20 av 20 företag bedömer att det kommer bli svårt att hitta rätt kompetens när det är dags att rekrytera. För få sökande på länets teknikcollege och en bland allmänheten dålig syn på industrin är orosmoment som tynger många av företagsledarna vi pratat med. Globaliseringen och den ökade konkurrensen utifrån ställer högre krav på bättre utbildad personal samtidigt som generationsväxlingar på företagen inte vägs upp med tillräckligt många unga som vill söka sig till branschen.
- Industrin idag är inte vad den var för ett antal år sedan. Tekniken utvecklas i en rafflande fart och kraven på medarbetarnas kompetens ökar ständigt. Jag tror att många tyvärr har en föråldrad bild av industrin, som skitig, monoton och utan utvecklingsmöjligheter. Vi kan visa upp helt andra förutsättningar för vår personal idag, med utvecklande arbeten, schyssta arbetsmiljöer, spännande produkter o.s.v. Vi är dåliga på reklam i industrin men vi måste bli bättre på att marknadsföra oss som arbetsgivare säger Wiggo Eriksson VD på Holms Industri AB.
De flesta av de tillfrågade företagen kräver idag att den operativa personalen skall ha minst en treårig relevant gymnasieutbildning eller motsvarande erfarenhet. Det är vad som krävs för att möta konkurrensen på den globala marknaden.
- Vi har vissa konkurrensnackdelar i Sverige som t.ex. geografisk placering och höga lönekostnader. För att fortsätta ha produktion i Sverige krävs det därför att vi hela tiden ligger i framkant med den tekniska utvecklingen och för det krävs kvalificerad personal. Vi måste höja statusen på industriarbetet för att attrahera bra kompetenser, säger Rikard Wallman VD på Fergas.
- Utbildning är det viktigaste för att klara konkurrensen idag. Vi är ettill exempelporterande företag som tävlar på en global marknad. I t.ex. Kina får man mer och mer utbildat folk som gör att man knappar in på försprånget. Vi måste höja kraven om vi skall behålla industrin i Sverige säger Per Lundqvist VD på NAF.
Förutom att industrin själv måste bli bättre på att locka till sig rätt kompetens genom att marknadsföra sig själva, synas mer ute på skolor och erbjuda praktik, lärlingsplatser och sommarjobb efterlyser man ökade satsningar på kvalitativa utbildningar. När vi frågar vad som är viktigast i frågan om tryggad kompetensförsörjning pekar företagen tydligt på utbildningskvalitén och ett ökat teknikintresse bland ungdomar. Många framhåller teknikcolleget Curt Nicolin Gymnasiet (CNG) i Finspång som en framgångsskola att lära utav.
- På CNG har man lyckats höja statusen på utbildningen, man har höga intagningspoäng som gör att man får rätt sökande och även lyckats samla näringslivet bakom skolan för att kunna ge studenterna rätt förutsättningar, säger Christer Thorn VD på Saltängens mekaniska verkstad.
- Vi på KL Industri har ett starkt samarbete med CNG. Vi tar in många praktikanter därifrån som vi sedan kunnat erbjuda jobb. CNG erbjuder en bra mix av praktik och teori säger Stefan Gustavsson VD på KL Industri.
Studie- och yrkesvägledarna har en stor roll i att guida studenter till industri- och teknikutbildningar men för det krävs det större kunskap om industrin hos den yrkesgruppen.
- Vi har haft SYV:are här på studiebesök och välkomnar gärna fler för att de skall kunna ge en rättvisande bild av yrket i deras vägledning till studenterna säger Rolf Polbratt VD på Motala Verkstad.