NYHET5 maj 2017

Musterikungen ger inte upp

En sommarkväll för 15 år slog blixten ner i Brunneby Musteri och Gunnar Kjellin såg sitt livsverk brinna ner till grunden. Men två år senare invigdes en ny fabrik och tack vare ständig produktutveckling och en allt starkare hälsotrend fortsätter framgångarna.

Gunnar Kjellin blev egen företagare och vd vid 22 års ålder. "Det var bara att ta över och köra på."Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Det var aldrig någon tvekan om att vi skulle bygga upp igen. Personalen körde produktionen ute på andra musterier i närheten tills vår nya fabrik var klar. Det kändes så bra att vi lyckades rädda jobben och behålla kunderna under tiden, säger vd:n Gunnar Kjellin.

Brunneby Musteri är ett familjeföretag som startades av Gunnar Kjellins far Karl-Gösta 1941. För att ta tillvara fallfrukt och förädla till mer hållbara produkter som must och äppelmos köpte han en äpplepress.

Det visade sig vara helt rätt i tiden för kunderna strömmade till med sina äpplen. För att utöka den korta äppelsäsongen började han även pressa andra frukter och bär. Sortimentet växte och 1946 byggdes en större musterilokal.

Gunnar Kjellin är född och uppvuxen på gården och efter gymnasiet började han som produktionschef på musteriet 1979. Fyra år senare, gick pappan bort och Gunnar tog tillsammans med sina två systrar Eva och Ingrid över företaget.

– Det var bara att ta över och köra på. Jag var 22 år när jag blev egen företagare och vd.

Ganska snart började han jobba aktivt med produktutveckling och design, och verksamheten tog fart. Det stora lyftet kom 1984 när Brunneby tog fram sin egen cider i fyra varianter, och två år senare när företaget utökade sitt saftsortiment och blev först i Sverige med saft utan konserveringsmedel.

– Det var helt rätt i tiden. Folk hade blivit mycket mer medvetna om hälsa, tillsatser i maten och livsmedelskvalitet. Första årets prognos på 50 000 sålda flaskor Brunneby Herrgårds cider blev i stället 200 000.

Företaget växte och tuffade på riktigt bra ända fram till katastrofen. Den 1 augusti 2002 slog blixten ner i fabriken och allt gick upp i rök på bara några timmar.

– Det var väldigt dramatiskt. Allt som var kvar av det vi jobbat för och investerat alla våra pengar var en askhög. Det var hemskt!

Samtidigt blev det en adrenalinkick att hitta lösningar för att överleva och försöka gjuta mod i personalen. Gunnar Kjellin ringde runt till kollegor i branschen och frågade om hjälp med produktionen medan fabriken byggdes upp igen. Så blev det och två år senare stod en ny fabrik klar.

Idag är hälsotrenden ännu starkare och efterfrågan på juicer och naturprodukter stor. Förutom det egna sortimentet har Brunneby även en stor del specialproduktion. Antalet medarbetare är 15–20, beroende på säsong.

– En viktig framgångsfaktor är att vi lägger mycket tid och resurser på att ligga i framkant och kontinuerligt utveckla produkterna.

Något som är ett bekymmer för Brunneby som litet företag är sjukförsäkringen. Gunnar Kjellin tycker att det är konstigt att som företagare behöva jobba ihop till lönen åt en medarbetare som är sjuk.

– Jag jobbar redan 10–12 timmar om dagen, och blir någon sjuk ska jag jobba åtta timmar till. Det är orimligt att företagaren ska ta den smällen. Samhället ska ta hand om sjukförsäkringen fullt ut.

Sveriges politiker kan göra mycket mer för att skapa bättre förutsättningar för företagen, anser han.

– Till stor del styrs det av vilka partier som sitter i regeringen. Den borgerliga regeringen gynnade företagandet men nu vet vi inte vart det tar vägen. Det är ett virrvarr och det ser inte ut att bli bättre.

Det måste finnas en positiv fart framåt i politiken så att företagare inte känner att de kämpar i motvind, betonar Gunnar Kjellin.

– Alla i samhället måste hjälpas åt. Inte minst är det viktigt att det finns ett politiskt stöd för småföretag – det är grundbulten till väldigt mycket.

Naturälskare med god aptit

Bor: Ett underbart ställe i Sverige – Brunneby Gård i Östergötland.

Familj: Ulla och barnen Konrad 10 år, Nora 8 år och Filippa 5 år.

Bakgrund: Kärnfamiljen har bott på familjegården sedan 1880.

Styrka: Envishet, alltid nyfiken, stark vilja, positivt tänk.

Svaghet: Älskar god mat och dryck

Skulle vilja kunna: Resa mer och träffa vänner och spännande människor

Ångrar: Inte mycket

Rädd för: Möjligen att förlora hälsan

Längtar efter: Sköna dagar i naturen, att beslutsfattare och människor omkring mig och min familj ska tänka och verka klokt och altruistiskt.

Okänd talang: Naturfoto

På fritiden: Naturen, familjen, djur, jakt, viltvård, skytte, läsa och studera

Läser: Mest facklitteratur på engelska, tyska och svenska om biologi, frukt och bär. Östgöta-Correspondenten, Land och diverse tidskrifter.

Lyssnar på: Kloka ord, berättelser, gillar musik av många slag, fågelsång.

Kopplar av med: Kunskapskanalen på TV, en kopp te (!), ett glas öl, men allra bäst ute i naturen.

Tittar helst på: Intressanta djur och fåglar, internet, vackra ting, konst och hantverk.

Svenskt Näringsliv

Vilka fördelar ger medlemskapet?
– Vi blev medlemmar för ett år sedan, så vi har inte hunnit sätta oss in i hur Svenskt Näringsliv arbetar. Vi ser det absolut som en styrka att vara med och hoppas att det ska ge oss råd, stöd och information kring frågor som är aktuella för oss. I ett större perspektiv är det viktigt att Svenskt Näringsliv stärker det allmänna företagsklimatet.

På vilket sätt är du aktiv?
– Än så länge har vi inte kommit igång och varit aktiva, men det kan bli aktuellt i framtiden när vi inte har riktigt så fullt upp med det dagliga arbetet. Att gå på seminarier som ligger oss varmt om hjärtat till exempel.

Skriven avKarin Myrén
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist