”Jag önskar att synen på företagande förändras”

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Det här är min berättelse om hur jag gick från att ha startat ett företag tillsammans med min pappa och farbror, till att idag ha 70 anställda och 140 miljoner i omsättning. Det är en berättelse om både roliga och jobbiga tider, men jag har alltid varit nöjd med mitt beslut att driva företag. Det skriver Björn Tielman vd för Tielman.

Björn Tielman

Björn Tielman, Tielman AB

Foto: Patrik Pettersson

Jag blev färdig med lumpen 1991 och efter det var min framtid något oklar, jag var inte helt säker på vilket mitt nästa steg skulle bli. Under tiden läste jag upp några kurser, men efter två år av förberedelser och diskussioner drog jag, min pappa och farbror igång vårt företag Tielman AB. Sedan dess har jag vuxit in i verksamheten. Idag kan jag både jobba i produktionen och sedan sitta i ett styrelsemöte och träffa partners.

Jag är uppvuxen med familjeföretagandet. Min farfar bildade företaget 1930 som en partihandel och växte till att bli en ledande tillverkare av förpackningar till livsmedelindustri och bageri. Men -88 såldes bolaget till en större koncern. Efter att de nya ägarna drivit företaget i fem år lade de ner verksamheten i Linköping, varpå vi då startade upp igen -93.

David mot Goliat

Detta var alltså mitt i 90-talskrisen. Under 80-talet hade svensk industri höjt priserna stadigt varje år utan att fundera på vad det skulle innebära. Tillsammans med andra faktorer bidrog detta till den kris vi upplevde, och förutom att vi startade företaget mitt i detta var vi även motarbetade av de tidigare ägarna. Men vi tog oss igenom utamningen, vi hade hela tiden en stark tilltror att vi hade något att bidra till marknaden, att vi kunde göra något som inte andra kunde. Samtidigt hade vi väldigt lojala kunder och lojal personal som såg vår kamp lite som David mot Goliat. Vi höll ut, klarade oss och lyckades till och med göra vinst första året.

Vi tillverkar bakformar som är miljövänliga, har rätt kvalitet och anpassade till våra kunders förutsättningar. I februari öppnade vi en egen tillverkning i Kanada efter att det bara för ett år sedan låg på ritbordet. Vi har en stor kund där som verksamheten nu kretsar kring, och efter en nylansering som de gjorde med våra produkter ökade de försäljningen med 40 %. Det var en fantastisk känsla! Det var hårt arbete, men också ett skolboksexempel på marknadsföring och kundpresentation.

Internationell marknad

När man kommer ut på den internationella marknaden både förstår och ser man svensk politik utifrån ett annat perspektiv. Till exempel är det en stor kostnadsskillnad på att driva företag i Kanada och Sverige. Här drar både skatter och lönekostnader iväg. Utan att lägga några värderingar i det är det en verklighet som vi i Sverige måste förhålla oss till. När andra kostnader ökar får man dra ner på personal. En helg här i Sverige erbjöd vi frivillig övertid  för att klara en leverans, och det kom i kläm med en storhelg. Då fick vi betala 200 % lön i storhelgstillägg! Varför ska man bli straffad för att man erbjuder människor arbete?

Kvalitén på kinesiskt producerade varor är fortfarande inte tillräckligt hög för att konkurrera med svensk produktion, men jag är säker på att det om tio år kommer se annorlunda ut och då kommer de vara ett rejält hot. Kommer människor i Sverige då ha ett jobb att gå till?

Ett annat problem i Sverige är den politiska osäkerheten. Nu ser det inte ut som om arbetsgivaravgiften för unga kommer höjas, vilket är tur för både dem och oss. För oss hade det kostat mer än 250 000 kr, och med sådana extrautgifter hade det begränsat oss genom till exempel fortsatta anställningar och investeringar.

Som företagare är det väldigt intensivt. Min sambo jobbar också här så vi pratar en hel del jobb hemma, vilket våra barn brukar anmärka på.

Vår största kund finns i Kanada, och emellan oss finns en tidsskillnad. Det första jag gör på morgonen är att kolla mailen, och det är också det sista jag gör på kvällen.

Borde belönas istället för straffas för att man anställer människor

Om jag skulle önska mig något skulle det vara att synen på företagare vore annorlunda, att man på något sätt belönas istället för straffas för att man anställer människor. Vill man få fart på anställningarna i Sverige kan man inte ha åtgärdsprogram, man måste underlätta för just anställningar då. Man kan inte göra det hur jobbigt som helst med regleringar och skatter, entreprenörerna måste ju orka med.

Vi började med 5 personer och nu är vi runt 70. Omsättningen har vuxit från 6 till 140 miljoner kronor. Nu är vår utmaning att växa in i kostymen vi skapat oss. Vi började som ett litet familjeföretag, och nu är vi en koncern där mer än 80 % av det vi tillvekar exporteras.

Det har varit en sjuhelsikes resa!
 

Jobbskapare: Björn Tielman
Företag: Tielman AB
Bransch: Förpackningsindustrin
Antal anställda: ca 70 st

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.