Deltagare på Gränslös frukost
Foto: Sören Karlsson

Gränslös frukost i Norrköping lockade ett 70-tal deltagare

Gränslös frukost ger jobb till nyanlända

NYHET Publicerad

INTEGRATION Sedan premiären för Gränslös frukost hösten 2015 har lågt räknat ett 30-tal nyanlända fått jobb. Upplägget är enkelt och framgångsrikt – arbetsgivare och arbetssökande träffas, äter frukost tillsammans och försöker hitta gemensamma nämnare. Det är inte alls ovanligt att den som nyligen kommit till Sverige har den kompetens som företaget behöver. De språkliga hindren brukar gå att överbrygga.

Anna Lövheim

-Tanken bakom Gränslös frukost är att åstadkomma ett konkret kontaktskapande, säger Anna Lövheim.

Foto: Sören Karlsson
Rami Alzukimy

Rami Alzukimy hoppas mycket på Gränslös frukost.

Foto: Sören Karlsson
Mohammad Kharboutli

-Min dröm är att i framtiden få jobba med redovisning, förklarar Mohammad Kharboutli.

Foto: Sören Karlsson
Senana Cedic

Senana Cedic tror stenhårt på integration genom företagande.

Foto: Sören Karlsson
Milla Skoog

Milla Skoog har goda erfarenheter av Gränslös frukost.

Foto: Sören Karlsson

-Tanken bakom Gränslös frukost är att åstadkomma ett konkret kontaktskapande. Näringslivet ropar efter kompetens samtidigt som många nyanlända inte vill något hellre än att få ett jobb och komma in i det svenska samhället, förklarade Anna Lövheim, näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren, inför ett 70-tal deltagare på Gränslös frukost i Norrköping.

Det var Östsvenska Handelskammaren med Östergötland och Södermanland som verksamhetsområde som för ungefär två och ett halvt år sedan tog initierade Gränslös frukost. Sedan dess har Svenskt Näringsliv, Företagarna och flera Rotaryklubbar i Östergötland anslutit sig.

-Så gott som dagligen hör jag medlemsföretag som med ljus och lykta letar efter lämpliga medarbetare. Det är en utmärkt form för att knyta kontakter. Lyssna på det härliga sorlet här i lokalen, uppmanar Sofia Sjöström, Svenskt Näringslivs regionchef i Östergötland.

Rami Alzukimy kom från krigets Syrien till det lugna Norrköping för cirka två år sedan. Han är utbildad ekonom från sitt hemland.

-Nu har jag anställning på ett åkeri där jag jobbar med olika uppgifter på lagret, men jag vill gärna få bättre användning av min utbildning. Jag hoppas mycket på Gränslös frukost, poängterar han.

Mohammad Kharboutli är också ekonom.

-Jag kom från Damaskus i Syrien för tre år sedan och har jobbat som lokalvårdare och lagerarbetare i Norrköping. Nu är jag arbetssökande. Min dröm är att i framtiden få jobba med redovisning, säger han.

Vid Gränslös frukost i Norrköping fungerade Senana Cedic som gästinspiratör. Hon kom hit som flykting från Bosnien 1992. Sedan fem år tillbaka driver Senana Cedic tillsammans med sin man företaget Östgöta Elitstäd med idag 140 anställda.

-Jag vet hur svårt det är att anpassa sig till ett annat land, men jag är väldigt glad att jag valde Sverige. Här står alla dörrar öppna. Det finns hur många möjligheter som helst.

I Östgöta Elitstäd är integrationsarbetet ständigt pågående.

-Integration genom företagande är den röda tråden för mig. Mitt råd till dig som söker jobb är att inte fastna i ditt gamla yrke. Det gäller att så fort som möjligt komma ut på arbetsmarknaden, betonar Senana Cedic.

Milla Skoog är HR-specialist på Holmen Paper. Hon har goda erfarenheter av Gränslös frukost.

-Det är en mycket bra mötesplats, konstaterar hon och nämner alla de CV:n hon fick in efter ett frukostmöte förra året och att en av deltagarna nu är anställd på Holmen Paper.

Ett av Norrköpings kommunalråd, Eva-Britt Sjöberg (KD), deltog på den senaste Gränslös frukost.

-Någon kanske tycker att det är en uppgift för kommunen att sammanföra arbetsgivare och nyanlända jobbsökande, men vi måste samverka för att nå resultat. Gränslös frukost är ett mycket välkommet initiativ, understryker Eva-Britt Sjöberg.

I mars är det dags för nästa Gränslös frukost, då i Motala.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Näringslivet skapar mervärde i skolan

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Regelbundna besök från företag i närområdet med information vad som krävs i form av utbildning och andra egenskaper utöver den specifika utbildningskunskapen. Det är framgångsreceptet för att få eleverna att bli mer medvetna inför framtida utbildningsval, menar Gunweig Svensson, studie- och yrkesvägledare på Ramunderkolan i Söderköping.
NYHET Publicerad:

Service en framgångsfaktor för Mjölby kommun

FÖRETAGSKLIMAT Ett gediget förbättringsarbete har burit frukt och Mjölby kommun tar ett rejält kliv uppåt i det sammanfattande omdömet i den årliga enkätundersökningen om företagsklimat. Betyget ger dem en andra plats i länet efter Ydre kommun.  
NYHET Publicerad:

Nära dialog ett vinnande koncept för gott företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Ydre kommun har historiskt sett varit Östergötlands bästa kommun när det kommer till det lokala företagsklimatet. Därför är det föga förvånande att kommunen även i 2018 års enkätundersökning får det högsta sammanfattande omdömet i länet, 4,3, vilket dessutom är en ökning sedan föregående mätning.
NYHET Publicerad:

”Anställ nya svenskar!”

INTEGRATION Ekonom, logistiker, civilingenjör inom elektroteknik, lärare och maskintekniker - En handfull av alla de kompetenser som fanns representerade när vårens tredje Gränslösa Frukost i Östergötland ägde rum. Denna gång gick turen till Linköping där ett 50-tal arbetssökande och representanter från företag träffades för att matcha kompetens med kompetensbehov.
NYHET Publicerad:

Svensk skola är fantastisk!

VÄLFÄRD "Välkomna, ställ alla frågor ni vill!" Uppmaningen kommer från Fredrik Påhlsson, rektor och ägare av Småskolan i Ljungsbro utanför Linköping, och är riktad till dagens besök i form av allianspolitiker som kandiderar till riksdagen.
NYHET Publicerad:

Hur lågt förtroende klarar Arbetsförmedlingen?

ARBETSMARKNAD Krisrubrikerna om Arbetsförmedlingen har varit många de senaste åren. Myndigheten klarar inte av att förmedla jobb, centrala arbetsmarknadspolitiska insatser brister och kostnaderna ökar ständigt. I Svenskt Näringslivs rapport Bortom Arbetsförmedlingen presenteras därför ett reformprogram för att snarast strukturera upp myndighetens uppdrag och effektivisera dess arbete, på sikt bedöms däremot myndigheten behöva läggas ner helt och hållet.
NYHET Publicerad:

Han är den nya ICA-handlaren

#GILLAJOBBSKAPARNA Den första veckan har gått över förväntan för den nyöppnade ICA-butiken i Linköping City. Med runt 3000 kunder per dag och köer som ringlat sig långa kan den nya handlaren Mikael Oskarsson vara nöjd. Idag har Mikael 31 anställda i butiken men siktar på att fördubbla antalet de kommande 2-3 åren. Vi gillar jobbskapare!
NYHET Publicerad:

Motalas yngsta jobbskapare

#GILLAJOBBSKAPARNA Med en vision om branschens nöjdaste kunder och medarbetare, ett driv utan dess like och ett öppet sinne är Filip Printzell, 20, en jobbskapare ända ut i fingerspetsarna. Hans företag har växt till 20 anställda på ett och ett halvt år, nu ska han anställa 10 till.
NYHET Publicerad:

Om att behålla uppätna kakor och utvärdera offentliga upphandlingar

FÖRETAGSBESÖK En solig och blåsig förmiddag i april bjuder Svenskt Näringsliv med riksdagskandidater från Östergötland på företagsbesök. Sara Skyttedal (KD), Muharrem Demirok (C), Betty Malmberg (M), och John Weinerhall (M) stiger in på Boragos kontor i Linköping och träffar Karl Henriksson, VD och delägare i Sveriges ledande leverantör av kunskap inom lokalvårdsområdet.
NYHET Publicerad:

