Deltagare på Gränslös frukost
Foto: Sören Karlsson

Gränslös frukost i Norrköping lockade ett 70-tal deltagare

Gränslös frukost ger jobb till nyanlända

NYHET Publicerad

INTEGRATION Sedan premiären för Gränslös frukost hösten 2015 har lågt räknat ett 30-tal nyanlända fått jobb. Upplägget är enkelt och framgångsrikt – arbetsgivare och arbetssökande träffas, äter frukost tillsammans och försöker hitta gemensamma nämnare. Det är inte alls ovanligt att den som nyligen kommit till Sverige har den kompetens som företaget behöver. De språkliga hindren brukar gå att överbrygga.

Anna Lövheim

-Tanken bakom Gränslös frukost är att åstadkomma ett konkret kontaktskapande, säger Anna Lövheim.

Foto: Sören Karlsson
Rami Alzukimy

Rami Alzukimy hoppas mycket på Gränslös frukost.

Foto: Sören Karlsson
Mohammad Kharboutli

-Min dröm är att i framtiden få jobba med redovisning, förklarar Mohammad Kharboutli.

Foto: Sören Karlsson
Senana Cedic

Senana Cedic tror stenhårt på integration genom företagande.

Foto: Sören Karlsson
Milla Skoog

Milla Skoog har goda erfarenheter av Gränslös frukost.

Foto: Sören Karlsson

-Tanken bakom Gränslös frukost är att åstadkomma ett konkret kontaktskapande. Näringslivet ropar efter kompetens samtidigt som många nyanlända inte vill något hellre än att få ett jobb och komma in i det svenska samhället, förklarade Anna Lövheim, näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren, inför ett 70-tal deltagare på Gränslös frukost i Norrköping.

Det var Östsvenska Handelskammaren med Östergötland och Södermanland som verksamhetsområde som för ungefär två och ett halvt år sedan tog initierade Gränslös frukost. Sedan dess har Svenskt Näringsliv, Företagarna och flera Rotaryklubbar i Östergötland anslutit sig.

-Så gott som dagligen hör jag medlemsföretag som med ljus och lykta letar efter lämpliga medarbetare. Det är en utmärkt form för att knyta kontakter. Lyssna på det härliga sorlet här i lokalen, uppmanar Sofia Sjöström, Svenskt Näringslivs regionchef i Östergötland.

Rami Alzukimy kom från krigets Syrien till det lugna Norrköping för cirka två år sedan. Han är utbildad ekonom från sitt hemland.

-Nu har jag anställning på ett åkeri där jag jobbar med olika uppgifter på lagret, men jag vill gärna få bättre användning av min utbildning. Jag hoppas mycket på Gränslös frukost, poängterar han.

Mohammad Kharboutli är också ekonom.

-Jag kom från Damaskus i Syrien för tre år sedan och har jobbat som lokalvårdare och lagerarbetare i Norrköping. Nu är jag arbetssökande. Min dröm är att i framtiden få jobba med redovisning, säger han.

Vid Gränslös frukost i Norrköping fungerade Senana Cedic som gästinspiratör. Hon kom hit som flykting från Bosnien 1992. Sedan fem år tillbaka driver Senana Cedic tillsammans med sin man företaget Östgöta Elitstäd med idag 140 anställda.

-Jag vet hur svårt det är att anpassa sig till ett annat land, men jag är väldigt glad att jag valde Sverige. Här står alla dörrar öppna. Det finns hur många möjligheter som helst.

I Östgöta Elitstäd är integrationsarbetet ständigt pågående.

-Integration genom företagande är den röda tråden för mig. Mitt råd till dig som söker jobb är att inte fastna i ditt gamla yrke. Det gäller att så fort som möjligt komma ut på arbetsmarknaden, betonar Senana Cedic.

Milla Skoog är HR-specialist på Holmen Paper. Hon har goda erfarenheter av Gränslös frukost.

-Det är en mycket bra mötesplats, konstaterar hon och nämner alla de CV:n hon fick in efter ett frukostmöte förra året och att en av deltagarna nu är anställd på Holmen Paper.

Ett av Norrköpings kommunalråd, Eva-Britt Sjöberg (KD), deltog på den senaste Gränslös frukost.

-Någon kanske tycker att det är en uppgift för kommunen att sammanföra arbetsgivare och nyanlända jobbsökande, men vi måste samverka för att nå resultat. Gränslös frukost är ett mycket välkommet initiativ, understryker Eva-Britt Sjöberg.

I mars är det dags för nästa Gränslös frukost, då i Motala.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Internutbildning och trivsel gör rekryteringen lättare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Internutbildning och ett batteri med trivselåtgärder är ingredienser i receptet för att hitta lämpliga medarbetare till Åtvidabergs Huskomponenter. Intresset av att lära sig på jobbet är viktigast", säger Karin Waller, personalchef.
NYHET Publicerad:

Mer skola för pengarna i Ljungsbro

WEBB-TV Politiker och skolpersonal har klippkort till östgötska Ljungsbro. Förklaringen är att Småskolan förenar små klasser med hög lärartäthet, utan att spräcka budgeten. 
NYHET Publicerad:

Tävla i företagsklimat, går det?

KOMMENTAR Den 2 oktober släpptes årets ranking av företagsklimat. En ranking där vi på Svenskt Näringsliv gör en topplista utifrån ett enkätbatteri som gått ut till företagare i alla Sveriges kommuner. Vi har mätt företagsklimatet sedan 2000, och samma frågor har ställts, det gör att vi får en bra spårbarhet och kan se utveckling på olika områden över tid. Vissa frågor kanske upplevs irrelevanta i en kommun, i en annan kommun är just den frågan det viktigaste fokusområdet.
NYHET Publicerad:

Företag fortsätter att utmana kommunen

UTMANINGSRÄTTEN Utmaningsrätten gör det möjligt för företag att utmana kommunala verksamheter. Syftet är att pröva om kommunal verksamhet måste drivas av kommunen eller landstinget/regionen eller om den kan bedrivas av privata företag för att öka mångfalden och förbättra den kommunala verksamheten.
NYHET Publicerad:

Ydre fortsätter marschen mot toppen

FÖRETAGSKLIMAT Ydre fortsätter sin marsch mot toppen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. I den nya mätningen når man plats 24 bland Sveriges 290 kommuner. Det är elva placeringar bättre än förra hösten. Ydre är klart bäst i Östergötland. "Att skapa ett gott företagsklimat är egentligen inte alls något konstigt. Det handlar om att prata med varandra och att hålla kontakten", säger Sven-Inge Karlsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Ydre.
NYHET Publicerad:

Mjölby avancerar för tredje året i rad

FÖRETAGSKLIMAT För tredje året i rad avancerar Mjölby i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet och lyfter nu till plats 51 bland Sveriges 290 kommuner. Det är hela 48 placeringar bättre än 2017. Men fortfarande är Mjölby inte uppe på nivåerna där man låg för sju-åtta år sedan. 
NYHET Publicerad:

Samverkan för att säkra kompetensen

UTBILDNING En fråga som ständigt är föremål för debatt är hur företagens efterfrågan på kompetens ska mötas på bästa sätt. ”Hur ska vi säkra kompetensförsörjningen?” är en relevant fråga både för näringslivet och för utformare av utbildning. I Linköpings kommun har man tagit frågan i egna händer och arbetar på flera olika sätt för att öka dialogen mellan parterna och minska avstånden mellan utbildning och arbetsliv.
NYHET Publicerad:

Näringslivspolicy på agendan

FÖRETAGSKLIMAT Med sitt nya turism- och näringslivsbolag uppe på banan är Vadstena kommun nu redo att med ny kraft sätta mål för sitt näringslivsfrämjande arbete. "Vadstena kommun vill bli bättre och bidra till ett gott företagsklimat", säger tf. kommundirektör Henrik Hendeby.
NYHET Publicerad:

De är bäst på sitt yrke

YRKES EM Två trädgårdsanläggare, en webbutvecklare och en It-tekniker representerar Östergötland i WorldSkills 2018, EM i yrkesskicklighet, där de tillsammans med svenska Yrkeslandslaget ska göra upp om vem som är bäst på sitt yrke i hela Europa.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Alla kurvor pekar rätt för Kinda-Ydre Sparbank

ENTREPRENÖRSKAP Kinda-Ydre Sparbank rider på en formidabel framgångsvåg. Alla kurvor pekar rätt. Sedan 2012 har affärsvolymen, alltså summan av in- och utlåningen, ökat från knappt fem miljarder kronor till över åtta miljarder. "Det innebär en långsiktig trygghet för våra kunder. Vi har ekonomiska muskler att fortsätta utveckla den lokala marknaden", poängterar Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre Sparbank och  är förvissad om att banken har en tydlig roll att spela i arbetet för ett bättre företagsklimat i kommunen.
NYHET Publicerad:

Nya Munken utbildar för framtiden

PRAO På högstadieskolan Nya Munken i Linköping har de arbetat med PRAO under många år. Det senaste läsåret har det däremot uteblivit och skolans rektor, Beatrice Barlinger, menar att de behöver en nystart i arbetet kring PRAO. Bland annat har en ny studie- och yrkesvägledare anställts på skolan och det märks tydligt att det här området är viktigt för skolan.
NYHET Publicerad:

Vikbolandsstruts lägger äggen i många korgar

ENTREPRENÖRSKAP Det började med en strutstupp och två strutshönor hösten 1997. Idag är företaget Vikbolandsstruts vid Vånga gård tre mil öster om Norrköping en av de ganska få kvarvarande strutsfarmerna i Sverige.
NYHET Publicerad:

Regeringens ambitionshöjning löser inte infrastrukturskulden

KRÖNIKA "Regeringen har fastställt den nationella transportplanen. Trots många positiva delar räcker den inte. Grundproblemet kommer att kvarstå. Även efter denna tolvårsperiod kommer Sverige att ha en betydande infrastrukturskuld." Det skriver Mårten Bergman, ansvarig för infrastruktursfrågor på Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Fler måste komma i riktiga arbeten”

VALET 2018 Bengt Nises, vd för Fastighetssnabben, ger sin syn på vad han som företagare tycker är viktigt och förväntar sig av politiker inför kommande mandatperiod.
NYHET Publicerad:

Murriga vägkrogen blev fräscht trädgårdsskafferi

ENTREPRENÖRSKAP Charlotta Nyman trivdes bra som specialpedagog, men när hon insåg vilken potential som låg i den nedlagda, murriga och slitna vägkrogen vid den norra infarten från E4:an till Mjölby valde hon att förverkliga sina företagarplaner. Charlotta Nyman har ett kort och koncist framgångsrecept – hårt arbete och att verkligen brinna för det man gör. "Sedan har jag det entreprenörsdriv som behövs. Jag får nya idéer hela tiden", säger hon.
NYHET Publicerad:

Hur mycket ska vi diskutera 70 miljarder kronor?

SOMMARKRÖNIKA "De mest avgörande förslagen för universitet och högskolor på ett kvartssekel väntas senare i år. Högre utbildning genomgår stora förändringar, men diskuteras inte tillräckligt." Det skriver Fredrik Sand, högskolepolitisk expert på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika och hoppas på att högre utbildning och forskning får en större plats i valrörelsen. "Den största statliga sektorn förtjänar debatt."
NYHET Publicerad:

SFI-lärare som brinner för sitt jobb

SFI I Mjölby är SFI-läraren Ewa Ahlstedt med stort engagemang involverad i ett projekt som integrerar SFI i yrkesutbildningen för svetsare. Pilotprojektet som är ett samarbete mellan svetslärare från Yrkesakademin, SFI-lärare och arbetsförmedlingen har startas tillföljd av den stora bristen på svetsare med rätt kompetens i kommunen.
NYHET Publicerad:

Har det verkligen blivit enklare för företagen att exportera?

SOMMARKRÖNIKA Ja, mycket har blivit bättre. Men trots en rad åtgärder upplever många företag fortfarande en rad hinder, främst med finansieringen och regelkrångel. Det skriver Eva Häussling, policyansvarig för handels- och investeringsfrämjande på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Förståelsen för hur det är att driva företag måste finnas

HALLÅ DÄR Pontus Wessman som kandiderar till riksdagen för Miljöpartiet inför valet i höst. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur blivande riksdagsledamöter ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag. Hur definierar du ett bra företagsklimat?