlstedt med stort engagemang involverad i ett projekt som integrerar SFI i yrkesutbildningen för svetsare. Pilotprojektet som är ett samarbete mellan svetslärare från Yrkesakademin, SFI-lärare och arbetsförmedlingen har startas tillföljd av den stora bristen på svetsare med rätt kompetens i kommunen.
NYHET Publicerad:

Har det verkligen blivit enklare för företagen att exportera?

SOMMARKRÖNIKA Ja, mycket har blivit bättre. Men trots en rad åtgärder upplever många företag fortfarande en rad hinder, främst med finansieringen och regelkrångel. Det skriver Eva Häussling, policyansvarig för handels- och investeringsfrämjande på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Förståelsen för hur det är att driva företag måste finnas

HALLÅ DÄR Pontus Wessman som kandiderar till riksdagen för Miljöpartiet inför valet i höst. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur blivande riksdagsledamöter ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag. Hur definierar du ett bra företagsklimat?
NYHET Publicerad:

Hem kära hem

SOMMARKRÖNIKA Vad är det som skapar bra förutsättningar för entreprenörskap? Det har den amerikanske, prisbelönade ekonomen Olav Sorenson forskat på. Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv skriver om slutsatserna i sin sommarkrönika och konstaterar att vi inte ska glömma att heja på folk i kön på ICA.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet viktigt för innovationskraften

HALLÅ DÄR Teresa Carvalho som kandiderar till riksdagen för Socialdemokraterna inför valet i höst. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur blivande riksdagsledamöter ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag. Hur definierar du ett bra företagsklimat?
NYHET Publicerad:

Motverka protektionismen och stå upp för fortsatt frihandel och globalisering

SOMMARKRÖNIKA "En fortsatt öppenhet, frihandel och globalisering är en förutsättning för Sverige och svenskt näringslivs möjlighet att fortsatt vara en dynamisk del av världen som byggt sitt välstånd och välfärd på handel och investeringar. Detta är avgörande för vår tillväxt, vårt jobbskapande och vårt bidrag till en mer hållbar värld för framtidens generationer." Det skriver Niklas Bergström, handelspolitisk expert hos Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

"Jag vill förbättra villkoren för små- och medelstora företag"

HALLÅ DÄR Peter Butros som kandiderar till riksdagen för Vänsterpartiet inför valet i höst. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur blivande riksdagsledamöter ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag. Hur definierar du ett bra företagsklimat?
NYHET Publicerad:

Fortsatt osäkerhet för företag i Brexit-processen

SOMMARKRÖNIKA "Det är snart två år sedan en knapp majoritet av brittiska väljare röstade för ”British exit” och att Storbritannien ska lämna EU. Sedan dess har det svenska, europeiska och brittiska näringslivet efterfrågat klara besked om vad detta kommer att innebära för handel och utbyten mellan EU och Storbritannien. Förhandlingar pågår, men ännu är ingenting avgjort och allt sköts under devisen ”ingenting är klart förrän allt är klart”. Var ska vi tro att det slutar?" Det skriver Karin Atthoff, policyansvarig för EU:s inre marknad på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Vi behöver mindre byråkrati och enklare regelverk

HALLÅ DÄR Staffan Danielsson som kandiderar till riksdagen för Centerpartiet inför valet i höst. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur blivande riksdagsledamöter ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag. Hur definierar du ett bra företagsklimat?
NYHET Publicerad:

Vilket EU vill Sverige ha?

SOMMARKRÖNIKA "Vid EU-toppmötet i slutet av juni kommer de europeiska ledarna ta flera stora beslut som påverkar EU:s framtid. Det handlar om migrationspolitik, innovation, Brexit och relationerna till omvärlden. Så många viktiga beslut, att Italiens president Sergio Mattarella uttryckte särskild oro för att den italienska regeringsombildningen inte skulle bli klar i tid till toppmötet. I Sverige ser vi istället en valrörelse där Europa är helt frånvarande." Det skriver Sophia Bengtsson, expert på EU-frågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Fiskala skatter i gröna kläder – miljöskatter utan miljöeffekt

SOMMARKRÖNIKA "En sann miljövän måste rimligen förespråka styrmedel och miljöpolitik som har en reell effekt på miljön. Det är rimligt att den som förespråkar införande av nya miljöskatter kan redogöra för de effekter som skatten får för både välfärd och miljö." Det skriver Robert Lönn, skattejurist på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

"Företagsklimatet är avgörande för att säkra jobb och välfärd"

HALLÅ DÄR Johan Andersson som riksdagen för Socialdemokraterna inför valet i höst. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur blivande riksdagsledamöter ser på företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för landets företag. Hur definierar du ett bra företagsklimat?
NYHET Publicerad:

Inte vatten värd när det går åt skogen?

SOMMARKRÖNIKA "Den som inte i tid har bevakat sina intressen riskerar att förlora sin verksamhet på sikt. Ur ett samhällsperspektiv är utvecklingen allvarlig och förhoppningsvis kan den vändas. Det vore nämligen olyckligt om det gick åt skogen för att vi kastat ut barnet med badvattnet." Det  skriver Nicklas Skår, miljöjurist på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Boxholm Ost kombinerar det bästa av två världar

ENTREPRENÖRSKAP Boxholm Ost har en styrka i sin relativa litenhet och sin närhet till bygden, men har förstås också fördelar av att numera vara en del av mejerijätten Arla. På det sättet kombinerar man det bästa av två världar. Varumärket Boxholm Ost är i allra högsta grad levande i Arlas produktionsanläggning i Boxholm.
NYHET Publicerad:

Svensk skola kan mycket bättre

SOMMARKRÖNIKA "Det finns många bilder av den svenska skolan. Flera av dem är positiva och på flera sätt går det åt rätt håll, men helheten måste förbättras. Ambitionerna måste höjas. Svensk skola kan mycket bättre." Det skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Offentlig upphandling – ett ständigt aktuellt ämne

SOMMARKRÖNIKA "Jag skulle i högre grad vilja se politiker som i valdebatten pratar om inköpsmogna organisationer, som jobbar proaktivt med dialog och som ser företagen som potentiella samarbetspartners och inte motståndare. Jag vill se myndigheter som ställer väl avvägda krav som medför att fler nya, kanske innovativa, företag kan finna den offentliga marknaden, som uppgår till 642 miljarder kronor, intressant". Det skriver Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling hos Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika
NYHET Publicerad:

Hon är VD:n med skinn på näsan

ENTREPRENÖRSKAP Ida Almevik är vd på Almeviks Motor, hon tog över efter sin far Roland som fortfarande arbetar inom företaget. Hon är kvinna i en mansdominerad bransch, något hon trivs bra med och skulle välja framför en kvinnodominerad bransch alla dagar i veckan. "Men jag tror inte att man kan vara tjej i branschen utan att ha skinn på näsan", säger hon.
NYHET Publicerad:

Nu går vi vidare i välfärdsfrågan

VÄLFÄRD I snart fyra år har frågan om vinstbegränsningar – i praktiken ett vinstförbud – helt dominerat debatten om vår gemensamma välfärd. Den har sugit att syre ur luften och den har skapat stora klyftor i politiken men även förtroendeklyftor mellan företagare och politiker.