Vi tar tempen på Östergötland

KONJUNKTUR Den svenska konjunkturen har varit på stark uppgång under en längre tid, inflationen ligger nu på en stabil nivå och arbetslösheten i landet fortsätter att minska. Men hur ser ekonomin egentligen ut i olika delar av Sverige? Ekonomifakta, Svenskt Näringslivs egen källa till snabb information om samhällsekonomin, sammanställer löpande regional statistik. En närmare titt på Östergötland avslöjar att regionen har haft en något avkylande effekt på övriga landets högkonjunktur, särskilt vad gäller tillväxt och sysselsättning.
NYHET Publicerad:

En Motalafrukost utan gränser

INTEGRATION Det bjuds på frukost i Motala en solig tisdag i mars och det är inte vilken tisdagsfrukost som helst – det är Gränslös Frukost. Kompetenssökande företag och nyanlända med spetskompetens samlades för en morgon fylld med kontaktskapande och match-making.
NYHET Publicerad:

Unga företagare – var är ni?

FÖRETAGSAMHETEN I måndags släpptes Svenskt Näringslivs rapport Företagsamheten, en årlig kartläggning av landets individer som är engagerade i näringslivet – som vd, delägare eller styrelseledamot. Sammantaget uppvisar Östergötland en svag företagsamhet i förhållande till övriga riket och sämst resultat återfinns bland de unga.
NYHET Publicerad:

Kvinnor ska inte få tjäna pengar på sina kunskaper

KOMMENTAR Under en längre tid har vinster i välfärden diskuterats och regeringen kom tillsammans med Vänsterpartiet överens om att tillsätta en utredning om att begränsa företagandet i välfärdssektorn.
NYHET Publicerad:

”Linköping behöver bli en attraktivare stad att leva och bo i”

ENTREPRENÖRSKAP Idén till företaget DoSpace föddes då grundaren Niclas Söör arbetade i Mjärdevi och såg att platserna för mindre företag och start-ups var begränsade i företagsparken. Samtidigt började han fundera över vilken typ av företag han själv ville arbeta på efter civilingenjörsexamen i industriell ekonomi. Inte långt där efter öppnade han DoSpace’s första site i Mjärdevi.
NYHET Publicerad:

Mer service till Linköpings företagare

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet har Linköpings kommun försämrats ett par år gällande den upplevda servicen till företagen. Därför är det glädjande att kommunen nu satsar på att ge en ökad service till näringslivet och har startat en helt ny tjänst kallad Företagsservice.
NYHET Publicerad:

Jan vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft

ENTREPRENÖRSKAP Hur kan en effektiv verksamhet fortgå i en del av en byggnad samtidigt som det pågår omfattande byggnation i en annan del? Hur effektiviseras materialflödena i ett stort tillverkningsföretag på bästa sätt? Dessa frågor arbetar Jan Elgstrand, VD för Servisitik Group, med dagligen.
NYHET Publicerad:

77 luncher för ett bättre företagsklimat

HALLÅ DÄR Reidar Svedahl, Kommunalrådet (L) i Norrköping som via sin facebooksida bjuder in företagare till lunchsamtal under våren. Hela 77 företagare vill han träffa.
NYHET Publicerad:

Nya idéer för mer infrastruktur

INFRASTRUKTUR Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda tåg. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten dagligen och på nära håll upplever de allt allvarligare problemen Sveriges infrastruktur. Vi har ju några lokala exempel som E22 mot Söderköping tillexempel som har påverkat kommunens företagare och medborgare under mycket lång tid.
NYHET Publicerad:

Regionkontorets senaste tillskott

NY PÅ JOBBET Sofia Bengtsson, ny praktikant på regionkontoret i Linköping, läser Masterprogrammet i nationalekonomi vid Linköpings Universitet och kommer att befinna sig hos oss under hela våren. Sofia har en Politices kandidatexamen och ett stort intresse för samhällsfrågor.
NYHET Publicerad:

Gränslös frukost ger jobb till nyanlända

INTEGRATION Sedan premiären för Gränslös frukost hösten 2015 har lågt räknat ett 30-tal nyanlända fått jobb. Upplägget är enkelt och framgångsrikt – arbetsgivare och arbetssökande träffas, äter frukost tillsammans och försöker hitta gemensamma nämnare. Det är inte alls ovanligt att den som nyligen kommit till Sverige har den kompetens som företaget behöver. De språkliga hindren brukar gå att överbrygga.